Najlepšie recepty s arašidovým maslom

Sladké a výživné je snom azda každého, kto si stráži váhu, no nevie sa odlepiť od žiadnej príjemnej chuti. Takú podnecujú aj chutné orieškové krémy a maslá. Zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, aby ste si ich nedopriali aj v období redukčnej diéty. Konzumujeme ich v rozumnej miere a s prihliadnutím na čo najvýživnejšie zloženie – a aby nebola nuda na tanieri, pripravíme si zopár skvelých maslovo orieškových receptov!

Orieškové maslo a jeho význam v zdravej výžive

Všeobecne bez ohľadu na zastúpený druh orieškov v masle prinášajú viac výhod ako rizík pre zdravie. Najprv sa však uistíme, že konzumujeme kvalitné 100 % orieškové maslo alebo v ňom nachádzame aj prídavné suroviny, ako napr. ovocie, čokoládu a pod. Zdravotné benefity (1) prinášajú v podobe vyššieho zastúpenia minerálov, vitamínov, vlákniny, bielkovín a najmä zdravých tukov - konkrétne ide o omega 3 mastné kyseliny.

Prečítaje si: Význam omega 3 mastných kyselín

Orieškové maslá tak prispievajú k:

  • rovnováhe hladiny cholesterolu v krvi
  • zdravému fungovaniu srdca
  • znižovaniu rizika cukrovky
  • lepšej činnosti mozgu

Tieto výživné zložky nevyhnutne potrebuje telo aj pri diéte a cvičení na lepšie zásobovanie svalov a ich efektívnejšiu regeneráciu.

Náš tip – Jedno z najobľúbenejších je práve arašidové maslo, ktoré v spolupôsobení ďalších druhov orieškov v Extrifit NUT 6 lepšie zasycuje a potláča chuť na ďalšiu porciu jedla. Je perfektnou dávkou makronutrientov a vitamínov A až C, koenzýmu Q10, zinku, horčíka, draslíka a kyseliny listovej.  

Pochúťky na tanieri s orieškovým krémom  

Rýchly zdravý snack môžete tvarovať do podoby ovsených sušienok s arašidovým krémom. Odporúčame vybrať si z veľmi jemných ovsených vločiek, ktoré sa budú spracovávať v miske s múkou, cukrom po 100 g na jednu dávku a kypriacim práškom. V inej nádobe zmiešame cca. 150 g masla s jedným vajíčkom a 1 PL arašidového masla. Prisypeme sypkú zmes a kúsky čokolády. Cesto vypracujeme na roládu a necháme odležať v chladničke. Neskôr pokrájame na kolieska a ukladáme na plech s papierom na pečenie. Rúra je vyhriata na 150° a pečieme 15 – 20 min.

Viete, že na pečené pochúťky s arašidovým maslom je vhodnejšie vo veľmi jemnej konzistencii označovanej ako smooth? Crunchy s kúskami orechov odporúčame skôr na rýchle, nepečené recepty.

Radi by ste si pochrumkali na arašidovom masle? Je to možné v spojení kvalitného toastového chlebíka s klasickým a arašidovým crunchy maslom spolu aj s ďalšími pochutinami. Pochúťku si môžete pripraviť na raňajky tak, že si najprv opečiete chlebík do hneda na rozpálenom masle a po dvoch toastoch natierate arašidovým maslom. V základe môže byť jemná vrstva domáceho džemu a na orieškovom kréme kúsky banánu alebo jahôd.

Banánovo arašídové chlebíky

Pozrite si aj tento vylepšený tip na extra banánový chlebík s arašidovým maslom!

Aby sa arašidový krém ešte viac rozlieval na tanieri, odporúčame vyskúšať tento super dressing. Recept si viete vylepšiť podľa svojej chuti, no v zásade by nemala chýbať limetková alebo pomarančová šťava, med, sójová omáčka (2 PL), nastrúhaný zázvor, nakrájané arašidy a, samozrejme, orieškový krém (150 ml). Suroviny spolu premiešame a po troche dolievame horúcu vodu pre typickú dressingovú konzistenciu. Dobre chutí s cestovinami alebo s hydinovým mäsom.

Jednohubky s arašidovým maslom

Sladkým pokušením na záver môžu byť banánovo-arašidové „jednohubky“. Pripravíme si hrubšie kolieska z banánov, do ktorých po vykrojení jamky plníme domáci džem. Obaľujeme arašidovým krémom a necháme stuhnúť v chladničke. Po 2 hod. vyberieme a ozdobíme čokoládovom polevou.

Zdroj:
1. https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-health-benefits-nut-butters  

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.