MASÁŽ V ŠPORTE

Vážení čitatelia Extrifit blogu, po nejakej dobe ma opäť napadlo téma článku, ktorý by pre vás mohol byť prínosom. Istou ideou pre tento článok bola má profesia, v ktorej pôsobím už nejakú dobu. Bavím sa tu konkrétne o profesii masér v športovom, či zdravotníckom zameraní . Chcel by som vám teda touto cestou poskytnúť pár informácií, ktoré sa možno nedozviete z obyčajných webových stránok akciových spoločností, alebo súkromníkov, ktorí si buchnú pár drobných informácií na svoj web preto, aby nebola jeho stránka len o cene a ponuke. Ak by ste chceli podstúpiť nejakú masáž, za ktorú zaplatíte istý finančný obnos, bolo by dobré vedieť, k čomu taká masáž vôbec slúži. Všetkým z vás, alebo aspoň veľká väčšina z vás vie, že masáže slúži k celkovej regenerácii organizmu. V tom máte zaiste pravdu, avšak je tu veľa ďalších aspektov, ktoré masáž sprevádza,  súvisia s ňou , alebo na ktoré sa musí brať úplný zreteľ v dôsledku ich účinku, alebo takzvané kontraindikácie (vylúčenie výkonu). Tu vám teda uvediem informácie, ktoré by pre vás mohli byť prospešné, ak by ste nad touto procedúrou uvažovali. A pretože existuje viacero druhov masáží, ako napríklad (reflexná, športová, klasická, Indická a iné), v tomto článku sa budem osobitne zmieňovať k masáži klasickej, ktorá je úplným základom každého maséra. Na začiatku je dôležité spomenúť, že sa účinky masáže delia do určitých skupín, alebo podľa ovplyvňovania jednotlivých systematických štruktúr (dýchací systém, nervový systém, kardiovaskulárny systém a podobne ...).

 

1) Fyzikálne účinky

- Zlepšenie výživy tkanív (takzvaná trofika): Pri kontakte dlane  maséra a povrchu kože klienta, vzniká mechanické ovplyvňovanie kožného tkaniva, tkanivo sčervenie, keďže sa do masírovaných oblastí dostane viac krvi, pretože je daná oblasť masírovaná, a vzniká už spomínaná trofika .

- Zvýšenie sekrécie potných žliaz: Celkovým ovplyvňovaním pokožky sa nám tiež zvýši teplota tela, na ktoré telo reaguje istým termoregulačným prvkom, ktorý má za úlohu udržiavať stálu telesnú teplotu a tým telo potom ochladzuje. Teda potenie pri masáži je úplne v poriadku.

- Odstránenie nežiadúcich látok: Vzhľadom na pôsobenie na krvné riečisko a iné systémové sústavy, ako za chvíľu zistíte, sú vytláčané z tela von nežiaduce látky, v podobe (potu, moču a stolice).

- Podpora žilového návratu: Pri masírovaní končatín, sa postupuje vždy dostredivo, čo znamená smerom k srdcu. Dlhým a zložitým procesom, ktorý v tele vznikne, sa krv dostane späť k srdcu, kde sa okysličí a dostane potrebné látky. V iných prípadoch sa tok krvi v tele urýchli a nastáva rovnaký proces.

- Zvýšenie elasticity: Tento účinok poskytuje masáž z dôvodu preťahovania kože, podkožia, fascie a samotných svalových vlákien. Ďalej som sa už na začiatku článku spomínal, že masáž tiež ovplyvňuje jednotlivé orgánové sústavy. Tu vám vypíšem , čo všetko môžete od masáže očakávať vzhľadom k vašim systémovým funkciám.

 

2) Vplyv masáže na jednotlivé orgánové sústavy

a) Kardiovaskulárne (cievny) systém: Pôsobením masáže dôjde k zvýšeniu srdcovej činnosti, pretože bude srdce nútené pumpovať rýchlejšie krv, aby bol zaistený rýchlejší krvný tok a tým došlo k dostatočnému prekrvovaniu jednotlivých oblastí. Ďalej budete môcť očakávať už spomínané prekrvenie, pretože srdce bude akcelerované. Ďalší aspekt je zlepšenie okysličenia krvi v organizme, vďaka prehĺbenému a zrýchlenému dýchaniu. A so všetkými týmito zapojeniami sa samozrejme zvýši aj tepová frekvencia.

b) Nervový systém: Tu vzniká takzvaný reflexný oblúk, ktorý má presnú definíciu, však vo zjednodušenie tejto definície sa jedná o dráždenie nervových zakončení, ktoré máte na pokožke a ktoré do vášho mozgu donesú špecifické informácie.

c) Zažívací systém: Zlepšenie spriechodnenie peristaltiky čriev. Peristaltika čriev je smer, v ktorom vedie vzostupný, priečny a zostupný kolon, ktorý tvorí črevo. Ďalším účinkom je urýchlené trávenie potravy, pretože sa akceleruje zažívací systém, ktorý produkuje viac štiav a tie štiepia potravu.

d) Vylučovací systém: Tu je snáď jediná informácia a tou je zvýšená produkcia moču a stolice, pretože masážou pozdĺž peristaltiky posúva strávenú potravu smerom do konečníka. A pri masáži tiež vznikajú odpadové látky, ktoré sa vylučujú močom.

e) Dýchací systém: Pri masáži si človek dokáže perfektne uvedomovať svoju dychovú aktivitu. Dochádza tu tiež k prehĺbenému dýchania a bronchodilatácii (rozšírenie priedušiek).

f) Dermatologický systém: Všetky predbežné informácie tiež vytvárajú reakcie, ktoré vyživujú našu pokožku a hydratujú ju. Ďalej sa zvyšuje elasticita kože a jej látková výmena s organizmom.

g) Pohybový systém: Od masáže môžeme tiež očakávať zlepšenie pohybových vlastností, pretože sú svaly prekrvované a preťahované. S tým tiež súvisí prevencia skrátenia svalových vlákien. Ďalším aspektom je tiež zväčšenie kĺbového rozsahu.

 

Všeobecne od masáže môžeme očakávať zníženie svalového napätia, čo je pre nás veľmi dôležitý aspekt, pretože sú svaly zvyknuté skôr na pravý opak. Myslím si, že ak by ste sa rozhodli svojmu telu dopriať regeneráciu, mali by ste vedieť, čo od masáže môžete očakávať, ak si vyberiete práve túto regeneračnú terapiu. Faktor, ktorý si musíte uvedomiť je ten, že vám nepomôže len jedna masáž v mesiaci. Ideálnou  terapiou pre regeneráciu je absolvovať masáž aspoň 1-2x v týždni, aby mala táto procedúra nejaký zmysel. Ak by ste šli na masáž náhodne, tak budete môcť očakávať pocit navodenie relaxácie, čo je tiež pozitívny efekt, však vy od toho určite očakávate viac. Doprajte telu potrebnú regeneráciu a uvidíte, ako vám telo v pozitívnych spätných väzbách bude oplácať vašu starosť. Ak by vás tento článok zaujal, tak napíšte do komentárov nejaký ,, feedback ,, a opäť by som napísal niečo, čo by pre vás mohlo byť prínosom z repertoáru mojich znalostí.

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.