Oravec pred Tatranským pohárom: Medaila by bola pecka

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-david-1_044d3a336a39a9322d991880411a0304.png

 

 

 

 

 

V sobotu 1. 11. ťa čaká Tatranský pohár. Na čo si trúfaš?

 

 

 

Keďže to bude nominácia mužov na majstrovstvá sveta, navyše s medzinárodnou účasťou, predpokladám vysokú úroveň pretekov. Keby som získal medailu, bola by to pecka. Dám do toho všetko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forma bude lepšia ako na Veľkej cene Dubnice?

 

 

 

Myslím si, že áno. Snažím sa pripraviť čo najlepšie. Forma je dobrá, len to treba dobre vysušiť. Skúsim to teraz trochu inak, lebo nebol som spokojný s tým, ako to bolo v Dubnici. Pozeral som fotky a bolo to také zaliaté, skrátka lepšie to vyzeralo deň pred súťažou. Takže teraz to musím načasovať trochu inak.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-david-2_044d3a336a39a9322d991880411a0304.jpg

Posledný tréning pred Tatranským pohárom absolvuješ vo štvrtok?

 

 

 

Presne tak. Do štvrtka to budú sacharidové nulky a tréningy, od piatku nebudem trénovať a nebudem piť. Čo sa týka odvodnenia, najskôr som musel vypiť veľa vody. Pondelok (27. 10.) to bolo 13 litrov vody a postupne príjem vody uberám, vo štvrtok to budú už len 3 litre, od piatka, ako som spomínal, už nebudem piť a potom sa napijem až v sobotu po súťaži. Cukrovať budem iba komplexnými sacharidami, ryžou. Na Tatranskom pohári by som chcel mať hmotnosť 104 kg.

 

 

 

 

13 litrov?

 

 

 

 

Áno, ja normálne vypijem 8 litrov vody denne.

 

 

 

 

 

Ako trénuješ?

 

 

 

 

Môj split je 4 +1 ako počas celej prípravy, ale voľný deň si dávam až vtedy, keď nevládzem, inak idem v kuse. Trénujem systémom jedna veľká svalová partia, jedna malá. Chrbát-triceps, hrudník-biceps, nohy samostatne, ramená-brucho, ale brucho cvičím skoro po každom tréningu zopár sérii len tak s vlastnou váhou. Čo sa týka cvikov, napríklad na chrbát si vždy dám príťahy a začal som cvičiť na hrazde so závažím, pričom predtým som uprednostňoval kladku. Novinkou je tiež to, že som začal chodiť už aj do fitka a necvičím len v domácej činkárni ako doteraz. Cvičím s väčšími váhami, robím 8 – 12 opakovaní a dávam si dlhšie prestávky. Supersérie robím málokedy, iba občas ako teraz pred súťažou. Kardio vôbec nerobím.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Teraz máš sacharidové nulky, ale ešte týždeň pred súťažou si jedával čo?

 

 

 

 

Denne som mal zhruba 400 g bielkovín a 140 g sacharidov. Bielkoviny najviac čerpám z mäsa a doplnkov. Sacharidy som čerpal vtedy už len z ryže a v objemovke aj z vločiek a cestovín. Štyrikrát denne som mal mäso, ryžu a zeleninu – jedol som tiež nízkotučný tvaroh, olomoucké syrečky, vaječné bielka – a medzi to som si dával doplnky.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-david-3_044d3a336a39a9322d991880411a0304.jpg

Pracuješ ako zvárač. Nie je to ľahká práca. Dá sa to skĺbiť so športovou činnosťou a dodržiavaním pravidiel v diéte?

 

 

 

 

Ide to, ale je to ťažšie. Keďže chodím iba na nočné zmeny od 18. h večer do 6. h ráno, prvé jedlo, ktoré už mám pripravené z predošlého dňa, si po zobudení dám o 13. h. O hodinu neskôr už trénujem, ešte s plným bruchom, čo nie je nič moc. Cvičím dve hodiny do 16. h. Z Kežmarku, kde bývam, idem do práce o 17. h, aby som to stihol, lebo o 18. h mi v Tatravagónke Poprad začína nočná zmena a vtedy už musím byť prezlečený v montérkach. Vôbec to nie sú ideálne podmienky na prípravu, lebo spánku mám maximálne 5 hodín denne, to je dosť málo, ale funguje to. Myslím si, že aj vďaka genetike a tomu, že ešte som mladý, tak sa to dá zvládnuť. Do budúcnosti však určite si budem musieť nájsť inú prácu, prípadne nejaký biznis rozbehnúť, lebo takto to ťahať sa nebude dať navždy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spomínal si genetiku, tvoj otec bol kulturista?

