(Nie) zázračné doplnky-proteíny

Vždy, keď mám odpovedať na podobný dotaz, preletia mi hlavou minimálne dve myšlienky. Po prvé, že je dobre, že robíme skutočne skvelé výrobky. Za druhé, že je zle, že ešte nevieme vyrobiť zázračné výrobky. Alebo si snáď pán zákazník myslí, že vieme vyrábať zázraky? Pán zákazník pravdepodobne odpovie, že nie, že si to nemyslí, ale napriek tomu očakáva opak. A to sme tak trochu v kolízii vzájomných očakávaní, aby som tak povedal.

Vec s doplnkami výživy sa má tak, že, ako už trochu trápne napovedá označenie druhu výrobku, to sú len ehmm ... doplnky výživy. Dopĺňajú, nie nahradzujú, či úplne zastupujú vyváženú stravu. A to je občas trochu problém.

Ide o to, že ak nejaké slovo vyjadruje podstatu progresu v kulturistike, tak by to mal byť pojem "pravidelnosť". Môžeme to doplniť slovami monotónnosť, sústavnosť a podobné synonymá, ale v podstate sa dopracujeme stále toho istého. Teda vykonávať deň čo deň, po dobu niekoľkých dlhých rokov, činnosti, ktoré vedú k budovaniu svalov, a ktoré často nie sú práve esenciou zábavy. Tieto činnosti navyše nemajú v krátkom časovom horizonte niekoľkých dní absolútne žiadny viditeľný efekt. Nestane sa to, že do seba prasknete precízne spracovaný kulturistický jedálniček so všetkými možnými vychytávkami a ráno z vás bude Arnold. Takto to nefunguje. Nefunguje to ani tak, že to urobíte jeden deň, dva dni, tri ... a potom sa na to na dva dni zase vykašlite a tak dokola. Nie, bohužiaľ, nie. Budovanie svalov pripomína skôr jeden starý anglický vtip.

Stretnú sa Angličan s Američanom (alebo iné národnosti, podľa toho, koho chcete mať v príbehu za blbca) a Američan obdivuje klasický anglický pestovaný trávnik. Amik sa teda zverí Anglánovi s tým, že si kúpil trávu, zasial ju a nič také pred domčekom nemá. Angličan sa pýta, či pravidelne zalieva a Američan, že jasne. Angličan sa pýta na hnojivo a odpoveď je rovnaká. Potom na strihanie trávnika, odrody, kyprenie a všetky možné záhradnícke fígle a odpovede sú vždy kladné. Potom sa zamyslí a nakoniec sa spýta  Angličana samozrejmú vec: "A robíte to taky každý deň po dobu posledných dvadsiatich rokov?" .... No, mám tú trávu už 14 dní, povie amerikánec.

Takže, čo je potrebné, aby ste mali tiež  správne vypestovaný  Trávniček?

V prvom rade si musíte zájsť do obchodu a tam si nakúpiť obriu dávku trpezlivosti. Potom si zostaviť poriadny jedálniček a potom sa ešte len poobzerať po doplnkoch stravy.

Ako na ten jedálniček?

Kliknite na akúkoľvek stránku o kulturistike a skôr alebo neskôr vždy narazíte na to, ako je dôležité preferovať základné potraviny s dostatkom bielkovín a sacharidov a pritom sa držať trochu ďalej od tučných pokrmov. Ono je to viac-menej stále dookola. V objemovom období skôr záleží na tom, čo jete. Vyvarujte sa lacných prefabrikovaných surovín a jedál, ktoré vám nutrične nič nedajú. Tiež sa snažte si veľa variť a brať jedlá so  sebou. Jedlá v krčmách, alebo jedálňach spravidla za veľa nestoja.

Ak na tom ste dobre s financiami, jedzte hovädzie, vajíčka, lososy a tuniaky. Ak stav účtu trpí občasnými depresiami, jedzte kuracie prsia, vajcia a sem tam sa pokúste kúpiť nejakú dobrú rybu a ak ste na Hunta, skúste vystačiť s mliečnymi výrobkami. V tomto ohľade stavte na osvedčený tvaroh a mlieko. Čo sa týka sacharidov, tam je situácia jednoduchá. Cestoviny, zemiaky, ryža, ovosené vločky, to sú všetko potraviny, ktoré vás zase tak moc stať nebudú. Na druhú stranu, je tu vždy malý problém.

Komu vlastne odporučiť doplnky stravy. V diskusiách občas prejde názor, že až dotyčný bude jesť kilo hovädzieho denne, tak potom nech sa pozerá po doplnkoch. Neviem, ale ak by som mal na kilo sviečkovej denne, asi by som sa na proteíny v prášku vykašľal. Ja si naopak paradoxne myslím, že veľkú výhodu predstavujú doplnky pre menej majetnú klientelu. Či chcete alebo nie, proteín v prášku stále vychádza o niečo málo lacnejšie, než kuracie prsia od Babiša.

