JEDNODUCHÝ DIÉTNY POSTUP

Hoci sa nepovažujem za znalca najposlednejších molekúl v strave, stále sa ma niekto pýta na zostavenie jedálnička. Niekedy je to na objem, inokedy na spálenie tuku . Teraz, po sviatkoch devastujúcich aspoň trochu prijateľné telesné proporcie, sa na rad dostáva diéta. A tak som zavalený otázkami , ktorá diéta je najlepšia, ktorá potravina je najvhodnejšia, čo sa jesť môže a čo už zase nie. Vyzerá to, že zostavenie diéty sa  zdá zložitejšie ako zmontovanie jadrového bloku Temelíne . No  pre Danu Drábová to tak pravdepodobne bude, ale pre väčšinu ľudí, ktorí nerozmýšľajú  v tridsaťriadkových  vzorcoch  nie.

Zostavenie diéty totiž nie je ktovieako ťažké. Stačí vám k tomu len pár vecí. Sedliacky rozum, ceruzka a papier a znalosť matematiky. Skutočne, diéta je len o príjme a výdaji. O znamienkach + a -. Nie je to tak, že musíte vyštudovať šesť vysokých a prejsť všetkými nutričnými kurzmi aby ste objavili ako by  ste dokázali zhodiť 5 kíl slaniny. V skutočnosti poznám pár ľudí, čo to takto absolvované majú, ale vyzerajú skôr ako inštruktori spracovania jaterníc. Je to predovšetkým tým, že im chýba sedliacky rozum a tiež jedna podstatná vec, ktorú som v prvotnom výpočte nezmienil. Pevná vôľa.

Pevná vôľa je v diéte základ. Márna sláva, bez nej nezmôžete nič. Ak práve prestávate čítať, pretože poznáte svoje limity morálno-vôľových vlastností, nezúfajte. Nič nie je stratené. Prestať čítať by mali špičkoví športovci a iní borci, ktorí už majú priehrštie skúseností. Pre nich tento článok rozhodne nebude. Ignorujte teda obrázky tých krásnych žien a mužov. Tie sú tu len aby ten článok bol krajší. Bude to  o ľuďoch, ktorí každoročne koketujú s myšlienkou posunúť svoju pracku na opasku opačným smerom, než sú zvyknutí. Nebavím  sa o špičkových pretekároch, ktorých diéty sú pre väčšinu ľudí nereálne. A to z jednoduchého dôvodu. Nie že by boli súťažiaci nejaký nadľudia  disponujúci vnútornou silou, ktorá ohýba stĺpy verejného osvetlenia v Austrálii. Ide skôr o to, že majú úplne reálny, dátumovo vyjadrený cieľ. Hrozba verejného zahanbenia je vždy tá najlepšia motivácia, a ak ju nemáte, stokrát si môžete určovať dátumi  a ciele, ktoré k tomuto termínu máte splniť, ale výsmech plyšového medveďa u vás v izbičke zase tak moc nebolí, keď sa vám to nepodarí. A vy to v kútiku duše dobre viete. Preto to nebudeme siliť a povieme si o spôsobe, ako zhodiť pár kíl spôsobom, ktorým by sa to dalo nejako vydržať.

Slovo diéta je totiž pre mnohých synonymum pre horor.

A ja úplne rozumiem tým, ktorí by radšej olízali zadok psovi, než sa trápili so suchou ryžou a vareným mäsom. Hoci to nie je ktovieaká hrôza a časom by ste zistili, že sa na to dá veľmi rýchlo zvyknúť, chápem argument, že zvyknúť sa dá aj na vlastnú smrť. Takže začneme potichu a znesiteľne. Koniec koncov z vanilkových rožkov hneď nemusíme skočiť na kel na  pare.

Ako som už povedal, stačí vám ceruzka, papier a umenie sčítať a odčítať. V diétnych odporúčaniach sa často stretávate so smermi, ktoré vás dokážu spoľahlivo odradiť skôr, než poviete tuk . A tiež vám dokážu zamotať hlavu lepšie ako atrakcia na púti. Ide o to, že na jednej  strané mnohí odporúčajú sacharidové vlny, čo je manipulácia so sacharidovou  zložkou a na druhej  strane je tu zasa partia tých, ktorí označili sacharidy za zlo tohto sveta a neodporúčajú ich  vôbec. A do toho všetkého sa motá  tak  módne arašidové maslo, ktoré má koľkokrát cenovku rovnajúcu sa štátnemu rozpočtu Kamerunu. Vykašlite sa na to. Používajte sedliacky rozum.

Budete chudnúť, ak prijmete menej energie, než vydáte. O ničom inom to nie je. Toto je celé tajomstvo. Takže máte v podstate len dve možnosti. Buď budete jesť párky s masťou a rozhodnete sa ucvičit k smrti, alebo sa budete hýbať normálne a musíte obmedziť príjem. Ale čo presne máte jesť, nie je zase tak striktne obmedzené. Pokojne si tú čokoládu dajte, ak budete chudnúť. Ale ako to zistiť? Na to musíte mať tú ceruzku a papier. A to je prežitok. Pravek. Navyše mnoho ľudí už stratilo základné zručnosti. Napríklad  sčítať a odčítať.

