Kde berieš toľko času?

Niektorá otázka povedomá? Nečudoval by som sa, keby áno, pretože ja jednu z týchto, alebo podobných, dostávam veľmi často a tie intervaly, kedy sú mi otázky tohto typu kladené, sa začínajú tak trochu krátiť. Vždy s úsmevom na tvári odpoviem prívetivo a snažím sa vyzerať, že je to brnkačka.

Pravda je však taká, že doslova každý má čas na to, aby mohol vyzerať dobre, stravovať sa kvalitne a do toho aj cvičiť. Nehovorím, že taký štýl života bude ľahký a jednoduchý, ale ide to u každého. Ide len o to, mať jasný cieľ, chcieť to urobiť sám pre seba a ísť si za tým.

Za nejakú tú dobu, čo sa v tomto štýle života pohybujem, by som sa s vami rád podelil o pár tipov, ktoré vám môžu pomôcť s tým, aby ste napríklad dostali nejakú ideu, ktorá by vám mohla pomôcť sa rozhýbať a napríklad aj zistíte, že aj cez to málo času, čo máte k dispozícii, idú urobiť skvelé výsledky. Len musíte chcieť.

Hromadné varenie

Toto je jedna z vecí, ktorá mi toho času ušetrila naozaj veľa. Nevarím si každý deň čerstvoučké jedlo, aby som z tej nakrájanej papriky a paradajky ešte cítil tú prírodu, ktorá nám opatrila tieto plody zeme. Nepripravujem si každý deň grilovaný steak na medium, pretože to tak mám rád ... kdeže.

Zvolím si dva dni v týždni, kedy mám toho času najviac (Nedeľa a streda) a v tieto dni si proste navarím jedlo na ďalšie dva nadchádzajúce dni. Áno, nie je to čerstvoučké, voňavoučké, nie je to možno pastva pre oči, keď všetku tú zeleninu hodím na jednu veľkú panvicu, kde to všetko nechám dusiť.

Na tanieri to občas vyzerá ako včera vyzvracaná večera, keď tam mám viac farebných druhov zeleniny a do toho tam fláknem nejaké korenie, načo je to všetko zmiešané dohromady ... ale čo, viem, že je to kvalitné zdravé jedlo, ktoré obsahuje všetko, čo potrebujem , len jednoducho nie je urobené dnes ráno, pretože sorry ... ale na ranšiu vstávam  5:20 a fakt nemám na to, aby som vstával hodinu skôr a pripravil si fresh obídek.

Nehľadiac na to, že vstávanie na ranné  5:20 je zlaté ... pretože poznám hromadu ľudí, ktorí vstávajú aj o 4, alebo aj skôr. To isté robím s mäsom. Nakrájam si 1kg (kuracieho, morčacieho, kravy - hovädzie) a potom je na mne, ako si ho pripravím (rúra, panvica, gril a podobne ...) len počítať s tým, že to bude dva dni rovnaká príprava mäsa, ale potom to zase môžem urobiť inak.

A áno, robím to takto aj s prílohou. Kotol ryže, kotol zemiakov, pohánky, pšeno, Amaranth, sladkých zemiakov, alebo čohokoľvek ... čo jednoducho mám na ďalšie dva dni. Opäť sa vraciam k tomu, že to nebude voňať čerstvotou, ale môžem s rukou na srdci povedať, že ak potraviny nie sú pokazené, alebo po záruke už vo fáze prípravy, tak v tej chladničke vydržia na dva dni dopredu v pokoji.

Spočiatku som to robil tak, že som si v tieto dva dni, kedy mám najviac času, aspoň všetko nakrájal a pripravil navážené tak, aby som to potom mohol len upraviť pre konzumáciu v daný deň, lenže to ma po pol roku omrzelo a zistil som, že keď to robím prvou metódou, tak mám viac času na to, aby som stihol viac dielov "Ako som spoznal vašu matku" no neberte to. Ale či vám táto metóda bude vyhovovať viac, je to na vás.

Podobné denné menu každý deň

Neznamená to nevyhnutne, že musíte jesť každý deň to isté, len je tým myslené, aspoň v mojom prípade, že keď jem tie isté potraviny viackrát týždenne, tak už mám prehľad, čoho môžem koľko zjesť.

