Ktoré svalové partie sa najlepšie cvičia spolu?
Neexistuje správny alebo nesprávny spôsob, ako si vytvoriť tréningový plán na posilňovanie. Spojiť určité svalové partie však môže pomôcť zvýšiť efektivitu vašich tréningov. Zobraziť celý článok
V utorok 17. februára odovzdal Norbert Zajac, člen Extrifitslovakia tímu, svojej klientke Bibe Vavákovej produkty značky Extrifit od distribútornej spoločnosti, ktorá má výhradné zastúpenie tejto značky pre Slovensko.
Bibiána Vaváková sa narodila s rázštepom chrbta. Kvôli tomuto postihnutiu nemôže chodiť a je odkázaná na invalidný vozík. Napriek tomu sa snaží žiť aktívne, dokonca pravidelne navštevuje Mozolani Fitness ZOC Max Žilina.
Po prvý raz ju Extrifitslovakia potešil v septembri 2014, keď dostala čistý proteín, šejker a tričko. Odvtedy Biba schudla už 25 kg a za to si naozaj zaslúži nielen uznanie, ale aj nejaký prezent. Včera Noro Zajac odovzdal Bibe v mene Extrifitslovakie tieto tri doplnky výživy: Synefrine, L-Carnitine a Gela.
Synefrine je na spaľovanie tukov, L-cartine napomáha k spaľovaniu tukou a želatina je pre ňu tiež vhodná, keďže by mala absolvovať operáciu a potrebuje si posilniť kĺby. „Veľmi pekne ďakujem Norovi a spoločnosti Extrifitslovakia za toto milé prekvapenie. Verím, že mi to pomôže ďalej napredovať,“ poznamenala Bibiána Vaváková.
Biba momentálne váži 75 kg a na to, aby spĺňala operačný limit potrebuje dať dolu ešte zopár kilogramov. Ona má extrémne narušené bedrové kĺby, ktoré by neuniesli súčasnú hmotnosť. Ak lekári odvedú stopercentnú prácu, je tu možnosť, že sa raz postaví na vlastné nohy, na ktorých nikdy predtým nestála. Potrebuje svoju hmotnosť zredukovať na cca 65 kg, aby jej lekári po korekcii bedrových kĺbov vedeli zaručiť to, že keď sa Biba postaví na nohy, tak bedrové kĺby udržia tu hmotnosť. Lekári by jej narovnali jednu končatinu, resp. to vykrivenie, ktoré je spôsobené rázštepom chrbtice, a druhú končatinu by jej museli asi amputovať a nasadili by jej tam protézu. Ale potom by už nebola odkázaná na vozíček, už by mohla prejsť za pomoci klasických alebo francúzskych barlí.
Autor: Ľubomír Chochula