KYSLÁ KAPUSTA . POTRAVINA ALEBO ZÁZRAK ?

Ako iste viete, niekoľkokrát som o tom tiež písal, nie som jeden z tých autorov, ktorý by písal o tom, ako nabrať hromadu svalov, ako zväčšiť tento, alebo onen sval, ako to neskutočne vydrátovať do plaviek na leto, alebo podobné veci. Keď už na takýto článok z mojej strany dôjde, je to vážne ojedinelé. Osobne si ani nemyslím, že mi patrí právo písať o tom, ako naberať svaly, pretože nimi nedisponujem do takých rozmerov, že by si na mňa malé deti ukazovali so slovami "to je ale obluda" a mamičky ich zrakmi odvádzali radšej inam.

Každopádne sa s vami rád podelím, po nejakom tom piatku, o pár zaujímavých informácií, ktoré som za ten čas načerpal. Tento článok bude venovaný jednej potravine, ktorá si myslím, že nie je  pre populácie, či už bežné, alebo fitness, veľké obľúbená , čo je samozrejme chyba, pretože si dovoľujem ju nazývať SUPER potravinou, ako píšu dnešné články a reklamy, aby na produkt poukázali a ľudia si ho tým pádom začali kupovať ešte v hojnejšom množstve a s lepším pocitom.

Potravina, ktorej  je venovaný tento článok je kyslá kapusta. Ak ste to nezabalili a čítate ďalej, tak mi dovoľte, aby som vám túto SUPER potravinu trošku predstavil.

Kyslá kapusta je probiotická a zároveň prebiotická potravina. V rýchlosti

- probiotiká: mikroorganizmy, ktoré osídľujú naše črevá

- prebiotiká: potrava pre probiotiká (tie malé mikroorganizmy)

Mať vybalansované prospešné baktérie v našom čreve je nesmierne dôležité hneď z niekoľkých dôvodov:

- vysielajú chemické signály do mozgu, vďaka ktorým môže mozog produkovať serotonín (hormón pokoja a pohody), do istej miery ovplyvňujú našu náladu

- môžu posilňovať inzulínovú senzitivitu a tým udržať človeka v lepšej "Forme " rozumejte esteticky

- podporujú imunitný systém

U posledného bodu by som sa chcel zastaviť, pretože ten je veľmi dôležitý. Jasne ... všetky tri sú dôležité a majú svoje opodstatnenie, ale keď máme slabý imunitný systém, naše telo je náchylnejšie na ochorenie a v prípade, že ochorenie podľahneme, sme nútení (väčšinou) používať medikamenty, ktoré potlačia ochorenie, ale v našom tele vyvolajú iný problém. A týmto vytvárame neustály kolobeh problémov. Ako len sa volala tá rozprávka, na ktorú som sa pozeral ako malý ... Nekonečný príbeh, už viem.

Na svete je len veľmi málo potravín, ktoré by boli prebiotické a probiotické zároveň, čo je kombinácia na nezaplatenie. Ak nebudeme mať dobre osídlenú mikroflóru, tak akákoľvek "diéta", medikament, väčší nápor stresu a podobne, vystavujú náš tráviaci trakt väčšiemu riziku napadnutia nežiaducich mikroorganizmov, ktoré sa nám potom dostanú do krvného obehu a spôsobia v tele paseku, s ktorou sa musíme vyrovnať . Jedna jediná vec, alebo skôr potravina, ktorá môže veľmi posilniť náš intestinálnej trakt a tou je práve kyslá kapusta.

Tráviaci trakt každého človeka je špecifický a má svoje zloženie mikroorganizmov iné, a že ich je naozaj veľa. Áno, to neustále dokola obmývané spojenie slov ... každý sme iný, platí aj tu. Kyslá kapusta obsahuje druhy 4 baktérií, ktorých názvov vás ušetrím, rovnako by to bolo irelevantné. Tieto 4 kmene baktérií majú tú schopnosť, že fungujú ako vlna cunami a podporujú rozvoj iných prospešných bakteriálnych kmeňov v našom zažívacom trakte.

Teraz nejaké pravidlá na to, ako zvoliť vhodnú kyslú kapustu, ak tomuto článku dáte šancu a vyskúšate ho.

1) Kyslú kapustu vždy kupujte iba z chladených priestorov. Ak sa kyslá kapusta vystavuje po dlhšiu dobu mimo chladný priestor, znižuje sa tak kvalita a prospešné baktérie v tejto potravine degradujú.

2) Skladujte kyslú kapustu v chladničke, akonáhle si ju  priveziete domov. Ak bude kyslá kapusta stáť na regály v obchode, alebo u vás doma, je to jedno, jednoducho sa znehodnotí. Proteín rozmiešaný vo vode tiež nenecháte stáť na slnku, alebo na stole, keď viete, že ho hneď nevypijete, ale radšej ho upracete do chladničky, aby dlhšie vydržal, rovnako tak, ako zvyšok potravín.

3) Nesnažte sa kapustu tepelne upravovať, znehodnotíte tak jej kvalitu.

4) Kapustu VŽDY kupujte v sáčkoch, nie v konzervách. Najlepšia kyslá kapusta, aké môžeme na trhu kúpiť, je, podľa môjho názoru, Křimická. To je veľmi osvedčené.

5) Pokiaľ bude na obale kapustu napísané pasterizované, nebrať, je to zbytočné.

Ak by vyvstala otázka typu: ,, koľko toho mám zjesť? "Odpoveď by bola niečo v štýle: ,, koľko chcete." Pravda je taká, že kyslá kapusta nie je práve obľúbená potravina, pretože tá chuť môže mnohým ľuďom vadí. Ak sa pozriete na nutričné ​​zloženie tak zistíte, že to neobsahuje snáď nič. Ja som ale zástancom, že všetko má byť s mierou, a preto malá mištička 4-5x týždenne bohato postačí. Dajte tomu zo začiatku čas, pretože tá kapusta je fakt veľmi  slušná kefa na črevá, takže zo začiatku možno budete cítiť trochu nafúknuté brucho, ktoré môže byť sprevádzané plynatosťou, ale to je normálny stav, než si telo na konzumáciu tejto potraviny zvykne, tak sa ničoho neľakajte.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.