PETR PETRÁŠ - MAJSTER EURÓPY S VÝKONOM 1100 Kg

Sú rozhovory, u ktorých si márne lámu hlavu nad tým, aký im dať titulok. Tu mám presne opačný problém. Čo odpoveď, to palcové titulky. Petr Petráš sa stal včera Absolútnym Majstrom Európy s výkonom, ktorý ho katapultoval medzi top 5 najlepších lifterov sveta a nezdá sa, že by to Petra nejako vzrušovalo. Nie je to lacná póza o skromnosti. Je to skromnosť a zdravé vedomie seba samého, ktoré dobre vie, že "na tú biedu to celkom išlo". Prinášame vám krátky rozhovor s Petrom Petrášom  bezprostredne po zisku Majstra Európy.

Ahoj Peter, najprv mi dovoľ pogratulovať k zisku titulu Majstra Európy. Bolo to jediné ocenenie, čo si v Poľsku získal ?

No, k tomu titulu mám vlastne ešte Absolútneho víťaza s najväčším Total a cením si tiež  to, že som oficiálne prvý Čech, čo dal na Mŕtvy ťah 400 kg. Tak to je paráda.

Aké si mal teda váhy ?

Nedarilo sa mi, bohužiaľ. Ja jednoducho nemôžem štartovať ráno. Zvracal som, nebolo mi dobre a necítil som sa moc v pohode. Ale to je jedno. Dal som aspoň 425 kg na drep, 275 kg na Benč a 400 mŕtvolu, takže to dalo dokopy 1100 kg.

Ty si mi hovoril, že to zvracanie máš už dlhšiu dobu a navyše je to trochu kuriózna situácia . Môžeš to priblížiť ? 

 Stáva sa mi to zakaždým, keď sa prehupnem cez 170 kg mojej váhy. Potom jednoducho  ráno začnem mať tieto ťažkosti. Klesne mi tým pádom váha a zase je to dobré. Proste to vyzerá, ako by sa telo bránilo pribrať nad tých 170 kíl. Je to zvláštne. Popoludní také ťažkosti nemám.

Takže ak by si štartoval popoludní, bolo by to lepšie ?

To určite. Pôvodne to tak bolo, že súťaž mala začať neskôr, ale zrazu prišli s tým, že sa začne ráno. A ja jednoducho ráno nemôžem fungovať. Je mi zle a len tak tak som vyškriabal tých 425 kg drep. Ja som ani nešiel ďalšie pokusy. Ani na drep, ani na benč. Až neskôr, keď sa išla tá mŕtvola, tak to už som sa trochu rozbehol, takže tam som dal viac pokusov. Takže aspoň z tej mŕtvoly mám radosť, pretože som teraz oficiálne prvý Čech, čo potiahol 400 kg na súťaži, kde boli traja rozhodcovia regulérne kotúče atď .. Proste nikto ten výkon nemôže spochybniť.

Ty si mal aj pokus sa 410 kg. Ako veľa chýbalo podľa teba ?

Veľmi nie, ale v tých prstoch som to neudržal, no. Sa mi otvorili a vypadlo to.

Aký si mal odstup od druhého v poradí ?

No, ani neviem presne, ale veľký. Myslím, že dal total 950 kg, ale presne fakt neviem. Tak aj z časti preto som išiel len tie prvé pokusy, nikto na mňa moc netlačil.

Je to vôbec motivačné pre teba, keď za tebou je taká  veľká výkonnostná diera ?

Motivačný .... no .. Tak ja som chcel ísť hlavne na ten rekordný total. To bola pre mňa najväčšia motivácia. Už to nebolo ďaleko a mohol som prekonať Andreja Malaničeva, ale nesadol mi deň, nesadlo mi to zdravotne, ale aj na tú biedu som dal tých 1100 kg, čím som sa zaradil medzi štyroch ľudí na svete, čo to dajú. 1100 kg RAW (bez dresu) už je fakt veľa a veľmi nás nie je, čo to zdvihnú.

Čo teraz bude nasledovať ? Budeš sa pripravovať na tie Big Dogs v Austrálii, alebo bude nejaká dovolenka ?

Dám si teraz nejaké pokojnejšie tréningy. Pôjdem určite ďalej, ale teraz na mesiac spomalím, dám si akoby takú pauzu, čo znamená tréning, ale bez ťažkých váh. A potom neviem. Musím sa rozmyslieť, či pôjdem na ten Big Dogs, alebo či sa pripraviť na EVL 's len v Benči . Láka ma tá Austrálie, ale je tam ten časový posun, to neviem, ako sa to môže prejaviť, niekto musí ísť so mnou, je to celé dosť komplikované.

Ale na EVL 's je len Benč, nie ?

Áno, ja by som tam šiel len Benč, takže ak by som išiel tam, mohol by som sa teraz tých pár mesiacov zamerať len na Benč. Alebo pôjdem aj na Big Dogs, budem trénovať všetko, ale ten benč bude logicky slabší . Tak ten Benč asi nechám Vlastovi Kužeľovi . :-)

Bude vlastne nejaká oslava ? Pýtam sa, pretože viem, že si abstinent, tak ako to prebehne u teba ?

Nie, to nie. Ja neoslavujem  nič. Nič sa nedeje, v pondelok pôjdem do práce, nič sa nemení u mňa. Toto bolo ..., ja neviem ... .. Ako keby som teraz išiel z tréningu. (Pozn. Rozhovor prebieha telefonicky cestou z ME)

Ale zase to musí byť skvelý pocit, že máš potvrdené na oficiálnej súťaži, že patríš do absolútnej svetovej špičky. Že si Top 5 na svete so svojím výkonom.

Jo, to zase jo. No ale zatiaľ som to moc nezúročil.

Je tu šanca, že by teraz nejaký oligarcha zdvihol telefón v Rusku a zavolal, nech prídeš trénovať k nim za ruble ?

Sú dve krajiny, kde majú skvelé podmienky. Rusko a v Amerike, tam by som išiel, pokojne. Do Ameriky samozrejme radšej, ale je tam nejaká jazyková bariéra, takže neviem, no ..

Aká bola vôbec atmosféra na ME. Ocenili diváci, že majú možnosť vidieť svetový Top výkon ?

Bolo to také chladnejšie. Ale na mňa sa chodili pozerať a povzbudzovali ma. Aj miestny mi veľmi fandili a počul som, že sa dosť ľudí prišlo pozrieť na ME hlevně kvôli mne. Tak to ma celkom potešilo.

Nedivím sa. Peter, ja ti zatiaľ ďakujem za rozhovor a ešte raz gratulujem k prvému miestu a taky k dnešnému sviatku. :-)

 

Produkty v článku

Novinka EXTRIFIT Flexain ®

EXTRIFIT Flexain ®

19,50 € 28,80 €

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.