Niekoľko koktejlov nielen pre vaše svaly

 

 

 

Koktaily sa výborne hodia nielen ako zásoba energie pre vaše svaly, ale ak si pripravíte ten správny kokteil, tak vďaka nemu môžete podporiť aj spaľovanie tukov, prípadne zahnať chuť na sladké.
Preto vám v dnešnej rubrike nových kokteilov predstavíme 3 recepty, ktoré vám pomôžu lepšie odbúravať tuky, ďalej 2 recepty ako dostať energiu pre vaše svaly a jeden recept, ktorý by sme mohli nazvať ako takú "chuťovku".

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-koktail_86847c193a22b4d2330320b53374184d.jpg

 

 

 

RANNÝ KOKTAIL PRE EFEKTÍVNEJŠIE SPAĽOVANIE TUKOV

 

 


Ak si dáte tento kokteil na raňajky, tak môžete dobre naštartovať metabolizmus.
Z uvedených surovín pripravíte 2 dávky. V jednej porcii je zhruba 200 kcal, 2 gramy tuku, 34 gramov sacharidov a 14 gramov bielkovín. Tým, že skombinujete citrusy a zelený čaj, pomôžete telu lepšie vstrebať zdraviu prospešné flavonoidy. Pomaranče a jahody pokryjú odporúčanú dennú dávku vitamínu C. Výskumy preukázali, že vyšší prísun vitamínov rozpustných vo vode, napomáha telu efektívnejšie spaľovať tuky počas cvičenia. Čaj Matcha (mletý, koncentrované lístky zeleného čaju) zoženiete v obchodoch so zdravou výživou. Samotná jedna čajová lyžička obsahuje toľko flavonoidov, ktoré spaľujú tuky, ako 10 šálok zeleného čaju. Navyše bolo preukázané, že ak vypijete 3-5 šálok zeleného čaju denne, spálite navyše 100 kcal.
A srvátkový proteín je jedným z najlepších zdrojov leucínu - aminokyseliny s rozvetveným reťazcom (BCAA), ktorá napomáha pri tvorbe svalovej hmoty a spaľovanie tukov.

 

 

Na koktail budete potrebovať:

 


½ olúpaného pomaranča
2 olúpané mandarínky
½ šálky mrazených jahôd
200 ml 100% pomarančového džúsu
1 lyžičku zeleného čaju Matcha
1 odmerku srvátkového proteínového prášku
½ šálky nízkotučného bieleho jogurtu
Všetko dajte do mixéra a dôkladne rozmixujte.

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifti-koktali-1_e46e720970010eca0e4a34f9170948ee.jpg

JABLKOVÝ KOKTAIL NA PODPORU SPAĽOVANIA TUKOV

 


Významnou živinou, ktorú nájdete v tomto kokteily, je vláknina. Vláknina navodzuje pocit sýtosti a pritom vám pomáha držať si líniu. Ak zvolíte práve tento koktail, tak sa dostanete zhruba na polovicu odporúčanej dennej dávky vlákniny. Tej by ste mali konzumovať približne 25-30 gramov denne. Nájdete ju v ovocí, zelenine, ale aj ďalších výrobkoch. Problémom väčšinou je, že ľudia nekonzumujú ani polovicu odporúčanej dávky.

 


Sušené slivky, ktoré použijete pri príprave, obsahujú veľa rozpustnej vlákniny a tým pádom tlmia nežiaduce chute na nezdravé dobroty. Oproti tomu jablčná šupka je zdrojom nerozpustnej vlákniny, ktorá prechádza tráviacim traktom prakticky bezo zmeny a tým napomáha správnej funkcii čriev.

 


Arašidová nátierka dodá zdravé tuky a tým tiež podporí pocit nasýtenia a zázvor tlmí bolesť svalov. Mimo vlákniny koktail naďalej obsahuje 390 kcal, 9 gramov tukov, 60 gramov sacharidov a 22 gramov bielkovín. Z uvedených surovín pripravíte 1 porciu. Všetky je dobre rozmixujte. Ak chcete docieliť ešte krémovější koktejl, tak dajte jablko a sušené slivky cez noc do mrazničky.

 

  Budete potrebovať:

 


1 malé jablko so šupkou nakrájané na kúsky, bez jadrovníka
¼ šálky sušených sliviek
1 lyžicu arašídovej nátierky
1 lyžička mletej škorice
½ lyžičky strúhaného zázvoru
½ lyžičky mletého kardamónu
1 odmerka vanilkového proteínového srvátkového prášku
¾ šálky vody

 

 

Vyháňač TUKOV

 


Opäť výborný kokteil na podporu spaľovania tukov. Doprajte si ho hneď ráno a váš metabolizmus pobeží na plné obrátky. Kiwi podporí regeneráciu, pretože má vysoký obsah vitamínu C, ktorý okrem iného zmierňuje potréningovú bolesť svalov. Špenát je bohatým zdrojom vápnika a horčíka - obydve  sú dôležité pre detoxikáciu organizmu. Mlieko a srvátkový proteínový prášok pomáhajú budovať svalovú hmotu a zároveň obsahujú látky, ktoré napomáhajú využívať tuky ako zdroj energie. Všetky ingrediencie dajte do mixéra a dobre premixujte. Ihneď podávajte s niekoľkými kockami ľadu. Z tejto dávky pripravíte jednu porciu, ktorá obsahuje 226 kcal, 1 gram tuku, 28 gramov sacharidov a 27 gramov bielkovín.