Aby som sa priznal, tak 5 dní v týždni jem to isté, v závislosti na striedaní smien. Nevadí mi to, chutí mi to, baví ma to, vidím výsledky, vidím pokrok, som ten jeden z mála, ktorý toto môže robiť stále a bude ho to napĺňať.

Chápem, že takýchto psychopatov nie je asi moc, takže tento bod berte skôr len ako informáciu k tomu, že čím častejšie jete tie isté potraviny v týždni, tým menej sa staráte o gramáže a kombinácie jedál toho s týmto.

Proste idete na kuchárskeho autopilota. Viete, že keď si dáte zdravý obed X gramov ryže tak si k tomu môžete dať X gramov zemiakov večer, alebo X gramov (kaše s ovocím) a nemusíte nič vymýšľať, analyzovať, mixovať, kalkulovať, vyhľadávať a podobne ... máte to, ako sa hovorí, zabehnuté.

Navyše ... ak by ste chceli mať každý deň niečo iné a mať to naozaj pestré, tak prvé pravidlo, teda hromadné varenie, môžete rovno zabaliť, pretože by ste u tej platne strávili naozaj mraky času. A ak by ste namietali niečo na potravinovú intoleranciu, tak si myslím, že konzumácia jednej potraviny 3-4x v týždni je úplne v poriadku aj za predpokladu vyššieho množstva antinutrientov.

Používajte šejky

Značka Extrifit má naozaj pestrú škálu proteínových doplnkov stravy, ktoré vám ponúka neskutočné množstvo príchutí a využitie. Jednak takým šejkom doplníte potrebný príjem bielkovín, jednak ním môžete doplniť sacharidy, prípadne tuky, keď si z šejku urobíte smoothie a máte to za chvíľku vypité.

Verím tomu, že si na takomto šejku, alebo smoothie, aj pochutnáte, pretože tie príchute, ktoré Extrifit ponúka, sú vážne rozmanité. Navyše, ak by ste chceli byť naozaj starostlivý, tak môžete mať viac druhov proteínov a voliť proteín podľa potreby.

Napríklad do pšenovej kaše na noc, alebo smoothie na noc, alebo jednoducho samotnú klasiku proteín bez iných aditív, zvolíte Micellar casein. Na desiatu do smoothie, alebo klasickej prípravy, môžete zvoliť CFM (prípadne Multiprotein). Naozaj sa medze nekladú a verte mi, že dať do vody odmerku proteínu, hodiť tam špenát (alebo sa mi osvedčila cuketa, ale nechám to na vás, ja na smoothiečka moc nie som, príde mi to škoda kalórií, ktoré si môžem vychutnať inak), nejaký kus ovocia, prípadne avokádo, pre nejaké tie tuky, alebo orechy a celý to mixnout v mixéri ... zaberie to 4 minúty, keď sa flákate a máte na 2-3 hodiny po konzumácii tohoto šejku postarané.

Vykašlite sa na nepodstatnosti v posilňovni

Máte jasne daný cieľ? Chcete naberať, alebo chudnúť? Máte len obmedzený čas na tréning, pretože máte po tréningu ešte program, ktorý vás čaká? Nestrácajte čas kravinami, vezmite železo a choďte na to. Voľte také cviky, ktoré pre vaše telo budú výzvou, zacielite nimi viac svalových skupín (teda tie komplexnejšie) a miesto klasických sérí voľte supersérie, samozrejme s rozvahou ... aby ste nerobili supersériu drepov s mŕtvym ťahom, to by moc zmysel nedávalo.

Takže miesto bicepsových zdvihov na kladke zaraďte napríklad zhyby podhmatom a zacielite ako bicepsy, tak chrbát. Namiesto zakopávania v ľahu zvoľte mŕtvy ťah a máte cvik ako na hamstringy, tak na chrbát. Musíte si tréning rozplánovať systematicky, zmysluplne, voliť také cviky, ktoré vám dajú čo najviac možných benefitov pri ich vykonávaní a vykašlite sa na cardio, to naozaj nepotrebujete.

