NÁVOD NA POUŽITIE DOPLNKOV VÝŽIVY

Na rovinu priznávam, že tento článok už tu niekoľkokrát bol. Avšak aj naďalej existuje nekončiace množstvo otázok na užívanie doplnkov výživy zn. Extrifit s cieľom čo najviac nabrať na svalovej hmote a zároveň pokiaľ možno nepribrať, alebo ešte lepšie dokonca zhodiť na tukovom tkanive, že si hovorím, prečo ho nedať znova a znova. Preto som pre vás pripravil reprízu článku, ktorý by som nazval "Návodom na používanie". Budem sa v ňom zaoberať tým, čo by sa v ideálnych podmienkach malo užívať v určitých fázach bežného dňa pre podporu rastu svalovej hmoty a budem sa sústrediť na základné doplnky výživy, bez nejakých zbytočných omáčok .

1) Ihneď po prebudení

  • Srvátkový proteín 50 g
  • Sacharidy 40 g
  • Karnitín 1-3 g

Keď sa ráno zobudíte, začne vaše vyhladované telo doslova útočiť na svalové bielkoviny, s cieľom získať späť potrebnú energiu. Tomuto javu si hovorí katabolizmus a je doslova nočnou morou všetkých kulturistov. Aby ste tento stav čo najrýchlejšie ukončili, alebo rovno mu zabránili, je potrebné čo najrýchlejšie prijať rýchlo stráviteľné bielkoviny a sacharidy. Aminokyseliny zo srvátky sa dostanú do krvného systému a veľmi rýchlo zamedzia  vášmu organizmu, aby sa živil z vašich vlastných svalov. Zvyšné aminokyseliny putujú do oslabených, alebo natiahnutých partií, kde pomáhajú s ich opravou, čiže regeneráciou. Rýchlosť je v tomto ohľade kľúčová. V tabuľke je síce uvedené 50 g proteínu zo srvátky, ale oveľa lepší je variant hydrolyzovanej  srvátky, na našich stránkach známy ako Hydro rad proteínov, poprípade prejdite rovno na aminokyseliny. Úplnou čerešničkou môže byť použitie BCAA Instant čoby prvého ranného nápoja. Úplnú čerešničkou, úplným top produktom, môže byť použitie AminoFree® Peptides čoby prvého ranného nápoja. Nezastieram však, že tieto varianty sú už trochu nákladnejšie, než použitie klasického CFM kokteilu.

Sacharidy dodané ihneď po prebudení sú tiež nesmierne dôležité. Počas nočného spánku je zásoba pečeňového glykogénu taktiež vyčerpaná natoľko, že jeho hladina po prebudení je takmer nulová a preto telo siaha do svalových glykogénových zásob. A to samozrejme nechceme. Tým, že ako prvé prijmete nejaké rýchle cukry či už v podobe určitých druhov potravín, alebo nejakého nápoja, zvýšite takmer ihneď hladinu pečeňového glykogénu a uchránite tým glykogén, ktorý potrebujú vaše svaly k tvrdému tréningu.

A prečo Karnitín?

Ak si myslíte, že to má súvislosť s udržiavaním tuku na nízkej úrovni, tak nie ste ďaleko od pravdy. Ale Karnitín má aj ďalšie pozitívne vlastnosti, o ktorých sa zase až tak veľa nevie. Karnitín totiž dokáže zvýšiť počet androgénnych receptorov vo svaloch, na ktoré sa naviaže testosterón. A ten, ako iste viete, zabezpečí váš rast. No, a keďže je po ránu hladina testosterónu najvyššia (často sa o tom môžete presvedčiť na vlastné oči), je ranná suplementácia rozhodne na mieste. Karnitín tiež spolupracuje s inzulínom, vďaka ktorému sa dostáva do svalových buniek, takže je vhodné, prijímať ho spolu s proteínovo-sacharidovým nápojom.

