NEMÁTE MOTIVÁCIU ? CVIČTE SYSTÉMY !

 

 

 

 

 

Možno ich poznáte z vášho fitka. Borcov, čo chodia cvičiť už niekoľko desiatok rokov, sú disciplinovaný, majú v malíčku zásady stravovania, hlboké znalosti tréningových postupov a napriek tomu ... Napriek tomu sa ich výkonnosť skôr znižuje, ako aby to bolo naopak. A je tiež ale možné, že podvedome cítite, že sa hovorí práve o vás, len si stále nie ste istí, čím to je. Za týmto zhoršením totiž nie je jasný a viditeľný signál v podobe zranenia, či iných zjavných prekážok, ale pomalá, neviditeľne plazivá strata motivácie. Motivácia je totiž základ všetkého.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-motivacia_78cf2da60775e5537a7fc6bf612567d4.jpg

 

 

 

 

Všade sa dočítate, že je dôležité  pravidelne trénovať, dodržiavať životosprávu a podobné kulturistickej pravdy. V pozadí toho všetkého je však sila motivácie. Iba na nej bude záležať, ako ďaleko sa dostanete, koľko toho budete chcieť obetovať a aké budú vaše výsledky. Spomeňte si, prečo ste vlastne začali cvičiť? Chceli ste mať možbo  väčší biceps. Len o pár centimetrov. Tak ste vleteli do posilňovne, drvili bicepsy ako šialený  a napriek zlej technike, všetkým zásadám stravovania a rozdelenie tréningu sa biceps pohol z 33 cm na 38cm. Hurá. Udržať si motiváciu a tréningové nadšenie v prvých pár rokoch tréningu je totiž nesmierne jednoduché. Vaše telo sa mení ako zmena  kukly na  motýľa, sila rastie rovnako rýchlo ako štátny deficit a to všetko vám dodá kozmickú dávku sebavedomia a namotivovanosti do ďalších bojov sa železom. Po dosiahnutí čiastkových cieľov, sa motivácia väčšinou upne k nejakému ďalšiemu čiastkovému cieľu . Zrazu by ste rád zosilnel, zdvihol na benč o niečo viac kíl, skúsil prvú súťaž. Súťaženie je vôbec tou najlepšou motiváciou, čo poznám. Pevne daný termín, kedy musíte byť skvelý. Najlepší ako len môžete byť. Vymačkať zo seba všetko preto, aby ste vyhrali. Alebo si aspoň neurobili hanbu. A ak nevyhráte, nevadí, vašou motiváciou bude skúsiť to o rok znova a lepšie. Ale motiváciu nestratíte, ani keď zvíťazíte. Vždy je niečo o level vyššie. Od pohároviek   vedie úsilie k Majstrovstvám republiky. Od obhajoby titulu v doraste k juniorom. Potom k mužom, potom k prvému reprezentačnému štartu atd ...

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-motivacia-2_78cf2da60775e5537a7fc6bf612567d4.jpg

Naši šampióni by o tom mohli rozprávať. Spomeňte si na slová Vojtu Koritenského, ktorý hovoril, že po zisku profi karty jeho motivácia vystrelila ako Sputnik. Je to práve tá vidina na postup do vyššieho kola, ktorá vám behá pred očami pri každom tréningu, pri každej ťažkej sérii, pred každým nechutne diétnym jedlom. Máte proste cieľ a motiváciu.

 

 

 

 


Ale čo ak nie? Čo keď vás súťažná kariéra nikdy nelákala?

 

 

Potrebné pre vás bolo prioritou iba vyzerať lepšie ako ostatný . Fajn. Ale to už sa vám podarilo niekedy pred desiatimi rokmi a odvtedy rovesníci len rastú , takže vyzerať lepšie ako ostatný už nie je ktovieako vysoká latka. Alebo ste skutočne súťažil, ale už je to nejaký ten piatok, čo ste zistili, že z vás druhý Kai Green asi nebude. Čo potom? Iste, chodíte do posilňovne, pretože kulturistika je váš obľúbený šport, cvičíte, pretože vás to baví, ale taky zisťujete, že už hodnú chvíľu nedávate na Benč 180 kg v sériách ako predtým  a ste prekvapený, keď vám spoločníci z posilňovne tvrdia, že stojan na drepy sa premiestnil už pred tromi rokmi. A to sa vám stane, keď sa v návale falošného sebavedomia pripojíte k tréningu mladých namotivovaných čeľadníkov . Po pár sériách drepov razom zistíte, že svoje pľúca nemôžete nájsť, ani keby vyliezli z hrudníka a urobili baf ! Potom už len zostáva vytiahnuť z klobúka jednu z výhovoriek na vzrastajúci vek, dlhotrvajúce zranenia, veľa pracovných povinností, neposlušné ratolesti, neposlušnú manželku, skoré vstávanie, neskoré zaspávanie ... .no však vy to sami poznáte. Avšak pravým dôvodom toho, že sa z vás stala papuča, je nedostatok motivácie.

