Osobným Lockdownom k progresu

Ak ma niekto číta aspoň posledný rok, pri pohľade na titulok sa mu museli pretočiť panenky rýchlejšie ako Gagarin v centrifúge. Zbláznil som sa? To mi to ešte nestačilo, alebo som nakoniec prezrel pravde covidově do očí? Nič z toho. Fanúšikom Revolučného výboru pre všeobecné blaho, inak vystupujúceho pod skratkou Meses, ktorého odporúčania momentálne ovládajú život v ČR, som sa skutočne nestal.

Vlastne tie obmedzenia chápem čím ďalej menej. Ešte tak pred pol rokom som si (naivne) myslel, že keď sa bude vo veľkom očkovať ohrozená skupina obyvateľov, ktorú tá choroba ohrozuje bezprostredne na živote, my ostatní by sme sa mohli vrátiť k normálu. Ohrozená skupina sa očkuje ako o život, no ten normál, ktorý pre naskrz zdravú fitness komunitu predstavuje športovanie vo vnútorných priestoroch, príde najskôr v júni.

A to ešte za predpokladu, že si niekto pred ľuďmi z Meses blbo nepšíkne. Čakal by som od všetkých tých odborníkov a študovaných ľudí nejakú kreativitu a kompromisné riešenie, ale za posledný polrok som sa dočkal len zákazu vychádzok, zákazu spevu, zákazu športu, rotujúcich detí, čakajúcich študentov, zavretého maloobchodu a reštaurácií vyzerajúce nedohľadne.

Nechcem byť úplne hnidopich, ale radiť nevystrkovat nos, všetko zavrieť, zvládne aj upratovačka, čo tam vyklepáva usadeniny z hrnčekov po tých mnohohodinových poradách. Zdá sa, že páni infektológovia, matematici, ekonómovia, sociológovia, klinickí psychológovia, teda snáď všetci mimo epidemiológov (prečo taky, že jo?), Čo sú združení v Meses, sa zrejme držia hesla, že zdravý človek neexistuje, iba zle vyšetrený pacient a chcú ochrániť moje zdravie aj keby ma to malo zabiť a vymiesť covid do posledného bacila.

Ako občanovi mi teda neostáva nič iné, než vypiť ten džbánik frustrácie až do dna a počkať, až to nejako samo vyhnije. Lenže ako športovec musím chtiac nechtiac uznať, že súčasný polrok mi pomohol viac, ako čokoľvek iné ...

V sobotu, keď pánboh zhmotnený do Ministerstva zdravotníctva dá, budem mať prvé preteky v roku 2021. Extrifit Cup v Kutnej Hore a normálne by som teraz napísal, že ste všetci srdečne pozvaný. Ale v tejto chvíli stále ešte nemáme v ruke upresňujúce pokyny od MZ, takže vás nevolám, lebo si myslím, že keď to bude, tak to bude na 90% bez povolených divákov. A 10 dní po Extrifit Cupu sú Majstrovstvá Európy.

Môžem to celé ešte pokošľať a skončiť s najhorším výsledkom na planéte Zem. Môžu mi pred odletom vytiahnuť z frňáka kúsok nohy toho čínskýho chrobáka a nepôjdem nikam. Môže tam prísť banda nabitých borcov a ja sa rozplačem ako malé dievča, utečiem a stopnem si kamionitu s nezdravou obsesiou pre znásilňovanie psychicky labilných jedincov.

To všetko sa môže prihodiť a zo sľubnej formy nebude nič. Ale práve teraz môžem s pokojným svedomím vyhlásiť, že som sa v 47 rokoch skutočne reálne zlepšil a pribral na svalových objemoch. Nepochopiteľné, neuveriteľné a vôbec som to nečakal. Vážne!

Vždy hovorím, že najväčší úspech v kategórii Masters je zakonzervovať na čo najdlhšiu dobu existujúcu výkonnosť. Aj to vám dá setsakramentsky zabrať. Ale zlepšenie? Hmmm, to ťažko.

