PETR PETRÁŠ - KEĎ DÁM 1140 KG , AŽ POTOM BUDEM NAJSILNEJŠÍ NA SVETE

Až do doby, než som spoznal Petra Petráša, som o súťaži Big Dogs konanej v ďalekej Austrálii nevedel vôbec nič. Ostatne, nie je sa zase tak moc čomu diviť. Big Dogs má veľmi krátku históriu, koná sa len tretí krát , ale napriek tomu si za tak krátku dobu vydobyla značné renomé podľa jednoduchého receptu. Súťažiť tam môžu len vybraný pozvaný powerlifteri, samozrejme tí najlepší z najlepších a víťaz získa tučnú prémiu 22 tis. Austrálskych dollárov. Petr Petráš túto súťaž vyhral druhým najlepším výkonom 1120 kg RAW v histórii a vyvolal tak neobvykle vysoký ohlas. V nasledujúcom rozhovore si priblížime atmosféru súťaže a pozrieme sa podrobne na jednotlivé pokusy.

Ahoj Peter, keď som ti volal, bol si práve cvičiť. To ma celkom prekvapilo, myslel som, že budeš teraz trochu oddychovať po tom tvojom neuveriteľnom výkone.

Tak po pretekoch som necvičil, ale keď už je to viac ako týždeň, tak je to na mňa dlho , len tak ležať a nerobiť nič. Ale ja som sa bol len tak pretiahnuť. Žiadne ťažké Benče, alebo mŕtvoly, to už nechcem  teraz chvíľu ani vidieť.

Ako dlho si dáš oddych od tých základných lifterských cvikov ?

No .., teraz som sa na to pripravoval štyri mesiace. Ja by som teraz rád trochu zhodil, nechám si nejakých 150-155 kg a v tejto telesnej váhe budem cvičiť tak nejako stredne silovo. Takže takto by som to nejako videl zatiaľ.

Čo je pre Petra Petráša stredne silovo ?

No tak nebudem to siliť, že ? Ja neviem ..., no tak tie drepy do 350 kg, Bence do tých 220 kg, tie mŕtvoly tiež  tak nejako tých 320 kíl, viac zatiaľ asi nie ...

To sú stále ale strašné čísla. Nemáš pocit, že keď sa bavíš s normálnymi cvičencami a hovoríš im, že si dáš tak ľahko na pretiahnutie drepy s 300 kg, že si myslia, že si z nich robíš srandu ?

(Smiech) Tak ja neviem, no ... Tak majú zabrať no .. (smiech) Čo im mám hovoriť ? Takto to jednoducho je ..

Už ti vlastne došla tá skutočnosť, že si teraz jeden z najsilnejších ľudí na celom svete ?

Až keď prekonám tých 1140 kg, tak potom môžem toto povedať. A inak jo, je to pekné, že som vyhral tie Big Dogs, ale nejako to neprežívam zatiaľ. Však idem v pondelok zase do práce.

Napriek tomu to musel byť pre teba obrovský zážitok  nie ?

Hovoríme o tej súťaži už tri roky a teraz sa to konečne podarilo. Áno to je pravda. Pred tromi rokmi som sa na to chystal prvýkrát, ale vtedy som si natrhol ten  prsník, potom to nevyšlo kvôli financiám, pretože Extrifit by mi síce cestu zaplatil, rovnako ako tento rok, ale nemal som pre ten podporný tím a až tento rok sa to všetko podarilo . No, ale čo ti budem hovoriť ? Posral som tam, čo som mohol, takže to veľmi nešlo podľa predstáv a tú súťaž som si moc neužíval tým pádom.

Než sa dostaneme k tým jednotlivým pokusom, ešte by ma zaujímalo, či je Big Dogs pre teba motiváciou aj na budúci rok ?

Jo, určite by som tam chcel zase pretekať. Oni ma teraz pozývali ešte na Pro RAW v marci, ale to je na mňa ešte veľmi skoro. To by som musel dať dva mesiace pauzu a zase do toho skočiť. Ja nie som ten typ, čo dokáže 3x do roka podať svetový výkon. Teda nie, že by som nemohol súťažiť, to môžem a môžem vyhrávať s nejakým sranda súčtom, ale chcem zakaždým prekonať ten svoj total a to by pri takom počte pretekov nešlo.

Takže poďme k tým jednotlivým pokusom. Zdalo sa mi, že si začal tú súťaž veľmi nervózne. Prvý pokus na drep úplne nevyšiel, že ?