 


Pripravte si:

 


2 šálky baby špenátu
1 zrelé, olúpané kivi, nakrájané na štvrtiny
1 šálka nízkotučného mlieka
1 odmerku vanilkového srvátkového prášku (prípadne bez príchuti)
1 lyžička vanilky

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-koktail-2_357d3b0c7c34c2788e532e70166d44a1.jpg

Potréningová SILA ALEBO KOKTAIL S BROSKNOU  A ZÁZVOROM

 


Doprajte si ho po cvičení ako chutné osvieženie, doplňte sily a naštartujte regeneráciu. Prospeje nielen vašim svalom, ale aj zdraviu. Keďže obsahuje cmar, podporí vašu imunitu. Cmar obsahuje kvalitné probiotiká, ktoré napomáhajú tráveniu a vstrebávaniu živín. Tiež podporujú obranné reakcie tela proti najrôznejším ochoreniam.
Broskyňa obsahuje silné antioxidanty, ktoré v tele vyhľadávajú voľné radikály a potláčajú ich škodlivé účinky. A bonus - antioxidanty spomaľujú proces starnutia a vy sa budete cítiť mladšie a budete lepšie vyzerať.

 


Vďaka srovátkovému proteínovému prášku, ktorý je zdrojom esenciálnych aminokyselín, budete mať silné kosti aj imunitu a rýchlejší rast aj regeneráciu svalov.
A aby sa vám dobre trávilo, pridajte čerstvý zázvor. Ten ovplyvňuje činnosť tráviaceho ústrojenstva a tiež potláča bolesť svalov po tréningu, pretože obsahuje látky, ktoré tlmia zápaly kĺbov a chrupaviek.
Množstvo surovín vám vystačí na 3 porcie. V jednej porcii je 272 kcal, 2 gramy tukov, 30 gramov sacharidov a 33 gramov bielkovín.

 

 

Budete potrebovať:

 


1 na kúsky nakrájanú zrelú broskyňu
1 a pol lyžičky nastrúhaného čerstvého zázvoru
1 šálka nízkotučného cmaru
1 odmerku vanilkového srvátkového proteínového prášku
kocky ľadu
Všetko dajte do mixéra a dôkladne rozmixujte.

 

 

ENERGIA PRE VAŠE SVALY

 

 


Tento koktail sa hodí po tréningu. Vďaka svojmu zloženiu vás dostane do formy počas kratšej doby.
Bolesť svalov po tréningu môžete minimalizovať pomocou zmesi antioxidantov, ktorú vám ponúka korenený čierny čaj s obsahom škorice, zázvoru, klinčekov, kardamónu a čierneho korenia. Tento čaj sa nazýva CHAI. Chai naštartuje váš metabolizmus a má takmer zázračné protizápalové účinky. Nedávno uskutočnenej štúdie ukázali, že má schopnosť potláčať bolesť svalov po náročnom tréningu.

 


Draslík, ktorý je obsiahnutý v banánoch, dopĺňa elektrolyty, čím zaisťuje prevenciu proti kŕčom. Sacharidy zabezpečia doplnenie svalového glykogénu, dodajú energiu a podporia absorpciu bielkovín.
Škorica by sa dala označiť aj ako korenie pre štíhlu líniu, pretože preukázateľne kontroluje hladinu cukru v krvi a má aj regeneračné účinky, jej zložky pôsobia proti voľným radikálom a podporujú zdravý rast buniek.
Všetky suroviny dobre premiešajte v mixéri a potom ihneď podávajte.
Z uvedených surovín pripravíte jednu porciu, ktorá obsahuje 260 kcal, 2 gramy tuku, 38 gramov sacharidov a 28 gramov bielkovín.

 

Na prípravu budete potrebovať:

 


1 a pol šálky vychladeného čaju "chai"
½ šálky nízkotučného mlieka (alebo nesladeného sójového alebo mandľového mlieka)
1 odmerka vanilkového proteínového prášku
1 malý banán
1 lyžička medu
1 lyžička škorice a kocky ľadu

 

 

 

Kakaový - MANDĽOVÝ KOKTAIL

 

 


A na záver tu máme chuťovku v podobe krémového a chuťovo vynikajúceho nápoja.
Hodí sa nielen, keď potrebujete zahnať chuť na sladké, ale aj ak potrebujete vytvarovať svoju postavu v zmysle budovania nových svalov. V jednej porcii je 240 kcal, 12 gramov tukov, 12 gramov sacharidov a 26 gramov bielkovín. Keďže tuky spomaľujú trávenie a využitie bielkovín -  regeneráciu svalov, nepite tento kokteil hneď po tréningu. Skôr si ho dajte najlepšie 2 hodiny pred cvičením.
Horká čokoláda obsahuje flavanoly - antioxidanty, ktoré ako ukazujú výskumy, chránie naše srdce a cievy pred oxidatívnym poškodením, ku ktorému veľmi často dochádza vplyvom náročného tréningu.
Mandľové maslo má naozaj vysokú kalorickú hodnotu (100 kalórií v jednej lyžicu), ale tieto kalórie sú zdrojom kvalitných bielkovín a zdravých tukov, ktoré potláčajú pocit hladu a pôsobí protizápalovo.

 

 


Na 1 porciu budete potrebovať:

 


1 odmerku čokoládového srvátkového proteínového prášku
1 lyžicu mandľového masla
1 lyžicu nesladeného kakaového prášku
2 dcl nesladeného mandľového mlieka alebo vody
Kocky ľadu a umelé sladidlo (nie je nutné) na dochutenie

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifit-koktail-3_c56e229c6ecd60ea391ea842312fd684.jpg

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.