Nie je horší alebo lepší proteín, je len vhodnejšia doba kedy ho použiť - 2. DIel

Pokračovanie 1. dielu ...

A čo tie ďalšie proteíny?

Ak ste si čítali včerajší diel, vôbec by ma neprekvapilo, keby vám hlavou preletela myšlienka ... "Som snáď magor, aby som mal doma šesť rôznych piksli proteínov?" Absolútne to chápem.

Včera sme sa totiž venovali proteínom, ktoré sú pomerne špecializované. Ako už bolo povedané, nie je lepší alebo horší proteín, je len vhodnejšie doba užívania. Micelar je skvelý na noc, ale pred tréningom by som ho odporučil iba najlepšiemu priateľovi mojej ženy.

Pritom je to stále a ten istý proteín. Avšak, chápem všetkých tých, ktorí majú obmedzený rozpočet, alebo menšiu mieru nadšenie do suplementačnej výbavy a nechcú, alebo nemôžu mať niekoľko druhov proteínov na vitrínke.

Z toho dôvodu tu máme proteíny, ktoré sa vyznačujú predovšetkým svojou univerzálnosťou. Sú skrátka vhodné pre každú príležitosť, aj keď pre určité chvíle, o ktorých bola reč včera, sú niektoré proteíny vhodnejšie. Čo však neznamená, že by neboli vhodné vôbec. Práve naopak.

Vysvetlím to na príklade našich najpredávanejších proteínov CFM80, alebo HIGH80. Sú vhodné po tréningu? Nepochybne! Je lepší po tréningu Hydro77? Áno, ale ... Ale ten rozdiel vstrebania bielkoviny sa pohybuje v rámci desiatok minút. Takže ak sa práve nepripravujete na Majstrovstvá sveta, alebo nemáte vychytaný jedálniček do detailu a naplánovaný na minúty, tak vám môže byť celkom jedno, či vami prijatých 30 gramov bielkovín z CFM doputuje do svalovej bunky o pár desiatok minút neskôr ako 30 gramov bielkovín z Hydra DH32. Už chápete?

Napriek tomu aj medzi nimi panujú rozdiely, a práve CFM80 a HIGH80 sú veľmi častým námetom otázok, ktorý je lepší. A je to ťažká otázka, verte mi, pretože tie rozdiely sú vskutku minimálne. Ale možno vás prekvapí, že presne to je od počiatku zámer. Mohol by som tu písať o tom, že CFM je jednozložkový proteín a HIGH je dvojzložkový, ale na rovinu hovorím, že oveľa zaujímavejšie pre vás je iný rozdiel. Nepatrný, ktorý je však u mnohých zákazníkov veľmi zásadný. Napätí? Tým rozdielom je použité sladidlo. CFM80 je sladené Stevou, High80 sukralózou.

Ja Steviu nerád, v produktoch ju cítim, a preto pijem High80. Z opačného dôvodu iní preferujú CFM80. Takto prosté to je a rozhodne sa za to netreba hanbiť. Poznám tie reči o tom, že na chuti nezáleží, že proteín sa pije kvôli účinku, a nie pre chuť a podobne. Kecy! Keď budete piť každý deň niečo, čo vám nechutí, nie je to dobre a prejaví sa to. Časy, keď nebolo na výber  a pili sme odporné, hnusné, zle spracované prašiace proteíny, už sú vďakabohu preč. Dnes si môžem vybrať proteín, ktorý budem piť s radosťou ...

Keď už sme pri chuti, mám tu v ponuke ďalšieho univerzála. WHEY3. Dámy ho iste poznajú, borci na neho pozerajú možno cez prsty ... Koktejl pre ženské? To predsa nebudem piť. No, jednak je tej bielkovine úplne jedno, či sa zavŕta do svalovej bunky v bicepsu muža, alebo ženy, ale hlavne je ten proteín jednoducho chuťovo famózny.

Dievčatá si skrátka potrpia na chuť viac ako muži, tak prečo to tentoraz nevyužiť, že? Nehľadiac na to, že je trojzložkový a má skvelé čísla zloženia. No a nakoniec tu máme ďalšieho univerzála v ďalšom, trochu inom odení.

Nepotrpíte si na pravej sušené jahody? Nechcete armádu tráviacich enzýmov? Nevyžadujete lesklý obal? Potrebujete len kvalitný ochutený proteín? Je tu 100% Whey proteín. Niečo ako Octavia v základe. Dobré auto bez tých serepetiček okolo, ktoré vás odvezie z A do B rovnako ako Oktávka v plnej paľbe.

No a čo tam máme ďalej? Jasne, ťažkosti s laktózou. A že sa množia, panečku ... Riešenie máme. Záleží na tom, ako na tom s tou intoleranciou ste. Máme proteíny, kde je laktózy úplné minimum. Napríklad Iso 90, alebo Hydro Iso90. Pokojne by sme mohli napísať Lactose free na obal. Ako to robia ostatní. Ale nebola by to pravda. Rovnako ako u tých ostatných. Isté stopové množstvo tam jednoducho je, ako v každom srvátkovom proteíne.

Kde po laktóze nie je ani chýru ani slychu sú proteíny Peptibeef, vegan a EGG100. EGG100 by som vám moc nedoporučoval piť samotný. Proste to nie je nič, o čom by sa vám v noci snívalo. Možno až po konzumácii. Je vhodný skôr ako prídavok, prímes. Ide totiž o špičkovú vaječnú bielkovinu s mnohými benefity, a tak si ju mnohí kulturisti pridávajú do srvátkových proteínov a je neoddeliteľnou súčasťou mnohých tých viaczložkových.

Zostáva teda PeptiBeef a vegan. Osobne preferujem PeptiBeef. Má iné aminokyselinové zloženie ako tie klasické srvátkové a mne viac chutí a lepšie sa vstrebáva. Predaje veganu však stúpajú, hlavne vo svete a jeho obľuba pramení predovšetkým z morálneho presvedčenia. Napriek tomu stále platí, že sú vo vegáne použité tie najlepšie možné suroviny, aby sa jednalo o špičkový produkt svojho druhu a my sa nemuseli hanbiť za to, že zarábame peniaze na nejakom šunte na základe nečijej viery.

Proteín Caffe latte a izolatte . Mám je tu v druhom diele medzi tými univerzálnymi proteínmi, ale pokojne môžu byť aj medzi tými rýchlymi pred a potréningovým. Ostatne keď už si robím proteín pred tréningom, je to práve Caffe izolatte, lebo ako už názov napovedá, jeho hlavnou zložkou je špičkový, skvele stráviteľný, proteínový izolát a navyše pomerne solídne nálož kofeínu, ktorý vás pred tréningom preberie.

A k tomu tie čísla! 25 g bielkovín, 0 g cukrov, 0 g tukov! Úžasný nápoj do diéty. Pokiaľ chcete sladší, chcete si viac zamaškrtiť a priblížiť sa skutočnému latté, je tu menej diétna variant Caffe Latté. Osviežujúci nápoj s 20 g bielkovín. Nie je náhoda, že práve v tomto období raketovo stúpa jeho predaj.

Nie je totiž nič lepšie ako sa váľať u bazénika, alebo niekde chillovat a pritom si užívať 20 gramov bielkovín v tejto podobe. Sorry, možno som sa nechal trochu uniesť, ale ja oba varianty jednoducho milujem. Možno aj preto, že tých klasických proteínov som za tie roky už pepitý. Ak to máte rovnako, dajte vedieť.

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.