KEĎ PRÍDEŠ O ILÚZIE SIAHNI PO ČINKE

V poslednej dobe sa mi zdá, že sme obklopený jednou veľkou ilúziou. A rozhodne to nie je len otázka virtuálneho sveta a sociálnych sietí. Napríklad ja mám pocit, že mám dvadsať. Rozmýšľam ako dvadsaťročný, automobilový vkus mám ako dvadsaťročný a trúfam si povedať, že telo mám tiež ako dvadsaťročný. To isté už bohužiaľ nemôžem vyhlásiť o svojej tvári. Avšak skutočne najväčší prúser nastane, keď podľahnem tejto ilúziu a chovám sa ako dvadsaťročný. Lenže tým to zďaleka nekončí. Nejde len o akési vnútorné pocity. Ilúzia môže byť úplne hmatateľná.

Čo napríklad toto. Vlastným nehnuteľnosť. Je moja. Zloženky sú na moje meno a nesú adresu nehnuteľnosti. Tiež sa pravidelne skladám na plat anonymnému bankovému úradníkovi prostredníctvom hypotéky. Ale vlastníctvo toho objektu je len ilúzia. Inak si totiž nedokážem vysvetliť, prečo mojej obydlie nie je príjemne, po chlapsky, stroho vybavené, uprostred nestojí ten futbal, čo majú v krčme a nechápem, prečo v miestnosti nie sú naskladané pomníčky zašlej slávy v podobe lesklých pohárov a medailí. Namiesto toho sú steny môjho príbytku lemované poličkami s bujnou flórou a keramickým haraburdím. Neviem, prečo na stole vidávam  prekážajúce predmety patriace pod zbytočnosti typu taniere a spol .. Nechápem prítomnosť vázy, prekážajúcej mojím novinám pri raňajkách a skutočne netuším, prečo mám miesto pasty, mydla a kefky na zuby v kúpeľni veľkosklad drogérie. Do toho sa tu pohybujú nejakí ľudia, ktorí okupujú rôzne časti onoho obydlia, pričom najmä tý malý vzrastom dokážu v okamihu vyprodukovať tisíce a tisíce predmetov, ktoré pokryjú celučkú obytnú plochu. Čo aktivuje výrazne väčšie a zaujímavejšie tvarovaný exemplár k verbálnemu prejavu a vytrhne ho z rozmiestňovania, premiestňovania a rozvešávania všelijakých pracholapačov , o ktorých existencii nemôže mať jednotlivec mužského pohlavia ani potuchy.

Pokiaľ nie je gay, alebo bytový architekt. Čo je vlastne to isté. Tak čo, ženáči, ešte si vážne myslíte, že váš byt je skutočne váš ? Alebo ste zašitý na záchode, pretože to je jediné miesto vo vašom byte, kde máte trochu pokoja na rozjímanie o tom, že to údajné vlastníctvo je iba taká ilúzia ? Ale úplne najhoršie je, podľahnúť ilúzii, že máte veľké svaly a musíte preto cvičiť cviky zamerané na jednotlivé vlákna svalového pletenca ... O čom to hovorím ?


No a vec sa má takto. Nedávno som bol cvičiť v dopoludňajších hodinách a ľudí bolo vo fitku skutočne poskromne. Vlastne sme tam boli traja. Normálne po ľuďoch moc nečumím, ale tentoraz ma zaujal mladík , ktorý začal svoj tréning protismernými kladkami vedenými zospodu. Predovšetkým preto, že som si bláznivo myslel, že keď sme tam traja , mohol by som si dať pár supersérií, bez toho aby som na niekoho musel čakať, alebo naopak niekomu prekážal. Totálna ilúzia . Aj keby ste boli vo fitku len dvaja, ten druhý si vždy zmyslí, že bude o minútu skôr presne tam, kde ste chceli cvičiť vy. A tak si všimol môjho záujmu a osmelil sa opýtať, či je to prevedenie v poriadku a či je to dobré cvičiť.

Odpoveď prišla v rýchlom slede slov áno a nie. Prevedenie nemalo chybu, ale vyjadril som názor, že to je strata času. Dočkal som sa povytiahnutého obočia anketára, smrtonosného zmerania pohľadom a o poznanie chladnejšaj  otázky, prečo by to ako mala byť strata času, keď sa dočítal, že to je najlepší cvik na spodné prsia. Navyše ho videl cvičiť Vojtu Koritenského v On the Top a ďalších  borcov , pričom sa nezdá, že by moja postava mala vyjadriť pádnejší argument pre moje tvrdenia v konfrontácii s tou Vojtovou.