Ja začnem tým, že hovorím, že to je naposledy, čo tam idem bez svojho motača  (bandáži ), pretože som mal cudzích , tí ich, ktorí ale motajú úplne inak. Skúšal som to dva dni predtým, niečo sme tam zmenili, takže to bolo lepšie, ale na tom preteku  to aj tak  nebolo ono. Dlho im to trvá a rovnako ťa nenamotají, ako si zvyknutý z domova. Ja to motávam veľmi na krv a veľmi na krv to tu vie motať len Zelený a Češka. Takže ja mám problém aj tú v Česku niekoho zohnať na namotanie bandáži . Musí mať tú silu v prstoch, aby ti to namotal. No a tým pádom, ako to dlho trvalo, už sa na mňa čakalo, už tam na mňa nadávali, takže už to bolo celé uponáhľané . Ale rovnako to bola hlavne moja vina, pretože som si nahlásil moc vysoko stojan a ja som to odtiaľ nemohol vyháknuť. No a ako som to chcel vyháknúť, tak to tam trochu zavadilo a celé mi to trochu zišlo po chrbte. Najskôr som si hovoril, že je tam hovno naložené, že to udržím, ale nakoniec som to musel zahodiť, pretože mi to začalo lámať prsty. Predsa len tých 420 kg v prstoch neudržíš, že ? Ale to, že som to zahodil dozadu a nedal prvý pokus na pretekoch, tak to sa mi stalo prvýkrát v živote.

Na videu je vidieť, že sa tie pomocníci teda riadne zapotili, keď tu činku chytali.

On ten za mnou to dobre videl, že tam je tento problém, takže bol nachystaný. Ale to vieš, tých 400 kíl nie je rovnaký chytať do náručia ako trojkilové decko ...

Druhý pokus sa už zdal v pohode ...

... no v pohode ... Ja som vedel, že mám natrénované. Drepol som doma 470 kíl, takže som si nechal naložiť tých 450 kíl, ale hovorím ti na rovinu, ťažších 450 kíl som snáď nikdy v živote nedrepol. Ako jednoducho keď tie bandáže nie sú dobre namotané, tak je to ťažké s touto váhou .. Ako chlapci sa snažili, ale ako tam jednoducho nemáš vlastného človeka, tak je to blbé .. Navyše ako som bol po tom prvom pokuse nervózny, tak som sa pri rozcvičovania povracal. Poblil som im tam  chodbu, aj  záchod. Pritom mi bolo dobre, neviem, čo sa poriadne stalo. Rozcvičoval som sa s 375 kg, drepnol som to a zrazu sa to nejako odmontovalo a zaboha som to nemohol zadržať. No a teraz som mal ísť s prázdnym žalúdkom na tých 450 kíl ... Takže som bol po tom zvracaní  taký priospalý a vôbec sa mi tam nechcelo. Tak som tam začal cmúľať aspoň tie Express gély, tie ma veľmi  prebrali. Jedol som tam aj banán a také tie veci, ale tie rýchle cukry v tom Expresse a ten kofeín mi pomohli. Však vieš, že ja na tieto nabudzováky veľmi reagujem. Takže na tú biedu to ešte celkom dobre dopadlo a veľmi som na ostatných nestratil.

Mňa zaujala ešte jedna vec. Čisto z laického pohľadu. Tá os činky sa neprehla pri tých najväčších váhach snáď ani o milimeter. To je nejaká veľmi  špeciálny tyč ?

Na drepy sa používala špeciálna tyč, ktorá je kalená do tony a len tá tyč má 25 kíl. Oproti Eleiko je tak o päť kíl ťažšia. S Eleiko sa ale drepuje lepšie, pretože ona tak ako zapruží a to ti trochu pomôže. Táto je strašne tvrdá, tá ti nepomôže ani o kilo. Eleiko používajú hlavne vzpierači, pretože im zapruží a oni toho vedia využiť.

A ty v Česku trénuješ s akou tyčou ?

No práve s tou tvrdou. Ja som si ju kúpil. To je moje vlastná tyč , takže na túto tvrdú ja som zvyknutý. Ale oni na nej trénujú všetci. Ona má totiž tú výhodu, že je aj o niečo dlhšia a ako sú všetci títo chlapi veľký , tak sa pod tú normálnu zle zmestia, pretože ako to držíš na krajoch, tak to hrozne láme zápästia a lakte a z toho potom bolia šľachy.

 

Dobre, tak poďme ďalej na ten Benč. Tam si to všetko dohnal.

Áno, ja mám ten benč silný, takže som vedel, že tu im všetkým utečiem. Samozrejme, nie o moc, ale podarilo sa to dorovnať a vedel som, že teraz rozhodne mŕtvola. Na Benči už som sa potom trochu upokojil a bolo to už lepšie.

Tie mŕtvoly teda prebiehali ako ?

Po tých drepoch a Benči to bolo ešte celkom vyrovnané, takže bolo jasné, že mŕtvola rozhodne. Hlavne úchopy. Ale oni si skoro všetci utŕhali mozole na tých mŕtvolách, takže to dopadlo, ako to dopadlo. Ja som už na tých 400 kíl jednoducho nemal silu. Bol som dobrý, nič sa mi neodtrhlo , ale sila už tam nebola.

Ty hovoríš, že si nemal silu, takže sa to zdá, že si to nezdvihol, ale ty si to vytiahol, len ti to neuznali.  Prečo ?