Bielkoviny

Hromada z vás je na škole, alebo tesne po nej a bez práce a tým pádom s prísunom bankoviek je to všelijaké. Takže aj ten jedálniček lepíte pri všetkej snahe, ako sa dá. Nie každý si môže dovoliť kilo mäsa denne, alebo aj pol kila, ale rozhodne sa snažte, aby ste tam tej bielkoviny z prirodzeného zdroja dali čo najviac.

Lenže ak vážite nejakých 85 kíl, hovoríme tu už o nejakých 170 gramoch bielkoviny na deň. Pri ťažkom tréningu nie je od veci ani 200 gramov. A to už sme pri nejakých ¾ - 1 kilo mäsa. Takže čo? Snažte sa prijať aspoň nejakých 100-120 gr bielkovín v mäse. Pre zvyšok prichádzajú  na rad doplnoky stravy z kategórie "proteíny".

Ako už bolo povedané na začiatku, jedna z najlepších možných bielkovín je tá hovädzia. Ak máte plátok hovädzieho raz za týždeň v nedeľu na obed, je to zle. Tu je na mieste doplniť váš jedálniček hovädzím proteínom Isobeef.

Druhý problém je tréning. Nie teda, že by to bol problém, pretože nás tréning všetkých baví, ale po dobrom tréningu sa otvára tzv anabolické okno. Je to jeden z kľúčových okamihov celého dňa, kedy je potrebné prijať a doplniť živiny potrebné k rastu. Telo v tento moment "zožerie" a zabuduje takmer všetko. A problém je to v tom smere, že ak sa spoľahnete len na tuhú potravu, tak ju dosť ťažko prijmete ešte pri pulzujúcich žilách niekde vo fitness bare a navyše  vám bude blbo tráviť. Všetku krv totiž máte všade možne po tele.

Ak ste išli práve  nohy, vezmite jed na to, že pár litrov sa bude túlať práve tam. Teda bude chýbať v žalúdku. Tým pádom než sa najete, než jedlo strávite, bude pôvodne otvorené anabolické okno už dávno na polceste  uzavreté. A to je zle. Preto je potrebné doplniť  bielkoviny,  sacharidy vo forme ľahko stráviteľného suplementu. Tu prichádza k slovu bielkovina naštiepená na aminokyseliny pre čo najefektívnejšie strávenie, jednotlivé anabolizujúce aminokyseliny typu glutamín a kombinácia sacharidov a bielkovín. Ak máte problémy s priberaním, zvoľte skôr výrobok s vyšším pomerom sacharidov, napr Go Pro 30 alebo HERO , a naopak, keď ste v diéte, alebo sa bojíte príliš nabrať, vyberte niečo s vyšším obsahom bielkoviny. Napr. HYDRO ISOLATE 90.

No a nakoniec je tu tretí problém. A tým je noc. Alebo nočný život. Ja už som síce vo veku, kedy si radšej posím , než aby som vyvádzal po nociach nejaké alotria, ale matne si spomínam, že som bol tiež niekedy mladý a cez všetok ten kulturistický fanatizmus, ktorý som v sebe nosil, ma to občas vycuclo von do nočného života. A jesť po nociach hambugry je na prd.

Bez toho aby ste o tom vedeli, balíte babu s kečupom rozpatlaným po xichte a dievča zase nevie, či ste len obyčajné prasa, alebo sexuálne prasa. Je lepšie, keď si dáte pred nočným lovom niečo, čo sa vám bude vstrebávať v tele dlhodobo a postupne. Niečo ako je Long, alebo Micelárna casein.

Aj keď som to vzal trochu z odľahčeného kútika, toto sú práve príklady doplnkov, ktoré skutočne potrebujete počas vášho spánku, kedy je telo v normálnom prípade hladné a nemá prísun živín a tým pádom hrozí, že sa dostane do katabolizmu, a to rozhodne nechceme.

Ak sa teda prebúdzate od hladu, je to stav, kedy už je neskoro. Svalovina je žraná  vlastným organizmom. Zomriete.

Nie, žartujem, ale všeobecne vzaté, kulturista by v čase budovania svalovej hmoty nemal pocítiť hlad nikdy, okrem cielených detoxikačných dní. Ale o tom zase niekedy inokedy. Teraz sa ešte na chvíľku vrátime k tzv nočným proteínom. Tieto doplnky totiž nemajú v bežnej strave alternatívu. Jasne, môžete namietnuť, že to možno vyriešiť zvýšenou konzumáciou tvarohu a niekomu to skutočne nebude robiť najmenšie ťažkosti. Ale potom sú tu aj ľudia, ktorí sú trochu náchylnejší na spracovanie mliečneho kazeínu, ktorý obsahuje tvaroh a ktorým sa po polovici prvého balenia dvíha žalúdok, aby pri pokuse o zdolanie balenia druhého svoje úsilie úspešne dokonal. A to som napríklad ja.

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.