Občas sa v mojom okolí vyskytne niekto, kto chce schudnúť a pýta sa ako. Tak teda hovorím trochu o bazálnom metabolizme, ako považujem za najlepšiu metódu jesť často, pretože podľa odborníkov sa tak kľudový výdaj energie zvyšuje na prospešné hodnoty. Potom sa dostávam k makroživinám a tam začínajú prichádzať otázky. A vždy ako cez kopirák. Hlavne jedna: "A toto môžem?"
Takto sa ma pýtala naposledy mamka a tak jej vravím, že bôčik radšej nie. Ona na to ale namieta, že počula, že tukov sa báť nemusí. Hovorila to vraj nejaká výživová poradkyňa. Tak samozrejme že sa nemusí báť. Ale keď chce schudnúť, mala by sa pýtať hlavne koľko. Trochu odbočím od fitness. Človek sa nemusí báť napríklad ani alkoholu, keď si zvládne dať občas len jedno, dve pivká.
Takže áno, mami, tukov sa báť nemusíš, keď ich nezješ veľa, pretože, pozor, obsahujú približne dvojnásobok energie oproti ostatným základným živinám - bielkovinám alebo sacharidom. Nakoniec ale, keby si jedla tonu šalátových uhoriek denne, za predpokladu, že by sa s tým tvoje telo vysporiadalo, čo je nemožné, by si bola ako ovca.
Ale vraciam sa k tukom. Momentálne mávam rukou nad rozdelením na živočíšne či rastlinné a pokračujem vo výklade. Nielen, že majú teda tuky dvakrát viac energie, navyše tiež vynaložíme najmenej energie na ich spracovanie organizmom (termický efekt stravy). Čo nie je pre chudnúceho človeka výhodou. Ako som už totiž naznačil, v diéte záleží nielen na znižovaní príjmu, ale tiež na zvyšovanie výdaja.
No ale ako klinec večera, to sa podrž, to si určite nečakala. Tuky majú najmenšiu sýtiacu schopnosť. Najviac energie a najmenej zasýtia. To je celkom nárez, čo? Takže keď už máš jedlo naplánované časovo, mala by si jesť tiež to, vďaka čomu vôbec do ďalšieho jedla vydržíš. A to sú hlavne bielkoviny. Tuky sú tiež nevyhnutné, jedz ich. Chránia vnútorné orgány mechanicky aj tepelne, telo vďaka nim dokáže prijať vo vode nerozpustné vitamíny (A, D, E, K) a sú jednoducho súčasťou hŕbu procesov v celom tele.
Bielkoviny majú zase iné vlastnosti. A niekoľko z nich je v diéte enormne výhodných. Bielkoviny inak zvané proteíny sú totiž nielen zhruba dvakrát menej energeticky hodnotné ako tuky, takže prijmeme menej energie než z príjmu tukov. My dokonca pri ich spracovaní organizmom tiež navýšime podiel energie vydanej.
Majú totiž zložitejšie molekuly a telo si s nimi dá najviac práce. Ale stojí to za to. Prijímame menej a vydávame viac. Čo je v diéte veľmi žiaduce. A to nie je všetko. Ohľadom zahnania pocitu hladu, ako som už naznačil, sú bielkoviny tiež na opačnej strane makroživín oproti tukom.
Inými slovami je dokázané, že nás bielkoviny zasýti na oveľa dlhšiu dobu ako tuky, dokonca aj na dlhšie, než sacharidy. Je to dané hlavne dobou ich trávenia (náročnosťou pre tráviaci systém). Bielkoviny bývajú tým najdôležitejším faktorom, ktorý stanovuje minimálny čas potrebný pre pauzu medzi jedlami. Sú jedným z najzásadnejších činiteľov predlžujúcich dobu trávenia celého komplexného jedla obsahujúceho ako tuky, bielkoviny, tak i sacharidy.
Možno už vieš, že svaly sú vlastne bielkoviny. A tu chcem povedať, že čím viac ich máme (relatívne), tým lepšie pre nás Dietárov. Nie sú totiž len na ozdobu. Dá sa povedať, že sú tým najpodstatnejším, čo páli telesný tuk, ktorý býva zbieraný z prebytočného príjmu energie z akýchkoľvek zdrojov.
Keď už sme pri tých prebytkov, tak mám tiež niečo o cukroch. Príjem jednoduchých sacharidov (cukrov) je totiž v podstate skoro vždy prebytočný. Tráviaci systém s nimi nerobí zďaleka toľko práce ako počas trávenia ostatných živín, tým pádom sa dostanú veľmi rýchlo do krvi a pokiaľ práve nie sme po náročnej fyzickej aktivite, nemáme vyčerpané zásoby sacharidov vo svaloch a telo nemá aktuálnu potrebu energie tak vysoko, nestíhame teda energiu z rýchleho cukru využiť a vzniká prebytok, ktorý má obrovskú tendenciu uložiť sa do zásob vo forme tuku.
Ako u bielkovín a tukov, u sacharidov tiež stále platí "pýtaj sa koľko". Dá sa ale povedať, že ak nie sme vyčerpaný ťažkou aktivitou, tak jednoduchých cukrov radšej nula. So zložitejšími sacharidy je to inak. Tie telo trávi pomalšie, než jednoduché (sladkosti) a organizmus v prípade adekvátneho množstva stíha energiu z nich využívať.
Napriek tomu je ale ich cesta tráviacim ústrojenstvom aj tak rýchlejšia ako cesta bielkovín, preto sa sacharidy neodporúčajú jesť samotné a radšej si dávať komplexné jedlá zložená zo všetkých troch základných živín. Čo sa týka nutričných vlastností sacharidov, na jednotku hmotnosti obsahujú rovnaké množstvo energie ako bielkoviny.
Ohľadom energie potrebnej na spracovanie sú sacharidy niekde medzi bielkovinami a tukmi. Takže spracovaním si organizmus vezme viac energie než v prípade tukov a menej energie ako v prípade bielkovín. To by mohlo pre začiatok stačiť. Dúfam, že si z toho mama niečo vezme. A vy, dúfam, tiež. Ak ste niečo z toho ešte nevedeli.
Magnézium alebo horčík je esenciálny minerál, ktorý hrá kľúčovú úlohu v mnohých biochemických procesoch v tele - podporuje lepší spánok, zmierneňuje nespavosť, úzkosť a syndróm nepokojných nôh.
Zobraziť celý článok
Bolesť v dolnej časti chrbta je bežný problém, ktorý môže byť spôsobený sedavým spôsobom života, zranením alebo opakujúcimi sa pohybmi. Aj keď nie každý typ bolesti chrbta sa dá riešiť cvičením, správne naťahovanie a posilňovanie môže priniesť úľavu a zlepšiť flexibilitu svalov.
Zobraziť celý článok
Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.