NEODBOČUJ Z CESTY !

Za tú dobu čo píšem, som zistil, že najťažšie je, vymyslieť názov článku. Počítam, že najlepšie platený pracovník v Blesku je titulkovač. Človek, ktorého jedinou pracovnou náplňou je, vymyslieť jednu vetu, ktorá pripúta k článku. Takže keď si Ray Koranteng kúpi bielu vanilkovú zmrzlinu, dajú do titulku šokujúce oznámenie, že je Koranteng rasista.

A potom špekulovať o tom, prečo si nekúpil hnedú, čokoládovú. Takže pôvodne som tento článok chcel pomenovať: Nasleduj svoj sen, alebo také niečo podobné. Bol by to tak neskutočne gýčovitý názov, že by určite pritiahol pozornosť mnohých čitateľov. Zároveň by som však čelil podozreniu z copyrightu cca 500 statusov, ktoré sa denne objavujú na sociálnych sieťach. Napriek tomu o snívaní, oddanosť a nadšení pre vec v tomto článku pôjde. Kameň úrazu však je v tom, že z tej päťstovky ukončí 499 mladíkov  svoju púť hneď na prvej alebo druhej križovatke . Prečo ?

Nikto ti nič nedá !

Niekedy nastane situácia, že nejaký anonymný chudý mladík sa s kamarátom dohodne , že už nechcú byť anonymný a chudý  a že chcú byť svalnatý  a neprehliadnuteľní. Zoberú odvahu, vkročia  do posilňovne a s prvými pocitmi krvou naliatych, doteraz neobjavených svalov, a spoločne s tonou vyplaveného endorfínu zistia , že práve toto je vec, ktorú budú chcieť prevádzkovať do konca života.

Po čase skutočne vystúpia  z šedi davu, začnú ich  oslovovať dievčatá a ošmatávat ich bicepsy, ktoré sa trochu líšia  od paží ich rovesníkov. Prichádza prvá súťaž v doraste , prvé čiastkové úspechy a na Fejs priletia prvé status typu: CHCEM BYŤ NAJLEPŠÍM KULTURISTOM . Idem si za  svojím snom a podobne ...

A v ten moment to začne. Toto je totiž verejný záväzok ! Vy ste verejne niečo vyhlásili a už to nie je vaša súkromná vec. Teda každy váš nepriateľ, každý, koho ste v živote naštvali, každý, kto sám nemá vôľu alebo odvahu, skrátka každý vám túto vetu a túto túžbu vpáli do xichtu milisekundu po prvom vašom zlyhaní . A s neodolateľnou chuťou.

Zapamätajte si, že v momente, keď začnete brať kulturistiku vážne, budete mať okolo seba milión ľudí, ktorí vám budú denne hovoriť, ako to robíte zle. Budú sa vás pýtať, či vám stojí za to, aby ste sa vláčili do školy s krabičkami plné ryže. Budú si ťukať na čelo, keď okolie zámoríte  pachom z tuniaka a nazvú vás sypačom, lebo váš progres bude viditeľný a oni sa dočítali v skupine retard, že to je možné len s pomocou anabolických steroidov.

Nepochopia  vás, keď nebudete zdieľať ich nadšenie z prezvracaných  piatkových nocí a vy sa naopak budete často cítiť ako návštevník z inej planéty v momente, keď sa objavíte na párty uprostred vašich zhulených spolužiakov. Rozhodne budete konfrontovaný  s pomyselnou stratou zážitkov oveľa viac, než by sa vám kedy páčilo.

Serte na to!

Nikto z týchto  "kamošov" vám nič nedá. Nikto vám nič nedá. Kulturistiku robíte pre seba, pre ten svoj sen a pre svoj vlastný záväzok. Pre vaše pocity a pre svoj vlastný svet. A ak v ňom uspejete, tak tí, ktorí vás spočiatku odrádzali, budú spravidla práve  tí, ktorí budú časom svojím novým kamošom v krčme  ukazovať vašu fotku a chváliť sa že vás nechali opisovať. Alebo opačne. A k lepšiemu pridajú historku o tom, ako dali na Benč viac ako vy, že by boli tiež  takí keby ..., prípadne iné výdobytky alkoholovej fantázie.

