KATARINA HOLMOVÁ - REKORDÉRKA JARNEJ SEZÓNY

Ak by sa dal niekto označiť za objav tohtoročnej sezóny, bola by to nepochybne Kateřina Holmanová. Katka do jarnej sezóny vletela doslova ako uragán a zmietla všetky súperky, čo jej stáli v ceste. Nie je zvykom, že by niekto absolvoval všetky organizované súťaže v jarnej časti sezóny a už vôbec nie je zvykom, aby ich všetky vyhral s bilanciou šiestich zlatých medailí a dvoch absolútnych  víťazstiev. Zoznámte sa teda s Absolútnou víťazkou Majstrovstiev Čiech, Majsterkou republiky a víťazkou všetkých organizovaných pohárových súťaží Katkou Holmanovou .

Ahoj Katka, začnime od začiatku a to tradičnou otázkou. Ako si sa dostala k cvičeniu a k súťaženiu ?

K súťaženiu som sa dostala cez môjho priateľa Ondreja, ktorý v roku 2015 súťažil medzi juniormi na Majstrovstvách Čiech. Ja už v tom čase nejakú dobu cvičila, ale tá súťažná forma a realizácia sa mi páčila, tak som pridala na tréningoch a viac sa začala venovať strave s cieľom súťažiť ten rok na jeseň na tzv. Kondičkároch . Tak sa aj stalo a ja som  skončila na svojej prvej súťaži štvrtá a hneď na druhý deň piata. To ma namotivovalo a ja som to  chcela skúsiť hneď nasledujúcu jar. Ale to tak úplne nevyšlo, pretože sa mi extrémne spomalil metabolizmus.

A čomu to spomalenie, alebo povedzme nemožnosť sa dostať do formy pripisuješ  ? Kde s odstupom času vidíš príčiny toho stavu ?

Veľký problém bol návrat z diéty do nejakého mimosúťažného obdobia. Chýbali mi skúsenosti s reverznou diétou, ktorú som absolútne nepoznala a nešla. V ten moment som to úplne nedokázala ukočírovať, veľmi  som pribrala, čo sa následne prejavilo na psychike. Bola som z toho v depresii, ktorú som "riešila" jedlom, takže som pribrala ešte viac. Keď som sa potom chcela dostať do formy, už ma tlačil čas, takže som to veľmi utiahla a tým sa to zastavilo. Tak som to utiahla úplne, čo tiež  nepomohlo, vyzerala som ešte horšie a pokusy naštartovať to jedlom tiež nezaberali. Takže taký bludný kruh.

Tak toto je teraz pre veľa dievčat aktuálna téma, pretože sú pred nami posledné súťaže a dievčatá s diétami budú končiť. Akú máš teda pre nich radu?

Samozrejme záleží na tom, ako ťažká tá diéta bola. Aj keď to asi nie je presný výraz, pretože ja som ju mala dosť utiahnutú, ale ako ťažkú ​​som ju nevnímala. Mám pred sebou ešte jednu súťaž a po nej budem uvoľňovať kardio, ktoré robím  veľa, pomaličky a postupne budem navyšovať sacharidy a tuky, ale budú to skutočne postupné kroky. Hlavne nič neunáhliť.

Takže sa budeš po súťaži strážiť ?

Určite áno. Po Diamonde budem v nedeľu a pondelok jesť dobroty, ale potom to už budem zase strážiť. Ja sa toho po minulej  skúsenosti dosť bojím a zároveň si hrozne užívam to, ako teraz vyzerám. Takže hneď v utorok chcem nabehnúť na program s kardio, ktoré budem uberať a s diétou, kde budem namiesto postupného uberanie kalórií to jedlo, zdravé jedlo, zase pridávať.

Hovoríš o tom, že robíš  veľa kardia. Čo je podľa teba najlepšia aeróbna aktivita ?

Pre mňa rotoped, pretože mám problémy s kolenami.

Poďme sa pobaviť o sezóne, ktorá síce ešte nie je u konca, pretože máš pred sebou ešte Diamond Cup, ale napriek tomu bol jej priebeh doteraz brilantný . Šesť štartov, šesť víťazstiev, niekoľko absolutek, to je bilancia ako hrom. Ktorý pretek bol pre teba najťažší ?

Najťažší? ... To nedokážem povedať. Mohol by to byť ten posledný, pretože po niekoľkonásobnom odvodnení už telo toľko nepočúvalo. Ale asi to bol ten prvý, čo boli Majstrovstvá Čiech, kam som šla po roku a pol, nie úplne sebavedomá s tým, ako to môže dopadnúť. Po tom víťazstve už to zo mňa trochu spadlo a tie ostatné preteky boli razom jednoduchšie.

Ako dlho si sa pripravovala na tie Čechy ?

Chcela som si dopriať čas na riešenie prípadných komplikácií, takže som sa začala v podstate pripravovať od jesene minulého roka. To už som si upravovala jedlo a pridávala aerobku. Ostrú diétu som nabehla od januára.

Popíš priebeh tvojej diéty.

Najskôr som to očistila od nezmyslov. Keď sa to zastavilo, začala som vlniť so sacharidmi, potom som vyradila tuky, keď sa to zase zastavilo. No a nakoniec som nabehla na delenú stravu, ktorá mi pomohla asi najviac.

