JAKUB SMRŽ- JAZDIŤ DOBRE NA MOTORKE , ZNAMENÁ BYŤ NA TOM VEĽMI DOBRE FYZICKY

Prinášame vám s ním rozhovor o jeho plánoch a zimnej príprave.

Na úvod len v krátkosti, aká bola tvoja minuloročná sezóna a ako by si ju zhodnotil ?

Popravde som od nej čakal viac aj keď v nej boli nejaké dobré výsledky. V priebehu sezóny nás ale veľmi  trápilo nastavenie motorky, čo ma dosť obmedzovalo.

Pre tento rok ste spolu s bratom Matejom v novom tíme, ako sa tešíte na novú spoluprácu ?

Pre nás je to parádne , že môžeme byť spolu v tíme. Nielen, že robíme zimnú prípravu spoločne, ale budeme aj spolu cestovať a jazdiť na rovnakých okruhoch, takže si budeme môcť maximálne pomáhať.

Aké to je byť s bratom v jednom tíme ? Nie je medzi vami rivalita ?

Zatiaľ ťažko povedať, bude to prvýkrát :-) Ale obaja sa na to tešíme, pretože to bude mať veľa výhod. A rivalita rozhodne nie, pretože pôjdeme síce v jednom tíme, ale každý inú kategóriu. Ja triedu Superbike a Matěj triedu Superstock. Samozrejme ale nejaké to hecovanie bude :-)

Poďme už k zimnej príprave, tá u teba práve vrcholí, je to tak ? Kedy si s prípravou začal ?

Hlavná časť zimnej prípravy sa chýli ku koncu, pretože začíname testovať, čo znamená trénovať na motorke a čoskoro začne sezóna na ostro. Ja som to mal so začiatkom prípravy trochu iné , pretože som vlastne prešiel z konca sezóny rovno do novej prípravy, bez toho aby som si dal nejaké voľno. A dôvod bol taký, že v polovici októbra bol posledný pretek  a na polku novembra som mal naplánované ďalšie preteky. Tentoraz bežecké a to svoj prvý maratón. Takže som musel dotrénovať to, na čo nebol počas motocyklovej sezóny priestor. A po maratóne začala príprava na moto sezónu 2017.

Ako vlastne vyzerá príprava profesionálneho jazdca na motorke ?

Veľa ľudí si povie "veď na tej motorke len sedíš", ale pravda je taká, že jazdiť dobre na motorke, znamená byť na tom fyzicky veľmi dobre ! Moja zimná príprava sa líši podľa obdobia s tým, že január je najnáročnejší mesiac, kedy trénujeme 3-4 dni týždenne dvojfázovo a 2 dni jednofázovo. Zhruba štyri tréningy týždenne cvičíme v rôznych obmenách (kruhový tréning, posilňovanie, stred tela, koordinácia, Tabata, atď.) A zvyšok je beh. S tým, že to nie je o tom len tak bežať, ale máme špecifické bežecké tréningy v rôznych intervaloch alebo vzdialenostiach, v rôznych tepových frekvenciách a v rozdielnej miere.

Trénuješ sám alebo pod dohľadom trénera ?

Už druhý rok trénujeme pod vedením Dana Fekla , čo je bývalý bežec a triatlonista  a tréner vo Fitness14 v Českých Budějoviciach. A trénujem v skupine s bratom a Zdenkom Simotom , plochodrážnom jazdcom. S prípravou pod jeho vedením sme maximálne spokojný a zlepšenia sú viditeľné .

Kedy sa vôbec dostanete na motorky ? Aký je vôbec systém trénovania, keď tvoj tím je v Anglicku.

Každý rok sa to ľahko líši , ale koncom februára odletíme do Španielska, kde budeme trénovať tri dni na okruhu. Začiatkom marca tam letíme zase a v polovici marca máme jeden deň jazdenia v Anglicku. A potom už pretekáme . Potom sú ešte nejaké testovacie dni v priebehu roka a občas zájdem na tréningové dni agentúry DAFIT Filla Racing Agency, kde sa ale skôr len tak vozím a snažím sa byť po ruke tým, ktorí by stáli o nejakú radu :-) A potom už len lietam na preteky. Pravda, že toho jazdenie moc nie je, ale jazdiť na inej  motorke ako tej mojej pretekárskej by nemalo moc význam a jazdiť na tej mojej je organizačne a finančne strašne náročné .

Pozeral som, že si aj vášnivý bežec a zúčastnil si  sa už mnohých pretekov . Berieš to ako súčasť svojej prípravy alebo si tým len zpestřuješ sezónu (prípravu)?

