PETER PETRÁŠ - CHCEL BY SOM PRETEKAŤ V RUSKU

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-peter-petras-1_de80126f6aa7b247b2a9981a1b03e1e4.jpg

 

 

 


Petra som navštívil pri príležitosti nakrúcania videologu pre Ronnie.cz a tiež preto, aby som sa osobne zoznámil s človekom, ktorý disponuje, aspoň v mojom chápaní, doslova neľudskou silou. Peter mal na programe tréning mŕtvych ťahov a bolo to skutočne pôsobivé sledovať ho, s akou ľahkosťou pohybuje s váhou, ktorú možno vo vnímaní väčšiny cvičencov zdvihnúť iba vo svete komiksu. Zároveň tiež využil legendárne priestory Jonas Gymu k tomu, aby si prvýkrát v živote vyskúšal aj rýdzo strongmanské disciplíny, ako je Longlift, či premiestnenie pekelných  gulí . Ako sa mu viedlo, to uvidíte v spomínanom videologu. Zatiaľ si môžete skrátiť čakanie čítaním rozhovoru s Petrom Petrášom .

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-peter-petras-2_de80126f6aa7b247b2a9981a1b03e1e4.jpg

 

 

 

 

Ahoj Peter, od koľkých rokov sa venuješ powerliftingu, alebo skôr zdvíhaniu činiek ?

 

 


Od 15-tich rokov.

 

 
Tvoje proporcie sú úctyhodné, tak by ma zaujímalo, či už si bol ako dieťa väčší ako ostatný ?

 


To áno. Môj otec cvičil, takže trocha genetiky tam je. Bol som najväčší v triede a na to, že som vlastne necvičil, som bol celkom svalnatý. Ale ja som  predtým ako malý chlapec robil motokros, tak z toho som mal fyzičku a nejakú svalovú hmotu.

 

 

Koľko sa zdvihol na benč, pri svojej prvej návšteve posilňovne ?

 


Na prvýkrát to bolo asi len 50 kíl. To ešte aj môj brat cvičil, ktorý je teraz polovičný, ale vtedy vytlačil viac ako ja.
Tak to ma pomerne prekvapuje, pretože poznám ľudí, ktorí na prvýkrát dajú napríklad  100 kíl a to si hneď poviete, hmm  ten má silu, to sú predpoklady.

 

 

 

Takže u teba to tak nebolo ?

 


Ále, to som mal  nejakých 10 rokov, keď som to prvýkrát skúšal ...

 

 
Aha, tak to mnohé vysvetľuje .... Takže v desiatich rokoch si zdvihol tých 50 kíl?

 


No áno. A napríklad som sa aj 10x pritiahol na hrazde. Keď hovorím o cvičení v 15-tich rokoch, tak to som myslel dobu , keď som začal cvičiť pravidelne.

 

 

 

Kedy si prvýkrát pretekal ?

 


To práve hneď v tých 15-tich rokoch. Mal som nejakých 80 kíl a vytlačil som 115 kíl, na drep 185 kíl a na mŕtvolu 190.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-peter-petras-3_add5117797b25953b76664637562a0bb.jpg

 

 

 

 

Tak to sú neuveriteľné čísla na ten vek. Musím sa priznať, že pre mňa ako človeka, ktorý sa Powerliftu  veľmi nevenuje , je tá situácia v tomto športe trochu neprehľadná. Koľko je momentálne federácií ?

 

 



Je tu IPF, ktorá je najväčšou a dá sa povedať, že aj medzinárodne najrešpektovanejšou , robia sa tam testy a tak. No a teraz je tu veľa nových, to je fakt. Ale mňa v podstate zaujíma len jedna a to je WRPF sídliaca v Rusku. Tam by som sa chcel dostať na preteky. Aby som to prirovnal, tak to je momentálne niečo, ako je pre kulturistov dostať sa na Olympiu . Tak taká je tá súťaž v Rusku.

 

 

A to je nejaká nová vec napumpovaná peniazmi, alebo akú to má históriu ?

 



Je tu už dlhšiu dobu, ale teraz tam pretekajú tí najlepší a najrešpektovanejší Lifteri . Predtým to bol Cup Of Titans a oni z toho vytvorili celú federáciu.

 



A prečo  sú tam  tí najlepší ? Kvôli peniazom ?

 



Čiastočne áno. Sú tam slušné prize money, je to šou, pretekajú tam len pozvaný borci, takže tam nemôže prísť každý. A to dodáva tej súťaži na prestižnosti.

 


A akým spôsobom sa tam dá dostať ?

 



Musím jednoducho veľa zdvíhať. Potom ma oslovia a pozvú. Ja už som tam mal ísť asi pred tromi rokmi. Pozvali ma, lenže natrhol  som si prsník a nakoniec som nemohol. Potom už som si cvičil len tak pre seba, ale tento rok chcem do toho zase vlietnuť.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-peter-petras-4_add5117797b25953b76664637562a0bb.jpg

 

 

 


Takže keď sa tento rok niekde ukážeš, zdvihne nejaký miestni oligarcha telefón a pozve ťa na súťaž. Chápem to dobre ?

