OBČAS VYMEŇ KRAVU ZA FAREBNÚ TRÁVU

Nedávno prebehla nejaká schôdza papalášov, po ktorej káčer Donald roztrhal lajstre s dohodou, ktorá mala zabrániť tomu, že nám tu za pár rokov miesto smriečkov neporastú palmy. Znie to  celkom lákavo, ale globálne otepľovanie predstavuje asi predsa len väčší problém, než že nevyužijeme našu zimnú garderóbu. A na vine toho nastávajúceho tepla  je vraj ľudstvo so všetkou tou technikou. Možné to je, ale čo si tak pamätám, pánboh už termostatom párkrát krútil ako šialený, bez toho aby k tomu  potreboval jedinú Embéčku s amputovaným katalyzátorom na výfuku. Raz si to odniesli dinosaury, druhýkrát mamuty. To ale nič nemení na tom, že tentoraz si na vinníka skutočne posvietime, pretože by sme v tom mali v komisii inak neporiadok. Takže ukážeme na autá. A čo takto veľkochovy dobytka ? Tí svojim výfukovým potrubím vypúšťajú viac oxidu uhličitého do luftu, než celý ropný priemysel. Lenže bohužiaľ, cez kravy sa dostaneme naspäť zase k ľuďom. Konkrétne k tým od Donalda, pretože hamburgery bez hovädzieho nie sú hamburgery a bez hamburgerov nie je stravovací plán pre USA. A hneď po nich musíme ukázať prstom na kulturistov a najrôznejších  športovcov  .

Ak teraz sľubostroj politikov začne naberať poriadnu forsáž, aby nazbieral  nejaké tie hlasy, je to slabý odvar proti tomu, ako sa kulturisti, ale aj mnohí kondične cvičiaci ľudia  neustále naháňajú za bielkovinami v túžbe nabrať čo najviac svalovej hmoty. Denne zjedia niekoľko porcií mäsa, kuracie si nosia neustále so sebou a pri každej voľnej chvíľke otvárajú pripravenú plastovú krabičku z domova, bez ohľadu na to, že sa tým spoľahlivo vyradia na samý okraj spoločnosti ihneď potom, ako viečko vypustí do éteru útroby misky.

Občas ten smrad upgradujú nejakými tými vajíčkami a tuniakom a pridajú trochu zeleniny, aby sa nepovedalo. Napriek tomu zas a znova každý jeden deň hodí na panvicu alebo do vriacej sa vody ďalší kus  mäsa. A to je v poriadku. Správna strava a kvalitne prevedený tréning sú základom úspechu. To už tu niekoľko rokov stále dookola. A tiež stále dokola píšem, že každodenná strava by mala obsahovať optimálne množstvo bielkovín, sacharidov, tukov, vlákniny, vitamínov a minerálnych látok, a to nielen v správnom množstve, ale aj zo správneho zdroja. Viem, že mäso je lahôdka a dá sa pripraviť na tisíc spôsobov, ale keď ho jete každý deň, aj tie najtvrdšie povahy už ho musia  mať určite občas plné zuby.

Neustále sa diskutuje o tom, koľko bielkovín by sme mali denne prijať, aby sme vytvárali kvalitnú svalovú hmotu. Bežný človek denne prijme približne gram bielkovín na kg telesnej váhy. Kulturista samozrejme oveľa viac, optimálne 2 gramy na kg váhy. Ľudia si ale často myslia, že môžu denne konzumovať len mäso, vajcia a mliečne výrobky, ak chcú nejako slušne vyzerať. Pokiaľ ale budeme jesť steaky každý deň, nielenže sa ich prejeme, ale môžeme si v horšom prípade privodiť osteoporózu, pretože aminokyseliny z živočíšnych bielkovín obsahujú síru a tá doslova vyťahuje vápnik z kostí. A navyše, živočíšne bielkoviny aj dosť zaťažujú obličky. A nielen to.

Bez pravidelnej detoxikácie nebude na vaše črevá zvnútra zrovna pekný pohľad po niekoľkoročnej konzumácii mäsa. Takže čo si uvariť namiesto mäsa niečo iné a zároveň sa nepripraviť o potrebné bielkoviny ? Čo tak zaradiť do jedálnička pár rastlinných bielkovín ? Na niekoľko týždňov. Bielkoviny rastlinného pôvodu predsa obsahujú všetky potrebné esenciálne aminokyseliny, ale predstavujú menej zdravotných rizík. Nie, nebojte sa, nestal sa zo mňa vyznávač sandálovej viery a svoju skriňu som nenapchal  po okraj batikovanými tričkami. A stále si nemyslím, že cesta vegána je tou, ktorá vás dovedie k vysnívanému kulturistickému cieľu. Ale mám tu pár dobrých tipov aj pre tých, ktorí považujú výraz vegan za sprosté slovo.

