NORBERT ZAJAC - MOJA AUTOBIOGRAFIA 8.ČASŤ

 

 

 

 

Po jarnej sezóne 2011 a po zisku titulu majstra Slovenska juniorov som veľmi dlho neotáľal a rovno som sa pustil do objemovej prípravy. Spočiatku som si strážil formu a snažil som sa priberať do kvality, no ešte som bol predsa len v tom veku, keď mladým mužom chutí jesť a nech som sa snažil, ako som chcel, svoj apetít som nevedel ustrážiť.

 

 

 

Cenná fotografia z majstrovstiev Slovenska 2012 mužov v kulturistike, vedľa Norberta Zajaca sú Dorian Yates (vľavo) a Lionel Beyeke.

 

 

 

 

Ručička na váhe sa začala približovať nebezpečnou rýchlosťou k 100 kg . Samozrejme konštitúciu kulturistickej stravy som si držal, ale často krát som nemohol odolať sladkostiam, či pizze. Samozrejme, nebola to až taká katastrofa. Bežný laik by možno ani nepovedal, že mám nejaký prebytok tuku na sebe, dokonca ani mne sa to v tom období tak nezdalo, avšak s odstupom času a so získanými skúsenosťami viem, že mať zadok ako bočnicu na traktore nie je celkom v poriadku.

 

 

Ale rád by som sa vrátil ešte o niekoľko mesiacov späť, aby som vám vyrozprával niečo z nasledujúcich riadkov o svojom súkromí v tej dobe.Tesne po súťaží som si potreboval zaobstarať nové auto, lebo favoritka mi už akosi doslúžila. Stále sa na nej niečo kazilo a skratka nebolo to ono, už som sa bál na nej jazdiť.Pamätám si na jednu príhodu ako po výmene nejakých bubnov na kolese to pravdepodobne mechanici odflákli a keď som ráno išiel z Martina do Žiliny do práce popod priechod Strečno, odpadlo mi jedno koleso za jazdy a ja som nejakým zázrakom došiel na prvé odpočívadlo. Aby toho nebolo málo, za mnou išiel práve kamión, takže vám asi nemusím moc vysvetľovať, čo sa vo mne vtedy odohrávalo.

 

 

Ako som zastavil na odpočívadle, nevedel som, čo sa stalo. Vystúpil som z auta a videl som len kopec pary, ktorá uniká z kolesa. Nechápal som, čo sa deje, veď puklice predsa nemôžu len tak z ničoho nič horieť, pomyslel som si. Kopol som do toho kolesa a ono odpadlo. Ihneď som volal do servisu, kde to sfušovali, aby si láskavo prišli po auto a mňa zaviezli do práce. Po tomto zážitku som sa jednoznačne rozhodol pre kúpu nového auta, no samozrejme ako inak, nemal som naň v hotovosti peniaze. Uvažoval som nad úverom, no nakoniec sa našiel jeden človek, ktorý mi požičal na auto bez úroku. Tomuto priateľovi budem navždy zaviazaný, pretože v živote mi už niekoľko krát pomohol, ale viem, že si nepraje, aby som jeho meno niekde uverejňoval, takže aspoň takto inkognito mu venujem týchto pár riadkov.

 

 

 

 

                                                                                                                            Oslovil som jedného kamaráta Matesa, ktorý sa vyznal do áut, či by mi nepomohol vybrať nejaké vhodné auto pre mňa. Súhlasil, a tak sme sa vybrali do Bánoviec nad Bebravou po strieborný Volkswagen Passat. Poviem vám, keď som do toho autíčka nasadol, cítil som sa ako 50 cent, keď nasadá vo svojich klipoch do rôznych nabušených kár. Automatická klíma, rádio s displayom, pohodlné, veľké a oproti favoritke aj podstatne rýchlejšie. Toto auto mám dodnes, no zďaleka už nevyzerá tak, ako vyzeralo a asi bude čas ho čím skôr vymeniť, lebo už sa začalo kaziť, ale poďme späť do opisovaného obdobia.

 

 

 

S novým autíčkom som začal obháňať viac dievčatá. V lete som sa zoznámil s dievčaťom, ktoré bolo o niekoľko rokov mladšia odo mňa. Volala sa Sabína. Ako sa povie, bola to taká letná láska, na prvý pohľad. Spoznali sme sa na sociálnej sieti, ja som ju oslovil, či by nešla so mnou na kúpalisko... Sabína súhlasila. Tuším, že už bol august a bolo celkom veterno, takže počasie na plávanie a kúpanie moc nebolo, ale opaľovať sa a vyhrievať na slniečku sa dalo. Prišiel som po ňu na mojom vtedy nablýskanom Passate a bol som celý z nej paff. Snedá tmavovláska, s dokonalými krivkami, s tmavými očami a nevinným pohľadom.

