Kyselina mliečna vo svaloch. Čo spôsobuje a čo s tým?

Ak tvrdo trénujete, možno ste už zažili pocit pálenia svalov, absolútnej únavy a dokonca pocit, že každú chvíľu omdliete. Tento stav sa nazýva krátkodobá laktátová acidóza a spôsobuje ho práve kyselina mliečna vo svaloch. O čo vlastne ide a ako týmto stavom zabrániť?

Čo je laktátová acidóza

Laktát, čiže kyselina mliečna pri cvičení vzniká z dôvodu nedostatku kyslíka v krvi. Kyslík je nutný na premenu glukózy na energiu. Ak cvičíte na tzv. kyslíkový dlh, dochádza ku krátkodobej laktátovej acidóze. Telo rozkladá glukózu na energiu bez kyslíka. Preto sa tvorí kyselina mliečna, ktorá sa nahromadí, čo vedie k bolestivosti a únave svalstva.

Kreatín dokáže znížiť tvorbu kyseliny mliečnej. Pozrite si našu ponuku.

Ide teda o dočasné prekyslenie, ktorého symptómy sa prejavujú iba v tej chvíli. Teda vtedy, keď podávate nadmerný športový výkon. Ako sme už spomenuli, objavia sa bolesti a pálenie svalov, nevoľnosť, závrat, či kŕče. V tej chvíli je vhodné s aktivitou prestať.

Pozor! Laktátová acidóza nie je svalovica! Tá sa objavuje najskôr druhý deň po výkone a je spôsobená mikrotrhlinami. Nespôsobuje ju kyselina mliečna.

K stavom laktátovej acidózy dochádza najmä u začínajúcich atlétov. Neskôr sa totiž telo prispôsobí a laktát sa zo svalov vylučuje rýchlejšie.

Ako predchádzať laktátovej acidóze?

Našťastie, tomuto stavu sa dá úspešne predchádzať. Čo môžete urobiť, aby ste pri cvičení netrpeli bolesťou, prípadne zmiernili bolesť svalstva po tréningu?

  1. Cvičte pravidelne. Dodržiavajte cvičebný režim. Pretože čím viac cvičíte, tým menej glukózy potrebuje telo na tvorbu energie. To znamená aj menej kyseliny mliečnej.
  2. Doprajte si masáž. Skúsený masér (odborník!) vie, ako dostať kyselinu mliečnu zo svalov. Masáž po cvičení dokáže uvoľniť napäté svaly. Prečítajte si o masáži v športe.
  3. Dostatok vody. Dostatočná hydratácia prispieva k odbúraniu prebytočnej kyseliny mliečnej. Na pitný režim myslite po celý deň, nielen počas tréningu.
  4. Dajte si pauzu. Ak sa cítite naozaj zle, máte problém s dýchaním alebo závrat, prestaňte cvičiť. Po pauze, kedy doprajete svalstvu kyslík, môžete pokračovať.
  5. Skúste saunu alebo horúci kúpeľ. Prispievajú k rozširovaniu ciev a tým k rýchlejšiemu odbúraniu laktátu.
  6. Rozcvičte sa. Pred aj po tréningu. Pred tréningom sa zlepší prietok krvi a po ňom zas vďaka strečingu dochádza k lepšiemu uvoľňovaniu laktátu.
  7. Užívajte vhodné doplnky. Sú to najmä vitamíny skupiny B, horčík a mastné kyseliny. Veľmi nápomocný je tiež kreatín, ktorý dokáže znížiť tvorbu kyseliny mliečnej, respektíve bráni jej hromadeniu v svalstve. Vďaka kreatínu sa budete pri tréningu cítiť omnoho lepšie. Navyše, kreatín zvyšuje fyzickú výkonnosť pri intenzívnom tréningu.

Posuňte svoj tréning na nový level! Nedajte sa zastaviť bolesťou svalov a zbavte sa aj nepríjemných pocitov pálenia svalov a únavy.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.