 

 

 

Nie nebol, spravil si doma činkáreň a cvičil si iba tak rekreačne, ale nikdy nebol súťažný kulturista.

 

 

 

 

 

Podporujú ťa rodičia?

 

 

 

 

 

Moji rodičia ma od začiatku podporujú. Keď som s týmto športom začal, chodil som do školy a nemal som peniaze, vždy sa postarali o to, aby som mal kvalitnú stravu. Proti kulturistike nemali námietky. Bez nich by som nebol tam, kde som teraz. Podporuje ma aj moja priateľka. Sme spolu už päť rokov a spoznali sme sa ešte pred tým, ako som začal súťažiť

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-david-4_044d3a336a39a9322d991880411a0304.jpg

Tvoje maximálne výkony?

 

 

 

Maximálky som už dlho neskúšal. Naposledy to bolo, keď som bol v objemovke, tlaky na lavičke som spravil 10 opakovaní s 200 kg, klasický drep som urobil 6 opakovaní s 300 kg. Nohy mám silné, ale chýba tam viac hmoty. Mŕtvy ťah mám slabý, dal som 240 kg a 4 opakovania.

 

 

 

 

Radšej trénuješ s činkami alebo na strojoch?

 

 

 

 

V domácej činkárni nemám ani veľa strojov, radšej trénujem s činkami. Hoci možno by som už mal urobiť nejakú zmenu. Hmoty mám dosť, ale treba mi zvýrazniť separáciu i zlepšiť detaily a na to by mi mohli pomôcť stroje.

 

 

 

 

 

 

 

Čo považuješ za svoje silné partie a ktoré sú tvoje slabiny?

 

 

 

 

Najhorší je chrbát, potrebujem zlepšiť hrúbku aj šírku. Zlepšiť musím aj nohy, na nich mám hmoty dosť, ale potrebujem zvýrazniť separáciu, prehĺbiť svaly a trochu ich skvalitniť. Najmä na lýtkach, tie nemám skoro žiadne. Hrudník a ruky sú dobré. Ramená by mohli byť trochu guľatejšie. Nemám veľmi vyvážený svalový rozvoj, čiže roboty je ešte dosť.

 

 

 

 

 

Si členom Extrifit tímu. Najväčšie výhody?

 

 

 

 

Mám k dispozícii doplnky tejto značky, čo je veľká pomoc, nemusím si ich kupovať. Môžem ušetrené peniaze investovať do kvalitnejšej stravy. Najviac využívam proteín izolát deväťdesiatku, hovädzie aminokyseliny a beceačka.

 

 

 

 

 

Koľko ťa mesačne stojí strava?

 

 

 

 

Hmm, neviem to presne, nemám to spočítané, ani to radšej nepočítam, ale odhadujem, že mesačne je to 700 – 800 eur. Zišiel by sa nejaký sponzor na stravu, ale som realista...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-david-5_044d3a336a39a9322d991880411a0304.jpg

 

 

 

 

 

 

 

DÁVIDA ORAVCA PODPORUJE FIRMA EXTRIFIT

 

 

 

About Extrifit

 

 

Značka Extrifit ® bola zaregistrovaná v roku 2007. V roku 2010 sa firma transformovala na EXTRIFIT ®, sro Extrifit Sports Nutrition dnes patrí medzi najdynamickejšie výrobcov športovej a doplnkovej výživy v Českej republike a veľmi úspešne distribuuje svoje produkty do zahraničia. Výhradným dovozcom výrobkov EXTRIFIT ® na Slovensko sa tento rok stala naša spoločnosť GDP s.r.o. so sídlom v Michalovciach . Doplnky výživy zn EXTRIFIT ® našli značnú obľubu najmä u kulturistov a vyznávačov životného štýlu Fitness.

Všetky výrobky, nesúce značku EXTRIFIT ®, vynikajú špičkovou kvalitou použitých surovín, sú registrované Ministerstvom zdravotníctva SR a vyhovujú prísnym normám Európskej únie. Firma EXTRIFIT ® uviedla na trh niekoľko unikátnych produktov, ako je napr enzymaticky hydrolyzovaný srvátkový proteín Hydro Instant, originálny bulharský terrestris s obsahom 90% saponínov - Bulgarian Tribu 90%, hydrolyzované srvátkové aminokyseliny Amino Hydro s obsahom 85% bielkovín, alebo jedinečné aminokyseliny Beef Amino Hydro 4000, vyrobené z hovädzieho hydrolyzovaného proteínu. Tieto aminokyseliny vynikajú extrémne vysokým obsahom bielkovín a unikátne sú minimálnym obsahom pojív. Špičkou v ponuke EXTRIFIT ® je tiež multivitamínový a multiminerálny produkt V52 Vita Complex Forte, obsahujúci 52 revitalizačných ingrediencií

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.