Najlepšie cviky na chudnutie

Pri chudnutí netreba strácať zdravý rozum, ale riadiť sa odporúčaniami fitness trénerov a načúvať potreby vlastného tela. Nesnažte sa schudnúť len preto, že je to v móde, ale najmä pre vlastné zdravie a pocit komfortu. Čo je na chudnutí to najkrajšie a ako si vyberať vhodné cviky na spaľovanie uložených tukov?

Čo je podstatou zdravého chudnutia?

Ak sa už odhodláte chudnúť, neupriamujte svoju pozornosť len na čísla a ich prepočty. Nie je teda dôležité, ako rýchlo schudnúť, ale ako postupovať, aby sme svojmu telu neublížili, nepresilili sa a ani si nespôsobili „štíhlu obezitu“. Ide o efekt nezdravého chudnutia, pri ktorom vám neubúdajú uložené tuky, ale ich prevyšuje oslabenie a strata svalov.

Chudnutie už dnes poznáme nielen ako čistú, zdravotnú záležitosť, ale aj v kombinácii s reklamou. Ani to hneď nemusí podliehať kritike, ak vám rozumne vysvetlia, že ich nápoj na chudnutie je len doplnkovým, na zvýšenie prirodzeného telesného metabolizmu – schopnosti tela efektívnejšie spaľovať tuky. Všetky doplnkové spaľovače tuku podliehajú správnej životospráve a kombinácii cvikov tak, aby ste tuky spaľovali, ale zároveň ochránili svoje svaly a nepretrénovali sa.

Pozrite si našu ponuku produktov na chudnutie.

Zdravé chudnutie je teda dlhodobým procesom, pri ktorom sa strieda fáza eufórie, radosti, s únavou a sklamaním, keď po prvých kilách dole nastane pauza. Pri cvičení nám nemá ísť povrchne len o úbytok tuku, ale o zameranie sa na každú svalovú partiu a na správne fungovanie tela aj po období chudnutia.

Lokálne verzus komplexné precvičovanie tela

Vraj tí, čo sa venujú lokálnemu precvičovanie, resp. chudnutiu na určitých partiách, veria najväčším fámam z oblasti fitness. Pri cvičení dochádza najmä k spevňovaniu hlavných a pomocných svalov.

Na chudnutie má zásadný vplyv váš stravovací režim, teda dosiahnutie kalorického deficitu. Potrebujete viac energie spáliť, ako prijať. Ale zároveň chrániť si svaly a vyberať z komplexných celotelových cvikov (1). Pri nich zapájame čo najviac svalstva, čím energetický výdaj zvyšujeme.

Určite sa výber cvikov na chudnutie bude odlišovať podľa toho, či ste začiatočník, profesionálny športovec, muž alebo žena. Samozrejme, každý chce schudnúť zo svojich problematických partií. Ženy si vyberajú cviky na chudnutie z brucha a na zdravé chudnutie zo stehien, bokov a zo zadku. Mužom sa najviac tuk ukladá v oblasti brucha. Cvičením chcú dosiahnuť mohutnejší chrbát, širšie ramená a bicepsy.

Výber najlepších cvikov na chudnutie

Bežne odporúčaným je beh. Ak chcete spáliť čo najviac kalórií, mali by ste sa zamerať na krátky a intenzívny šprint alebo na beh na mieste. Ide o to, aby ste dlhodobým, vytrvalostným tréningom neohrozili rast a spevňovanie svalov. Váš beh má trvať max. 30 min 2 – 3-krát za týždeň. Vhodné kombinovať aj s inými HIIT cvikmi (2).

Medzi novinky patrí napr. tabata cvičenie, ktoré sa zameriava na sériu cvikov (napr. 4) s najväčším úsilím. Cyklus trvá približne 4 min a potom nasleduje max. minútová pauza. Cviky na doma môžete vylepšovať švihadlom, fľašami s vodou alebo gumovým expanderom.

Skvelým tipom na chudnutie je plávanie a bicyklovanie. No pozor, aby ste na tieto športy mali kvalitnú výbavu a dobrého inštruktora. Nesprávne prevedeným cvičením ohrozujete celý svoj pohybový aparát.

Viackrát sme vám už predstavili podstatu mŕtveho ťahu. Ide o silové cvičenie, ideálne na spaľovanie tukov a spevňovanie svalov, no len pri správnej technike. Tej sa treba pridržiavať aj pri zhyboch (na hrazde).

Ak cvičíte drepy, treba docieliť plynulý pohyb pri hlbokom drepe bez predkláňania a zakláňania. Chodidlá majú dosahovať na šírku ramien. Na spaľovanie kalórií sú vhodné aj kliky. Najprv si ľahnete na chrbát, ruky opriete dlaňami o podlahu a počas cviku ich udržiavate na šírku ramien. Lakte zostávajú pri tele. Nohy sa dotýkajú zeme len špičkami.

Považujete tieto cviky za maličkosť? To si myslia aj mnohí ďalší, keď napr. „manévrujú“ pri „brušákoch“. Po uložení sa do správnej pozície, nasleduje vždy plynulý pohyb, zdvíhanie len pomocou brušných svalov.

Po prevedení série cvikov na chudnutie odporúčame zregenerovať pri dychovom cvičení alebo pri joge. Sú skvelým uvoľňovacím, oddychovým tréningov, pri ktorom sa ale nezabúda na flexibilitu a spevnenie tela.   

Zdroje:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/best-exercise-for-weight-loss#TOC_TITLE_HDR_8
  2. https://www.everyoneactive.com/content-hub/fitness/what-is-hiit-training-benefits-exercises/

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.