Menej možností, viac svalov

Doba, v ktorej sa teraz momentálne nachádzame, je zlá, čo si budeme.. . Fitka a týmto svätyniam podobné miesta sú zavreté, ale to by nás nemalo vyviesť z miery. A je to tu zase ... ďalšie super článok o tom, ako to teraz všetko stojí za prd a naše sväté miesta sú zatvorené. Ani ja som si článok s touto témou nemohol odpustiť. Lenže obsah tohto článku nie je o tom, aby som si tu posťažoval a poplakal vám na ramenách, že je to všetko v háji. Naopak.

Klasické fitko je lepšie v tom, že má viac vybavenia, čo znamená, že máte viac možností a tréning môže byť rôznorodý. Áno, je pravdou, že posilňovňa, alebo fitko, bude pravdepodobne lepšie vybavené, než prevažná väčšina domácich , o tom niet pochýb.

Lenže je toto pokušenie v podobe strojov a iných fitness mašiniek naozaj tak nevyhnutné? Nehovorím o tom, že raz za čas si hodiť izolovaný cvik na kladke, alebo inom peklostroji, pre nejaký mentálny "break", kvalitné precítenie svalu a odpočinutie si od ťažkej váhy na základnom cviku je na škodu, to v žiadnom prípade nie je. Podľa môjho názoru je chybou, keď na takejto schéme tréning stojí a zastávam názor, že koľkokrát je viac možností skôr cestou do záhuby, ako cestou k cieľu.

Veľká vačšina fitness nadšencov je v dnešnej dobe, povedal by som, až závislá na rôznom fitness vybavení. Neberte ma zle, tie kladky a iné stroje sú fajn, konieckoncov prečo sa vyrábajú? Od toho, aby nám slúžili, jasne. Ale v dnešnej dobe sa mi zdá, ako keby sa ľudia snáď aj hanbili za to, že budú cvičiť s voľnou váhou, či už na veľkej činke, alebo jednoručných činkách.

Nielen že činky celkovo budujú svaly a silu, ale tiež vám ponúkajú kapacity k plnohodnotnému a kvalitnému pohybu, ktorý je pre život kľúčový. Stáť sa majstrom v realizácii kvalitných základných pohybových vzorcov (drep, ohyb v bedrách, tlak, príťah, výpad a prenos bremena) je najlepšie vybavenie proste voľná váha (činka, činky, telesná váha). Akýkoľvek stroj, či už ten najlepší, vám nikdy neumožní dostatočne kvalitný a plnohodnotný pohyb, ktorý by bol pre telo úplne prirodzený.

Dovoľte mi tu vypichnúť len krátky príbeh. Mal som možnosť navštíviť už bezpočet fitness centier, fitness štúdií a rôznych iných vymazlených miest, kde sa to fitness tematiky len dotkne. Obrovské haly, ktoré sa podobali fitkám v Amerike, kde ste našli od klasických činiek, cez rôzne stroje, či už posilňovacie, alebo cardio a veľa iných kúskov vybavenia, o ktorých som napríklad ani nevedel, že existujú.

Nech bolo vybavenie v týchto zariadeniach viac ako dych berúce a impresívne, všetky tieto zariadenia mali jedno spoločné, ja som si tam jednoducho nezacvičil dobre. Nebolo to tým, že som zvyknutý na jedno fitko, to moje, kde som "doma" a som tam zvyknutý na tú svoju "rodinu" ale bolo to tým obrovským množstvom vybavenia, ktoré sa tu nachádzalo. Na obrovskú halu tu boli len dve klietky, kde sa dokopy vykonával mŕtvy ťah a drep, pretože si majiteľ zariadenia neprial, aby sa mŕtvy ťah vykonával inde, okrem miest určených špeciálne na to, čo je pochopiteľné, pretože krieda, búchanie kotúčov o zem ( nech už je na zemi akýkoľvek povrch, rovnako to miesto na mŕtvolu vo fitku spoznáte.

Snáď len dva voľné bench press, ale simulácií na tlak v ľahu, ktorý mal bench imitovať, tých tam bola kopa. Voľného miesta, kde si človek mohol vziať jednoručky a vykonávať trebárs výpady, alebo pohyby bez limitácie, tých tam už toľko nebolo, ale strojov a iných zariadení tam bolo požehnane. Nechcem znieť, ani vyzerať, ako ten najväčší hardcore kulturista, ktorý je zástancom iba a len voľných váh, v žiadnom prípade. Jednak ním nie som, jednak tak nevyzerám a jednak si tréning tiež okoreníme nejakým strojom, alebo kladkou, ale rozhodne na tom nestojí tréning.

Avšak by som sa rád vrátil k myšlienke, ktorú som spomínal vyššie, že čím viac možností a rozrušenia človek okolo seba má, tým horšie to pre neho môže byť, pretože tie drepy s činkou budú vždy ťažšie, ako Predkopy ...

Ku kvalitnému tréningu by človek NEMAL potrebovať žiadne parádne mašiny z budúcnosti. V 50 a 60 rokoch kulturistiky boli tréningy založené primárne na voľných váhach a títo chlapíci boli oveľa svalnatejší a silnejší, než v dnešných časoch (bavíme sa tu o kulturistike bez profesionálne potrebných prostriedkov). Prečo tomu tak bolo? Za ma z týchto dôvodov:

  • Veľa možností vytvára zmätok, menej dôvery v seba samého, čo sa rozhodnutie týka a tiež oveľa menej vytrvanie v tréningu a cvičenia všeobecne.

