KULTURISTIKA VTEDY A DNES

 

 

 

Posledný týždeň a pár dní pred ním, kedykoľvek otvorím nejaké informačné stránky, vybafne na mňa spomienka na 17. November. Už týždeň sa šprtáme v minulosti a vyzerá to tak , že to asi nebude mať konca. Nechápte ma zle, osobne som za zmenu režimu veľmi rád, ale neustále čítať nejaké názory, či esenbácí dali študentom veľa alebo viac než veľa bendrekom  cez chrbát už ma moc nebaví.

 

Ale politika nebude tá téma, o ktorej  by som chcel písať. Skôr mi táto spomienková atmosféra pripomenula články a názory, pravidelne sa opakujúce, hovoriace o tom , ako zlatý vek kulturistiky pominul, ako je dnes kulturistika na úpadku, nie je prijímaná verejnosťou , ako bolo predtým o reprezentáciu oveľa lepšie postarané, aká bola úroveň pretekárov predtým oveľa vyšší a ako sa dnes kulturistika nedá robiť súťažne , pretože je drahá. Naozaj to tak je ? Alebo nám spomienky zase trochu vybledli ? Alebo sú to také klasické táraniny vyslúžilých kulturistov, ktorí sa neustálym odkazovaním  na  vyššiu úroveň pretekárov snažia nadobudnúť dojem ťažšej  konkurencie a povzniesť tak svoju vlastnú výkonnosť na niečo extra ? Nechcem tu písať o tzv. Ére kulturistiky z 60-70 rokov, pretože ju nepoznám, ale o porevolučnej  90-te roky do súčasnosti by som porovnať mohol. Takže pekne poporiadku ...

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vtedy-1_d83db10822a4be993b947b5cd6873b47.jpg

 

 

 


Je teda súčasná kulturistika na ústupe ?

 




No to nie je ani omylom . Ak sa budeme baviť o súťažnej kulturistike , vec sa má takto ... Je pravda, že v 90 rokoch  boli aj regionálne majstrovské súťaže. Štartovalo sa na okresných preboroch , prebojovali ste sa do krajských, z nich na M Čiech či Moravy a finále bolo Majstrovstvá Československa. Tam už boli borci. Toto sa na začiatku deväťdesiatych rokov zrušilo, ale zostali regionálne majstrovstvá (2-3 krajov  dohromady) potom Čechy / Morava a M ČR. Ako ubúdalo pretekárov, transformovali sa súťaže do podoby, ktoré poznáme dnes. Najväčšiu krízu kulturistika v ČR zažila zrejme cca okolo roku 2007, kedy na MČR boli iba  dvaja súťažiaci v najťažšej kategórii . Vtedy to vyzeralo, že je s kulturistikou skutočne koniec. Ale každý šport zažije niekedy svoj útlm a občas potrebuje vlastnú katarziu k tomu, aby sa mohol rozvíjať. A tak sa aj stalo. Odvtedy počet súťažiacich len a len rastie. Presné čísla nájdete na zväzových stránkach SKFCR.cz, ale ja som moc lenivý na to, aby som ich hľadal . Proste pretekárov pribúda.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vtedy-2_d83db10822a4be993b947b5cd6873b47.jpg

Starší z vás si možno povedia, čo to melie ? Veď pamätám doby, kedy na súťažiach v deväťdesiatych rokoch stálo 15-20 ľudí v kategórii. O tom sa nám teraz môžeme iba snívať. A budú mať pravdu. Rozdiel je v tom, že predtým bolo vo vekovej kategórii dospelých 5 váhových kategórií a 2 ženské. A koniec . Dnes ich je asi triliarda. Máme tu klasické váhové, potom relatívne novú kategóriu klasickej kulturistiky a super novú kategóriu kraťasákov . V tomto ohľade to bolo jednoduchšie. Chodil si do posilňovne, mal bicák a tricáky väčší ako Jouda z vedľajšej posilňovne, tak si bol kulturista, čo sa išiel porovnať. Teraz je v tom miestami trochu zmätok, pretože namakaný chlapci, čo si moc neveria , idú do bikín, aby častokrát vyzerali oveľa lepšie ako tlstoši s iba ak  namakaným egom, ale stále sú to chlapci z posilňovne, ktorí idú pretekať. Samostatnou kapitolou sú dievčatá. Nebudeme si nič nahovárať, že za raketovým zvýšením počtu registrovaných športovcov Zväzu kulturistiky stojí nekonečný zástup bikín. Takže niekto môže namietnuť, že tie svaly sú predsa len zabudnuté. Lenže to tiež nie je tak celkom pravda. Dnešné bikiny pretekárky sa môžu svalovým rozvojom a predovšetkým definíciou smelo rovnať väčšine kulturistiek raných deväťdesiatych rokov. V kategórii bodyfitness sa už vôbec nie je o čom baviť. Ale o športovej úrovni neskôr. Teraz to chcem skôr zhrnúť tým, že hoci môžu skoršie fotky z pretekov  evokovať dojem masovosti, celkový počet pretekárov sa s dnešnými číslami nemôže rovnať. Kulturistika je všeobecne teda skôr na vzostupe, ako by to malo byť naopak.