Beh som vždy neznášal, asi hlavne pre to, že som do neho bol nútený a mám dosť operácií kolien. Ale v roku 2015 nás s bratom nahovorili do polmaratónu v Českých Budějoviciach, takže som chytro narýchlo niečo natrénoval (takže takmer nič) a v samotnom preteku  som sa asi od siedmeho kilometra slušne trápil a tých 21,1km dobehol skôr silou vôle. To nedalo môjmu egu a pretekárskej povahe, tak som začal behať viac a koncom roka 2015 sme začali trénovať pod vedením Dana, takže beh sa stal neoddeliteľnou súčasťou tréningu. Jednoducho som do toho spadol a beh beriem nielen ako prípravu, ale je to aj môj koníček, takže často behám "tajne" aj viac, ako mám v pláne od Dana :-) Nie je to tak, že odbehnem  to nutné, ale zároveň sa chcem aj v behu posunúť a zlepšovať sa ... Takže už mám za sebou celkom dosť bežeckých pretekov vrátane spomínaného maratónu.

Ako sa ti bežal maratón ? Predsa len je to už poriadna diaľka.

Bol to pre mňa trochu krok do neznáma, pretože v živote som bežal 4x polmaraton a raz 27km, okrem toho nikdy cez dvadsať kilometrov. A počas sezóny samozrejme nie je priestor trénovať na maratón. Nemal som obavy fyzicky, skôr som nevedel, ako rýchlo bežať a čo sa bude s telom diať po 30tich kilometroch. Navyše každý straší, koľko musím mať pred maratón nabehaných kilometrov týždenne, mať za sebou dlhé behy aspoň 30km, atď., Čo mi nepridalo. Musím ale povedať, že to bolo o dosť lepšie, než som čakal. Prvú polku som bol 2-3 minúty za svojím maximom na polmaratón a potom už som si len strážil tep a išlo to. Pravda, že koniec už som cítil nohy, ale žiadna kríza nebola a skôr to ku koncu bolo o hlave. Jednoducho to už nie je úplne malá vzdialenosť :-) Rozhodne to chce k maratónu pristúpiť zodpovedne čo sa prípravy týka, doplnkov a ísť do toho s rozumom a bežať to tak, aby to človek užil . 

Máte aj bežeckú nadáciu ....

To začalo pri tom polmaratóne v  2015. Povedali sme si, že keď už to má byť naša bežecká premiéra, tak nech to nie je úplne veľká hanba, urobíme to pre dobrú vec. Už roky sme s bratom patróni Centra BAZALKA (stacionáre pre postihnuté deti) a tak sme spustili projekt Běžímpro.cz, kde spoločne s ostatnými bežcami dávame dohromady peniaze pre Bazalku. Beží to už cez dva roky a Centre Bazalka to prinieslo vyše 200 000 KĆ a bielych tričiek Bežímpro.cz začína byť vidieť viac a viac. Navyše budeme 23.9 organizovať druhý ročník bežeckého preteku  vo Svätom Jane nad Malší , kde ste všetci pozvaný a výťažok bude opäť putovať to bazalky.

Aké sú tvoje bežecké plány ? (Poprípade výzvy)

Nikdy som nebol prirodzene dobrým bežcom , takže o to viac musím drieť :-) Ale počas sezóny nemôžem behať tak, ako by som chcel, pretože motorky sú priorita. Každopádne by som sa chcel zlepšiť na 10km aj polmaratón, rád by som po sezóne zabehol zase jeden maratón a taká výzva do budúcnosti (až bude viac času) zabehnúť si aj niečo dlhšieho, 50km a viac ... Ale to má čas napríklad až nebudem pretekať. Teraz je priorita pretekanie na motorke a beh je len taká pridaná hodnota, ale ten musím podriaďovať motocyklovej sezóny.

