KONTRASTNÁ TERAPIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chcel by som sa s vami podeliť o svoje informácie, ktoré som z teórie vyskúšal v praxi. Keďže som bývalým študentom odboru, v ktorom som sa učil prvé aj posledné o fyzikálnych  terapiách, svalových formáciách a rôznych iných výkladových látkach, myslím si, že by sa vám tieto informácie mohli hodiť. Budem tu hovoriť o jednej konkrétnej terapii , a ak by sa vám tento článok páčil, mohol by som v písaní týchto drobných užitočných rád pokračovať.

 

 

 

Čo to vlastne kontrastná terapia je ? Čo je jej hlavná úloha a na čo nám slúži ?

 

 

Kontrastné terapia, ako ste pochopili z názvu, sa bude zaoberať dvoma protipólmi . Nebude to čierna a biela, ale bude sa jednať o zmenu teploty. Ak ste sa niekedy zaoberali aspoň trošičku fyziologickými účinkami tepla na váš organizmus, tak ste mohli vypozorovať, že rozlišujeme celkom dva druhy tepla. Teplo pozitívne, ktoré do tela privádzame a teplo negatívne (studené), ktoré z tela odvádzame.

Väčšinou keď prídete z posilňovne domov , tak hodíte prepotené veci do práčky a hneď v zápätí sa tešíte na sprchu. Stavím sa, že 98% z vás sa sprchuje teplou vodou. Prečo nie,? Je to príjemné a vydržíte v nej stáť dlho. Navyše teplá voda rozširuje cievy a žily a podporíte tak krvný obeh v pomerne slušnom rozsahu. Ak sa budete radiť medzi tie 2% ľudí, ktorí si miesto teplej vody doprajú studenú sprchu, tak sa vám cievy a žily naopak zmrštia .

 

Sprchovať sa so studenou vodou je dobré pre otužovanie a nedávne štúdie dokázali, že pod doslova ľadovou vodou sa vám zvyšuje hladina testosterónu. Neviem, čo je na tom pravdy, veď poznáte tých amerických , alebo anglických vedcov, ktorí vám budú tvrdiť, že školské tabule sú biele a nie čierne, ako si všetci myslia a za rok, alebo dva to zase otočia .

 

 

A teraz sa konečne dostávam ku konkrétnej veci, o ktorej  sa chcem zmieniť. Kontrastná terapia využíva tepelných podnetov striedavo po sebe, teda striedanie teplej a studenej. K čomu je to dobré ? No , keď som vám popisoval, že teplo rozťahuje cievy a žily a naopak studená voda ich zmršťuje, tak si predstavte, čo také prudké striedanie horúcej a ľadovej vody urobí s vaším krvným obehom. Váš krvný obeh sa vďaka teplej vode akceleruje a po agresívnej aplikácii ľadovej vody sa opäť spomalí.

 


Aký má táto terapia význam ? Budem tu udávať príklad na nohách. Po odcvičení ťažkého a intenzívneho tréningu nôh, ktorý bol plný drepov, naloženým legpressom , výpadoch a podobných skvelých cvikov by bolo dobré, keby tie odcvičené nohy dostali prevažnú dávku živín a telo sústredilo živiny a podporu krvného toku práve v nohách i dlhšiu dobu po tom, čo ich  odcvičíte. A tohto efektu docielite práve už spomínanou kontrastnou  terapiou.

Prevedenie je celkom jednoduché. Po ukončení sprchovej  aktivity s ľubovoľnou teplotou si dáte vodu trošičku teplejšiu a budete sprchovou hlavicou mieriť len na jednu dolnú končatinu. Teplá voda by mala byť aplikovaná na dolnú končatinu 15 sekúnd a potom horúcu vodu nastavíte na ľadovú a čas vymedzený na aplikáciu ľadovej vody by mal byť 10 sekúnd. Pri prvom prevedení budete musieť zaťať zuby, ale po druhom vykonaní už to toľko nepocítite. Celý proces striedania teploty budete opakovať celkom 3x. Končiť však musíte teplou vodou a to vždy !

 

 

Potom sa budete sústrediť na druhú končatinu, na ktorej  budete postupovať rovnako. Prečo je to teda dobré ? Jednak tým zaistíte maximálne prekrvenie a dodávanie živín aj po dlhšej dobe po tréningu a jednak touto terapiou podporíte proces imunitného systému, keďže ide o otužovanie. Ďalej budete môcť očakávať tiež rýchlejší proces regenerácie, vzhľadom k dokonalému prekrveniu a dodávaniu živín.

 


A poslednú vec by som tu spomenul informáciu, že svaly reagujú na šok. Keď budete striedať teplú a ľadovú vodu, tak si myslím, že to bude pre telo niečo nové a len tak si na tento proces nezvykne. To je asi všetko podstatné, čo by som tu zmienil o tejto terapii. Vyskúšajte si to sami na sebe a uvidíte, ak pocítite zmenu. Každý sme iný a na každého to fungovať nebude. Na mňa táto terapia však funguje bezchybne. Ak by vás zaujímali aj iné vychytávky, tak napíšte do komentárov, aby som vedel, či má cenu vám tu niečo takého vypisovať, alebo  tu len strácam čas .

 

 

 

Autor článku: Dušan Synek

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.