NAJLEPŠIE FITKO PRE VÁS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Predstavte si jednu situáciu. Iste ju už zažil každý z nás, okrem prípadu, keď na vás mamka volá "Big Ramy, poď už domov". Proste máte deň, keď si pripadáte dobre, po zhliadnutí v zrkadle usúdite, že vám tá drina v posilňovni už priniesla nejaké to ovocie a pár svalov naviac a skrátka a dobre, cítite sa tak nejako nabušený. Prídete si veľký a svalnatý . Lenže , tento omamný pocit, ktorý sa dostavuje v závislosti na vašom egu, je vzápätí ukončený stretom s niečím, alebo skôr lepšie povedané s niekým obrovským. Gigantickým. Monštróznym. Záleží na tom, ako máte kalibrované meradlo v oku a hlave. Váš chrbát, o ktorom  ste si doteraz mysleli, že je o  veľkosti rozlohy Texasu , sa okamžite scvrkne  do rozmerov susedovej záhradky a bicepsy sa vo vašej mysli pretransformujú do podoby zdurenej  cievy. Túto mučebnú  procedúru  zažívam  takmer denne. Ku všetkej smole bez predošlého omamného pocitu veľkosti .

 


Zdieľam rovnakú posilňovňu s Radkom Loncom . Nemyslím, že Radek je ten najlepší kulturista na svete, ale jeden z najmohutnejších rozhodne je, a keď na vás dá pokyn svoju šesťdesiatcentimetrovou rukou , máte razom o čom premýšľať. Motivuje ma to ? Alebo sa mám ísť zastreliť ? Ja som vo svojom uvažovaní niekde na polceste. Väčšinou ma to motivuje, ísť sa zastreliť. A tak si hovorím, ako pôsobia také stretnutie na úplného nováčika ? Na niekoho, kto si ešte len vyberá posilňovňu, v ktorej ukotví, aby realizoval svoje plány, ktoré sú plné neistoty a obáv a ktorý práve  teraz číta tento text. Podľa čoho pozná, či sa pohybuje na správnom mieste v správnej posilňovni, skôr než opadne do kómy nemôu hrôzou z vizáže Radka Lonca. Skrátka, našiel cestu do dobrého fitka ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Výber fitnescentra je rovnaký ako výber auta. Len to nestojí takoľko peňazí . Aj pri aute potrebujete poznať jeho účel. Budem voziť rodinu ? Tak si asi dvojmiestny roadster nekúpim. Najazdíte  stovky tisíc kilometrov ? Chce to diesel . Alebo by som chcel dať napospas všetok svoj bodový prídel a hrať sa na pretekára ? Tak to sa budete musieť poobzerať po niečom silnom, dravom  a nepraktickom . A tak je to aj s vaším cieľom. Ak hľadáte fitko, kam sa zájdete s kamošom pretiahnuť a predovšetkým popozerať  po babách, s cieľom nejakú tú fitnessku uloviť na svoje nové tielko, poohliadnite  sa po niečom lesklom, voňavom, priestrannom a so širokým pelotónom stacionárnych bicyklov. Sledujte ľudí, čo vchádzajú dovnútra a akonáhle nebudú mať na sebe fosforové Nike, Reebok, Under Armour s elastických kozmických materiálov, utekajte preč. Ak si chcete hlavne oddýchnuť, porozprávať sa, vyčistiť si hlavu, vyberajte z menších fitek s rodinnou atmosférou a minimom svalov na meter štvorcový. Svalovcom  by vaša ležérnosť mohla trochu prekážať a vrhali by na vás škaredé pohľady. Hoci na rozhoďnožkách a připažnožkách, obľúbených to cieľov našich cvičeniek toho veľa nenacvičia . Kolízie očakávania a praktických krokov nastávajú  v okamihu, keď väčšina ľudí vkročí  do posilňovne s odhodlaním, že na sebe budú makať, že chcú zmenu a že už sa nechcú pozerať na svoj ponurý odraz v zrkadle so slovami tak plamienkov, že by znovu zapálili Reichstag, ale vôľou hlboko pod priemernou teplotou Antarktídy. Uspokojivým výsledkom potom pre týchto klientov býva dopracovať sa k pravidelnej návšteve fitka, ... kde budú odpočívať, hovoriť a pozerať po babách. A k tejto ceste k spoločenským zážitkom miesto správnym výsledkom, im mnohokrát napomôže aj nevhodne zvolené fitnesscentrum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Keby mi zakaždým vyrástol centimeter na bicepse, keď začujem vetu "Tam chodiť nebudem, pretože tam chodia nadupanci  a ja sa hanbím" všetci tí Synthol pošuci by museli vykúpiť olej v Metre, aby sa ku mne priblížili rozmerom paže. To je veta, ktorú by človek, ktorý túži po zmene svojej postavy, nikdy nemal vypustiť z úst. Ide totiž o to, že dobré fitko sa nepozná podľa vybavenia, ale podľa osadenstva. Fitka, kde nájdete dve kladky, roztrhané polstrovanie, Predkopy a žinenku nájdete už len na dedine o šiestich obyvateľoch a potom ešte v hotelových rezortoch, hoci obrázok v cestovnej kancelárii tvrdí opak. Dnes sú fitka vybavená všetkým potrebným a svoje si vedľa seba odcvičí  ako päťdesiatročná dáma, tak vrcholový borec. Ak vynecháme, že v  niektorých je majiteľ prasa a pleseň na stene vydáva za hardcore, drvivá väčšina týchto zariadení sa dnes odlišujú skôr len plochou než funkčnosťou.

