(Nie) zázračné doplnky - NO produkty

 

 

 

Na konci minulého roka sme publikovali sériu článkov pod názvom (Ne) zázračné doplnky. Prvý článok bol o proteínových preparátoch, druhý o sacharidoch. A zatiaľ čo popuristi kulturistiky, prevažne staršie ročníky, so škrípaním zubov priznajú úžitok týchto suplementov, hoci jedným dychom nezabudnú zdôrazniť dôležitosť pevnej stravy, v prípade moderného a v podstate veľmi mladého smeru doplnkov-NO produktov nezriedka túto produktovú vetvu zavrhujú. Považujú NO produkty za šialenstvo zákazníkov a neúčinnú a zbytočnú vec. Ja som však striktne proti. A keďže  sa medzi týchto popuristov a generačne starších kulturistov musím chtiac nechtiac počítať, predložím vám svoje argumenty.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-hellnox_408e555805d99d6d304ae59b884ffca1.jpg

 

 

 

 

Ale teraz sa ešte raz vrátim k úvodu. O prospešnosti proteínov a sacharidov netreba siahodlho diskutovať. Sú to najzákladnejšie stavebné kamene pre rast svalov. Výčitkou pre ich užívanie môže byť jeden jediný argument. Môžete tieto stavebné látky dodať v strave. A je to určite pravda. Lenže ak máte aspoň cez 90 kíl a ak sa neváľate doma a musíte tiež prevádzkovať nejakú nepeknú činnosť typu práca a pod, je doplňovanie bielkovín a sacharidov iba zo stravy mnohokrát komplikovanou záležitosťou. O to viac v dnešnej hektickej dobe. A pod ťarchou týchto okolností, založených prevažne na praktickej stránke veci, musí kapitulovať aj najväčší suplementový skeptik.

 

 

Jedinou skupinou suplementov, ktorá je dnes napriek tomu hojne využívaná a kde môže odporca doplnkov stravy viesť svoj boj je skupina tzv nakopávačov. Stimulantov, ak chcete. Skrátka produktov, fungujúcich prevažne na základe stimulácie produkcie Oxidu dusnatého. Argumenty pre odmietanie týchto výrobkov sú väčšinou tieto. 1) Nepotrebujem to, na každý tréning sa teším. 2) Stačí mi kávu. Nie je to k ničomu, nič navyše to telu nedodáva. 3) Je to len placebo.

 

 

Nemôžem s tým súhlasiť. A to z jednoduchého dôvodu. NO produkty milujem a milujem tréning s ich pomocou.

Poďme sa teda pozrieť na prvé tvrdenie.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-hell-no-gell_4e43221240e4c6c47531de1168500982.jpg

Nepotrebujem to, na každý tréning sa teším.

 

 

No tak to vám skutočne závidím. Vážne a bez irónie. Chodím cvičiť pravidelne. Aj teraz, keď nemám súťažné ambície a kariéra kulturistov zostala v prachu ďaleko za mnou, sa snažím tréning nevynechať a poctivo prísť na každý naplánovaný deň. Či sa zakaždým teším? Hmm, noo, zakaždým rozhodne nie. Ale idem. Ide totiž tiež o to, že sa síce tešiť môžem, ale ten tréning sa nie vždy podarí. Regenerácia už nie je to, čo bývala a predovšetkým je veľmi ťažké sa motivovať, ak nemáte konkrétny cieľ pred sebou.

 

Ale NO produkty, konkrétne E.NOX, alebo Hell Gél, ktoré pravidelne striedam, mi dokážu ten tréning maximálne spríjemniť. Dokážu rozpumpovať svalstvo, naplniť ho krvou a tým pádom privodiť nadšenie a zápal do tréningu. A ak ste nadšený, drvíte tréning, pridávate váhy oveľa viac, s väčším zápalom a energiou, ako keď sa po posilňovni plazíte viacmenej z povinnosti. Trochu by som to prirovnal k sexu. Na ten sa bezpochyby tiež tešíte, ale čo si budeme rozprávať, niekedy dopadne tak, že je skoro lepšie sa dobre vycikať, než absolvovať toto ... To samozrejme myslím všeobecne. To je dôležitá veta k tomu, aby ma manželka doma neodpráskla.

 

 

Ale užívanie NO produktov nie je len záležitosťou nás, bezcieľne cvičiacich kondičkárov. Stimulanty sú extrémne prospešné aj pre súťažných  kulturistov, ktorí majú nadšenie do tréningu tak nejako "v popise práce". Lenže skúste byť nadšení, keď máte X dní za sebou s nulovým príjmom sacharidov. O tom nedávno hovoril Petr Vaniš, ale tiež si pamätám Tomáša Kašpara v tej nekonečne dlhej súťažnej príprave, neustále cumšajúceho  vrecúško Hell Gélu v ústach. A to veru nie sú chlapi ktorí nemajú motiváciu a vôľu do tréningu.