Zaujímavé je, že ty si držíš vrcholnú ale hlavne stabilnú formu už nejakých 6 týždňov. Ako to robíš medzi jednotlivými súťažami ?

No .. zas tak zložité to nie je. Po súťaži som sa najedla, ale nie žiadne jednoduché cukry, alebo niečo nekvalitného. A potom klasika. Tri nuly, potom sacharidy, jednoducho klasická superka.

Ty si v úvode spomenula priateľa, Ondreja Sobotku, vicemajster Čiech nad 90 kg, ktorý tento rok tiež súťažil na rovnakých pretekoch. Neleziete  si na nervy trochu v tej spoločnej diéte ?

Nie. To až teraz, keď ja som ešte v diéte a on už nie je. Keď sme boli obaja , tak to náhodou bolo super, pretože ste rovnako unavený , bez energie, nemáte doma potraviny, ktoré by to mohli narušiť a podporujete sa. Teraz je to horšie, jedla je doma hromada, ja nemôžem, on je furt. Takže ak do diéty, tak je lepšie obaja naraz.

Teba čaká teraz Diamond Cup. Čo si od toho sľubuješ ? Považuješ ho za ťažké preteky ?

Áno, myslím, že to budú najprestížnejšie preteky mojej sezóny. Veľmi si na neho neverím. Ale chcem sa naň kvalitne pripraviť a vyskúšať si atmosféru veľkého preteku s kvalitnou zahraničnou účasťou. Teším sa na neho. Ako ... proste si hovorím, že keď som teraz na jar všetko doma vyhrala, tak prečo to neskúsiť ešte tam, nie ?

Určite. Sleduješ, kto sa tam chystá ? Máš v povedomí nejaké mená ?

Áno, sledujem to, ale neviem presne, kto bude v mojej kategórii, pretože sa to líši o 3 cm. Takže tie dievčatá sledujem a bohužiaľ si myslím, že sú úplne niekde inde.

Ako to myslíš ?

No že sú lepšie ako ja. Trebárs Eva Havelková, Lenka Trčková a tak. To sú mená, čo vo mne budia rešpekt.

No ale možno to isté platí o tebe v ich očiach po tej šnúre víťazstiev, nemyslíš ?

Možno áno . To by bolo fajn. Rozhodne sa ale teším.

Každopádne, nejaký rešpekt u súperiek si si musela minimálne na tých jarných pohárovkách vydobyť, nie ? Zaznamenala si takú tú šuškandu, "aha , už je zase tu tá, čo vyhrala minule a pod." ?

Zaznamenala. Hlavne čo sa týka v súvislosti s Extrifitom . Už mi bolo naznačené, že to nie je len tak, že vyhrávam, že je za tým Extrifit, že kvôli tomu vyhrávajú aj chlapi apod .. Na facebooku sa toto celkom riešilo.

Tak na facebooku sa rieši vecí ... Ale mal niekto dostatok guráže, aby ti to povedal priamo ?

Napriamo nie. Ale aj v osobnom rozhovore to bolo akoby trochu naznačené.

Tak sa poďme pobaviť o Extrifite. Tie jazdíš často na zrazy, ako veľmi ti to pomôže ?

Tak napríklad tie zrazy sa Sabinou mi určite veľa pomohli. Ja nehovorím, že Pózujte najlepšie, ale zase na druhú stranu nemám ten problém, že sa neviem hýbať vôbec. Ale práve tie opravy od Sabiny, kedy si myslím ja, alebo okolie , že už je to v poriadku, pomôžu najviac pri odstránení nedostatkov. Rozhodne ale musím viac pracovať na pózingu a trénovať ho. A hlavne je veľký rozdiel v tom, že nás tam je relatívne málo a Sabina sa nám vážne venuje. Viem o kurzoch, ktoré stoja hromadu peňazí, je tam hromada dievčat, ale vo finále sa im tam niekto venuje pár minút. V Extrifit Clube je to zadarmo a venuje sa nám poctivo profi fitnesska . A potom je tam samozrejme aj podpora v doplnkoch pre tých šikovnejších , alebo úspešnejších členov . Každopádne, na Extrifit ideme s priateľom stále a nedáme na neho dopustiť.

To sme veľmi radi. Kde vidíš nejaké tvoje slabiny ? V čom by si sa chcela ešte zlepšiť ?

Myslím, že na prezentácii sa dá všeličo zlepšovať. Tiež by sme to chceli na Diamond ešte trochu utiahnuť, predovšetkým spodnú časť tela. Tak uvidíme, ako to ešte pôjde.

A nejaký výhľad, cieľ, do budúcnosti máš ?

Tým najbližším cieľom je, to udržať a nepokaziť to ako minule. A keď to udržím, rada by som išla budúci rok na Majstrovstvá Európy.

Chcela by si niečo dodať na záver ?

Chcela by som ešte poďakovať všetkým, čo ma podporovali. Takže najväčší vďaka patrí môjmu priateľovi, Extrifitu, teraz v poslednej dobe tiež Fitnessmenu a samozrejme kamarátom a rodine.

Ďakujem za rozhovor.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.