Má jednoduchý plán: Hlavne sa t toho neposrať !

Som absolútne v koncoch. Hotový. Nikdy v živote som nebol tak strašne mimo svoju sociálnu skupinu ako dnes. Pripadám si ako tí milionári, čo hovoria ľuďom, ktorí nemajú na maslo, nech si dajú miesto neho na chleba kaviár. Ide o to, že som mal vždy prístup k činkám a súčasnosť nie je výnimkou.

Vymýšľať tak cvičenie, kde stojíte na hlave v rohu obývačky a v rukách máte násadu od metly, aby ste precvičili biceps, ide proste mimo mňa. Zrovna tak nemusím točiť workoutové videá z detských preliezačiek, čo je jedine dobre, pretože pri mojej vrodenej elasticite by to istoiste znamenalo druhú obeť koronavírusu v ČR po tom pánovi, ktorý sa dožil veku, o ktorom som si doteraz myslel, že sa ho dožívajú len korytnačky obrovské.

Rovnako tak si nemôžem dovoliť hovoriť môjím  obvyklým sarkazmom na účet toho elixíru z čínskeho netopiera, čo sa niekomu vysral do rezancov, lebo na tento druh humoru sú ľudia v poslednej dobe trochu precitlivení. Takže sa dnes bojím viac infarktu než pandemickej smrti, keď na mňa pri venčení psa uprostred noci niekto z čistajasna zatrúbi len preto, že na ľudoprázdne ulici nemám hlavu ofačovanú ako múmia.

Nosím šatku, ktorú si nasadím ako Los Banditos, keď niekoho zbadám na sto metrov. (To len tak na vysvetlenie, aby ma nezobrala URNA za terorizmus). Skrátka, som vo vreci. Jedno mám však s mnohými kolegami spoločné. Prázdny diár a totálne rozpadnutý režim.

Skôr to bolo jednoduché. Mali ste jasne vymedzené hodiny na jedlo, povinnosti, zábavu, tréning, precízne plánovaný pohlavný styk. To všetko sa zrútilo ako domček z kariet a zrazu čelíme otázkam, prečo vlastne vstávať o šiestej hodine, keď nemusíme? Prečo držať stravovací režim, keď vaše vypracované svaly uvidíte len vy, vaša alebo váš spolubývajúci a pes? Prečo si niečo plánovať, keď teraz naplánovať nič nejde? Prípadne si odpovedať na otázku, či by sa vaše pubertálne deti dali narvať do babyboxu a ako to zariadiť, aby si nepamätali cestu domov ... Ale to sme odbočili do temných zákutí myslí rodičov momentálne tráviacich karanténu so svojimi potomkami .... Späť k režimu.

Keď sa tomuto všetkému poddáte, a ja uznávam, že je skutočne veľmi ťažké tomu odolať, čaká vás veľa rýchla cesta od svalnáča sršiaceho energiou k fyzickej a mentálnej troske. Zvoliť si iný režim než z postele k chladničke, od chladničky k sporáku, od sporáku do postele, z postele k Netflix, z postele na gauč k facebooku, k správam v TV a všetkým týmto epicentrám víziou postapokalyptického sveta a negatívnych informácií, je otázkou zachovania si duševného zdravia, a predovšetkým opätovného a rýchleho nájdenie stratenej formy v momente, keď tento blázinec skončí.

Ak budete otáľať alebo bojovať s vlastnou lenivosťou, môže vám to totiž okrem iného spôsobiť množstvo ďalších škodlivých vecí: negatívne pocity vrátane sebakritiky, depresie a pocit viny, zbytočné výčitky k sebe samému, pokles energie, pocity únavy a nadmernú ospalosť. Siahnite si do svedomia, koľko z vás si včera "nenašlo čas" na nejakú pohybovú aktivitu, na nejaký druh tréningu, nie z objektívnych príčin, ale jednoducho len preto, že sa vám nechcelo? Trúfam si povedať, že pocity viny a mrzutosť sa dostavila ihneď potom, čo vás lenora prešla. Ale väčšinou bolo na tréning už veľmi neskoro.

