KINESIOTAPING

Pre niekoho je tento názov možno trošičku zložitejší a skôr vám pripomína názov Mexického predjedla, však sa s vami stavím, že určite viete, o čo ide. Ide o také tie farebné pásky, ktoré používajú športovci rôzneho odvetvia, od tenisu, cez futbal, hokej, atletiku až napríklad ku kulturistike. Myslím si, že také to obdobie, kedy boli tejp obrovským Halóó , sú preč, avšak  používajú sa  aj naďalej a sú veľmi dobrým pomocníkom, ako pri prevencii zranení, tak ako možná liečba zranenia, či samotná fixácia svalového aparátu.

V tomto článku vám ospíšeme , čo by ste mohli očakávať od kinesiologického tejpu, či sa to oplatí, alebo je to reklamný ťah pre firmy, ktoré už nevedia , čím by si privyrobili . Osobne som absolvoval kurz kineziotejpingu a mal som možnosť vyskúšať tejp na vlastnej koži, teda vám budem servírovať riadky od srdca, bez reklamného obalu.

Zjednodušene povedané sa jedná o metódu, pri ktorej sa aplikujú pásky (tejp) na kožu, tie majú za úlohu ovplyvniť pohybový a obehový systém. Jeho hlavný princíp funkčnosti je autoreparačný proces v tele, to znamená, že v tele vyvoláva (samoobnovovaciu) reakciu. Kompresné účinky, teda zmenšovanie objemu (sťahovanie) tlmí pocit bolesti, ktorý bol vyvolaný nežiaducim účinkom. Ďalším veľmi žiaducim účinkom je zlepšenie cirkulácie krvi v danej oblasti.

Ďalšie možné benefity sú:

- Zlepšenie svalovej kontrakcie v oslabenom, alebo zdravom svale 

- Znižuje preťaženie svalu (funguje ako podpora)

- Znižuje svalovú únavu

- Zmenšuje možné riziko vzniku kŕčov, či poškodenia svalu

- Zmierňuje bolesť

- Zlepšuje krvnú a lymfatickú cirkuláciu

- Tlmí svalový zápal

- Dokáže do istej miery ovplyvniť chybné postavenie kĺbu

Ďalšie možnosti využitia, okrem pohybového aparátu sú tiež napríklad pri bolestiach hlavy, chrbtice a končatín. Môže poslúžiť ako ,, analgetikum ,, pre svalové kŕče, alebo preťažené svaly. Použitie tejpu sa tiež ponúka ako možný variant pre spľasnutia opuchov po úrazoch, alebo operáciách.

Všeobecné informácie o tejpe 

Elasticita tejpu je až 60% celkovej dĺžky, jeho elastické vlastnosti vydržia približne 3 - 5 dní, podľa okolností, za ktorých je používaný. Z vnútornej strany sú vlnovito usporiadané drážky, ktoré zaisťujú lepšiu cirkuláciu krvi. Neobsahuje latex, čo znamená, že sa nemusíte báť alergických reakcií, ale radšej si prečítajte príbalový leták, pretože je každý tejp iný. Ďalej ešte možno povedať, že je vodeodolný a pracuje 24 hodín denne.

Aplikácia

Čo by som k tomuto odseku povedal, tak len to, že aplikácia tejpu vyzerá veľmi ľahko, ale verte mi, že keď sa pozriete na návod v príbalovom letáku, alebo to urobí profík s kurzom, tak to bude na prvý pohľad  poznateľný rozdiel , jednak z estetickej stránky a jednak hlavne z tej funkčnej . Človek si asi povie, že niečo ustrihnúť a nalepiť je jednoduché, ale ten človek, ktorý má certifikát, dokáže tejp nalepiť tak, aby vydržal dlhšie, a ďalej použije prípravok, ktorý aplikuje na kožu, pred lepiacim výkonom. Ak by ste chceli tejp aplikovať sami, tak by bolo dobré sa aspoň s niekým poradiť, aby vám pomohol, prípadne zhodnotil vašu prácu. Predsa len už od tej pásky budete niečo očakávať, keď vám potom bude trhať chlpy prí jej odstránení nie ? Ďalej je nutné povedať, že sa tejp neaplikuje na otvorené rany, a veľké kožné znamienka, ktoré by mohol strhnúť, pri jeho odstraňovaní .

Vlastné skúsenosti

Podľa môjho názoru je tejpovanie do istej miery vhodné, ak chcete predísť zraneniu napríklad ramenného kĺbu, alebo lakťa, či zápästia. Možno varianta sa tiež ponúka pri aplikácii na spodnú časť chrbta, ale verte mi, že keď si zatejpujete spodnú časť chrbta, tak to rozhodne nebude mať lepší účinok, ako vzpieračský opasok, to rozhodne nie. Rovnako je tomu aj pri použití kolenných bandáží, alebo zápästných bandáží , keď sa snažíte o nejakú tú maximálku. Teda by som tejp odporučil ako pomôcku pre cvičenie v prípade, že sa nebude jednať o tréning s maximálnymi váhami. Tento článok síce nie je o tom, ako nabrať 10kg svalovej hmoty za mesiac, ale dúfam, že som vám odpovedal nejaké otázky, čo sa tejpovania týkajú, prípadne vám doplnil informácie, o ich aplikácii.

 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.