 

 

Asi som ju aj ja niečím očaril, aj keď dodnes neviem, čo to bolo, ale sme sa dali dokopy a približne päť mesiacov sme fungovali spolu ako pár. No, ako čas plynul, ten ošiaľ pomaly a isto z oboch strán začal vyprchávať a ja som sa už začal obzerať po iných dievčatách. Tuším že v novembri 2011 som spoznal nové dievča menom Simona. Začali sme sa spolu stretávať, avšak ešte stále som bol aj so Sabinou a nevedel som sa rozhodnúť pre jednu z nich. Nakoniec som si vybral Simonu. So Simou to bolo trošku vážnejšie, spoznal som aj jej rodinu, taktiež aj ona moju. Na začiatku roka 2012 som sa rozhodol, že opäť skúsim bývať v Žiline. Našiel som si byt v takej polopriemyselnej oblasti. Bola to útulná garzónka. Nasťahoval som sa tam aj so Simou, no tým náš vzťah totálne stroskotal. Zistili sme, že sme úplne odlišní a že asi ďalej takto nebudeme môcť fungovať.

 

 

No ešte predtým, ako sme sa rozišli, som začal už s prípravou na jarnú sezónu 2012, kde vrcholom mali byť majstrovstvá Slovenska juniorov a následne na druhý deň na to mužov. Andrej Mozoláni, môj tréner mi požičal z fitness centra do bytíka stacionárny bicykel a ja som teda naplno sa začal pripravovať. Bolo to však veľmi ťažké. Bol som vyžratý. Mal som asi 100 kg a nebol som úplne psychicky OK. Aj keď Sima sa snažila, pripravovala mi jedlo a chystala mi ho do práce, faktom je, že sme si hádali a ja som potreboval byť v pokoji, no tie hádky, ktoré boli na dennom poriadku, mi vôbec neprospievali. Hovorí sa, že každá minca má dve strany, takže nebudem tu opisovať v kom, alebo v čom bola chyba, pretože každého z nás by bola asi verzia odlišná. Postupom času som zisťoval, že aj v byte bolo množstvo problémov, ktoré bolo treba doladiť. Toto obdobie bolo dôkazom toho, že ak človek nie je psychicky správne nadstavený, ani telo nemôže fungovať podľa jeho predstáv. Robil som množstvo aeróbnej činnosti, trénoval som dvojfázovo, prijímal minimálne množstvá sacharidov a tukov, no predsa váha nešla vôbec dolu. Takto som to ťahal asi do obdobia, keď zostávalo 8 týždňov do súťaže a povedal som si: dosť“!

 

 

Rozišiel som sa so Simonou a odsťahoval som sa späť do Martina k mamine. Faktom je, že posledné obdobie pred rozchodom so Simou som už beztak väčšinu času trávil tam, pretože som sa doma cítil lepšie, mal som pokoj a mohol sa lepšie sústrediť na prípravu. Veľmi som sa chcel prezentovať vo forme, v akej som ešte nikdy predtým nebol, pretože sme chceli spoločne s mojím trénerom dokázať, že si reprezentačné tričko zaslúžim a chcel som, aby už na nadchádzajúce súťažné sezóny so mnou počítali v reprezentácii Slovenska. No čas plynul a ja som ani zďaleka nevyzeral tak, že by som mal prísť v životnej forme. Ba skôr som vyzeral, že sa pripravujem možno na nejakú komparzistickú úlohu v Baywatchi, aj to by mal David Hasselhoff lepší sixpack ako ja vtedy. Bol čas niečo vymyslieť a po konzultácii s Andym sme dospeli k radikálnemu riešeniu.

 

 

Bolo 6 týždňov do súťaže a ja som musel niečo urobiť inak. Zvýšili sme aeróbnu aktivitu na ranných 60 minút schodov a večerných 45 minút taktiež schodov alebo bicykla, ktorý som zaraďoval po tréningu stehien. Trénoval som bez prestávky každý deň dvojfázovo a na jednu partiu telesnej partie som robil aj 30 – 40 sérii po 100 opakovaní. Moja strava pozostávala z 1 kg rýb denne a 500g zeleniny, ktorá sa skladala iba z uhorky a čínskej kapusty. Bol to fakt masaker byť 6 týždňov v takomto kalorickom deficite, ale začínalo to prinášať svoje ovocie.

 

 

 

 

 

 

Faktom je, že vysoké dávky L-Carnitinu sa podpísali aj na mojom pachu, takže akonáhle som cvičil, všetci vo fitku vedeli, že sa práve v ňom nachádzam. Každý kto súťaží vie, že tento pach je hodne podobný rybacine a taktiež vie, že či už máte voňavky typu Versace, Channel, Hugo Boss, je to v podstate jedno, lebo ten charakteristický pach to neprerazí.

 

 

Týždeň pred pretekmi som absolvoval aj fotenie s Jankou Milovou. Za objektívom stál Matt Rybanským, s ktorým som v budúcnosti ešte spolupracoval.

 

 

Juniorské majstrovstvá Slovenska v kulturistike v Beckove sa konali 14. apríla 2012. Predstavil som sa tam v životnej forme, avšak na obhajobu titulu to nestačilo. V kategórii do 80 kg sa objavil úplný nováčik v tej dobe Radoslav Filip, ktorý ma o pár bodíkov porazil. Boli sme veľmi vyrovnanými súpermi a navzájom sme sa dopĺňali, či už svalovými doménami alebo slabinami. Skončil som všake tesne za Radom, na druhom mieste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juniorské M-SR 2012 v kulturistike: strieborný Norbert Zajac je tretí zľava.

