NEZAŠLA UŽ IFBB TROCHU ĎALEKO ?

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-ifbb-1_7c3e9365634d314ce0a14a8169139fdd.jpg

 

 

 

 

Úplne v kľude môžem tento text začať s kombináciou známeho tvrdenia: Ja som vám to hovoril ! A vy ste sa smiali, plieskali  sa do stehien a mysleli si, že si robím srandu . A ja sa vám nedivím, pretože som to napísal v období Vianoc, kedy boli všetci prežraný  a taky príliš optimistickí na to, aby považovali túto sci-fi historku za fakt.

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-ifbb-2_7c3e9365634d314ce0a14a8169139fdd.jpg

Lenže ja sa svojou prezieravosťou chváliť nebudem. A prečo? No , pretože som to skrátka vedel dopredu. Vec sa má totiž tak.

Na súťaži EVL s Prague, respektíve na Expe tejto udalosti prišiel na stánok Extrifit promotér súťaže Kevin Levrone Classic s tým, že má eminentný záujem o to, aby Extrifit na tejto súťaži vystavoval a urobil pútavú šou, ako je jeho zvykom pri Expe v Prahe a inde.

Dokonca prišiel so samotným Kevinom Levron, z čoho som bol ako jeho dávny fanúšik docela nesvoj, takže je dosť pravdepodobné, že si môj nablblý úsmev vyložil všelijako.

Ale späť k veci. Promotér mi  vysvetľovať rôzne ťaháky súťaže a jedným z nich mala byť táto nová kategória fitness models, alebo neviem  ako sa to volá ... Farbisto vysvetľoval, ako sa tam chlapci budú promenádovať v džínsoch a košeliach a ukazovať brucha, vlasy a účes a ja som si bohvieprečo spomenul na klipy boyband z deväťdesiatych, ktorým sa s odstupom času tak smejeme.

No a tiež  som si tak trochu v duchu hovoril, či si zo mňa nerobí prdel, pretože toto snáď nikto nemôže myslieť vážne. Ako nám ukázal tento víkend v Poľsku, môže.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-ifbb-3_7c3e9365634d314ce0a14a8169139fdd.jpg

Neviem, čo si myslieť o novej kategórii. Vzdialene mi to pripomína situáciu Porsche, keď priviedla na trh svoje prvé SUV. Puristi im tiež zlorečili, nadávali a nariekali  nad stratou identity značky, ale fakt je ten, že Cayenne bol predajne úspešný a bankovky z jeho predaja poslúžili k podpore pravoverných športiakov, ktorých využitie je však obmedzené. Dúfam, že ste metaforu pochopili. Ak nie, použijem zemitejší výklad. Ak týto moulové v sakách prispejú svojím štartovným na prize money pre profi kulturistov, tak je to celkom fajn. Takže o čo tu vlastne ide? O dopyt zo strany cvičiacej verejnosti ? No to asi ťažko, alebo vy snáď poznáte niekoho, kto by sa pýtal , či môže niekde súťažiť v saku ? Takže ide zasa len o prachy. Nakoniec  ako vždy ...



Lenže tu by už bolo možno na mieste, naznačiť IFBB, že by vo svojej honbe za zlatým pokladom mohla trochu pribrzdiť. Neviem ako vy, ale ja som vždy vnímal kulturistiku ako šport pre poriadnych chlapov, akokoľvek tomu pódiová prezentácia naolejovaných svalov v pidiplavkách nenasvedčovala. Avšak ikony tohto športu ako bol Dorian Yates, Ronnie Coleman, aktuálne napríklad Branch Warren alebo Johnie Jackson môjmu presvedčeniu dávali za pravdu. Už teraz mám dosť veľký problém s pódiovou prezentáciou kategórie Physique a teraz k tomu priradili ešte toto ... A hoci sú spomínané kategórie omnoho "oblečenějšie" ako kategórie kulturistiky, začínam sa pomaly hanbiť pri pomyslení, že ma niekto z mojich susedov uvidí v hľadisku pri promenáde pekných bosých chlapcov s perfektnou pedikúrou metajúcich jedno pukrle za druhým.

