PAVEL ČERVINKA: RUKU MÁM CEZ PÄŤDESIAT, ALE IDE O TO, AKO TO VYZERÁ.

Ahoj Pavle, vďaka, že si kývol na rozhovor. Na začiatok sa nám trochu představ- kto si, koľko máš rokov, čo robíš ...

Ahoj, volám sa Pavol Červinka, mám čerstvo 23 rokov, venujem sa kulturistike a pôsobím v Olomouci.

Kedy a prečo si sa začal venovať posilňovni ?

Začalo to tak, že sme na škole na telocviku robili silové cviky; zhyby, nejaký benč, sklapovačky. Bola to bieda, a tak prvý impulz bolo zdokonaliť sa silovo- dať viac opakovaní a zlepšiť sa.

Prečo si si vybral kulturistiku a nie napríklad trojboj ?

Ak dáme bokom zhyby a bench, reagoval som skôr na svalový rast. Najskôr som riešil zrkadlové partie (prsia, biceps, triceps), poznáš to. Začal som cvičiť a vedel som, že chcem byť veľký. Prišlo mi to také prirodzené.

Cvičíš stále Bench ? Teraz sa pýtam trochu ako Veselovský.

Nie, bench vôbec, iba jednoručky- viac mi to vyhovuje. Čo sa týka mŕtvol, dávam si ich zriedka, snažím sa vždy dopracovať na 1-4 najsilnejšie opakovanie, sú to také pyramídy. Drepy cvičím momentálne na MultiPresse alebo čelné, na klasickom drepe mi to moc nerástlo. Problém je v tom, že na nohy nemám vo svojom fitku potrebné stroje, takže ich cvičím  trochu inak.

Čo považuješ za svoj doterajší najväčší súťažný  triumf ?

No, tak to je veľmi komplykovaná  otázka. V podstate som nemal radosť z žiadnych pretekov (smiech), ale asi poviem Majstrovstvá Moravy a Sliezska dorastu a juniorov 2015. Asi to na mne nebolo poznať, ale bol som šťastný. Všetku prípravu som si robil a stále robím sám, a tak som mal radosť, že so svojimi znalosťami som to dotiahol až na pódiá . Nebolo to s formou ideálne, ale na víťazstvo to stačilo.

Ako si (ne) bol spokojný sa so svojím umiestnením na EVLS ?

V juniorke ma mrzelo, že som skončil štvrtý, miesto za medailovou  priečkou, to je blbé umiestnenie. Bol som veľmi sklamaný. Na druhý deň som už neriešil, ale bol som rád, že som im mohol konkurovať a že som sa dostal až do finále.

S formou si teda spokojný bol ?

Vždy to môže byť lepšie, ale rozhodne tam bol pokrok od minulých pretekov, takže v podstate som spokojný bol.

Na aké preteky sa teraz chystáš prioritne ?

To je zase veľmi ťažká otázka. Bude sa to odvíjať podľa toho, či  sa budem cítiť 100% pripravený. Pretekať budem novo v mužoch nad 100 kg a chcem tam byť konkurencieschopný, nechcem pretekať za každú cenu a umiestňovať sa potom blbo. Na druhej  strane keď toho vynecháš viac, prídeš potom o takú tú dravosť pretekať. Najskôr niečo na jeseň. Zaujali ma teraz jedny preteky, ktoré sa konajú v Ostrave. Bolo by to ale už v júni, možno to skúsim. Chcel by som nabrať trochu viac  hmoty, v poslednej  doboe stále bojujem s nejakou chorobou a už som schudol 3 kg. Ešte tam nevidím taký progress, aký by som si predstavoval. Chcem si na to vziať viac času a nebyť unáhlený.

Kedy bude profi karta ?

Až budem vedieť, že na to mám. Chcem si počkať na správny moment, nechcem sa tam tlačiť za každú cenu. Súťaže si tiež nechcem  vyberať podľa toho, či tam budem mať väčšiu šancu získať profi kartu (slabšia konkurencia). Je to proste úplne iný  level a ja to nechcem uponáhľať.

Popíš nám trochu svoj tréningový systém- ako často cvičíš, čo cvičíš.

V objeme som ccvičil  niekedy až zbytočne 8-9 dní v kuse, teraz už to nie je tak intenzívne. Vždy cvičím  ťažší  základ s voľnou váhou, napr. Tlaky na prsia s jednoručkami  (cvičím  to inak ako ostatné, dávam lakte viac k telu, ide o to, aby mal človek ramená pod hrudníkom, to je na bench ťažšie zvládnuť). Snažím sa tréningy odcvičiť  vždy čo najtvrdšie.

Koľko centimetrov máš  ruku ?

To fakt neviem. Niečo cez 50 cm tam určite bude. Skôr ide o to, ako to vyzerá - máš päťdesiat a päťdesiat.

Rovno by si nám mohol opísať, ako vyzerá taký bežný off-season deň v tvojom podaní.