Ach tie ženy ...

Ďalšou  smrtiacou injekciou pre vaše odhodlanie budú ženy. A to aj v momente, keď ešte ani žiadne nemáte. Veľké svaly sa totiž ženám hnusia . Vraj. Priznávam, že čoby odhodlaného kulturistu s čerstvo vyrasteným pubickým ochlpením, by ma táto veta vydesila na smrť, pričom by som rázne zapochyboval o svojej viere.

Ale je to blbosť. Normálnym dievčatám je postava chlapca vcelku ukradnutá. Napriek tomu je potrebné férovo si priznať, že iba s mierne osvalenou  fitnes postavou a fešáckým zjavom sa vám otvára oveľa väčšie portfólio vagín. Zároveň je potrebné si položiť otázku, koľko ich vlastne potrebujete osouložit ? 100, 1000, 1000000 ? Prečo ? Normálny počet nestačí ? A na normálne číslo vám stačí normálna postava, nie to ešte nabuchaná .

A potom to príde. Láska. Pričom v násťročnom  veku je každá láska "tá pravá". Zrazu budete čeliť výčitkám, prečo zase idete na tréning, prečo furt jete, prečo nemôžete žúrovať až do rána. A žena, ktorá ovláda svojho verného pomocníka volajúceho  sa vaše libido, to už je panečku iný kaliber na odmietnutie. To chce vôľu hodnú šaolinského mnícha.

Napriek tomu buďte pevní. Baba, ktorá nerešpektuje váš cieľ a odhodlanie, ktorá vás nepodporuje v tom, čo robíte, tak taká nestojí za nič. A vzťah, ktorý sa rozsype pri prvej predsúťažnej diéte, asi tiež nebude mať moc veľkú váhu. Ako by asi obstál pri skutočných životných krízach, keď ho zboria iba  nervózne  výkyvy nálad partnera v diéte ?

Verte si!

Pochybnosti sú najväčším morom vašej mysle. Pochybovať o vašej výkonnosti je dobré, pochybovať o konaní, ktoré vás k vašej výkonnosti má doviezť je však zlé. V kulturistike existuje snáď bilion teórií, ako pribrať svaly. Základ všetkých je však stále rovnaký. Drina, jedlo spánok. A toho všetkého veľmi veľa .

Musíte veriť, že to čo robíte, vám prináša prospech. Mohol by som tu vygooglit nejaký fantastický príbeh niekoho veľmi  slávneho a veľmi vzdialeného. Ale popíšem príbeh, ktorý je mi blízky a ktorého obsadenie všetci na týchto stránkach dobre poznáte. A aj keď ste ho už asi čítali v článku "Kto vlastne ťahá túto káru ?", Zopakujem ho znova. Pre túto chvíľu totiž sedí ako prdel na hrniec. Je to príbeh značky Extrifit.

Keď zakladateľ a majiteľ Extrifitu , František Nádvorník, prišiel s myšlienkou svojej vlastnej  výživy pre kulturistov, všetci ho od tohto zámeru odrádzali. Bolo to v čase totálne presýteného trhu so suplementami, v štáte s nesmiernou byrokratickou záťažou a obmedzenou kúpnou silou obyvateľov. Prvé výrobky boli predajnou  katastrofou. Obsah nemal chybu, ale obstarožné balenie bolo k pousmiatiu .

Napriek tomu, z cesty sa neuhlo ani o piaď. Opäť sa vsadilo na kulturistiku, na to, čomu smrteľne veríte. Na kulturistiku, ktorá už je podľa mnohých 25 rokov out, mimo, nezaujímavá, ľuďom sa hnusí a kdesi čosi. Stavilo sa na vizuálne stvárnenie sveta činiek, železa a hrdze z posilňovní, v čase lesklých a voňavoučkých fitcentier.

