JE TENTO PROTEÍN VHODNÝ DO DIÉTY?

Tento dotaz sa opakuje prekvapivo často predovšetkým v čase, keď spustíme nejakú predajnú akciu a s tým spojenú reklamnú kampaň, ktorá zasiahne aj širšie záujemcov, ktorým ide častokrát iba o úpravu jedálnička do redukčnej diéty. A keďže sa objavuje v podstate u ktoréhokoľvek inzerovaného proteínového produktu, poďme si teda podrobnejšie rozobrať otázku, aký proteín je najvhodnejší do diéty?

Predovšetkým je potrebné zdôrazniť, že všetky proteíny možno použiť do diéty. Proteín je skrátka proteín a jednotlivé výrobky sa líšia iba stupňom spracovania srvátky, množstvom bielkoviny na 100 gramov, prípadne použitím viacerých zdrojov bielkoviny. Účel jednotlivých druhov proteínov je však nemenný. Dodať telu bielkoviny pre regeneráciu, alebo prípadne rast svalovej hmoty. Proteín sám o sebe nevedie k nárastu tukového tkaniva, ani ju sám o sebe nedokáže zmenšiť. To všetko je otázka celkového denného kalorického príjmu, ktorý sa skladá z príjmu jednotlivých zložiek ako sú sacharidy, bielkoviny a tuky. Z týchto zložiek sa skladá aj samotný proteínový nápoj. Čiže, do diéty môžete použiť akýkoľvek proteín, aj ten s vyšším obsahom sacharidov a tukov, za predpokladu, že všetky tieto látky započítate do celkového denného príjmu. Tento kalorický príjem potom musí byť nižšia ako váš výdaj. Ak je, chudnete, resp. pálite tuk. Ak je vyššia, priberáte. Napriek tomu všetko označujeme niektoré proteíny ako vhodnejší do diéty. Prečo? Všeobecne sa do redukčných diét odporúčajú proteínové výrobky s čo najvyšším množstvom bielkovín a čo najnižším množstvom sacharidov a tukov na 100 gramov výrobku. Z našej ponuky toto kritérium spĺňa predovšetkým Hydro Isolate 90, Iso 90 CFM Instant Whey, prípadne PeptiBeef®. Fantastické spestrenie diéty predstavuje tiež úžasná proteínová káva Protein Caffé Isolate 90. Dôvod je vcelku jednoduchý. V prípade, že držíte skutočne striktné diétu, oveľa radšej prijmete sacharidy v jedle, tzn. v tuhej forme, a to predovšetkým z dôvodu nasýtenia. Dám príklad. Ak by ste zvolili produkt, ktorý má sacharidov viac, môže sa stať, že počas dňa prijmete trebárs aj 30 gramov sacharidov v proteínovom nápoji. U značiek, ktoré nemajú tak transparentné zloženie ako Extrifit, to môže byť aj oveľa viac. Ak tieto sacharidy nezapočítavajú do denného príjmu, predovšetkým pre ženy už je to relatívne vysoké číslo. Zároveň toto množstvo predstavuje takmer pol vrecka varenej ryže, alebo niekoľko zemiakov, čo už je množstvo jedla, ktoré dokáže zasýtiť.

Čím sa dostávame k proteínom, ktoré vyššie uvedené požiadavky na minimum sacharidov a tukov nespĺňajú, napriek tomu však skrývajú inú výhodu, ktorá sa tiež môže v diéte veľmi hodiť. Sú to tzv. Nočné proteíny. Ako už ste asi pochopili z ich označenia, ide o výrobky určené predovšetkým na konzumáciu na noc. Z našej ponuky sa jedná o Long80, Micelar Casein, alebo trebárs aj Protein pudding. Tieto proteíny sa vyznačujú tým, že sa uvoľňujú dlho, čím dokážu zásobovať organizmus stavebné látkou- proteínom - po celú dobu spánku tak, aby nedošlo k nechcenej katabolisaci svalovej hmoty. Čo však tiež znamená, že sa trávia dlhšiu dobu a čo znamená, že na rozdiel od iných proteínov, kde hrá úlohu čo najrýchlejšie stráviteľnosť, dokážu aj veľmi dobre nasýtiť a tým pádom poslúžiť ako náhrada jedla. Túto možnosť potom radi využívajú predovšetkým tí, ktorým nejde primárne o budovanie svalovej hmoty, ale predovšetkým o redukciu hmotnosti. Títo ľudia potom môžu použiť tieto proteíny namiesto večere, raňajky atď .. a je vcelku jedno, že obsahujú o pár sacharidov viac, pretože v každom prípade bude kalorická hodnota takéhoto kokteilu nižšia ako klasická pevná strava pri zachovaní všetkých dôležitých zložiek potravy. Proteínu sa skrátka nemusíte báť, pretože zlá voľba neexistuje. Existuje len o niečo lepší a niekedy vhodnejšie.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.