Najhoršie sú pre mňa rana, teraz v objeme vôbec nemám chuť jesť . Po súťaži máš nejakú dobu hlad, potom sa to prehupne do takého toho znechutenia, je to stále dookola. Ráno dávam vajíčka a k tomu vločky, vždy to rozmixujeme a urobím si placky, pridám do toho med, aby to bolo chutné. Predtým  som jedol  všetko suché a dostalo sa to do štádia, kedy sa mi to úplne znechutilo. Cez deň mám svoje tréningy a do toho riešim klientov. Preferujem dlhodobejšiu  spoluprácu radšej než samostatné "jedálničky", človek potom poriadne nevie, ako správne cvičiť a stráca motiváciu. Je to jedno s druhým. Ľudia ma kontaktujú v priebehu celého dňa a ja sa im venujem. Plány robím pred svojím tréningom, potom bývam unavený. Cez deň mám 6 jedál, ktoré sa snažím nevynechávať.

Máš nejaké hobby, ktorému sa venuješ, keď práve nie si v gyme ?

Pozri  teraz najradšej spím. Skôr som hrával na strednej Lolka a ďalšie hry, momentálne skôr Playstation, keď už. Veľa pozerám  na youtube kanály rôznych kulturistov.

Keď sme pri tom Youtube- videl som niektoré videá na tvojom youtube kanáli a musím povedať, že mi prišla veľmi pútavé a predovšetkým kvalitné (EVLS). Chystáš do budúcnosti byť v tomto smere trochu aktívnejší a vydávať content častejšie ?

Toto som plánoval už veľakrát, občas sa mi podarilo vydávať každý týždeň (napríklad po súťaži). Tie videá z Arnolda a EVLS som si robil už úplne sám. Niekedy mám obdobie, keď mám chuť to točiť, niekedy sa mi do toho zase vôbec nechce nemám náladu hovoriť na kameru, nemám také tie svoje debilné kecy. A hlavne ma nemá kto točiť. Navyše idem odcvičiť a nie natáčať, s kamerou to nie je úplne ono, pretože furt musím hovoriť čo a ako. Áno, keď by niekto vedel čo a z akého uhla točiť a ja by som len občas niečo povedal, to by sa dalo. Príde mi, že ľudí koľkokrát nezaujíma cvičenie, ale také tie hovadiny okolo. Určite niečo zase natočím.

To s tebou úplne súhlasím. Sleduješ vrcholovú kulturistiku ? Komu fandíš ?

Sledujem dosť Dallasa McCarvera, páči sa mi jeho tréningový štýl a má dobré videá.

Čo napríklad Justin Compton a Nathan de Ash ?

To je niečo podobné. Justina som jednu dobu sledoval viac, mal dobrú motivačku, teraz už ho toľko nesledujem. Občas pozriem na chlapcov z Oxygen gymu; dosť sa mi páči Ahmad Ashkanani z 212. Na EVLS sa mi veľmi páčil BONACA. Za posledný rok urobil veľký progress a teraz obsadzuje popredné priečky najväčších pretekov .

Získa tento rok Phil Heath svoj siedmy titul Mr. Olympia a vyrovná sa tak legendárnemu Arnoldovi ?

Podľa mňa áno . Niektorí sa k nemu už postupne približujú, ale na prvú priečku momentálne nikto iný nemá. Ramy sa stále zlepšuje, ale aj tak bol minulý rok štvrtý. Heath skrátka nemá konkurenciu.

Aké sú tvoje plány do budúcnosti ?

Predovšetkým sa chystám neustále zlepšovať a dať dohromady tím (s webovkami), urobiť takú komunitu. Boli by tam nejakí guru, ktorí by radili menej skúseným. Bol by to taký tím pre kulturistov, kde by si pomáhali navzájom, časom by z toho mohol byť aj nejaký kulturistický oddiel. Do toho urobiť nejaké handry ... Nehovorím, že to je niečo inovatívneho, ale asi to takto urobím.

A bude ten "tím" fungovať iba lokálne (Olomouc) alebo celorepublikovoc?

Bude to v Česku a  aj na Slovensku, práve vďaka webu.

Na záver sa ťa spýtam, či máš nejaké posolstvo pre chlapcov a dievčatá, ktorí s posilkou  len začínajú.

Nájdite si na začiatok niekoho, kto vám pomôže s tréningom a stravovaním. Vytrvajte a nečakajte zázraky, neustále sa posúvajte malými krokmi vpred. A až sa stanete skúsenejšími, pomáhajte ostatným a nesmejte sa im, tiež ste raz začínali.

Vďaka Pavle za rozhovor a do budúcnosti želám veľa úspechov. Maj sa!

Tiež Ďakujem  a ahoj.

Produkty v článku

Súvisiace články

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Tipy na fitness jedálniček pre ženy

Tipy na fitness jedálniček pre ženy

Pri dodržiavaní zásad zdravého stravovania je v oblasti fitness možné jesť a nepriberať. Rozhodnúť sa pre stravovací fitness program nie je vôbec jednoduché – vyžaduje si sebavedomý a zároveň trpezlivý prístup, navyše triezvy úsudok bez fám a mýtov zo sveta fitness chudnutia. Nech sa páči – dnes podávame inšpirácie na zdravý jedálniček pre ženy! Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.