Chcete redukovať tuk? Ani tak to cardio nepotrebujete, pretože tréningom ste schopní spáliť oveľa viac kcal s následným efektom potréningové resyntézy.

Skvalitni spánok

Čože? Ja nemôžem spať viac, toľko času nemám. Ale je rozdiel v kvalite spánku a dĺžke spánku. Na čo mi bude spať 8 hodín, keď sa za noc prebudím 3x na záchod a bude mi trvať 45 minút, než zaspím? Namiesto toho 6 kvalitných, ničím nerušených hodín spánku je pre telo, si myslím, dostatočné na to, aby ste mohli kvalitne pracovať, vykonávať aktivity, správať sa ako človek, usmievať sa, myslieť pozitívne a byť dobre naladený.

Áno, ja viem, všetci vám budú hovoriť, že by ste mali spať 8 hodín ideálne. Lenže oni si to môžu dovoliť, pretože netrénujú, nerobia si jedlo dopredu, nestravujú sa kvalitne a nemajú ešte svoj vlastný program. Prídu z práce domov a majú XY hodín voľno, kedy do seba hodia rožok s taveňákom na desiatu a na večeru guláš, pretože je to rýchlovka a zostalo im pár kúskov párkov z raňajok, ktoré si len ohriali v mikrovlnke. A rovnako sa pri tých 8 hodín spánku 2x prebudia na záchod, pretože chľastali coca-colu a ten kofeín ich rovnako dostane. Nehľadiac na to, že po tej coca-cole sa tiež veľmi dobre nezaspáva.

Ako skvalitniť spánok?

No, o tom by mohol byť samostatný článok, ale pár rád, ktoré by som tu mohol vypichnúť sú:

  • blokácia modrého svetla aspoň hodinu a pol pred spaním (bez televízie, bez telefónu), alebo použitie okuliarov, ktoré toto svetlo blokujú - dnes bežná vec, povedal by som.
  • sacharidy v poslednom jedle pred spaním (vyplaví sa inzulín, telo sa hodí do pokoja, zrelaxuje)
  • teplá sprcha pred spaním - opäť navodenie pocitu relaxácie snažte sa vyhnúť odpisovaním emailov, riešiť stresové situácie, myslieť na to čo bude zajtra a podobne. Viem, niekedy to jednoducho nejde, ale sú to len moje odporúčanie, nie dogma. Chápem, že sme ľudia a máme povinnosti ... každý z nás.
  • spánková suplementácia: zinok bisglycinát, melatonín, L-glycín. Ak by ste chceli bylinky, tak asi medovka, valeriána lekárska a zvyšok si budete musieť dohľadať sami, bohužiaľ nie som až takto vzdelaný v odbore bylinky.
  • vyvetrajte si miestnosť, nech máte čerstvý vzduch a redukovanú teplotu v izbe
  • eliminujte kofeín a teín pred spaním (individuálne, pretože každý na tieto látky reaguje inak). Pre mňa posledná káva končí o 2 popoludní.

To by bolo asi všetko, čo ma tak z rýchlika napadne. Keby ste sa chceli tejto téme povenovať sami, tak na internete je veľa odborných článkov a publikácií, ktorým sa venujú kompetentní ľudia. Ja som len a len hobík, ktorý vám dáva nejaké odporúčania.

Vždy, keď sa ma niekto spýta, kde beriem ten čas a ako to všetko stíham a že to nie je možné, nebudem vám klamať, cítim sa veľmi potešený a mám zo seba dobrý pocit. Nehovorím, že tento štýl života je jednoduchý a každému by vyhovoval. Niekto má rád svoj kľud, svojou pohodu, svoj čas, ktorý trávi inými aktivitami, je to každého vec.

Ja svoj štýl života nikomu netlačím, len ma dokáže neskutočne vytočiť, keď mi tí ľudia hovoria, že na toto a túto a tamto nemajú čas, pretože ten čas má každý z nás. Ide len o to chcieť si ho nájsť a niečo začať robiť. Snáď vám týchto pár bodov pomôže k tomu, aby ste nejakým spôsobom urýchlili vaše rutiny, alebo vás to namotivuje k tomu, aby ste s nimi začali.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.