 



Áno, presne tak. Tam totiž preteká asi len desať ľudí, ktorí ale musia niekde nadvíhať  nejaký limit, aby si ich vôbec všimli. Ale to by sa asi dalo dohodnúť. Príklad: Teraz je najväčší výkon 1135 kg v súčte troch disciplín a drží ho Andrej Melančev. Keď som pred tromi rokmi robil 1055, tak on robil 1070, takže sa to dá. My sme spolu robili exhibíciu, kde som sa práve ľahko zranil a potom už to išlo celé, vieš kam ...

 

 


Preteká sa tam v powerlifterských dresoch, alebo bez nich ?

 



Bez dresov. Iba ako mi hovoríme RAW.

 



Prečo ty nesúťažíš  v drese ?

 



Neviem, príde mi to také zvláštne. Nejde tam o tú rýdzu silu, ale skôr o to, kto zvládne tú techniku ​​v drese. Vieš čo, niekomu dá ten dres 20 kíl navyše, inému päťdesiat a to je také zvláštne potom porovnávať. Navyše ja sa do toho pol hodiny sukávam , som hotový z toho, len čo to oblečiem. To ma nebaví.

 

 

Ty si momentálne nadviazal spoluprácu s Extrifitom , mal si možnosť vyskúšať produkty podľa vlastného výberu. Čo sa ti zatiaľ najviac páči ?

 


Veľmi  som spokojný s instantným BCAA, tie sú fakt parádne. Vyskúšal som aj ten Agrezz a to je  šupa. Ja som mal predtým aj iné nakopávače, ale nikdy mi takto nezaberali. Toto som si vzal a o druhej ráno pozerám ako sova, pretože som nemohol spať, ako som bol nabudený. A to mám len jeden sáčok. Milan Obořil mi hovoril, že si mám vziať dva, že on dáva dva. Tak to vyskúšam pred dnešným tréningom, ale neviem no ... Uvidíme, čo to urobí. Aby ma to nevystrelilo z topánok .

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-peter-petras-5_add5117797b25953b76664637562a0bb.jpg

 

 

 

Keď už sme pri Milanovi , ako sa ti s ním cvičilo ?

 



No, to som celkom čumel . Pretože  on je veľmi silovo nadaný kulturista. Na to, že má nejakých 100 kíl, tak má silu. Ako na drep, tak na tlak. On je ťahúň.

 

 


A obrátene ? Tuším, že si vyskúšal jeho tréning, ako to dopadlo ?

 



No nebudem klamať, povracal som sa trochu. Ja som si vtedy cvičil tak trochu len pre seba, bez motivácie a on ide  fakt rýchlo. Takže som to s ním nejako odcvičil , no ...., Ale potom to prišlo ... To som neurobil dobre vtedy.




 

Viem, že je u teba v hre aj téma strongmanov, kde je potreba skombinovať ako silu, tak fyzičku. Myslíš, že by si to dal ?

 



Áno, tlačia  ma do toho už dva roky. Ale neviem, no ... Ako silovo si na to verím, ale určite by bolo potrebné natrénovať techniku ​​tých disciplín. Nikdy som to neskúšal. Vlastne aj kvôli tomu, sme tu v Jonas Gyme, kde si chceme vyskúšať Longlift a premiestňovanie kameňov. Uvidíme, vyskúšame. Ale asi by som nejaké preteky skúsil. Zatiaľ sa sústredím na klasické disciplíny a chcel by som sa ukázať na pár pretekoch koncom leta a na jeseň. Zatiaľ som na začiatku prípravy, tak snáď sa bude dariť dostať sa do formy. Teraz budem pravidelne točiť na  videology na ronie.cz , takže diváci budú môcť sami posúdiť, ako to ide hore.


 

 


Chcel by si dodať niečo na záver ?

 



No určite. Chcel by som veľmi poďakovať Milanovi Obořilovi , ktorý mi veľmi pomohol k novému sponzorovi, firme Extrifit. Extrifit je top u nás, to je jasné. A Milan je bezchybný chlap. A tiež vlastne musím dodať, že sme sa s ním spolu s mojím sparing Jožkom Grmolcom dohovorili na spoločnej spolupráci. Nie v tréningu, ale čo sa týka jedla a suplementácii, pretože toto má Milan veľmi zmáknuté, kdežto my dvaja v tom máme trochu rezervy. Takže od tohto si sľubujeme fakt veľa. No a tiež chcem poďakovať mojej priateľke Denise, ako sa o mňa pekne stará. Takže všetkým vďaka.




Ja ďakujem tebe Peter  za rozhovor.

 

 


Autor článku: Pavel Vacek

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.