Sme kulturisti, fitnessáci, športovci, máme dosť vôle jesť tri mesiace hnusy, aby sme mali dokonalé telo, toto bude brnkačka. Ale musíme opäť zmobilizovať vôľu na maximum.

Cvičte. Akokoľvek.

Áno, ja viem, že sa mi to hovorí, keď mám kde cvičiť. Ako som písal minulý týždeň, kúpil by som veľkú činku a s ňou by to šlo. Ale muselo by to ísť aj bez nej. Áno, viem, že sa posmievám tým workoutovým cvičeniam, viem, že sa chytám za brucho, keď vidím tie cviky v obývačke, ale viem, že s každým takýmto cvičením je to rovnaké, ako s tými rúškami.

Serú vás, osobne v nich hovno vidím, lebo  si fúkam priamo pod okuliare, takže sa mi zahmlievajú, ten činskej bordel tým aj tak vie preliezť, ale všetci dnes už vieme, že každá handra na hube je lepšie ako nič. Takže kľuky, sklapovačky, drepy so starou na chrbte, zdvíhanie kýbla s vodou, upažovanie s menšími kýblami s vodou, výpony medzi futrami, nič z toho sa nevyrovná fitku, ale všetko z toho je triliónkrát lepšie ako nič.

Nájdite si vhodnú dobu.

Cvičte skoro po ránu. Máte odcvičené a po celý zvyšok dňa sa už nemusíte zaoberať myšlienkou, koľko dielov seriálu na Netflix ešte chcete pozrieť, než začnete niečo robiť. A navyše je to super na regeneráciu.

Nečakajte, až sa vám bude chcieť!

Môžete sa zrovna tak dočkať toho, že sa vám nebude chcieť už nikdy. Dorian Yates sa kedysi v slávnom výroku vyjadril v tom zmysle, že ak by mal načúvať svojim inštinktom, sedel by leda tak v krčme. Opakujem, že aj ľahký tréning je lepší ako žiadny tréning.

Neposer sa z toho.

Je trochu zvláštne, keď sa pohybujete desiatky rokov v sociálnej bubline ľudí, ktorí dlhodobo a vedome pre svoj úspech riskujú poškodenie pečene, obličiek, endokrinného systému, podstupujú riziko infarktu a závažných kŕčov z odvodnenia, ako sú teraz celí nesvoji z možného zápalu pľúc. Ale to sa bavíme o ľuďoch so súťažnými ambíciami, pri ktorých je (ako u každého vrcholového športovca) zdravie až na druhom mieste.

Nechcem riziká toho vírusu nijako zľahčovať, ale uvedomme si, že cvičíme, športujeme, drvivá väčšina z nás má zmáknutý jedálniček, nejeme denne junkfood, nehulíme jednu za druhou, nechlastáme a napriek verejnej mienke, ktorá vo svojej nevedomosti zamieňa proteínový prášok za lajnu koksu, sa neládujeme jedlami plnými chémie a všelijakých náhradiek.

Každý z nás užíva glutamín, vitamíny, minerály, proteíny obsahujúce vitamíny a minerály, skrátka všetko to, čo preukázateľne zvyšuje imunitu tela. A nerobíme to posledných 10 dní, ale mesiace a roky! Vieme, ako s naším telom zaobchádzať a načúvať mu. Verejnosť nás má koľkokrát za blbca, ale čo sa týka získavania silnej imunity, mohli by sa od nás všetci učiť. Sme snáď tá najmenej riziková skupina dospelých, takže až nás to napadne , možno si mnohí z nás toho ani nevšimnú. Akonáhle si toto uvedomíte, možno vám v hlave neprepne. Potom už sa len stačí občas pozrieť do kalendára a tešiť sa, až sa všetci stretneme zase vo fitku.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.