IFBB PRO . SKVLELÁ KVALIFIKÁCIA PRE PRACÁK .

Pred chvíľou som si prečítal, že až tretina mladých ľudí, študentov, si myslí, že to za komunistov bolo bohvieako super . Nedivím sa tomu, keď doma od rána do večera počúvajú dlhé historky z mladosti od svojich šedivejúcich  rodičov. A ani im sa nedivím, že na pôvodný režim spomínajú s nostalgiou a láskou. Je nadmieru jasné, že spomienky na dobu, kedy vám hlavu zdobili hutné kadere vlasov miesto šedivejúcej  plešiny  a netrápili vás obavy z toho, či nebudete musieť trápne rolovať svoj penis do miest, kde nechal tesár dieru, ak vám zlyhá Viagra z čierneho trhu, budú značne veselšie , a ešte prelakované pastelovou  ružovou . Nehľadiac na dobu, z ktorej tie spomienky pochádzajú.

V skutočnosti je každý podobný systém odkázaný k nemilosrdnému krachu. Prečo? Pretože chýba konkurencia. A kde chýba konkurencia, tam to stojí skôr alebo neskôr za prd. Takže keď ste predtým robili blbo svoju prácu, dali vás niekam, kde bol priestor robiť ju ešte blbšie . Pre leňochov super  systém. Keď o tom tak premýšľam, nemusel by som dnes písať tieto  články, stačilo by vyplodit pár nudných viet a ísť si ľahnúť na gauč pred televíziu s proteínom v ruke. Lenže ten by sa nedal piť, pretože by sa nikto nesnažil, urobiť ho chutnučký . Nemal by prečo. Konkurencia nulová, práca zaistená, tak čo tam nasypať nejaké hnojivo, zmiešať ho s Grankom a bolo by postarané. Rovnako by si nikto nemohol kúpiť nič iné .. Lenže na tú telku by sa tiež  nedalo pozerať, pretože by bol jeden program, kde by dávali od rána do večera Donutila, aby nám nebolo smutno z toho, že sa nikto nesnaží ponúknuť žiadnu alternatívu. Možno vám už konečne dochádza, prečo vás mama s otcom mali  už v dvadsiatich ...

Skrátka, kde nie je konkurencia, tam to ide skôr alebo neskôr dole kopcom . Kulturistiku nevynímajúc. A IFBB posledných pár rokov žiadnu zásadnú konkurenciu nemala. Nie, že by išla na suchoty, ale športovcom sa celkom slušne púšťalo žilou. Nemali totiž moc na výber. To sa rokom 2018 zmení. Fanúšikovia kulturistiky zaznamenali po tohtoročnej Olympii správu o oddelení americkej federácie NPC od IFBB, vrátane profesionálnej divízie, ktorú poznáme pod hojným označením IFBB Pro. Bol to šok rovnajúcu sa blesku z čistého neba. Katastrofické vízie na seba nenechali dlho čakať a otáznikov bolo viac než odpovedí. Po zhruba 2 mesiacoch sa zdá, že sa kulturistike stalo to najlepšie, čo sa jej stať mohlo. Aspoň v kontexte uplynulých rokov. IFBB vyrástla zdatná konkurencia v podobe NPC organizácie, ktorá bude výrazne zasahovať aj do diania v Európe. Konkurencia, ktorá síce narobila obrovské vrásky usporiadateľom súťaží, ale zároveň otvorila dovtedy uzavretej možnosti pre stovky európskych pretekárov.

Akokoľvek sme boli z oboch strán zasypaní emocionálnymi vyhláseniami o veľkých kulturistických rodinách, životných putách a priateľstvách, v zásade išlo zasa len o prachy. Ako vždy. Existuje jedno staré múdro  o tom, že žrať môžeš, ale nesmieš pri tom okato mľaskať. A vedenie IFBB, vďaka faktickej  neexistencii konkurencie, mlaskala tak, že sa z tej ozveny každoročne odtrhla lavína na Mont Blancu.

Štartovné pre pretekárov neúmerne  stúpalo, poplatky potrebné k usporiadaniu zaujímavých súťaží taktiež. O províziách zo štartovného nehovoriac. Lenže krivka odmien pre úspešných  pretekárov akosi podobnú trajektóriu neponúkla a jej profil bol nápadne podobný hrudníku kórejskej gymnastky. Teda povážlivo plochý a blízky nule. Niet teda divu, že mnohým usporiadateľom došla trpezlivosť a spojili sa s Amíkmi, ktorí vedia obchodovať zrejme o niečo lacnejšie ako Španieli.

A hľa, rozchod bol na svete. A ako to už u rozvodu býva, rodičia sa začnú predbiehať v tom, kto vytiahne viac lízaniek z vrecka v snahe si kúpiť priazeň svojich detí . Strýko Sam z Ameriky teda vyhlásil, že mu je celkom jendo , kto ste, čo ste kedy vykonal, kde ste doteraz pretekal a ako dlho máte  trest , ale že bude tuho rád, keď si prídete zapretekať do San Marina, skúsite vyhrať amatérsku časť a tým sa dostanete medzi profíkov, ktorí pečú s ním. A pečú s ním preto, že Amíci majú Olympiu . A Olympia je jednoducho najviac. Vrchol všetkého snaženia, svätý grál kulturistiky a motivácie miliónov cvičencov. Žiadne nominácie, žiadny cedník národných funkcionárov a v podstate žiadne pravidlá. Prídeš, skúsiš a keď to vyjde, budeš medzi veľkými chalanmi. Keď nie, mažeš domov. Americkejší prístup už byť nemôže. Hop alebo trop ..