Takže odporúčam chytrý telefón, ktorý dnes stojí menej ako papier na záchod a do nej si stiahnuť ešte múdrejšiu mobilnú aplikáciu Kalorické tabuľky. To nestojí nič, čo sa dneska rovná zázraku. Len čo si tieto vymoženosti moderného veku zaobstaráte, tak ... .. Jedzte normálne. Tak, ako ste zvyknutí. Vážne. Aspoň týždeň, alebo lepšie 14 dní. Predtým sa ešte zvážte. Áno, vaše novoročné prianie tým síce trochu utrpí, ale my potrebujeme poznať základnú hranicu vášho kalorického príjmu. Dôležité je, aby ste do tejto aplikácie zapísali  všetky potraviny, čo zjete. Skutočne všetky! Pretože to najhoršie, čo môžete v diéte urobiť, je, klamať sami seba . Ak túto aplikáciu nemáte, musíte využiť ceruzku, papier a kalorických tabuliek, ktoré si nájdete na webe. Je ich tam asi tisíc. Pre väčšiu rýchlosť a pohodlie vám však odporúčam spomínanú aplikáciu.

Po 14 dňoch sa zvážte znovu. Pribrali ste, váha sa nehýbe? Fajn, nič sa nedeje. Poznáme váš kalorický príjem v každý jeden deň z predošlých 14 dní a vy ho teraz budete jednoducho a nenásilne znižovať. Práve pomocou tej aplikácie. Podstatné je, aby celkový kalorický príjem za tých 14 dní bol minimálne o 10% nižší ako v týždni predchádzajúcom. Každá potravina má mnoho alternatív. Bravčová šunka sa dá nahradiť kuracou , biele pečivo tmavým, čaj si miesto kockou  cukru osladíte Steviou , alebo niečím podobným. Atd ... Sami uvidíte, čo to urobí s vaším kalorickým súčtom na konci dňa. Tu prichádza k slovu ten sedliacky rozum. Každé poloretardované dieťa dnes vie, že maslo, cukor, tuk, štíhlej línii neprospieva. Rožok s 5 centimetrovou vrstvou masla jednoducho nenahradíte 2 centimetrovým . To musíte vyhodiť úplne. Ale tmavý rožok s tvrdým syrom je už veľmi prijateľnou alternatívou, s ktorou sa zmieri aj ten najväčší odporca diéty. A čoskoro zistíte, že aj medzi tvrdými syrmi sú veľké energetické rozdiely.

Praktikujte toto ďalších 14 dní a opäť sa zvážte. Chudnete? Fajn, tak to tak pokojne nechajte bez zmeny do doby, než sa to zastaví. O 10% nie je potreba znižovať. Chudnete príliš rýchlo? Tj. 2-3 kg za tých 14 dní? Tak si niekde doprajte tým, že stačí znížiť kalorický príjem iba o 5%. Nechudnete? Budete musieť zase ubrať o 10% tým, že niekde niečo upravíte, alebo vymeníte. Napríklad  desiatu za kokteil. Koktaily nie sú len pre svalnáčov . Dnes je to vítaná alternatíva pre všetkých, ktorí sa nechcú stravovať po pumpách, motorestoch, alebo v reštauráciách v popoludňajšej pauze. Vypite  jednu dávku High 80 miesto crossaintu a uvidíte, ako súčet kalórií pofrčí  nadol. Keby to bolo takto jednoduché vo financiách, ČR  je už dávno bez dlhu. A naviac vaše chuťové poháriky vcelku ľahko ošalíte napríklad  proteínom s príchuťou Ľadová káva kedykoľvek vás bude  ťahať do cukrárne na kávičku so smotanou. Všetky vhodné proteíny do diéty nájdete na našej stránke www.extrifitslovakia.sk .

Máme za sebou tri týždne, kedy sami vidíte, že úprava stravy je jednoduchá, chutná a relatívne ľahká. Uznávam, neustále zapisovanie jedla do telefónu je celkom otravné , ale dá sa to urobiť dopredu a potom to tak hrozné nie je. Len to musíte dodržiavať. Týmto spôsobom sa však naučíte s potravinami pracovať. Naučíte sa čítať etikety, časom zistíte, aké množstvo je pre vás optimálne a ako veľmi  zahýbajú  s vaším kalorickým príjmom. Osobný  tréneri síce budú bez kšeftu, ale čo sa dá robiť. Nie ste charita. Je dôležité sa poznávať a učiť, nielen počúvať. Rozhodne sa začnete viac zaujímať o to, čo jete a nebudete používať svoje telo ako  laboratórium toho, čo znesie. A o to práve ide. Začiatočník neskočí hneď do premakanej  diéty. Pretože jednoducho nepozná čísla. Nemá potuchy o tom, čo ktoré jedlo obsahuje za zložky. To sa musí najskôr naučiť. Aj o tom je tento článok. Akonáhle si osvojíte celkom prirodzene znalosť potravín, potom už si zostavíte oveľa zložitejšie  a efektívnejšie diéty. Uvidíte, že to nie je nič zložité.

No a prečo pretekári nejedia  tú čokoládu v diéte? Pretože majú limit. Vedia, že musia  prijať určité množstvo kalórií za deň a viac ani ťuk. Ak si dajú tú pekelne energeticky nabušenú čokoládu, odoberú  si z denného prídelu obrovský podiel energie na potravinu, ktorá váži nulanulaprd. A budú mať hlad. Takže si veľmi rozmyslíte, či si dať kocku čokolády, ktorá síce na pár minút oblaží  vaše zmysly, alebo porciu ryže, ktorá  je energeticky rovnako hodnotná, ale vy sa jej do sýtosti najete. Inak je to stále plus a mínus, nič iné.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.