 

 

 

Faktom je, že sme formu moc nečasovali na túto súťaž, nakoľko sme nepočítali s tým, že by ma mohol niekto ohroziť, aj keď predsa sa tak stalo a druhým faktom bolo, že už 16. apríla 2012 sa konali majstrovstvá Slovenska mužov v Košiciach, kde som chcel prísť, ako sa povie, na plech. A tak aj bolo.

 

 

 

VIDEO: Norbert Zajac na juniorských M-SR 2012 a na mužských M-SR 2012

 

 

 

 

 

 

 

V silnej kategórii do 80 kg v kulturistike mužov sa mi podarilo vybojovať bronzovú medailu. Porazil ma Ján Soták a Filip Godzák. Mnoho ľudí, ktorí videli túto súťaž naživo a rozumejú problematike kulturistiky tvrdili, že Janka som mal poraziť, čo ma tešilo, ale aj trošku mrzelo, že sa tak skutočne nestalo.

Dodnes si pamätám na mini článoček v Muscle and Fitness, kde bol krátky report z M-SR mužov a v tom bolo písané: na prvom mieste za umiestnil Filip Godzák, ktorý disponoval masívnou spodnou časťou tela, na druhom mieste skončil Ján Soták a na treťom mieste sa umiestnil stále ešte len junior a na kosť pripravený Norbert Zajac.

 

 

 

VIDEO: Norbert Zajac – voľná zostava na majstrovstvách Slovenska 2012 mužov

 

 

 

 

 

 

Veľmi rád spomínam na túto súťaž, veď som sa mohol vyfotiť na prezentácii a potriasť si rukou s Dorianom Yatesom, či Lionelom Beyekem a taktiež nás v zákulisí bol pozrieť exhibične vystupujúci Tomáš Bureš.

 

 

 

Medailisti na M-SR 2012 mužov v kategórii do 80 kg: vľavo bronzový Norbert Zajac, uprostred víťazný Filip Godzsák a vpravo strieborný Ján Soták.

 

 

 

 

Čerešničkou na torte bolo, že z každej kategórie tuším, ak si dobre pamätám, postupovali prví traja medailisti do superfinále a mne sa tak splnil detský sen z mojich kulturistických začiatkov a stál som na jednom pódiu naraz so Štefanom Havlíkom. Jasné, že v boji o absolútne prvenstvo som nemal šancu, ale aj tak to bola veľká česť pre mňa, takže o motiváciu som mal postarané.

 

Cieľ pre túto sezónu bol splnený a ja som sa ukázal taký, aký ešte nikdy predtým.

 

No čakala ma cesta na najväčší veľtrh sveta kulturistiky a fitness, bojových a silových športoch v Európe a to Fibo Power 2012 v Nemeckom Essene, kde som sa stretol s mnohými hviezdami z kulturistickej scény. Následne na to som začínal prípravu na jesennú sezónu 2012 v ktorej som získal .... avšak to sa dozviete v nasledujúcom dieli.

Autor: Norbert Zajac, člen Extrifitslovakia tímu

IFBB Norbert Zajac - www.norbertzajac.com

 

 

 

 

EXTRIFITSLOVAKIA PODPORUJE NORBERTA ZAJACA

 

 

 

About Extrifit

 

 

Značka Extrifit ® bola zaregistrovaná v roku 2007. V roku 2010 sa firma transformovala na EXTRIFIT ®, sro Extrifit Sports Nutrition dnes patrí medzi najdynamickejšie výrobcov športovej a doplnkovej výživy v Českej republike a veľmi úspešne distribuuje svoje produkty do zahraničia. Výhradným dovozcom výrobkov EXTRIFIT ® na Slovensko sa tento rok stala naša spoločnosť GDP s.r.o. so sídlom v Michalovciach . Doplnky výživy zn EXTRIFIT ® našli značnú obľubu najmä u kulturistov a vyznávačov životného štýlu Fitness.

 

 

 

Všetky výrobky, nesúce značku EXTRIFIT ®

 

 

vynikajú špičkovou kvalitou použitých surovín, sú registrované Ministerstvom zdravotníctva SR a vyhovujú prísnym normám Európskej únie. Firma EXTRIFIT ® uviedla na trh niekoľko unikátnych produktov, ako je napr enzymaticky hydrolyzovaný srvátkový proteín Hydro Instant, originálny bulharský terrestris s obsahom 90% saponínov - Bulgarian Tribu 90%, hydrolyzované srvátkové aminokyseliny Amino Hydro s obsahom 85% bielkovín, alebo jedinečné aminokyseliny Beef Amino Hydro 4000, vyrobené z hovädzieho hydrolyzovaného proteínu. Tieto aminokyseliny vynikajú extrémne vysokým obsahom bielkovín a unikátne sú minimálnym obsahom pojív. Špičkou v ponuke EXTRIFIT ® je tiež multivitamínový a multiminerálny produkt V52 Vita Complex Forte, obsahujúci 52 revitalizačných ingrediencií.

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.