Prečo Hop alebo trop ? Pretože keď to nevyjde, máš doma, teda v existujúcej IFBB, zabuchnuté dvere a kľučka je vo vnútri. Nič sa nedeje, poviete si, budem piecť s Amikmi . Lenže je teraz otázka, koľko tých pretekov tu bude ... Odpoveď nepoznáme, ale 100% vieme, že ich v Európe bude oveľa, oveľa menej, než v IFBB. Španielsky strýko Rafa totiž nemá profíkov, ale má všetkých  amatérov. Lenže amatéri chcú byť profíkmi . A tak tu máme vznik novej profesionálnej ligy s názvom Elite Pro. Síce bez Olympie a zvučných pretekov , zato s šuštiacim eurobankovkami. A o to tu ide. Ujo Rafa po rokoch držgrošenia  musí pustiť chlp, aby sa mu celý ten skvele šliapúci  biznis nerozpadol. Skvelá, úžasná správa pre všetkých športovcov ! Keby som bol mladší o desať rokov, skákal by som radosťou vyššie ako Sergej Bubka. A je mi jasné, že teraz som vás definitívne presvedčil, že som magor. Veď Mr. Olympia je len jedna a nejaké Elite Pro je len trápna druhá liga ..

... a máte pravdu. Elite Pro je a bude druhá liga. Druhá liga, kde si mnohí kulturisti zarobia násobne viac peňazí ako v tej prvej. Náramne mi to pripomína vzťah NHL a KHL. Stanley Cup poznajú všetci. Gagarinov pohár len pár hokejových nadšencov a kryptokomunistov. Lenže tých príkladov, kedy si dobrí hokejisti z tretej, štvrtej, ale občas aj prvé lajny išli zarobiť prachy do matičky Rusmi, nie je zase tak málo. Však si spomeňte na angažmán Jardu Jágra v Omsku. Teraz tu máme  rovnakú situáciu a mnohí existujúci  IFBB Pro budú mať o čom premýšľať.

Ono je totiž pekné, mať za menom napísané IFBB Pro, ale vypovedá to niečo o vašom zamestnaní ? Asi toľko, čo kartička z Úradu Práce . Keď som bol mladý a naivka, myslel som si, že keď budem profík, budem mať peniaze za to, že budem cvičiť, jesť, spať a pretekať. Tak ako to je u futbalistov, hokejistov a v mnohých ďalších športoch. U niektorých kulturistov to tak skutočne je. Lenže v Európe sa taký dajú spočítať na prstoch jednej ruky zaslúžilého stolára.

Drvivá väčšina IFBB Pro sa musí setsakramentsky otáčať, aby mohla byť to Pro. Chodia  do práce, robia trénerov  od večera do rána a v tomto ohľade nie sú o nič viac Profi než Franta z kanclu, čo si chodí  cvičiť po práci. Profesionálny stav teda vypovedá oveľa viac o výkonnostnej úrovni, než o tom, že by mal mať dotyčný v kolónke daňového priznania vyplnené: Profesionálny športovec. Ak teda nemáte za zadkom skutočne silného sponzora, pripravte si na súťažné výlety pekných pár stotisíc a červenú fixku pre súčet zisku a výdajov.

Takže jasne, Olympia je len jedna, ale skutočným profesionálnym športovcom budete skôr v Elite Pro. Nechcem nijako podceňovať kvality doterajších držiteľov medailí, ale taký Tomáš Kašpar by bol celkom slušným orieškom pre každého z nich. Takže zatiaľ čo jeho náklady na kariéru IFBB Pro sú v státisícoch, v Elite Pro by takmer určite pobral tú 1000 euro, inde 2000, inokedy by sa zadarilo a bolo by aj plnotučných 5000 eurošušňákov . A to už je slušná suma za 2 mesiace trvania Elite Pro k zamysleniu nad tým, či sen o Olympii je zaujímavejší  ako reálna dráha športovcov zarábajúcich športom, lebo tých súťaží bude vážne dosť.

Jasne, Olympia je len jedna. Zatiaľ. Aj Elite Pro totiž bude mať svoj vrchol. Svoj Gagarinov pohár. Pohár, ktorý pre moju generáciu nebude mať žiadnu cenu. Ale čo pre tie ďalšie generácie ? Bude mať Olympia stále ešte svoj lesk ? Usporiadatelia Mr. Universe, najstaršej  elitnej súťaže, si to mysleli tiež .  Takže ak dnes niekto berie vážne titul Mr. Olympia Physique a bikiny, prečo by nemohol brať za pár rokov vážne iný ? Neviem, ale super je, že dnes majú borci na výber a tých, ktorí sa skutočne môžu živiť kulturistikou, bude rádovo oveľa viac než doteraz. A to je tá skvelá správa.

Produkty v článku

Obľúbené EXTRIFIT Go Pro 30

EXTRIFIT Go Pro 30

40,65 € 46,80 €

Obľúbené EXTRIFIT® Hero

EXTRIFIT® Hero

61,00 € 81,60 €

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.