 

 

Tu sa však dostávame na rázcestie . Mladý čitatelia si teraz možno hovoria, hehe, to je presne Pepa od nás z fitka, bol  hviezda, teraz trúba  z posilňovne. Ale pozor! Strata motivácie nie je problémom pre niekoho, komu fakt, že už nič nedvíha a že jeho výkonnosť upadá do záporných čísel, je úplne šumafuk. To sú cvičenci, ktorí jednoducho radšej chodia do posilňovne než do krčmy, sú radi za prekrvenie svalov, prehodenie pár slov s hromadou známych a udržiavanie sa v solídnej kondícii a životných návykoch je pre nich priorita číslo jedna.

 

 

Strata motivácie je problémom pre tých, ktorí ešte cítia, že môžu bez problémov držať krok práve s tými namotivovanými mladíkmi, že ich výkonnosť môže byť na veľmi solídnej úrovni, ale nemajú sa čoho chytiť, aby zase dreli ako blázon. Ako predtým . Ale dá sa to zmeniť. Vedie k tomu niekoľko ciest. Jedna cesta je vytýčiť si nejaký cieľ, ku ktorému sa upnete . Väčšinou to bývajú také tie novoročné bláboly typu: začnem zase poriadne makať, naberiem 10 kíl, zhodím 10 kíl, zdvihnem o 30 kíl viac na Benč atď ... Blablabla. Lenže to sú presne tie kecy, kvôli ktorým ich výkonnosť hnije zvnútra. Pretože dodržať po 15 alebo 20 rokoch cvičenia takto dlhodobejší cieľ bez vonkajšej kontroly je jednoducho problém. Vonkajšia kontrola je totiž fajn. Druhá možnosť je zaobstarať si osobného trénera, ktorý vás bude naháňať, dohliadať na vás a dávať vám čo preto. Po x rokoch tréningu je to ale dosť bizarné a drahé riešenie. Ďalším vynikajúcim, vlastne asi najlepším stimulom je, skúsiť si zase, alebo premiérovo v kondičkároch nejakú súťaž. To k získaniu formy funguje dokonale. Ale čo keď sa vám ani do tohto zrovna nechce?

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-motivacia-3_78cf2da60775e5537a7fc6bf612567d4.jpg

Potom tu mám asi posledná možnosť. Cvičte systémy.

 

 

 

Tréningové systémy ako Korte, GVT, Bear, 7x7, Freimen Fest atď ... Ideálne niečo, kde je presne vypočítaný tréningový postup a váhy. Je mi úplne jasné, že sa teraz ošíváte a hovoríte si, že poznáte svoje telo natoľko dobre, že nemusíte cvičiť tréningové postupy pre začiatočníkov. A máte pravdu, svoje telo poznáte skvele. Lenže zatiaľ čo vaša myseľ predtým dokázala potlačiť signál vášho tela k tomu, aby ste si dali šlofíka, dnes tomuto signálu radšej  vyhoviete. A o tom to je. Už nepotrebujete mať už ruku 50 cm, tak prečo by ste sa stresovali? Lenže u systémových tréningov ísť jednoducho musíte. Inak sa to celé zrúti.

 

 

Ako ste asi miestami pochopili, niektoré časti textu sú autobiografické. Ako bývalý pretekár ma návrat k súťaženiu nemotivuje, pretože by som lepší jednoducho nebol. Takže si cvičím len tak. Pre radosť. Ale tiež  bez akejkoľvek motivácie. A to mi  vadí. A tak som sa rozhodol vyskúšať nový tréningový systém nášho kolegu Lukáša Roubíka- Freimen Fest. Len tak. Nič od toho nečakám. Ale chcem vedieť, čo vzbudilo taký poprask medzi mladými a tiež či to aspoň trochu funguje. A začalo ma cvičenie zase náramne baviť, hoci samotný systém ktovieako zábavný nie je. Ide ale o to, že zrazu nemusím blúdiť po posilňovni, dešifrovať hlasy môjho ochladnutého svalstva, ktoré slabo našepkáva , čo by rado cvičilo. Nie. Môj program je pevne daný a pevne vypočítaný! Chodím si s excelovú tabuľkou po posilňovni ako dement , ale je mi to jedno, pretože to za mňa niekto vymyslel a niekto spočítal. Je to trochu ako o dovolenke. More, slniečko je super, ale najlepšie je, keď ráno vstanete a čaká vás obrovský stôl s výberom pripraveného jedla. Bez práce, bez umývanie riadu, len si to beriete. Takto to je s tými systémami. Viem, koľko musím urobiť sérií drepov a s akou váhou. Viem, že si musím budúci týždeň pridať toľko a toľko. Pristupujem k tomu ako k práci, ktorú proste musím urobiť. A mojou motiváciou je, to skutočne urobiť, aby som si mohol ďalší týždeň pár kíl prihodiť. Tiež viem, že musím ísť cvičiť, aby sa ten postupný týždenný systém nezrútil. A predovšetkým už teraz viem, že sa silovo zlepšujem (nezamieňať s tým, že som silný), že sa mi zvyšuje výkonnosť, fyzička a mierne priberám na váhe. A to je dôvod na oveľa radostnejšie návštevy posilňovne. A kto vie, možno v sebe obnovím zase nejakú ďalšiu, silnejší motiváciu ...

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-motivacia-4_78cf2da60775e5537a7fc6bf612567d4.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.