 



Úprimne dúfam, že táto kategória modelingu, ktorá už má so športom skutočne pramálo spoločného časom zhnije sama. Ale zároveň sa obávam, že vidina "slávy" v podstate bez práce, je pre mnohých jedincov  natoľko silná, že moje želanie sa zaradí do kolónky tých nesplnených .... A teraz už spomínaný "prorocký článok"

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-ifbb-4_7c3e9365634d314ce0a14a8169139fdd.jpg

 

 

 

 

BUDÚCI ROK DÁME MEDAILY VŠETKÝM

 



Ten, kto číta pravidelne výplody mojej šedej kôry mozgovej, už asi postrehol, že mám rád autá. A preto s blížiacou sa nostalgiou vianočného času rád spomínam na svoju zbierku angličákov, ktorá sa rozrastala každoročne s príchodom sviatkov konzumu, stále ešte zašifrovaných pod názvom Vianoce. A čuduj sa svete, neboli tam žiadni trojvalce Trhači asfaltu, ale ôsem a desaťvalcové ikony tej doby. A tak som sa stával vodičom Jaguárov, Lamborghiny a Ferrari, pretože to bolo práve Diablo, čo dominovalo výzdobe detských izbičiek predpubertálnych chlapčekov. Bola to doba, kedy obdiv žalo auto, ktoré malo na tachometri najväčšiu číslicu, najviac ostrých hrán, ktoré chodcov v prípade zrážky roztrhalo na cucky a najbrutálnejšie krídla, ktoré sa podoblai  s tými na Boeingu. V reklamách sa po týchto monštrách rozvaľovali polonahé modelky s tupé na hlave a tupé v hlave, pričom na ne dohliadal chlapisko s veľkým CH s Marlborkou v kútiku úst a chlpatou hruďou. Role boli rozdané. Chlap bol chlap, ženská bola ženská a najlepšie auto bolo to, čo najviac išlo, revalo ako kráva, vyzeralo ako kozmická loď, bolo desivo nepraktické a riadiť ste ho mohli až potom, čo vám príbuzní vrátili kľúče po spísaní závetu. Čo bola asi tá najpraktickejšia vec, čo ste mohli urobiť, pretože každý kto riadil Porsche z osemdesiatych rokov, vám potvrdí, že keď po ceste zapršalo, o tri minúty neskôr vás našli omotaného okolo stromu.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-ifbb-5_7c3e9365634d314ce0a14a8169139fdd.jpg

 

 

To bolo ešte pred vynálezom gayov, rodovej rovnosti a štátu, ktorý sa nám snaží utierať zadočky po kakaní a dohliada na to, aby sa nám niečo zlé neprihodilo. Ale pokrok nezastavíš a oturbený hatchback, ktorým jazdíte do práce či do školy je po všetkých stránkach lepším autom, než Lambo z 80-tych rokov. Čo mi na dnešnej dobe ale predsa len trochu vadí, je to, že vysneným ideálom hodným potlesku, je priemer. Čo ma konečne privádza ku kulturistike a dôvodu, prečo tento text je na tomto webe a nie na nejakom o autách. Nepamätám sa, že by som niekedy v minulosti počul tak mocné tendencie k tomu, hovoriť, že vrcholoví kulturisti sú prehnaný. A že boli prehnaný! Lee Haney bol Lamborghinym svojej doby. K jeho chrbtu sa nikto ani nepribližoval a my sme pochybovali o tom, že by ich niekto niekedy mohol prekonať. Čo sa samozrejme stalo hneď o dekádu neskôr, kedy nastúpil Dorian Yates, a fanúšikovia kulturistiky si razom narobili do nohavíc. Yates bol brutálny, tvrdý a vrátil kulturistike imidž ostrých chlapíkov. A nikdy som nepočul nariekanie , že je to veľmi, že je to prehnané a že sa to vzďaľuje bežnej populácii, hoci zásadný rozdiel medzi Philom Heathom a Dorian vo vrcholnej forme nevidím. No, vlastne si myslím, že Dorian by Phila sfúkol . Po Dorianovi nastúpil podľa môjho názoru nedostihnuteľný kráľ kulturistiky Ronnie Coleman, ktorý doviedol telo k úplne dychberúcej kombinácii tvrdosti, objemov a sily a to už bolo asi na všetkých nejako veľa .

