NA BICEPSY PODĽA LARRYHO SCOTTA

Tak sa konečne stalo. Je nedeľné popoludnie, ja si vychutnávam svoju kávu a venujem sa svojmu popoludňajšiemu rituálu v dni, kedy mám voľno od tréningu a nemusím nič riešiť. Tento, pre mňa rituál, je zasvätený sebavzdelávaniu sa, pretože vzdelávanie seba samého je celoživotný proces. Zabrúsime teda na americké webovky, z ktorých čerpám informácie, ktoré sú vedecky podložené a následne použité v praxi skupinou koučov, ktorí tieto princípy a vedecké poznatky aplikujú na svojich klientoch (začiatočníci, kondičkári, športovci, profíci, olympionici), takže tieto informácie nie sú " bro science ". Vraciam sa ale k predošlej myšlienke. Už dlhú dobu som nečítal žiadny výživný článok o tréningu rúk , ktoré sú mojou celoživotnou  slabinou. Narazil som na rubriku: Legendy a ich tréningové princípy. Nedalo mi to a otvoril som túto záložku, v ktorej na mňa vyletelo nemálo článkov s hviezdami zlatej éry kulturistiky. O Arnoldovi a jeho princípoch som prečítal najmenej dve knihy, takže nič moc nové a tohto velikána som so všetkou úctou preskočil. Zastavil som sa však u profíka, ktorý sa volá Larry Scott.

Ak vám táto hviezda kulturistiky nič nehovorí, tak si na ňu spomeňte aspoň pri cviku: bicepsový zdvih jednoručnej činky / EZ činky na Scottová lavici, pretože práve táto lavica nesie jeho meno. Prečítal som jeden článok a úplne šokovaný som pokračoval v čítaní ďalších najmenej štyroch článkov nesúci jeho meno. Po prečítaní tejto pentalogie som sa rozhodol sa s vami podeliť o informácie, ktoré som načerpal, keďže som sám usúdil, že by sa vám tieto informácie mohli hodiť.

1) Všetky bicepsové zdvihy by mali byť izolované

Ak by ste čítali nejaký článok o tréningu rúk  Larryho Scotta zistili by ste, že jeho tréning rúk  nebol založený na bicepsovom zdvihu s činkou postojačky a tento cvik vykonával len veľmi málo. Prečo ? Jeho myšlienka "za mňa fakt" bola tá, že pri vykonávaní tohto cviku v stoji môžete veľmi ľahko prehliadať správnu techniku ​​tohto cviku tým, že sa jednoducho budete zakláňať, alebo používať súčasný pohyb ramenného kĺbu, kedy týmito faktormi eliminujete a) precítenie svalov b) čistú dráhu pohybu. Larry tu tiež uvádzal, že už v jeho dobe bolo vykonávanie bicepsového zdvihu postojačky ako komplexný cvik (s úsmevom zdôraznené), nakoľko pri bicepsovom zdvihu postojačky používajú ľudia od nôh až po hlavu všetko a konkrétne bicepsy tu zohrávajú len malú rolu.

2) Troj-uholný tri-set

Larry Scott sám hovoril, že táto kombinácia cvikov, ktorú vykonával pre 5 pracovných sérií s minimálnou prestávkou medzi jednotlivými cvikmi, jeho bicepsy povzniesla do výšin, ktoré na Mr. Olympia vyvršila v neuveriteľných 52 cm cez ruku .

A1) Bic. zdvih na Scottovej lavici s jednoručné činkou

A2) Bic. zdvih na Scottovej lavici širokým úchopom s veľkou činkou

A3) Bic. zdvih nadhmatom na Scottovej lavici

Všetky cviky vykonával v rozmedzí 6-8 opakovaní pre 5 pracovných sérií. Odpočinok medzi cvikmi  bol len pre zmenu jednoručiek za veľkú činku a následne pre výmenu veľkej činky za EZ činku, viac vraj človek odpočívať nepotrebuje. Jeho snáď najobľúbenejšie tri-set, pretože v ňom odrovnáte všetky hlavy bicepsu a zasiahnete veľké množstvo svalových vlákien.