 

 

Nie je to k ničomu, nič navyše to telu nedodáva. Stačí mi kávu.

 

 

Ak káva, alebo vaše kofeínové tablety obsahujú hromadu BCAA, poriadnu dávku glutamínu, matrix sacharidov, dennú dávku kreatínu, NitroPeptide a mnohých ďalších látok, ako je tomu napríklad u Hellnoxu, tak sa vám nedá oponovať. Máte pravdu. Len by som rád poznal tú plantáž, kde rastie táto špeciálna odroda kávy. Myslím, že by hravo strčila do vrecka legendárnu brazílsku kávu z nemenej legendárneho českého filmu Guľový blesk. Skrátka, aj keby vám nezafungoval onen stimulačný efekt, a to sa skutočne môže stať, do tela vám dorazí takmer denná dávka BCAA, creatínu a cukrov, využiteľných počas tréningu. Nemusíte dávkovať ešte ďalšie kreatín a nemusíte dávať po tréningu BCAA, v prípade Hellnoxu už to totiž máte pekne  naservírované v jednej dávke určenej pre váš tréning. Konštatovaním, že toto sa nejakému Red Bullu, Monsteru, alebo aj kľudne bežným Nóčkám nevyrovná, nebudem urážať vašu inteligenciu a tak pôjdeme radšej ďalej.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-e-nox_66d45b8d90290fcac87eb36601468c68.gif

Je to len placebo.

 

 

Nie je. Ale nebudem zastierať, že určitej skupine zákazníkov nemusí tento typ produktu zabrať. Ak zabudnem na  kladné efekty iných než stimulačných substancií, popísaných o odstavec vyššie, tak niektorí ľudia majú jednoducho prah vnímavosti k stimulačným látkam nastavený niekde v kozme a zaberú na ne iba nejaké vyložené Dryáky.

 

 Aj ja si úplne v kľude môžem dať 2-3 kácičky pár minút pred tým, než spadnem do ničím nerušeného spánku. Ale E.NOX a Hell Gél ma berie. A rozhodne to nie je placebo.

 

Ako to viem?

 

Dlho som otáľal, či sa do nasledujúcich riadkov pustiť, ale potom som si povedal, prečo nie. Asi spustím lavínu nejakých anonymných príspevkov, ale aspoň bude trochu živo. Ide o to, že by som asi mohol pripustiť vlastnú skúsenosť s anabolickými steroidmi. Ten pocit plnosti a nakrvenia svalov, pocit nezničiteľnosti pri tréningu je podľa mňa oveľa rozšírenejším dôvodom, vedúcim ku konzumácii steroidov, než samotné svalové prírastky. Problém je, keď s ich konzumáciou skončíte. Nenakrvíte nič, ani keby ste cvičili na hlave.

 


Pri tréningu ste zbitý, boľavý, otrávený a naštvaný z toho, že ten Geroj, ktorým ste doteraz boli, je ten tam. Áno, neustále vyzeráte dobre. Lepšie ako ostatní, ale nechuť, s ktorou absolvujete svoje "čisté" série, je doslova zhmotnená do vás seba samého. Takže váš tréning bude upadať, tým pádom odíde aj ten zvyšok svalov čo vám po kôre zostal a vy stojíte iba pred rozhodnutím, či sa na to úplne nevykašlete, alebo to tam zase pustíte. Aj ja som pred tým rozhodnutím stál. Kým neprišli na trh NO produkty.

 

Ak si teraz v duchu hovoríte: "Ježišu, to je zase reklamná tlačenka" nebudem vám v tom brániť. Hovorte si to. Ale mňe je to srdečne jedno, pretože viem, že nafutrovaný HellNoxom, alebo E.Noxom zažívam rovnaké pocity ako na bobkách. Napumpovanie svalov, pulzujúce žily, energie do cvičenia a radosť z celkového prekrvenia, to všetko vám zaručí, že jednoducho zase makáte a bojujete na tréningu s kľudne naloženou váhou. Nehovorím, že prorastové účinky sú rovnaké, to by som z vás robil blbca. Ale hovorím, že rovnaké sú pocity. A tie pocity vás dotlačia k tomu, že jednoducho nepadáte zďaleka toľko, ako by tomu bolo. Zároveň tieto riadky môžu odpovedať na nahlas nikdy nevypovedaných otázku ortodoxných natural, ktorí sa zhrozí sam seba pri myšlienke "aké by to asi bolo?" Rovnaké priatelia. Viem, o čom hovorím.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-hellnox-1_1e2da1894c045a5e3e1c64b4b5761430.jpg

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.