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-ifbb-6_66bbf4c7e695ffd8601af19f6d08f0a0.jpg

 

 

 

 

Koncom jeho vlády tiež nastáva socializácia spoločnosti, kulturistiku nevynímajúc a tak je treba vytvárať pracovné príležitosti v neziskovkách pre hlupákov , čo nevedia pracovať, vankúš z dávok pre tých čo nechcú pracovať a športové kategórie kulturistiky pre tých, ktorí nevedia mať svaly, alebo nechcú mať svaly , zato chcú mať medaily. Začalo to kategórií fitness. Tá už dnes na domácich pódiách  takmer neexistuje, ale u nás v nej získal titul Majstra Európy Slávek Vinogradov. Je o tom, že máte mať menej svalov a vedieť si dať nohu za ucho alebo nejaké iné zázraky . Nohu za ucho si vedel dať len Slávek, ostatný nie a navyše sa im nepáčil názov fitness, pretože to predsa boli kulturisti, akurát že nemali svaly. Dnes už sa to prevádzkuje vlastne len vonku a úspechy zbiera Luboš Koumal čoby svalovec  a bývalý gymnasta v jednom. A tak sa zrodila kategória klasická kulturistika . Čo bol spočiatku des, ale aspoň sa rozdalo pár medailí tým, ktorí by inak v normálnej kulturistike zabodovali jedine v prípade, že by rozhodovali Stevie Wonder a Ray Charles. Avšak vývoj nezastavíš a z klasickej kulturistiky sa stala kulturistika normálna, akurát s tým prívlastkom. Prezentujú sa v nej borci síce zaťažený váhovým limitom, ale ktorí bez problémov porazili vďaka precíznej vyrysovanosti mnoho svojich vyžranějších kolegov z "normálnej" kulturistiky, ktorí si myslia, že váha = svaly. Lenže to je práve ten problém. Z šance pre všetkých sa stala šanca zase len pre tých  dobrých . A to v dnešnej spoločnosti nemožno.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-ifbb-7_66bbf4c7e695ffd8601af19f6d08f0a0.jpg

 

 

 

Oslnený svetlých rovnostraských zajtrajškov, treba dať príležitosť na zisk medaily aj tým, ktorí v lete jazdia na doske a po nociach klátia dievčatá  na pláži, ale cez zimu nemajú do čoho pichnúť a tak skúšajú poklátit niečo vo fitku. A tak sa nám s veľkou pompou zrodila kategória physique, kde sa nám producírujú fešný mládenci so strúhadlom miesto brucha, s pažami za ktoré sa nemusia hanbiť ani borci v najťažších kategóriách a riasenkou po ktorej túži moja žena. Vyzeralo to, že máme na chvíľku postarané. Hardcore kulturisti majú svoje, estéti sa vybláznia v klasike a malebný mládenci predvádzajú svoje telá  vo physique. Lenže nie tak celkom ... Na dvere nám klopú ďalší záujemcovia o medaily, na ktorých  sa zatiaľ nedostalo. Ide totiž o to, že tých fyzikárov  je šialene veľa  a tak je jasné, že niektorí majú brucho, ruky, ramená, dentistu a kaderníka oveľa lepších ako ostatný . A to je zle. Je potrebné vzdať hold aj tým, ktorí neuspejú (hlboký nádych) v .... Kulturistike, Klasické kulturistike, Fitness a Physique. No a tak tu máme do pätice ďalší pokus. A ako že sa to volá? Žiadna divočina sa nekoná, ale ide o osvedčený predstupeň existujúcej kategórie. Takže tramtadadá, máme tu Classic Physique. A teraz drobná citácia:



"Classic Physique vzniká ako most medzi kulturistikou mužov a physique mužov, a to v reakcii na to, že sa súčasné kategórie physique s tým, ako ich  pretekári v uplynulých rokoch pridávali na objemoch, už vzdialila svojmu pôvodnému ideálu. Kategória svoje miesto nájde ako na amatérskych súťažiach organizovaných pod hlavičkou NPC, tak aj v profesionálnej divízii IFBB, a to už od roku 2016. Spolu so zavedením Classic Physique by sa mal zmeniť trend rozhodovania vo physique mužov, kde by mali byť oceňovaní pretekári s menším množstvom svalov i menej viditeľnou separáciou. "