 

 

 

 


Kulturistika nie je prijímaná verejnosťou.

 

 

 



Kulturistika nebude nikdy mainstreamovým športom, to je fakt, s ktorým sa budeme musieť zmieriť. Na to je príliš náročná, príliš výrazná, osobitá, skrátka iná. Zatiaľ čo každý krčmár povaľač si skúsil niekedy zahrať futbal, alebo ho dokonca medzi prvým a osmnnáctym pivom hrá, pričom ľahko nadobudne dojem, že pri troche snahy by to zvládol rovnako ako Ronaldo, pri pohľade na mohutne osvaleného jedinca je oveľa jednoduchšie vyhlásiť, že "to má z tých chemických sračiek ", ako sa postaviť druhýkrát pod stojan na  drepy. Napriek tomu všetkému  ale fitka rastú ako huby po daždi, v televízii sú relácie o cvičení a na športových kanáloch pri troche šťastia môžeme zahliadnuť aj záznamy zo súťaží. V deväťdesiatych rokoch by bol 10x reprízovaný záznam z profi súťaže (ako to je pri EVL s) v kategórii science fiction. Neexistuje veľa športov, ktorým by vychádzali dva špecializované časopisy, a neexistuje snáď jediný, ktorému by sa venoval asi milión webov o cvičení. Kulturisti síce budú pre verejnosť stále čudáci, ale ruku na srdce, oni to tak trochu chcú mať. Veď kvôli tej odlišnosti predsa kulturistiku robíme, alebo nie?

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vtedy-3_d83db10822a4be993b947b5cd6873b47.jpg

Predtým bolo o reprezentáciu lepšie postarané

 

 



Vážne ? A ako v čom ? Á, už to počujem. Nikto si nemusel platiť letenku na súťaž typu Majstrovstvá sveta a Európy. A máte pravdu, skutočne bolo obdobie, kedy reprezentanti nemuseli platiť žiadne výdavky a bolo to tak správne. Lenže sa to týkalo tak 3-5 pretekárov. Maximálne. A to je trochu problém, pretože väčšina tých, čo dnes revú o letenkách, by sa do takto úzkeho výberu nikdy nedostala. A tí, čo by v tomto hypotetickom výbere boli, majú dnes tak silných sponzorov , že im tú letenku rovnako zaplatia . A nehovorme o Arnold Classic, pretože na pohárovky vtedajšia reprezentácie hromadne nelietala, hoci nejaké určite boli. Viem, že sa vtedy konali reprezentačné zrazy, kde sa rozdávali doplnky výživy podľa výsledkov. Borci mali veľa, také to béčko menej. Spätne, resp. z dnešného pohľadu, sa musím smiať, ako žalostné to bolo. Ale pozor ! Vtedy to všetkým prišlo ako veľká pomoc vzhľadom k cenám doplnkov, o ktorých píšem neskôr. Smejem sa tomu z toho dôvodu, že dnes má taký sponzoring kdejaký nýmanda. Sponzorovanie dorastu a juniorov ? Zbláznili ste sa ? To tu zaviedol až Extrifit pred 4 rokmi. Na sústredení talentovanej mládeže v Rumburku sa toho rozdá viac, než pre celú vtedajšiu seniorskú reprezentáciu ! Každopádne je pravda, že existujú kulturistické zväzy mimo ČR, kde sú tieto výdavky samozrejmosťou, však ja sa stále pohybujem v rámci Českej republiky a časovom priestore "vtedy a teraz".

 

 

 


Súťažná  kulturistika je oveľa nákladnejšia než predtým.