2) Raňajky

  • V52 1 tableta

Užitie minerálov a vitamínov je nadmieru jasné a malo by sa stať štandardom pre všetkých, ktorí dbajú o svoje zdravie a dobrú imunitu. Kvalitne zostavená formula vitamínov a minerálov je účinnou prevenciou všetkých možných ochorení a civilizačných chorôb. Multivitamín dodá telu potrebné mikroživiny na začiatku dňa, pomôže metabolizmu, posilní imunitu a podporí mnoho ďalších fyziologických pochodov vo vašom tele. Je dôležité tieto látky prijímať spoločne s jedlom, pretože celá rada vitamínov je vstrebateľná a využiteľná práve až s normálnymi potravinami
 

3) Obed

Budete možno prekvapení, ale v tejto fáze dňa vám nedoporučím žiadne z doplnkov výživy. Považujem to za zbytočné. V každom prípade ale dbajte na dostatočný prísun bielkovín a sacharidov v bežnej potrave.

4) 1 hodinu pred tréningom

  • Proteín 20-50 gr (podľa hmotnosti)
  • Kreatín 5 g
  • Karnitín 1-3 g
  • Sacharidy 45-100 g (podľa hmotnosti)

Čo sa týka proteínu pred tréningom, nesmierne dôležitá je vstrebateľnosť. Ak nedokážete vstrebať CFM, o čom dosť vážne pochybujem, stavte na rad Hydro. Nie je možné, aby ste mali tráviace problémy  aj s týmto hydrolyzovaným spracovaním bielkoviny. Každopádne vypitím rýchlo vstrebateľnej  bielkoviny predtým, než zamierite na tréning, predídete rozkladaniu svalovej  bielkoviny počas silového tréningu.
Kreatín vám pre zmenu zaistí dostatok svalového paliva a potrebnú energiu k vášmu náročnému tréningu. To sa zobrazí hlavne v počte opakovaní, ktoré budete môcť vykonať, čím vyvoláte potrebnú odozvu vo vašich svaloch.

Pomaly uvoľňujúce sa sacharidy (Go Pro 30) zase udrží hladinu inzulínu na nižšej úrovni, nariadi telu spaľovať tuky, nie svaly a poskytnú mu dostatok energie na tréning. Je to ale dobrá správa. Nemusíte sa patlať so sacharidmi, proteínom atď .. zvlášť, ale stačí použiť 1 odmerku produktu HERO, v ktorom je to všetko obsiahnuté.


5) Tesne pred tréningom

  • BCAA 5-10 gr
  • Kreatín 5 gr
  • Arginín 5 gr

Kreatín vám zaistí dostatok svalového paliva a potrebnú energiu k vášmu náročnému tréningu. To sa zobrazí hlavne v počte opakovaní, ktoré budete môcť vykonať, čím vyvoláte potrebnú odozvu vo vašich svaloch.

Arginín pretože sa táto aminokyselina v tele pohotovo a ochotne premieňa na oxid dusnatý (NO), je využívaná ako hlavná prísada do zmesí suplementov, ovplyvňujúce prekrvenie trénovaných partií. Jej účinky na telo sú nespočetné, ale nás, kulturistov, zaujíma predovšetkým tzv. Vazodilatácia, tj. Zvýšenie priemeru krvných ciev. Pri tomto procese sa totiž zvýši objem krvi a jej transportovaných živín, kyslíka a anabolických hormónov, ktoré plávajú do svalov. Ak navyše arginín prijímate vo vysokých dávkach, je preukázané, že pozitívne pôsobí na hladinu rastového hormónu. Opäť sa s tým môžete patlať po jednotlivých ingredienciách, ale oveľa jednoduchšie a efektívnejšie je použitie Hellgelu, alebo HellNoxu, ktoré všetky predtréningové látky obsahujú vo vysokých a dobre zladených dávkach.
 

