MÁŠ SKLONY K EXTRÉMIZMU ? NAUČ SA DISCIPLÍNE

Slovo extrémizmus sa dnes často skloňuje v súvislosti s hromadnou nenávisťou a vyzerá to, že sa pomaly zabúda na jeho pôvodný význam. Extrémistami boli totiž nazývaní ľudia, ktorí boli ochotní ísť za presadením svojich odlišných zásad ďaleko za hranice bežného jednania . Takže podľa tejto formulácie nemusíte byť zbehlí v nosení opasku sa Semtex, alebo vo zdvíhaní natiahnutej pravice, bohato postačí, keď si pravidelne a dobrovoľne siahnete na dno vlastných síl, budete precízne dodržiavať stravovací plán a označenie extrémista na vás sadne ako zadok na hrniec, pretože väčšina populácie to tak nerobí.

Mimoriadna odhodlanosť má určite svoje miesto aj v iných športoch, kde sa tvrdo trénuje, ale s ohľadom na non stop úväzok týkajúci sa aj stravovania a regenerácie, som presvedčený, že práve posilňovanie priťahuje extrémistov  ďaleko viac, než napríklad hokej, tenis, alebo atletika. Priťahuje totiž ľudí, čo sú odhodlaný venovať svojej záľube celé dni aj noci. A to môžu byť tí, ktorí idú už od mladosti tvrdo za zmysluplným cieľom, zároveň ale aj tí, ktorí sa cestou do dospelosti snažia tiež extrémne vynikať, bohužiaľ však bez cieľa. A ako to tak býva, extrémisti bez cieľa vymýšľajú po čom hlúposti . Niektorí sa prikláňajú k politickým radikalistom, kam môžu vložiť svoj zápal pre vec, iní začnú experimentovať napríklad s tabakom, potom aj s chlastom , hašišom, hubami a ďalšími  dobrotami . No a experimentovanie sa môže nenápadne zmeniť v trvalý životný štýl, bez toho aby si človek so zánovnou občiankou všimol riziká. Pýtate sa, ako vedľa seba môžem stavať mladých športovcov a frajerov so sedemilistom na tričku a pol litrom v ruke? Úplne v pohode. Podľa mňa sú totiž spájaný významom disciplíny.

Možno si hovoríte o čom to ako je a komu to sakra píšem, keď práve na stránkach Extrifit v tom majú všetci jasno. Pretože sme ale národ pivárov, som presvedčený, že medzi tými, čo dali stránke Lajk na facebooku, sú aj jedinci, čo cvičia krátko, alebo sa na to ešte len chystajú, ale víkend čo víkend sú TOTAL na šrot.

Takže sa vráťme k disciplíne a k tým čo sa na ňu hneď zo štartu vykašlali. Poznám ľudí, ktorí pred svojou posilňovacou dráhou prepadli chlastu alebo iným drogám a nie je žiadnou náhodou, že úspešný abstinent neskôr začne cvičiť, k čomu sa za chvíľu vrátim. Často je to typ človeka, ktorý nemá nikdy dosť. Maximalista, čo ide na každej žúrke spať ako posledný, alebo nejde vôbec a je hrdý na to, že vydržal viac než ostatný. Človek, ktorý nestíha dospieť a všetky kroky k tomu zdarnému vývoju maže zakaždým, keď stráca sebakontrolu a napriek tomu ďalej znižuje množstvo čistej krvi v obehu v prospech psychoaktivního jedu (čo je aj alkohol). Snaží sa ísť až do maxima. Zakaždým, keď v opojení úmyselne prekonáva únavu a stráca potrebu jesť. Keď v noci spíte a zobudí vás ozvena neidentifikovateľných výkrikov, tak to bude asi on. A keď sa vám "zadarí" a stretnete ho za bieleho dňa, určite pôjde s fľašou v ruke. Z mladíckeho omylu, ktorý hovorí: "všetko sa má raz skúsiť" sa postupom času stala oddanosť a ak takéto ťahy naberajú na pravidelnosti a trvajú celé dni bez rozdielu medzi dňom a nocou, vyzerá to, že tu máme akéhosi extrémistu, čo má problém možno s pudom sebazáchovy a určite s disciplínou.

Pokiaľ si človek ten problém prizná, na rad môžu prísť sľuby, respektíve plané reči. V týchto kruhoch takmer zničených osobností sa ale čas od času vyskytne jedinec, čo sa z toho skutočne vyhrabe. A ten sa potom učí normálne žiť, pretože presral túto možnosť v "dospievania", kedy bol imrvére pod vplyvom. Kamoši kalia ďalej a tak sa im radšej vyhýba. A neuteká len od nich, ale aj z kritických miest, akými môžu byť reštaurácie, zábavy, alebo napríklad izba v hoteli vybavená minibarom. Nezostáva mu nič iné, než pretriediť zoznam priateľov a hľadať spôsoby ako prekonať absenciu extrémnej eufórie, respektíve hľadať činnosti, pri ktorých sa do eufórie dostane aj bez chlastu (alebo iných drog). Kreslenie, výlety a stretávanie s rodinou sú stále lepšie, ale oproti zážitkom z nezriadeného štýlu života, je to celé strašná nuda. A to nemôže žiadnemu radikálovi stačiť. Postupom času však zisťuje, že alkohol ani drogy nie sú tým primárnym problémom. Uvedomí si svoje sklony k extrémizmu. Paradoxom sa potom stane fakt, že dokáže nielen extrémne chlastat, ale tiež extrémne abstinovať. S absolútnym sľubom sám sebe káže, že už nikdy neprehltneme ani kvapku a to ho zavedie do komunity, kde je odmietnutie alkoholu rutinou. A kde v tom majú všetci jasno. Ak takého človeka poznáte, dúfajte, že tiež vezme do ruky činku. V tvrdých tréningoch sa ocitne na hranici svojich síl a to už celkom pozná. Možno to totiž priamo vyžaduje. Pocity šťastia sa budú stupňovať a bez vedľajších následkov aké cítil pri opici. Jasne, spočiatku ho to bude dosť bolieť, ale je to ďaleko príjemnejšie, než intenzívna bolesť hlavy, sprevádzajúca telesný tras, studený pot a úzkosť. Viem, o čom hovorím.

Posilňovne smrdia disciplínou a disciplína znamená dodržiavanie termínov. Zaberie to veľa času. A nudiaci sa abstinent tu veľa času má. A ten trávi premýšľaním o rozdieloch medzi nudným rodinným obedom s pohárom vody a extrémnou jazdou v eufórii. Keď pridá ďalší kotúč na os, bude mať radosť ako malý chlapec. Je to ten rovnaký človek, čo sa chválil, že tam naklopil dvadsať pív a tri litre vína do druhej nohy. Dnes to robí inak. V legdeji vytlačí 20 ton a potom postne  fotku. Cvičí takmer denne a s ostatnými nesúťažiacimi  má porovnateľné výsledky s jedným malým rozdielom. Jim je okolo dvadsať a on oslávil svoju tridsiatku. Pred niekoľkými rokmi. A s šejkrom v ruke.

Ak sa spoznávate v niektorých častiach predchádzajúceho textu, máte niekoľko možností. Buď budete súbežne so snahou o svalové prírastky trhať rekordy v počte čiarok na pivnom účte, čím dosiahnete minimálnych až nulových športových výsledkov, alebo svoj sklon k extrémizmu zameriate len na jednu z týchto záľub. Asi tušíte, akú cestu by som vám odporučil. Je ale len na vás v akej oblasti sa rozhodnete excelovať. Začínajú prázdniny, tak to môžete rozbehnúť naplno.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.