Nikdy nebudem veľký, som totiž Ektomorf!

Všetci máme (alebo sme aspoň mali) v okolí človeka, ktorý chodí do posilňovne už nejaký ten piatok, ale veľmi by ste to na  neho nepovedali. Spravidla býva vyššieho vzrastu a dosť často tiež šľachovitej  postavy. Kedykoľvek sa s ním dáte do reči na tému "Tak ako to rastie, Pepča?", Dostane sa vám odpovede, že moc dobre nie - Pepča je totiž ektomorf, a teda nemôže byť nikdy veľký. Ale zje toho fakt hrozne veľa, o tom žiadne pochybnosti !

Ok, srandičky musia byť, ale tu sranda končí. Myslím, že všetci máme v okolí niekoho, na koho vyššie spomínaný vzorec správania (výhovoriek) nadmieru pasuje. Kedykoľvek týpek nepriberá žiadne to kilo svalovej hmoty navyše, okamžite sa prestáva snažiť a odvoláva sa na to, že "je predsa ektomorf", aj keď ním v skutočnosti byti nemusí. Na začiatok by som rád napísal niečo o ľudskom somatotype všeobecne. V poslednej dobe sa tento fenomén rozrástol do zrúdných rozmerov, kedy každý začínajúci cvičenec na prvom mieste rieši svoj telesný typ, potom až správnu stravu / tréning. Najväčší kravina, ktorú môže nový cvičenec urobiť. A prečo ? Somatotyp ako taký je veľmi zavádzajúci pojem, lebo nikto (!) Nie je stopercentný ektomorf, Mezomorf ani endomorf. Jednotlivé typy môžu mať nad ostatnými percentuálnu prevahu, ale nikdy nemôže byť človek napr. Čistý ektomorf. Skrátka sa vo výsledku utvorí akýsi mix z týchto troch základných typov.

Navyše je veľmi ťažké spoznať, aký ste naozaj somatotyp, keď celý život jete hambáče, pijete Coca Colu a posilňovňu ste videli možno tak vo filme s Dwayneom Johnsonom AKA the Rockom v hlavnej úlohe. To je ako pýtať sa predškolského dieťaťa, ktorý predmet ho baví najviac. Áno , má nejaké vlohy a predpoklady, tie sa ale môžu diametrálne zmeniť s nástupom na školu. Rovnaké je to aj s prvým vstupom do gymu. Vaše prvé tréningy by sa nemali utvárať podľa toho, či ste ektomorf alebo endomorf. A aby to nebolo s tým somatotypom  tak ľahké a jednoznačné - môže sa mierne meniť aj v priebehu rokov, nie je nezvyčajné, že sa z pôvodne typický ektomorf stane Mezomorf atď. Deje sa tak na základe niekoľkých faktorov, napr. Tréningu samotného (a následné hormonálnej odozvy z neho). Po prečítaní predchádzajúcich článku vám teda musí byť jasné, že nejaký somatotyp je pre začínajúceho cvičenca absolútne nepotrebná informácia .

Povedali sme si niečo málo o telesnej stavbe, teraz poďme dať pár rád nášmu nešťastnému kamarátovi Pepčvi , ktorý má problém s naberaním svalov a hmoty vôbec. A aby som uviedol veci na pravú mieru - vykašlem sa na to, že je ektomorf. Proste bude musieť málinko viac jesť a byť trpezlivý. Aj on môže byť veľký, stačí len vedieť, ako na to: (Ok, ten "Pepča" ma začína trochu štvať, od teraz už budem hovoriť-písať všeobecne.)

1. Zajistute si dostatok kvalitnej stravy na celý deň, to je alfa a omega svalového rastu. Na Internete si ľahko nájdete, ktoré potraviny sú vhodné a ktoré nie. Informácií je veľa; len sa pozrite k nám na stránky Extrifit, kde sú mraky článkov (nielen) na túto tému.

2. Ostatný, nemenej dôležitý kľúč k úspechu je tréning. Posúvajte sa malými krôčikmi vpred a ak nemáte nikoho, kto by vás do tajov posilky zasvätil, najmite si trénera. Aspoň na pár prvých mesiacov.

3. Nepodceňujte správnu regeneráciu - spánok, psychická pohoda, suplementy ... To všetko má obrovský vplyv na budovanie svalstva.

Ak si tieto jednotlivé oblasti postrážite a budete ich poctivo dodržiavať, budete veľký , aj keď ste napríklad  ten toľko preklínaný ektomorf.

Výhovorky sú súčasťou ľudskej povahy a s tým ťažko niečo urobíš. Berme to ako fakt, proti ktorému ideme  však bojovať, napríklad formou rúcania podobných mýtov. Každý sa hodíme na niečo iné; niekto má predpoklad byti skvelým vytrvalostným bežcom a niekto zase šprintérom. Ale čo to vlastne ten predpoklad je ? Mal by určovať to, akým smerom sa budem a chcem uberať ? V žiadnom prípade ! Je to len akési "odporúčanie" našich génov, čo by sme asi tak mohli robiť a v čom by sme mohli byť potenciálne dobrí, ale tým to hasne. Oveľa dôležitejšia je cesta srdca a vášne, ktorá vás zavedie ďalej, než nejaký dobrý predpoklad. Len budete musieť málinko viac drieť. Skúste mi to vyvracať ako chcete, ale za tým si budem stáť stále. Skoro by som použil - všetkým notoricky známu - frázu: "Hard work beats talent". Takže aj ty , Ektomorf, môžeš byť raz veľký a silný, že aj ľudia na ulici sa budú otáčať, čo to práve prešlo za beštiu. Stačí len chcieť a vytrvať !

Autor článku : Petr Pohl

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.