6) Pri tréningu

Až donedávna bola suplementácia pri tréningu neprebádaným územím, však v poslednej  dobe sa objavujú hlasy aj od tých najvýznamnejších odborníkov, ktorí tvrdia, že suplementácia pri tréningu je rovnako dôležitá, ak nie ešte dôležitejšia, než po tréningu. Môžu za to prevratné technológie v spracovaní surovín, že takmer vymizla obava o vstrebávaní jednotlivých živín počas tréningovej záťaže. Takým produktom je bezpochyby aj BCAA Instant, ktorý vám dovolí takmer nepretržitú dodávku aminokyselín do zaťažovaných svalov, ktorý vám zaručí v podstate nepretržitú regeneráciu.

7) Ihneď po tréningu

  • BCAA 5 g
  • Proteín 20-30 g
  • Sacharidy 50-100 g
  • Kreatín 5 g
  • Glutamín 10g 

Ako som už povedal v úvode rýchlosť vstrebania je v určitých fázach kľúčová. To je prípad hlavne potréningového stavu, kedy je telo doslova hladné po rôznych stavebných látkach. BCAA spoločne s dostatkom bielkoviny zrýchľujú bielkovinovú syntézu a podporujú hladinu inzulínu. To samozrejme podporujú aj rýchlo vstrebateľné sacharidy, zvyšujúc súčasne príjem glukózy do svalov (dopĺňajú svalový glykogén) a redukujú kortizol. A kortizol je zabijak svalov, lebo je to tzv. Katabolický hormón a neúprosne útočia proti testosterónu, čo je hormón anabolický.

Kreatín doplní prirodzený úbytok kreatínu vo svaloch, stratený pri tréningu a pripraví svalovinu na ďalšiu poriadnu šichtu.

Tu nemôžem nespomenúť absolútne kľúčový produkt, multikomponentné HERO, ktoré obsahuje 52 !!! ingrediencií, potrebných pre váš rast a ktorý je namiešaný práve pre potreby potréningové suplementácia.


8)  Večera

  • Vitamínová a minerálna zmes (V52) 1 tab.

V prvom rade opäť dbajte na kvalitnú porciu mäsa a nejaké formy sacharidov. K tomuto dodajte ešte jednu tabletu V52 a to z rovnakých dôvodov, ako sú uvedené vyššie.

9) Pred spaním

  • Long 80, alebo Micelar Casein 50 g bielkovín

V túto chvíľu pripravujete svoje telo na nočné hladovanie. Lepšie povedané, snažíte sa zredukovať nočné hladovanie na minimum. Ak doba vášho spánku trvá približne 8 hodín, je takmer nevyhnutné použiť šesťzložkový  Long 80, ktorý obsahuje rýchlo vstrebateľnú bielkovinu,  aj dlhšie vstrebateľnou časť, pričom jeho kazeínová zložka sa rozkladá až 7 hodín. Týmto unikátnym spôsobom zaručíte telu takmer nepretržitý prísun bielkoviny pre podporu regenerácie zmožených svalov.


Dobré tipy naviac :

Sú to samozrejme naše fitness potraviny, ktoré vám neskutočne uľahčia čas a pritom spĺňajú tie najvyššie nároky pre rast vašich svalov. Zo všetkých noviniek by som vyzdvihol predovšetkým dve. Break a proteín puding. Break som trochu nadnesene nazval najväčším zabijakom tukov v našej ponuke. Napriek tomu by ste ho medzi spaľovačmi hľadali márne. Ale ide o to, že veľa z nás žije hektickým životom s množstvom času na cestách a v pohybe. A ako to dopadá? Bagety, hamburgery, kebaby a iné formy fastfoodov vám vaše tréningové úsilie zdevastujú natoľko, že snaha o pekáč buchiet v oblasti pásu mizne za hranice Utópia. Ale s tým je teraz koniec. Keď niekam idem, v McDonald sa zastavím leda tak na posedenie. Vytiahnem misku, vodu, Break a počas 2 minút mám špičkovo vyvážené plnohodnotné jedlo. A prečo proteín puding? Nuž, pretože už je veľa z nás proteínov přepitých. Toto nám dáva skvelú príležitosť si pred spaním náramne a bez výčitiek pochutnať a pritom nebehať čo chvíľu na záchod v dôsledku prijatých pol litra vody ako u klasického proteínu.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.