NO PAIN NO GAIN !

Clickbait. Clickbait ako hovädo. Ak ste si mysleli, že tento článok bude nejakým výcucom motivačných citátov všetkého druhu, rovno to zatvorte. Cítim potrebu sa k "motivácii" trochu vyjadriť, lebo už som videl dosť ľudí s vytetovaným motivačným citátom na šiji (alebo ruke), ktorí to úspešne stihli zabaliť po pol roku v gyme . Našejkujte si proteín, začíname.

Všetci sme sa asi už niekedy ocitli v situácii, keď sme robili niečo, do čoho sa nám vôbec nechcelo. Príliš sme sa báli prípadného "neúspechu", ktorý by mohol nastať, keď by sme danú vec neurobili. Viete, v poslednej dobe akoby sa roztrhlo vrece s motivačnými videami a citátmi , ktoré nám neustále pripomínajú, že ak nejdeme cvičiť, sme sra * ky. Alebo ešte lepšie - "Keď to neodcvičíš na 100%, si nula!". Niekto by sa mohol spýtať: "Kde je ten problém, veď ony citáty sú pravdivé , no nie?" Áno, to síce sú , problém je ale v tom, kto ich používa a ako sa s nimi zaobchádza. Rozhodne by ich na seba nemali revať šestnásťroční chlapci pri mŕtvole, keď ju ťahajú všetkým možným, len nie chrbtom. Najlepšie je, keď nejaký taký chlapec tesne pred zdvihom prehodí niečo v štýle: "No ja sa na to dnes vôbec necítim, ale skús ma poriadne namotivat, ono to určite pôjde." Asi všetci vieme, ako taký chlapec dopadne - blbo priatelia, blbo . Motivačné citáty by nikdy nemali byť nadradené vlastným pocitom / intuícii !

Už teda vieme, že deti by si miesto motivačných citátov mali radšej čítať knižky od Foglara. Ako je to ale so staršími jedincami , ktorí si na motivačné citáty potrpia? Je to de facto totožná situácia ako v predchádzajúcom odseku. Niekomu je fakt blbo, potom si ale prečíta "citátik" a razom je odhodlaný ísť zboriť gym. Tréning sa mu vôbec nedarí a za normálnych okolností by z neho bol smutný. Lenže momentálne nie sú normálne okolnosti, pretože sa dokopal ísť cvičiť a odcvičil to aj s angínou ! Všetci viete, kam tým mierim. Pre jedincov so slabšou sebadôverou sú tieto citáty hotová apokalypsa. Nútia sa do všetkého za každých okolností a neexistuje, že by raz poslúchli vlastné telo.

Ďalšia vec - príde mi, že čím viac sú ľudia závislí na nejakej "vonkajšej " motivácii, tým viac je daná aktivita nebaví a tým viac sa do toho musia prehovárať, čo je podľa mňa zle. Takí ľudia k tomu nemajú potrebný citový vzťah, ktorý by ich automaticky hnal dopredu. Nechcem, aby to vyznelo, že motiváciu zavrhujem úplne - to určite nie. Len mi vadí prílišná motivácia, keď to daný jedinec s najväčšou pravdepodobnosťou rovnako za pár mesiacov zabalí. Na druhej  strane poznám veľa úspešných športovcov, ktorí na vonkajšiu , krátkodobú motiváciu nedajú dopustiť, popr. majú rovno nejaký citát / motto vytetované. O takých ľudí strach nemám.

Oveľa dôležitejšie je podľa môjho názoru motivácia "vnútorná", čiže dlhodobá. Motivácia, ktorú si nemusíme neustále pripomínať, motivácia, ktorá je zároveň vnútorným odhodlaním (dal by som medzi tieto dva pojmy znamienko "rovná sa"). Všetci máme nejaký dôvod, prečo sme s celým tým kolotočom začali a prečo nás to hneď na prvýkrát chytilo, tak prečo nehľadať motiváciu práve v tom ? Motiváciu v tom, prečo to vlastne robím ? Prečo som tomu obetoval toľko času, peňazí a energie ? To mi príde ďaleko logickejšie a zmysluplnejšie než vyhľadávať nabudenie v tak trochu prázdnych vetách typu: "záber TY KU ...!" Proste mi to takto dáva väčší zmysel (a aj mi to lepšie funguje).

Nesnažme sa byť perfektný a dokonalý za každú cenu a ísť vždy na 100%. Možno by na vás teraz černoch s chrapľákom z motivačného videa začal revať aké ste nuly, ale nezabúdajte, že naše telo nie je stroj. Sme ľudia. Ľudia, ktorí si občas jednoducho potrebujú dať oddych  (či už zo zdravotných, či psychických dôvodov) a na chvíľu vypnúť. Ak si ho nedáme, môže to dopadnúť veľmi blbo. Verte alebo nie, ale len z nejakého donútenia sa tento šport prevádzkovať nedá. Cesty k úspechu sú rôzne, vždy ich  ale spája jedno - láska k danej činnosti. Nesnaž sa byť niekým, kým v skutočnosti nie si a buď radšej sám sebou!

Autor článku: Petr Pohl

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.