3) Využívajte čas pod napätím pre všetky časti bicepsu

Larry Scott vykonával 6 - 8 opakovaní pre bicepsový zdvih na Scottovej lavici. Po dokončení týchto 6-8 opakovaní vykonával tzv. Dorazenie, ktoré vykonával vždy iba vo štvrtkovom rozsahu pohybu (bez cheatingu) v oblasti hornej, alebo dolnej polovice. Týmto spôsobom dokázal poničiť väčší počet svalových vlákien bicepsu a zároveň sa sústrediť na slabiny (nedostatočný bicepsový vrchol, nedostatočne vyvinutý úpon bicepsu) a tiež podržal sval pod dlhším napätím. Tieto dve slabiny možno vidieť v dnešnej dobe veľmi často, preto si myslím, že zaradením tejto intenzifikačné techniky môžeme profitovať všetci.

4) ,, Keď mi nerástol biceps, začal som cvičiť predlaktie "

Keď dosiahnete plateau (stagnácie) bicepsu, sústreďte sa na precvičovanie predlaktie. Larry sám povedal v interview, ktoré sa uskutočnilo v roku 1992, že nebol schopný pridať váhu na bicepsový zdvih, takže by musel vykonávať zdvihy na biceps s neustále rovnakou váhou, iba meniť čas pod napätím, alebo úchop, čo sa mu ale nechcelo. Preto sa rozhodol zaradiť do jeho tréningových rutín tiež cvičenie predlaktia , ktoré nakoniec viedlo k a) odstráneniu stagnácie váhy pre bicepsové zdvihy b) zväčšenie svalov predlaktia. Posilnenie predlaktia docielil jednoducho tak, že pri bicepsovom  zdvihu mal vždy ohnuté a flektované zápästia, aby aktivoval svaly predlaktia. Len táto malá zmena mu pomohla jednak v posilnení predlaktia , následne pridaním váhy na bic. zdvih a jednak následnému rastu predlaktia, čím dodal jeho horným končatinám absolútnu dominanciu pred jeho súpermi na Mr. Olympia.

5) Vizualizácia perfektného tréningu pre zosilnenie mysli pred výkonom

Larry Scott trénoval predovšetkým po práci. V interview, o ktorom som písal vyššie, sa zmienil tiež o svojom "mind boosting" (posilňovanie mysle), ktoré vykonával pred každým tréningom. ,, Sadol som si do kanclu po práci, vypol všetky zariadenia, ktoré by mohli skresliť moju "meditáciu" a predstavoval som si cviky a váhu, ktorú budem dnes dvíhať preto, aby som svoje telo predpripravili na tréning "povedal Larry. Popisoval tiež, že ho tento rituál vždy upokojil po pracovnom výkone, naladil ho na správnu cvičebný vlnu a všetok stres, ktorý za ten deň absolvoval, táto meditácie odstránila. ,, na tréning som šiel vždy naladený, natešený a plný očakávania ".

6) Koncentrácia je kľúč k úspechu

V čase zlatej éry kulturistiky sa kládol veľký dôraz na preciťovanie  svalových partií. Veď sám Arnold publikoval v jednej z jeho mnohých kníh, že keď sa dostavila stagnácia, bola to malá váha, ktorá ho neraz posunula vpred. Niekedy si človek myslí, že ťažké váhy sú všetko, ale niekedy vás jeden krok vzad posunie o dva, alebo pokojne tri kroky vpred. Preto sa v zlatej ére kulturistiky používal tréning založený na muscle-mind connection (prepojenie svalu a mysle). ,, Pri svojom tréningu rúk zavriem oči a predstavujem si svoje bicepsy ako dve obrovské skaly, ktoré rastú a rastú. Sú ohromné, dych berúce, tvrdé a ide z nich rešpekt na prvý pohľad. Nemožno ich obísť, nemožno ich rozbiť, nemožno ich zdolať "opisuje Larry Scott svoj tréning bicepsov. Hovoril tiež o tom, že sa pri svojich tréningoch založených na princípe prepojenia mysle a svalu dostáva do akého si stavu tranzu, ktorý je neopísateľný.

Týchto 6 princípov Larryho Scotta som si zapísal do svojho "debilníčku". Debilníček je taký môj malý denníček s tvrdými doskami, do ktorého si zapisujem rôzne tipy, triky rady, metódy a ja neviem, čo všetko ešte, ktoré uznám za vhodné. Už by som si mal zaobstarať nový, pretože tento je už plný, ale to je jedno, tým vás zaťažovať nebudem. Dôležité je, že Larry Scott a jeho princípy boli aplikované skupinou koučov a výsledky boli naozaj signifikantné, preto si myslím, že by ste týmto princípom mohli dať šancu a sami ich vyskúšať. keď pomohli Larrymu a ďalšiemu nespočetných ľudí, vám pomôžu určite tiež.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.