JE ARTRÓZA NEVYLIEČITEĽNÁ ?

Napriek tomu, že nás všetkých spája veľmi podobná anatómia, sú medzi nami odchýlky. Osobne však rozdiely vo fyzických dispozíciách nepovažujem za tak významné ako tie, ktoré ústia vo strety odlišných myšlienok a túh. Šanca presvedčiť iného o tom, že uskutočnenie jeho túžby bude mať nepríjemné dôsledky, je mizivá, hoci by bolo realizovanie akokoľvek zničujúce.

Keď je človek presvedčený o tom, že niečo robiť chce, tak mu v tom jednoducho ťažko zabránime. Je nemožné vnuknúť svoju rozdielnu vôľu jednotlivcom, nieto ešte celým spoločenským zriadeniam. Niektoré systémy uvádzajú ako svoju hlavnú túžbu zabezpečiť všetkým sociálne istoty, za to sa v nich často objavuje cenzúra ako potláčanie slobodného prejavu, čo všetkým samozrejme nevyhovuje. V iných štruktúrach je to práve naopak. A my práve  žijeme v systéme, ktorý hlása slobodu. Ruka v ruke so slobodou narastá množstvo poskytovateľov informácií. Je potrebné tieto informácie deliť na vierohodné a tie ostatné, ale o tom teraz hovoriť nechcem. Chcem dať skôr najavo, že je nám skrz vzrastajúce množstvo informácií ponúkaná veľa možností, ako zistiť čo je dobré pre naše zdravie a čo nie. Áno, máme lekára. V mnohých prípadoch dôvody k ich návšteve neovplyvníme a bez ich zásahu sa nezaobídeme, ale často sa hlavnou úlohou doktorov stáva odstránenie negatívnych dôsledkov našich životných štýlov. Prevencia je teda najlepší liek. Z hľadiska informovanosti a snahy žiť zdravo, si nás dovolím rozdeliť do dvoch skupín.

V prvej sú tí, ktorí majú zlý životný štýl a sú úplne odkázaní na odporúčanie lekárov. A v druhej sme my. Športovci, ktorí sa stravujú zdravo (nezdravé telo môže ťažko reagovať na záťaž rastom svalov) a majú dostatok spánku. Na odporúčanie lekárov sme odkázaní len obmedzene, pretože sa zaujímame, máme prehľad, spoznávame svoje telá a vieme čo im robí dobre a čo nie. Ľudia z týchto dvoch skupín sa podľa mňa dajú identifikovať tiež mierou dôvery vkladanej do metód lekárskej liečby. Tí, so zlým životným štýlom, môžu považovať neúspechy liečebných metód za osudové, my ich môžeme považovať za možnosť vziať vec do vlastných rúk (samozrejme nie vo všetkých prípadoch).

Dlho som žil nezdravým spôsobom. Pracoval som, ale vo voľnom čase som sa veľmi často opíjal do nemoty. Nič iné ma nezaujímalo. Ani jedlo. Jedol som len keď som bol hladný a veľkosť mojich porcií nezodpovedala "nášupom" dospelého chlapa. Mal som scvrknutý žalúdok. Angína trikrát ročne a časté prechladnutia pre mňa neboli výnimočnými stavmi. Tým pádom som chodil k doktorovi často. Pred 6 rokmi sa moja chorobnosť začala vytrácať. Začal som totiž cvičiť a poriadne jesť. Bol som oslnený pozitivitou, ktorú dáva fyzická aktivita. Čoskoro som začal silnieť a naberať na váhe. Po krátkej dobe som dokonca zahodil fľašku a už ju nikdy nevzal do ruky, ale aj tak sa časom začali prejavovať dôsledky môjho predchádzajúceho životného štýlu. Začal som mať problémy s bolestivosťou ramena.

Z počiatku som bol nútený vynechať len niektoré cviky - predpažovanie, zhyby, kľuky na bradlách. Neskôr, v tej najhoršej fáze, som nebol schopný poškriabať sa na hlave a tak som šiel do krátkej pracovnej neschopnosti. Diagnóza: Artróza akromioklavikulárního skĺbenie (spoj kľúčnej kosti s výbežkom lopatky). Nesteroidné antireumatiká od ortopéda mi pomohli k skorému návratu do práce, ale bolesť mi ďalej bránila v posilňovaní vrchnej polovice tela. Pýtal som sa doktora na účinky kĺbovej výživy. Povedal, že to mi nemôže pomôcť, a že na cvičenie môžem zabudnúť. Ale ja som  nezabudol. Pol roka som cvičil len nohy a brucho a po neúspešnej elektromagnetickej  liečbe som vymenil ortopéda.