Lenže stalo sa a je mi jasné, že veľa z vás si bude myslieť, že som objavil výťažok z gulí Supermana, ktorý si aplikujem rovno do žily a ako zákusok si dávam hypofýzu samotného Hulka.

Nebudem vôbec nikomu vyhovárať presvedčenie, že som chodiaca chemička a v žilách mi koluje olej miesto krvi. To je vaša vec a už som dosť starý na to, aby som vedel, že presvedčeného nepresvedčíš.

Ja môžem s kľudným svedomím prehlásiť, že v tomto smere žiadne zásadné zmeny neprebehli a elixír mladosti som doteraz nenašiel. Tak čo sa stalo iné? Som pol roka zavretý doma. To sa stalo.

Eat, sleep, gym, repeat, slogan, ktorý kdekto nosí na tričku a málokto sa tým skutočne riadi, nadobudol reálneho významu. Za normálnych okolností by som usporiadal  zrazy Extrifit Clubu, možno aj nejaký ten Extrifit Training Day. Určite by som jazdil viac točiť chlapcov a dievčatá z Teamu. Prešvihol som za posledný polrok tri semináre SKFČR, ktoré by som usporiadal a prednášal tam.

Vystavoval by som sa na týždennom FIBE. No a tiež by som každý deň jazdil s deckami do školy a potom zase pre nich. Asi by sme chodili korčuľovať na Zimák, určite by som mladšiu vodil na krúžok a sem tam by sme absolvovali nejaký ten výlet a tiež by som trajdal po obchodoch ...

90% vecí sa nedalo realizovať, u zvyšných 10% mi tie vládne nezmysly poslúžili ako skvelá výhovorka pre sedenie na zadku. V súčte to znamená asi miliardu ušetrených kalórií a hromadu stresu. A tiež hromadu času na ten naozajstný bodybuilding lifestyle.

Chodil som cvičiť, makal som, žral, ako mal. Sústredil sa na tréning a rast, pretože na nič iné sa sústrediť nedalo. Čumel som na tréningové videá, pretože Netflix už je nuda. Toto všetko sa jednoducho musí prejaviť a také ponorenie do kulturistiky som zažil naposledy niekedy pred 25 rokmi.

Osobne si myslím, že presne toto je to tajomstvo kuvajtského Oxygen a miestnych mágov, kedy (ak mám správne informácie) tam idú borci ako do výkrmníku, kde nemusia robiť nič iného ako jesť, spať a cvičiť a nechať sa voziť v Rolls na tréning za obdivných pohľadov miestnych šejkov. Správna životospráva je jednoducho mnohokrát viac než všelijaké lektvary.

Čo tým všetkým chcem povedať? Až tento blázinec skončí, skončí pre mňa i toto obdobie, ktoré by som nazval nejakým štátnym sústredením. Podmienky budú fuč pre všetky fotrov, pre ktorých je funkčné rodina predsa len dôležitejšia než nárast pár centimetrov svalov. A to pre mňa je.

Ale pre tých mladších, bezdetných, je to obrovské poučenie. Dnešná doba, teda ehmmm, pardon, minulá a snáď aj budúca, poskytuje obrovské množstvo lákadiel, ktoré rozptyľujú vašu pozornosť. Jesť, spať a len cvičiť nie je tak jednoduché, ako sa na tom obrázku na tričku môže zdať.

Lenže práve táto životospráva je kľúčom k stabilnému progresu. Niekto sa dokáže absolútne koncentrovať na kulturistiku celoročne, ako napríklad Lukáš Osladil, Pavel Koukal, alebo Slavoj Bednář a je to na nich vidieť.

Iný tým zvodom okolitého sveta podlieha ľahšie. Ale tento rok mi ukázal, že staré pravdy sa nemenia. Osobný Lockdown, izolácia a sústredenie vám proste progress prinesie. Musí.

P.S. Vedľa článku je moja TOP 6 doplnkov, ktoré momentálne užívam.

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.