Kulturistika = koniec výhovoriek.

Nestíham tréning, pretože ...
Nemám čas sa naraňajkovať, pretože ...
Rád by som jedol viackrát denne, ale ...
Nechudnem / nepriberám, pretože ....
Rád by som chodil cvičiť, ale ...

Každý sa už s tým niekedy stretol. Dokonca si takto často hovoríme sami pre seba a snažíme sa tým ospravedlniť svoju nechuť k niečomu, do čoho sa nám skutočne pramálo chce. Často vediete vyjednávaciu bitku so svojím druhým ja, aby ste ju tiež nezriedka prehrali.

Bohužiaľ, ak chcete byť vo väčšine činností ľudského snaženia úspešní, priestor pre najrôznejšie úľavy musíte zmenšiť na úplné minimum. Ako už vravievala vaša babička: Bez práce nie sú koláče  . Keď chcete peniaze, musíte pracovať, keď chcete mať umelecký úspech, musíte skúšať do zblbnutia a keď chcete byť vynikajúcimi športovcami, musíte trénovať.Tvrdo a pravidelne. Tak to proste je. Ležaním na gauči sa ešte nikto nepreslávil.

Kulturistika je ale špecifická ešte v jednej ďalšej oblasti. A tou je strava a všeobecne celý jej životný štýl. Vídavate extraligových hokejistov takmer každý deň. Makajú, trénujú, pot sa z nich leje prúdom, ale po skončení tréningu im padla. Idú na obed do reštaurácie, kde si dajú to, na čo majú momentálne chuť. Zapijú to pivkom, alebo sladkou limonádou a všetko je v pohode. A tak to je u väčšiny športov. Nech je ich tréning náročnejší , má určité časové obmedzenie, po uplynutí ktorého môžu športovci prepnúť na niečo rýdzo civilného s vôňou nejaké dobrej pochúťky, navyše nijako stresovaný tým, čo, kedy a aké živiny po tréningu by mohli zanedbať.

V tomto smere spočíva  veľké úskalie kulturistiky. Kulturistiku, ak v nej chcete byť úspešný, musíte jednoducho robiť 24 hodín denne. Musíte ju mať v povedomí takmer neustále. Kulturistika jednoducho znamená koniec výhovoriek.

Nemôžeš pribrať? Málo ješ? Tvrdíš, že ješ veľa? Musíš jesť viac! Si v sobotu na tréningu unavený a teraz tu zdvihneš prd? Bol si včera pariť? Áno ? Tak tam nelez, keď teraz nemôžeš cvičiť!

V kulturistike nemôžete oddeliť tréning od bežného chodu všedného dňa. Ak to s ňou myslíte vážne, tak kulturistiku musíte včleniť, absorbovať, do každého jedného dňa vášho života.

Po tréningu v posilňovni nastáva ďalšia fáza. A to taká, aby vynaložené úsilie nevyšlo nazmar. Vy totiž nerastiete v posilňovni pod Benčovou  lavicou, ale práve mimo týchto priestorov. Musíte urobiť všetko pre to, aby sa vašim zničeným svalom, zdevastovaným tvrdým bezcitným tréningom, dostalo všetkých potrebných živín včas, pravidelne a v dostatočnej miere. A keď už bude táto procedúra ukončená, tak si musíte dať zase pozor na to, aby ste nevydávali energiu nadarmo  .

Robte len to, čo máte a čo bude smerovať na prospech vášho rastu. Deň po dni si plňte malé úlohy v príjme sacharidov, bielkovín, pridávajte si postupne závažia, sústreďte sa v tréningu. Majte na pamäti, že zatiaľ čo vám sa z nejakého hlúpeho dôvodu nechce, váš súper drví jednu sériu za druhou.

V dobe, kedy je všetkého hromada, ponuka takmer neobmedzená a dobre vybavené fitko majú v každom menšom mestečku, tak práve vaše predsavzatia a vaše odhodlanie je tým jazýčkom na váhach úspechu či sklamania. Ak nebudem počítať extrémne geneticky nadaného  jedinca, ktorých je v našej republike tak maximálne 4-5, tak všetkých  ostatných  delí iba disciplína.

Disciplína, zmysel pre povinnosť a jasná vízia toho, čo všetko je potrebné obetovať, je mnohokrát tým rozhodujúcim faktorom v úspešnej kariére. Úsilie v tréningu, úsilie pri zháňaní finančných prostriedkov, úsilie pri získavaní potrebných informácií. To všetko sa skladá do rozsiahlej mozaiky, a keď niekoľko kamienkov chýba, môže to mať často fatálne dôsledky a ten vysnívaný krásny obraz sa zmení v nevzhľadnú mazanicu.

Nemáš peniaze na doplnky? Utekaj  si nájsť brigádu !
Nemôžeš ísť na preteky, pretože nemáš sponzora? No a? Nefňukaj a možno raz mať budeš!

Ale vyššie napísané neplatí len pre kulturistov so súťažnými ambíciami. Istý poriadok si budete musieť nastoliť zakaždým, keď chcete radikálne zmeniť svoju postavu. Argumenty typu dochádzam do školy, jem  až na poobede  obed neobstoja . Pretože to je len lenivosť, čo vám bráni pripraviť si vhodné jedlo do plastovej krabičky. Presne  tak častá veta o nedostatku času je len hlúpou výhovorkou. Tí, čo skutočne pracujú 16 hodín denne tak robia zhusta preto, lebo je to práve ona práca, ktorá je ich koníčkom a prioritou. Lenže na nedostatok času sa sťažujú väčšinou tí, ktorí majú bežné deväťhodinová povolania. Zvyšok dňa premárnia častými nákupmi, sledovaním televízie, alebo inou činnosťou, ktorá nemá s fyzickou aktivitou nič spoločné. Ak chcete so sebou niečo urobiť, musíte si určiť jasné priority a priniesť tomuto predsavzatiu určité obete v podobe mierneho nepohodlia. Ja viem, je to otrava, robiť sa si jedlo deň dopredu. Chápem, že to hocikedy môže priniesť mierne komplikácie, keď máte jesť pravidelne v určitých časových intervaloch. A čo je najhoršie, budete si musieť odpustiť tie najrôznejšie dobroty, ktoré máte tak radi.

Áno, zmena telesných proporcií, či už je cieľom extrémny nárast svalstva, alebo len obyčajné zhodenie pneumatiky okolo pása vyžaduje určitý kus nepohodlia, obete, drinu a sebazaprenie. Ale o to sladší pocit potom máte s dobre odvedenej práce. Odmenou vám sú obdivné pohľady vašich známych a zvýšené sebavedomie prameniace z poznania, že ste dokázali zase o niečo viac než len tý , ktorí o nejakej zmene iba tárajú. Áno je to ťažké, ale to je práve dobre, lebo keby to bolo ľahké, robil by to každý a vy by ste ony pocity nikdy nepoznali ...

Produkty v článku

Obľúbené EXTRIFIT® Hero

EXTRIFIT® Hero

61,00 € 81,60 €

Novinka EXTRIFIT AMIGO®

EXTRIFIT AMIGO®

19,50 € 25,20 €

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.