Poďme k doplnkom Extrifit, ty si už druhý rok v Extrifit teame. Ako si spokojný a aké produkty užívaš ? (V zimnej príprave, pri pretekoch a pri behaní)

Musím povedať, že doplnky od Extrifit mi veľmi zlepšili prípravu, ako  po stránke regenerácie, tak po stránke výkonosti. Môžem absolvovať oveľa ťažšie tréningy a oveľa častejšie, čo je samozrejme dobre. V prvom rade pravidelne používam vitamíny V52, Vita-C a Colagen. Počas samotných pretekov (motocyklových) používam gély Express a Thermogel a v priebehu súťažného  víkendu aj Aminofree a samozrejme Iontex. To všetko záleží na podmienkach a ako sa cítim. V sezóne 2017 to ešte upravím, pretože som si v príprave vyskúšal G15, čo pre mňa bude super doplnok kvôli sacharidom a zároveň zaradím ryžové (Rice & Oat Mash) a proteínové kaše (Break), pretože po ťažkom jedle sa blbo jazdí a hlavne sú hrozne dobré :-) a občas, keď je hlad a nie je čas, tak si dám proteínovú tyčinku. A v zimnej príprave je toho viac a záleží na záťaži. Pravidelne používam Aminofree pred tréningom  a Regel po ťažších tréningoch. Potom už spomínaný G15 a keď je po sebe viac náročných dní, tak raz denne Hero. Za tie dva roky už som si v tom našiel systém a na druhej  strane, keď mám voľnejšie dni, tak sa to snažím obmedziť. Ak by som to vzal na samotný beh, tak sa mi osvedčilo pravidelne G15, aby sa telo nazásobilo malo dosť sacharidov a pred samotným behom Aminofree Peptites a Express gél (ktorý dávam aj počas dlhších behov) a po behu Regel.

Bežcom by som zároveň odporučil ryžové kaše ako trebárs raňajky alebo obed pred samotným behom, pretože zasýtia, ale nezaťažia žalúdok. Môj prvý maratón bol krok do neznáma, pretože som v živote bežal maximálne 27km a z toho len 5x v živote cez 20km. A úprimne musím povedať, že práve doplnky mali veľký podiel na tom, že som bez problémov a nad očakávania zvládol tých 42km. Celý týždeň pred som sa "predzásoboval " G15kou a BCAA (Aminofree) a samotný maratón som odbehol na troch Express géloch. Extrifitu a doplnkom patrí veľké poďakovanie, pretože za mňa síce pretek  neodbehnú a tréning nesplnia , ale umožnia mi podať lepšie výkony na trati a kvalitnejšie sa na to fyzicky pripraviť.

Musí jazdec na motorke dodržiavať zdravú životosprávu ?

To samozrejme, ale každý to má inak. Ja mám to šťastie, že mi to dobre spaľuje a nemám problém s váhou, takže môžem jesť čo chcem. Ale samozrejme v pretekárskych alebo ťažkých tréningových dňoch si dávam pozor na to, čo jem. Počas pretekárskeho víkendu už mám svoj systém na jedálniček.

Dokázal si toho naozaj veľa, pretekáš  už mnoho rokov, ako hľadáš motiváciu ?

Niekedy je to ťažké, to priznávam. Hlavne vo chvíľach, keď sa úplne nedarí, tak sa horšie hľadajú dôvody, prečo to vlastne robím :-) Ale snažím sa k tomu pristupovať profesionálne, je to moja  práca a zároveň ma to baví. Navyše viem, že ešte aj vo svojich 33 rokoch dokážem byť rýchly. Motivácia mi väčšinou nechýba a pre dobrú motiváciu robím aj to, že sa pripravujem na 100%.

Ako sa dajú skĺbiť motorky s rodinnými povinnosťami ?

Samozrejme áno, odlietam len na preteky  a čas mimo preteky  síce trávim aj v rodinnej firme Smrž auto-moto a na tréningoch, ale na rodinu a deti si vždy čas nájdem. Niekedy je to zložitejšie, takže aby som neokradol deti o čas s nimi, tak chodím behať, až idú spať. Takže hodinové a dlhšie behy za tmy s čelovkou v snehu a pri teplotách hlboko pod nulou nie sú výnimkou. Ale čo ťa nezabije, to ťa posilní :-) Bohužiaľ motorky nie sú tak veľký šport, aby nás uživilo len pretekanie a mohli by sme sa medzi pretekmi  sústrediť len na fyzičku alebo sa kopať do zadku, ale na druhej  strane si budujeme niečo, až nebudeme pretekať .

Aké máš plány na tohtoročnú sezónu?

Tento rok by som chcel pravidelne končiť  v prvej  desiatke a samozrejme v nejakom  preteku  útočiť na najvyššie priečky. V príprave som pre to urobil všetko, tak teraz je ešte dôležité, aby fungovala motorka, tím, ja a nelepila sa na nás smola. Rozhodne sa už nemôžem dočkať, až zase začnem jazdiť !

Ďakujem ti Kubo za rozhovor a nech sa ti darí.

Aj ja ďakujem a všetkým želám úspešný rok 2017

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.