Nemohol som nesúhlasiť. Je to skvelý cvik, ktorý som síce robil asi len 5x v živote a ktorý vykonáva Vojto a ďalší borci zameriavajúce sa na spodnú časť pŕs. Lenže v skladačke chýba jeden podstatný detail. Anketár žiadny prsný sval nemal. Ani vrchný, ani stredný, ani spodný, žiadny. Len bradavka vytŕčajúca z tielka bola na svojom mieste, ako sa patrí správne umiestnená. Chlapec podľahol ilúzii, že má svaly. A pretože nám EÚ ešte nenamontovali čip do mozgu, vyhodnocujúci korektne správne odpovede, ktoré by nikoho nenaštvali, neurazili a nevyhejtily, dal som priechod svojmu zlozvyku. A tým je neklamať. Sorry, kamoš, ale ty žiadne svaly nemáš, takže na kladky sa odteraz rok nepozeraj a utekaj si ľahnúť pod Benč. O nepriateľa viac .
 

Regulárnou  námietkou samozrejme môže byť, že sval potrebuje zmeny, aby dostal nový impulz k rastu. Takže je potrebné meniť cviky a ťažko možno vydržať bez kladiek a iných aparátov. Pravda. Sval potrebuje neustále stimuly k rastu. To ale neznamená, že sa musí nutne všetko prekopávať a lietať od cviku ku cviku. Zmena a stimul k rastu je aj päť kíl navyše na tyči. Ďalší tréning o ďalších päť. A až to nepôjde, určite sa dá vymáčknuť o jedno opakovanie viac než minule. Aj to je stimul a sakra veľký. A potom o ďalšie a ďalšie. Až si tam budete môcť pridať ďalších päť kíl. Potrebujete váhu. Váhu, ktorá zaťaží plošne celý sval. A tu budete mať vždy väčšiu na veľkej  osi, než keď budete okolo seba pláchať držadlami kladky.

Výrobcovia náradie predviedli v niekoľkých minulých desaťročiach slušnú prácu tým, že tradičnú činku nahradili cvikmi na strojoch, poskytujúcich zvýšenú bezpečnosť a pevnú dráhu pohybu. Kto z vás niekedy navštívil obriu výstavu fitnes odbrie  FIBO, tak mi dá iste za pravdu, že u niektorých prístrojov si pripadáte skôr ako kozmonaut, než čokoľvek iné. Keď však chcete byť mohutnejší a silnejší , voľné váhy - špecificky veľkú činku - nič nenahradí. Rozvoj základnej úrovne sily je kľúčom ako k dobrému vzhľadu postavy, tak k ďalšiemu zvyšovaniu sily, dynamiky alebo vytrvalosti pre nejaký šport.

Bez tejto základnej sily iste nič z toho efektívne nezvládnete. A z hľadiska nárastu sily sa cviky s veľkou činkou java ako najlepšie . Zároveň je nárast sily na veľkej činke najlepšie merateľný a najčitateľnejší . Žiadna ilúzia zlepšenia, ale jasné hmatateľné čísla. Samozrejme, že tiež  cvičím na strojoch a kladkách a záťaž na nich je skutočne rozmanitá. Vo Fitmexeu zdvihnem na Peckdeck všetko, v Extrifit Gyme nie. A čo z toho vyplýva ? Že som niekedy veľký silák a inokedy menej ? Ále prd. Použitá váha vždy záleží na konštrukcii stroja a tiež  na tom, ako dokážete daný cvik ošvindlovať . Lenže to u veľkej činky nejde. Činku jednoducho nemožno oklamať . Buď ju zdvihnete, alebo prihráte  skvelú zákazku pre vášho dentistu.

Nie som nejaký horlivý zástanca benchpressu. Nikdy som v ňom neprekypoval silou. Úprimne povedané, mal som asi najhoršie silové výkony benčpressu v strednej Európe a môžem s pokojným svedomím vyhlásiť, že sa na tom  už nikdy nič nezmení. Mám tisíc dôvodov ho nenávidieť a jeden, prečo sa s ním neustále trápiť. Je to stále najkomplexnejší  a najefektívnejší cvik na prsia. Stokrát a miliónkrát a potom ešte trikrát lepší ako vizuálne efektné sťahovanie kladky vo fitku. Tlaky, tlaky a tlaky. Na rovnej lavici, na šikmej hlavou hore, s veľkou činkou aj jednoručkami. Ale stále tlaky. Tie považujem za najlepšiu cestu k mohutným prsným svalom.

 

Produkty v článku

Obľúbené EXTRIFIT® Hero

EXTRIFIT® Hero

61,00 € 81,60 €

Novinka EXTRIFIT Flexain ®

EXTRIFIT Flexain ®

19,50 € 28,80 €

Súvisiace články

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Tipy na fitness jedálniček pre ženy

Tipy na fitness jedálniček pre ženy

Pri dodržiavaní zásad zdravého stravovania je v oblasti fitness možné jesť a nepriberať. Rozhodnúť sa pre stravovací fitness program nie je vôbec jednoduché – vyžaduje si sebavedomý a zároveň trpezlivý prístup, navyše triezvy úsudok bez fám a mýtov zo sveta fitness chudnutia. Nech sa páči – dnes podávame inšpirácie na zdravý jedálniček pre ženy! Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.