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-ifbb-8_66bbf4c7e695ffd8601af19f6d08f0a0.jpg

 

 

 

Takže aby som tomu rozumel. Máme tu kategóriu Physique, kde sa asi preháňajú nejaké zmutované monštrá, takže tie je potrebné nejako skrotiť a preveliť ich do kategórie klasickejšej než Klasická kulturistika. Čiže tým, ktorí pri monitore dneska jedli  chipsy a zahryzli  to snickerskou, pričom to v tom bezbrehom úsilí dotiahli na 36 cm cez ruku, svitla nádej! Už nebudú diskriminovaný, to je fuj a dôjde na nich rad pri rozdávaní medailí. A navyše môžu byť v novom poňatí Physique tiež  profesionálom IFBB ako trebárs Tomáš Kašpar. No a vy, čo už vyzeráte, že tiež  cvičíte, šortky si nechajte na leto, je potrebné nakúpiť boxerky, naučiť sa päť póz a ide sa do novej kategórie, pretože či budete vysekaný ako teraz, máte utriem. Avšak názov Klasická Physique je zavádzajúci, pretože podľa ďalšie citácie:

( "Cez drobné odlišnosti je Classic Physique veľmi podobné klasickej kulturistike, tak ako je známa na európskej amatérske scéne.")

Ide skôr o Klasickou klasickú kulturistiku. Ale taký názov by komplikoval pretekárom život, pretože pri predstavení ich kategórie by ste boli na vážkach, či príslušný netrpia Alzhaimerem alebo len obyčajne kokce.


Verím, že to pôjde . Že sa nájde veľa ďalších  bojechtivých mužov, ktorí túžia získať nejaký ten ligotavý kov, keď už predsa len dva mesiace cvičia  a majú Fan page Jarda Masliak IFBB Physique amateur za chvíľu Pro a cvičenie je celý ich život a idú si za snom. Lenže čo potom? Čo keď jedného osudného dňa vyhrá niekto so žilkami na bruchu? Alebo bicepsom 38 cm? Spomeňme si, v akej Godzilly sa premenila zatiaľ ešte existujúca Physic ...

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-ifbb-9_66bbf4c7e695ffd8601af19f6d08f0a0.jpg

Nebojte, mám dobrú správu ... Už teraz sa na súťaži IFBB v Poľsku chystá kategória, kde budú borci pochodovať v džínsoch, a rozopnutou  košeľou. Tam už stačí mať viditeľný len kúsok brucha, ale aj to sa dá obísť. Videl som totiž fotku, kde si borec vyholil Sixpack do chlpov. Vyzeralo to vážne skvele!



Myslím, že po týchto všetkých opatreniach bude kulturistika a fitnes len prekvitať. Nájde si cestu do mnohých sŕdc, súťaže sa môžu organizovať v obchoďákoch medzi predajňou s tampónmi a záhradným nábytkom a dostaneme sa tak medzi masu a tým pádom na Olympijádu a do televízie a veľa z nás budú prenášať aj rozhlasom. Mal by som byť rád, že sa konečne dočkám celospoločenského uznania a že už nebudeme športom pre pár čudákov v teplákoch.

Lenže ... ja som čudákom celkom rád. Rovnako tak ako sú čudáci ľudia, ktorí si miesto praktických, úsporných a rýchlych Tédéíčiek kupujú nenažrané osemvalce len preto, že skrátka majú radi ten zvuk a charizmu . A je mi tiež sympatickejší dozretý, zadýchaný, pre verejnosť neprijateľný a večne spotený Branch Warren než usmievavý, vyžehlený, prirodzene svalnatý pologay. Ale ak to máte inak, nebojte, dinosaury tiež jedného dňa vyhynuli a bol už od nich raz a navždy pokoj ...

 

 

Autor článku: Pavel Vacek

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.