  • Cvičenie s voľnou váhou núti ľudské telo vytvárať viac kontroly a tiež lepšie prepojenie hlavy a svalu (či už vedome, alebo nevedome). Stroje toto dokážu robiť tiež, ale pre vás. A je rozdiel, keď VY robíte niečo pre svoje telo, alebo to niečo robí pre vás.

Tí, ktorí majú lepšie prepojenie hlavy a svalu, majú lepšie výsledky. Akýkoľvek cvik, ktorý vykonávate s voľnou váhou sa snažíte (aktívne a vedome) vykonávať tak, aby ste ho precítili v tých miestach, ktoré naozaj chcete a núti svoje telo k tomu, aby to tak bolo. Vyhľadávate rôzne uhly a vychytávky, ktoré vám pomôžu k tomu, aby ste kvalitne zacielili onú lokáciu, ktorú vyžadujete.

Malé modifikácie dokážu veľké veci, či už vo výkone, alebo v priberaní svalov (ide to ruka v ruke ... väčšinou). Pozrite sa na profíkov v kulturistike, alebo silových športoch. Každý z týchto pretekárov bude mať inú techniku prevedenia jedného cviku, ale každý bude dosahovať (vo svojom odvetví) skvelých výsledkov a myslíte si, že sa bench naučili na multi-presse?

Čím menej možností máme, tým viac sme nútení sa naučiť, ako aspekty a veci okolo seba prispôsobiť sami sebe a svojim potrebám a vyťažiť z nich čo najviac. Konkrétne pri tréningu sme viac intelektuálne a viac znalí v tom, čo robíme neustále dookola, ako vo všetkých ostatných veciach. Nie nadarmo sa hovorí, že opakovanie je matka múdrosti.

Jasne, vo fitku je vybavenie na to, aby cvičenec mohol vykonávať základné cviky, ale ruku na srdce ... koľko ľudí vo vašom fitku, posilňovni, alebo inom zariadení, vykonáva: mŕtvy ťah (klasický, rumunský), drep (klasický, čelné), tlak nad hlavu v stoji s veľkou činkou, alebo dokonca obyčajné zhyby (nadhmatom, podhmatom, neutrálnym úchopom) - v rámci sérií, nie na začiatku tréningu, že si hupsné na hrazdu a urobí si dva zhyby na rozohriatie, pretože ich rovnako viac nedá.

Tých ľudí asi nebude toľko a keď, tak koľko z nich ten drep vykoná plne až dole (ak im zdravotný stav dovolí). Kto z tých, kto vykonáva mŕtvy ťah, naozaj pri každom opakovaní činku položí na zem a začne z MŔTVEHO bodu, bez toho buchnutia o zem, ktoré vám o 3-4 cm pomôže s ďalším opakovaním (v závislosti na sile, ktorú prevediete do onoho buchnutia). Koľko ľudí vykoná kvalitné zhyby do úplného visu a následného vytiahnutia sa nad hrazdu až do úrovne aspoň očí (lepšie hrazda končí pod bradou)?

Ale leg press, hacken drep, multi-press (na drep), horná kladka a iné variácie, ktoré imitujú zhyby ... tie budú vždy plné. Nehovorím, že je to zle, nehovorím, že s týmito variáciami nedosiahnete požadovaných výsledkov, ale myslím si, že vykašľať sa na cvičenie v tejto dobe len preto, že si nemôžem stiahnuť kladku, ale musím urobiť zhyby, nie je dobrý prístup.

To isté platí aj pre ten legpress a hacken drep. Naozaj toľko potrebujeme tie stroje k tomu, aby sme sa dokázali zrušiť a z tréningu odchádzať s dobrým pocitom? Nemyslím si. Ak nie sme schopní si tréning urobiť sami (aspoň s bandom, alebo inou odporovou gumou) dostatočne živý, kvalitný a intenzívny na to, aby sme z neho mali dobrý pocit, tak je niečo zle.

Skúste sa v tejto dobe pověnovat základným pohybovým vzorcom, ktoré môžete vykonávať kedykoľvek, kdekoľvek a nepotrebujete k tomu žiadnu kladku, alebo stroj. Jednak vás potom doba, v ktorej sa nachádzame, nevyvedie z koľají, jednak budete pri tréningu efektívnejší a viac sebaistí a dovolím si povedať, že pilníkovaním techniky si zaistíte lepšie výsledky, či už na činke, alebo na% svalu.

Týmto svoje slová nechcem nikomu pchať, alebo niekomu hovoriť, čo má robiť, len drobná rada v pochmúrnych časoch, v ktorých je len na nás, či budeme robiť to, čo milujeme, alebo sa na to vykašľať a tým dokážeme len a len sami sebe , že to nie je náš životný štýl, pre ktorý žijeme každý deň a ktorý nás každým dňom napĺňa a baví nás.

Produkty v článku

Obľúbené EXTRIFIT Hellgel®

EXTRIFIT Hellgel®

1,75 € 2,00 €

Obľúbené EXTRIFIT® Hero

EXTRIFIT® Hero

61,00 € 81,60 €

Novinka EXTRIFIT AMIGO®

EXTRIFIT AMIGO®

19,50 € 25,20 €

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.