 

 

 



Ani to nie je pravda . Oveľa nákladnejšie je kupovanie spotrebných zbytočností, ktoré nás obklopujú a náboženstvo konzumu nám velí ich mať. Kulturistika ako taká je podľa môjho názoru rovnako, alebo dokonca menej nákladná ako v deväťdesiatych rokoch. Áno, mäso zdraželo, ryža tiež , vajcia ani nehovorím . Ale tiež zarábame neporovnateľne viac peňazí. Doplnky ? No ... prvý proteín, ktorý som mal od firmy Penco, bolo práškové, nejedlé čosi, čo keď ste hodili do nejakej nádoby na zamiešanie, pripomínalo to dýmovnicové orgie vo futbalovom kotli. Chutilo to ako pol liter psích slín a aminokyseliny boli vyrobené z cementu. Napriek tomu to stálo môj polmesačné plat. Nekecám ! A to som v roku 97 už mal pekných 3500 mesačne. Prvý kreatín, čo prišiel z Nemecka, v tom čase stál 1200, - korún. Dnes stojí 250, - atď ... Dokonca aj zakázané látky sú napriek všetkým represiám lacnejšie, ako inokedy. Možno preto  toho  do seba chlapci napchávajú toľko. Ale to už je zase iný príbeh.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-vtedy-4_d83db10822a4be993b947b5cd6873b47.jpg

Bola vyššia úroveň

 

 



Lenže sme sa tým plynulo dostali k nárekom, že skôr bola vyššia úroveň. Ale choďte ... Teraz  som našiel nejaké fotky, keď som ako junior bral medailu na Majstrovstvách ČSFR. Ríša Čada vtedy vyhral, ​​ale to nie je podstatné. Dôležité je, že hoci vtedy bolo v kategórii na M Čiech asi dvadsať ľudí a ja som bral medailu, vtedajšia forma by v porovnaní s dnešnými juniormi  bola na smiech. Ale môžem súhlasiť s tým, že M ČR už nie je to, čo bývalo. Vtedy štartovala na Majstrovstvách republiky skutočná špička, dnes, na čestné výnimky, sa medailisti MČR k aktuálnej špičke nemôžu ani priblížiť. Ale čo je vlastne špička ? Tí čo jazdia na Arnold Classic ? Pár z nich určite . A pár z nich by nevyhralo ani Čechy. Toto je škoda. Avšak, nedá sa nič robiť. Každopádne buďme radi, že špičkových  kulturistov stále ešte máme. A máme ich viac, než kedykoľvek inokedy. Stačí sa pozrieť na počet aktuálnych profesionálov - Kašpar, Hájek, Osladil, Kubík, Vaniš, Bureš, Kyptová. Predtým sme mali špičkových  amatérov typu Orosz, Čierny, Čada, Weinlich, dnes máme Koritenského, Šádka, Šubrta, Furiniho . Celkom iste by nejaký ten zárez do medzinárodného poľa urobil aj aktuálny Majster ČR Trojan a Paseka možno tiež  nepovedal posledné slovo. A to rozhodne nie sú počty, ktoré by oprávňovali k nejakým pochybnostiam nad klesajúcou úrovňou Českej  kulturistiky. Česká kulturistika má stále ešte čo povedať.


Ja týmto článkom nechcem dehonestovat bývalých pretekárov, koniec koncov sám sa medzi nich počítam. A už vôbec nie prácu bývalého vedenia Zväzu kulturistiky, pretože každá doba má svoje pozitíva aj negatíva a svoje reálne možnosti. Skôr chcem poukázať na relativizovanie minulosti, na prirodzenú snahu spomínať len na to pozitívne a zabúdať na porovnateľné fakty. Pretože cez všetky problémy  a prekážky sa podľa môjho názoru robí kulturistika za stále lepších a lepších podmienok v materiálno vyspelejšej  spoločnosti. Oproti minulosti sú tu posilňovne, o ktorých sme  mohli ešte pred 15 rokmi len snívať . Je tu oveľa viac rozvinuté sponzorstvo a podpora od firiem v odbore. Konečne sú tu funkčné a kvalitné doplnky výživy. A v neposlednom rade má každý otvorené možnosti, ako si zarobiť práve na ten svoj koníček. Pretože kulturistika je, bol a bude predovšetkým životný štýl a hobby. A na to veľa ľudí zabúda.

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.