 

 

A napriek tomu, v niektorých fitkách majú jej návštevníci lepšie výsledky, ako v iných. Ako je to možné ? Ide o atmosféru. Ide o to, že komunita, ktorá sa tam schádza, sa vzájomne motivuje a podporuje. Pokojne nepriamo, pokojne tá motivácia môže prameniť z číreho egoizmu a súťaživosti, ale je to ten faktor, ktorý vás dovedie k vytúženému výsledku. Takže ak sa obzeráte po mieste, kde vaše sadlo dostane  poriadne KO, kde sa váš zadok pozdvihne z tvaru rozšliapanej  papuče na gulatučký bochník a kde vaše telo prizná premeny z vychudnutého chlapčeka do statného teenagera, množstvo nadupancov  v miestnosti by vás nemalo odlákať, ale práve naopak. Akokoľvek sa vám totiž tie postavy nemusiab páčiť, nemôžete jej majiteľom uprieť zápal a nadšenie k tvrdej práci. A to je presne to, čo potrebujete.

 

 

 

Požičiate si modelový príklad. U mňa v Liberci je asi 7-8 posilňovní, úprimne, presne to neviem. Napriek tomu sa vlastne takmer všetci pretekári a ľudia, čo to myslia s cvičením vážne združujú iba v jednej z nich- vo FITMEXXE . Chodia sem dorastenecký Majstri republiky, juniorskí Majstri republiky, osobného trénera tu robí Pavel Bretšnajdr- Majster republiky, pravidelne je tu atrakciou už spomínaný Radek Lonc, potom tu máme hviezdy naturálnej federácie fitnessky Šárku Čejková a Alenu Bednářovou a keď je Liberci Sabina Pleváková, cvičí výlučne tu.

 

To všetko je pod patronátom majiteľa Roberta Smutného, ​​ktorý má za sebou azda stovky súťaží na všetkých kontinentoch. Do toho sem chodia búchať ešte MMA borci a samozrejme "normálny " ľudia . Je to snáď najväčšia posilňovňa v Liberci ? No to ťažko. Má najťažšie činky, najlepšie vybavenie, najlepšie stroje ? Nemyslím si. Celé to totiž nie je o veľkosti činiek a o jednotlivých kusoch vybavenie ako stojan na drepy alebo poriadny leg press. Najpodstatnejšie je, aby to väčšina členov myslela s tréningom vážne. Také miesto má potom zvláštnu atmosféru.


A FITMEXX je toho  perfektným príkladom. Je tam veľa špičkových športovcov aj bežných cvičencov, ale všetci sú tam, aby na sebe pracovali a mali výsledky. Vzájomne sa tiahnu, a keď bežný cvičenec vidí, kam možno zájsť v sérii, koľko si možno naložiť, aká je zhruba latka závaží pri jednotlivých cvikov, zvyčajne cvičí tvrdšie, než by cvičil vo fitku, kam "nadupanci  nechodia  a on sa nehanbí ". Nie je to otázka jedného tréningu. Je to o dobe, ktorú v takej spoločnosti strávite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A takých posilňovní je samozrejme množstvo . Eagle a obe Olympie v Prahe, Extrifit Gym v Hradci, Fine Fitness v Pardubiciach a mnoho a mnoho ďalších, kde som nebol. Ale určite to nie je viac, ako jedna-dve v meste. Už len preto, že ich majiteľom býva vynikajúci športovec so srdcom bijúcim pre tento šport. Tieto miesta majú svoju povesť a iste je ľahké, ich  vyhľadať. To sú miesta, ktoré by ste mali navštevovať, ak to so svojimi výsledkami myslíte vážne. Je vcelku jedno, či tam sú hlavne stroje, alebo voľné váhy. Je jedno, či to je celé v lesku, alebo to má betónovú podlahu a zo stropu kvapká voda zakaždým, keď spŕchne. Ide o ľudí, ktorí tam chodia a ktorí budú vašou oporou, hoci oni sami o tom  vôbec nemusia vedieť. To, čím sa chcete stať, v značnej miere závisí od toho, s kým sa budete stýkať. Stretávajte sa s alkoholikmi a bude z vás alkoholik. Stretávajte sa s boháčmi a bude z vás boháč. Stretávajte sa s ľuďmi, čo majú postavu podľa svojich predstáv a raz budete mať tiež takú.

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.