Zloženie výrobku sa zameralo ešte viac na hardcore bodybuilding a na všetkých tých, ktorí to so svojou transformáciou postavy myslia  vážne. Žiadne serepetičky okolo, žiadne hopsanie, kalanetika a podobné veci. Kulturistika. Výsledok sa dostavil. Extrifit sa počas krátkej doby vyšvihol medzi najpredávanejšie značky v ČR, v niektorých kategóriách sú jeho výrobky vôbec tie najpredávanejšie a jeho dizajn a marketingové stratégie sú kopírované zvučnejšími  značkami s oveľa dlhšou pôsobnosťou na trhu. To všetko vďaka viere vo vlastné počínanie. Vďaka tomu, že nedáte na ostatných a veríte v to pravé pre vás.

Nepopierajte sami seba!

Napriek tomu všetko čo sme si tu napísali, na samý vrchol to dotiahne len úplné promile z nás. Dôvodov, prečo nedokážeme splniť to, čo sme si predsavzali, môže byť milión a ešte niekoľko tisíc k tomu. Všetky môžu byť výhovorkami a všetky dôvody môžu byť objektívne.

Môžete mať úraz, môžete zistiť, že lásku k športu plnohodnotne zastúpi láska k rodine, alebo vás to jednoducho prestane napĺňať. Ale o to tu zase tak nejde. Dôležité je, ako sa s týmto stavom vyrovnáte. Aj ja som chcel byť Mr. Olympia. Nie som. A ak nenastane nejaký sci-fi úkaz, tak ani nebudem. Napriek tomu zostanem fanúšikom tých najväčších svalov až do smrti. Hovoríte, že je to normálne ? Ale choďte !! Normálne je ospravedlňovať svoj "neúspech." Ja by som keby .... Poznáme to všetci.

Ešte teraz mám pred očami žiadosť o sponzoring, kedy dotyčný plánuje štart na MČR, ME, MS s cieľom všade uspieť, vrátane tých kydov  o snoch. A pozor ! To všetko v kulturistike. Nevzali sme ho, nebol dôvod, napriek tomu som si dotyčného zapamätal . Preto som si tiež  všimol, že na súťaži to nedopadlo najlepšie a dotyčný skončil mimo medaily .

O to viac som bol prekvapený jeho neskoršími výrokmi  o nasypaných monštrách bez estetiky a bezvýchodiskovosti súťažnej  kulturistiky, a že teda bude robiť Physique . To všetko sa zbehlo v priebehu pol roka ! Sakra, kam sa podelo to "chcem na všetkých pretekoch uspieť" ? Blee, tomu ja hovorím ukážkové  popretie samého seba. A toto nie je žiadna výnimka, tieto  lacné  ospravedlnenky pre vlastnú neschopnosť sú bohužiaľ úplne normálne !

Je hromada ľudí, ktorí ako mladíci snívali o tom, že si raz kúpia Ferrari. Potom začnú pracovať, makajú, drú, ale na Ferrari to nedá. A tak, namiesto aby začali podnikať, alebo odyšli  do sveta pracovať za lepšie podmienky, radšej vyhlásia , že to Ferrari je aj tak na hovno, pretože sa s ním nedá v zime jazdiť, neodvezú v ňom Almar od babičky, moc to žerie a ešte by som sa bál, že mi ho ukradnú, blablabla ... Tak si kúpi Fabiu RS, pretože je Cčipnutá , ide ako prasa za päť litrov a Ferrari majú  aj tak len zlodeji. Radšej poprú sami seba a svoj pôvodný sen.

Nepľujte preto, prosím, na tých, ktorým sa podarilo zájsť ďalej ako nám ostatným. Obetovali pre svoj úspech príliš veľa. A ak by nebolo tých najlepších, o čom by sme snívali ?

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.