Nasledujúci odborník mi do kĺbu pichol injekciu so slovami, že či to zaberie, tak určite nie nastálo. Za pár dní bolesť zmizla a začal som opäť posilňovať aj vrchnú polovicu tela. Za niekoľko týždňov sa bolesť vrátila v plnej sile, ale to už som sa rozhodol, že vezmem vec do vlastných rúk. Opäť som prestal cvičiť vršok a začal s kolagénovou kúrou. Takmer úplne som sa riadil radami z článku na internete, kde sa písalo, že pri artróze je potreba užívať 10 gramov hydrolyzátu kolagénu denne po potrebnú dobu (až kým bolestivosť nezmizne).

Čím viac menších dávok, tým lepšie. Po vymiznutí bolestivosti sa má udržiavať denná dávka na 3 gramoch dlhodobo, najlepšie trvalo. Keby som kupoval produkty v lekárni, tak sa nedoplatíte. Objednal som si teda 10 balení GELA od Extrifit. Dával som si 15 gramov hydrolyzátu kolagénu denne. Jedna kapsula má 500 mg, takže výsledné denné množstvo mnou prijatých kapsúl bolo 30. Päť kapsúl 6 krát denne pred jedlom. Za 6 týždňov bolo po bolesti. Začal som opäť cvičiť aj vršok a znížil dávku na 3 gramy denne. Je to dva roky naspäť a ja stále pokračujem v príjme dvoch kapsúl trikrát denne. Za tú dobu sa bolesť raz pokúšala vracať a tentoraz mi stačilo navýšiť množstvo na 10 gramov hydrolyzátu kolagénu denne po dobu jedného týždňa. Teraz som schopný  odcvičiť plnohodnotný tréning a postupne stále silniem . Časom som sa vrátil aj k cvikom, ktoré mi robili najväčšie problémy, okrem klikov na bradlách.

Extrifit ponúka na predaj ďalšie dva produkty kĺbovej výživy. Flexain a absolútnu novinku Elastor. Oba produkty dopĺňajú hydrolyzovanú kolagénnu bielkovinu ešte o ďalšie významné látky vhodné na podporu zdravých kĺbov: Glukosamín, chondroitín, MSM, kyselinu hyalurónovú, vitamín C, .... Produkt Flexain ďalej disponuje väčším zastúpením vitamínov a minerálov a Elastor je navyše doplnený o piperín, čo je extrakt z čierneho korenia. Užívanie piperín má po prospešnom vplyve na kĺby aj ďalšie výhody. Zlepšuje ťažkosti s dýchaním, tiež s trávením, má schopnosť zvýšiť biologickú využiteľnosť niektorých vitamínov a minerálov. Ešte sa vrátim k známemu a obľúbenému produktu Flexain. Dlhodobo ho užíva mnoho nabitých borcov. A pretože ja s ním skúsenosti nemám, tak som sa spýtal tých najskúsenejších.

..................................................

Magister farmácie Slavoj Bednář : "Flexain je top produkt, o tom nie je debát. Nabité a dobre postavené zloženie z neho robí jednotku na trhu. Každý, komu ho odporučím, je spokojný. Užívam ho dlhodobo. "

Vojta Koritenský : "Dávam si, aj teraz v diéte, jednu až dve odmerky do fľaše a pijem to v priebehu dňa. Beriem to ako prevenciu. Najviac mi chutí višňa, Kór teraz v diéte. Spoločne s instantními  BCAA je to ako limonáda. "

Peter Petráš : " Flexain, s tým som spokojný. "

Radek Lonc : "Z kĺbovej výživy mám skúsenosť predovšetkým s Flexainom, ktorý pijem pravidelne priamo bez riedenia vodou. Síce to bez vody nie je vyslovene labužnícky zážitok, ale naozaj pomáha. Potom tu máme nováčika Elastor, ktorý rozhodne zahrniem medzi obľúbené doplnky ako je glutamín. Myslím, že niečo také nemôže chýbať v suplementačním pláne, ak chcete byť dlhodobo na vrchole. "

.................................................

Hovorili mi, že to s posilňovaním preháňam. Ale momentálne dvíham viac a nič ma nebolí. Verím tomu, že za moje problémy s ramenom mohol môj predchádzajúci životný štýl. Nedostatky makroživín aj mikroživín moje telo oslabovali a to potom nebolo schopné vysporiadať sa s nasledujúcou  záťažou. V tom období som hádzal zodpovednosť za svoje zdravie na lekára. Moje okolie mi dávalo najavo, že to, ako sa sebou zaobchádzam, bude mať negatívne dôsledky. Neexistovala možnosť, ako mi vnuknúť vôľu mojich blízkych. Musel som na to prísť sám a tiež som na to prišiel. Následne som prebral zodpovednosť za svoje zdravie. Ako to máte vy ? Hovorí vám váš ortopéd, že je artróza nevyliečiteľná ? A  tomu veríte  ?

Za redakciu Extrifit.cz: Vyššie spomínaný článok je osobná skúsenosť a stanovisko autora textu.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.