Dostatok bielkovín nájdete napríklad v zelenine, niektoré zelené odrody obsahujú až 40% bielkovín na celkový počet kalórií. Háčik je však v tom, že má zelenina veľmi nízky obsah živín, a museli by ste denne zjesť poriadnu porciu tohto druhu zeleniny, aby ste pokryli dennú dávku bielkovín. Takže zelenina je určite dobrá voľba, ak ste králik a ste schopní ju jesť vo väčších porciách. Ale to vy asi nie ste. Vaša pozornosť by sa tak mala predovšetkým upierať k strukovinám, najmä k fazuli, šošovici a hrachu. Tieto plodiny sú oveľa výživnejšie a dodajú vám bez problémov potrebnú dávku bielkovín. Väčšina strukovín v sebe skrýva až 25% bielkovín, a na jednu šálku (0,22 l) to vychádza 15 g. Navyše v strukovinách nájdete vlákninu, vitamíny skupiny B, vápnik, horčík a zinok, teda skvelú kombináciu látok pre cvičiaceho  jedinca.

Najväčšia bielkovinová bomba je však sója, ktorá obsahuje približne 45% bielkovín a len 2% tuku. Vďaka sóji získate dôležité bielkoviny s malým množstvom tuku. Sója je takým  lacnejším variantom mäsa, ktorá je vždy po ruke a nepokazí sa v chladničke za 3 dni. Navyše  sa dá upravovať rovnako ako spomínané mäso a pri troške šťastia a s dobrým bujónom aj skvele chutí. V mojich začiatkoch boli sójové bôby s ryžou a sójovou omáčkou na dennom jedálničku, pretože s dennej  porcií mäsa by ma rodičia akurát tak poslali do ... No však vy viete kam.

Čo by bola škoda, pretože aj po bielkovinách zo sóje som celkom obstojne rástol . Ale nie je to len o raste svalov. Ak patríte medzi večných dietárov , ktorí sa neustále snažia zhodiť kilá, môžete v tomto spôsobe stravovania nájsť skutočnú spásu. Rastlinná strava totiž neobsahuje príliš tuku a dokonca ani cholesterol. Predstava, že postavu vybudujem len na živočíšnych bielkovinách, mäsách všetkého druhu, vajciach, mliečnych výrobkoch, nemusí byť teda stopercentne pravdivá. Pokojne si môžete dovoliť zaradiť do jedálnička aj niečo iné a vyslobodiť sa tak z mäsového stereotypu.

Ako teda zostaviť jedálniček, keď ma nebaví to večné kuracie a hovädzie mäso upravené na tisíce spôsobov, a napriek tomu chutí furt ako prsty mŕtvoly  ? Navyše, keď chcem do seba dostať správny pomer aminokyselín, esenciálnych mastných kyselín, polysacharidov, vitamínov a minerálov ? Jednoducho zaradím produkty z obilnín, zeleninu, strukoviny a ovocie. Ak chcete skúsiť pár dní bez mäsa a urobiť si takú jarno letnú očistu, máme pre vás návod, ako usporiadať jednotlivé zložky.

Polovicu dennej  potravy by mala tvoriť ryža, cereálne výrobky cestoviny, ... (popr. Možno nahradiť napr. Zemiakmi). Obilniny vám dodajú plnohodnotné polysacharidy, ktoré podporia správnu činnosť štítnej žľazy a vylučovanie noradrenalínu, a tým rozbehnú proces spaľovania tukov. Ďalšiu štvrtinu dennej stravy by mala tvoriť zelenina. Môžete spolu kombinovať najlepšie dva druhy, napr. Koreňovú zeleninu (mrkva, ...) a typicky zelenú zeleninu (paprika, šalát, ...). Tým doplníte potrebné vitamíny. Potom pridáte trochu strukovín, ktoré sú bohaté na bielkoviny, polysacharidy, vlákninu a omega-3 mastné kyseliny. Ovocie dobre poslúži ako olovrant, alebo dezert po obede. A nezabudnite na sóju. Celý jedálniček môžete na záver doplniť porciou  multivitamínov alebo spoľahlivým zdrojom vitamínu B12. Tento vitamín okrem iného obsahuje nepríliš obľúbený a podceňovaný cícer. Je jednou z mála rastlinným potravín, ktoré tento vitamín obsahujú, a navyše má 15 - 30% podiel bielkovín.

Ak si chcete dopriať pár omega-3 mastných kyselín z rastlinnej stravy navyše, nájdete ich ešte v ľanovom oleji, inak samozrejme vo fazuli alebo zelenine. Ak namietnete, že vám konzumácia fazule robí ťažkosti, pretože vaše črevá začnú intenzívne nacvičovať Beethowenovu Ódu na radosť, nevešajte hlavu. Siahnite po čiernej fazuli, ktorá by nemala napáchať také škody, alebo jednoducho vyskúšajte rôzne druhy.

Vaše zažívanie sa na príjem fazule čoskoro nastaví a bude po problémoch. Popr. si môžete porcie fazule na deň rozdeliť do niekoľkých menších dávok. A keď ani to nepomôže, vymeňte vašu priateľku za psa. Ten bude mať radosť z akýchkoľvek vašich prejavov. Každopádne, určitý čas strávený na rastlinnej strave, vám určite pridá na zdraví . Budete mať viac energie a budete vytrvalejší. Črevá sa vám prečistia od zvyškov mäsa. A keď to budete robiť pravidelne, nemusí byť toľko prdiacich  kráv na svete a vy urobíte niečo pre ekológiu.

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.