JJ, to ja som to vytiahol, ale mal som tam na chvíľku pokles, ak si si všimol. A preto mi to neuznali, to nesmie byť. Tá činka má ísť plynulo hore, ale to sa nestalo. Ja som  trochu poklesol, pretože .... No vlastne už ani neviem prečo .. Proste sila došla. Ja sám som cítil, že to nie je úplne dotiahnuté, pretože som vedel, že nemám zrovnanú hlavu. Keď to dotiahneš, stojíš vzpriamene, pozrieš sa na rozhodcov, vieš, že si dotiahol, ale keď sa poriadne pozrieť nemôžeš, tak furt akoby ťaháš. Takže som vedel, že mi to nedajú.

Mal si čas vôbec sledovať súperov ? Najviac ťa trápil asi ten Manuel Odell, nie ?

Áno, to je miestny, Austrálčan, bývalý ragbista. Ten bol veľmi kvalitným súperom, veľký pohodár. O desať kíl drepol  viac a myslím, že potom o 15 kíl vytlačil menej na Benči . Na mŕtvolu mal zaklad 390 kg, ale mal som z toho taký pocit, že ma tým chceli nejako zmiasť, alebo vynervovať či čo .. Ale ja som si išiel svoje. Ono to je dané tým, že keď pretekám  tu, tak nemám konkurenciu, takže vlastne súťažiam len sám so sebou. Na všetky pokusy tú chodím posledný, takže som zvyknutý, sústrediť sa len na seba a nevnímať to moc okolo.

Takže keď zistíš, že nepríklad  prehrávaš o desať kíl, tak ťa to znervoznilo , alebo naopak vyhecovalo ?

No keď som nedal ten základ, tak som bol  hrozne naštvaný . Som si hovoril, že to je všetko v prdeli ... no ... strašne ma to v tú chvíľu sral a za normálnych podmienok by som ten základ opakoval. Ale tu to bolo iné, veľká konkurencia a hovoril som si, že tých 420 kíl je ľahkých, že to mám natrénované a urobil som ten krok, že som si nechal naložiť rovno 450 kg. Myslím, že by som dal aj viac, ale ako som už hovoril, veľa vecí si pri tom drepe nesadlo, zlá konštelácia a aspoň, že to takto dopadlo.

Ja nemôžem opomenúť ešte ten záver, kedy sme tu všetci vytiahli vreckovky a začali plakať  pri tom, ako si pokľakol pred svojou priateľkou a teraz už snúbenicou Denisou. To si ten prstienok schovával niekde v trenkách ?

(Smiech) Neee, to mal Franta Brejcha pri sebe. Ale tiež som mu to povedal až 3 dni pred odletom. Hovorím mu, keď to nevyhrám, ani mi to nedávaj ...

Takže rodinné šťastie malo namále kvôli drepu ?

No tak ja by som Denisu požiadal o ruku niekde na pláži, alebo tak, ale tam nie, no ... (smiech)

Čo na to Denisa ?

No čo na to ? Tá hovorila, že tam prežila klinickú smrť, pretože tá, keby mohla, tak to dvíha za mňa. Ona so mnou chodí na tréningy, už vie, ako sa cítim a vie, keď už nemôžem, kedy ma má podporiť a tak .. Hrozne to prežívala.

Ako si vôbec oslávil to tvoje víťazstvo, keď si abstinent ?

No ako ...? Vlastne nijako. Ja som  si dal Agrezz pri pretekoch, a to vieš, ako to s ním mám. To ja normálne ani nemôžem, ako je na mňa silný. Ale teraz som ho mal a do dvoch do rána som tam čumel striedavo z okna a do stropu a teraz na mňa doliehala tá bolesť po pretekoch ... Tak som vypil liter mlieka a pokúšal som sa zaspať. Tak asi takto som oslavoval.

Mal si so sebou ešte nejaké doplnky ?

Jo, mal. V52, vitamíny, ten Agrezz a Express Gély, magnézium a horčík proti kŕčom a trochu proteínu, pretože bez neho ja sa nenaraňajkujem . Každý deň mám vločky s proteínom na raňajky a vôbec nechápem, ako som predtým mohol jesť ten chlieb  so salámou celé tie roky. To už by som si dnes nedal a to bola veľká zmena, ako som sa dostal k vám, že toho viem viac o jedle a tak ..

Ešte mi povedz, ako na teba zapôsobila Austrálie ?

Austrália je veľmi pekná, čistá, ľudia sú strašne ochotní a milí. Nestretol som tam za celý čas nepríjemnú predavačku. Ale nebyť usporiadateľa, Marka MARKOPOULOS a jeho brata, tak by som asi  toho asi veľa nevidel. On mal takého staršieho, ale veľa upraveného Forda, takže nás tým vozil po okolí, vzal nás na pláž a tak. Dostali sme od neho domáce klobásky z klokana. Vôbec je klokanie mäso strašne dobré. Skoro bez tuku, nie je ti po ňom ťažko, dokonca ani po údeninách. Tu si dáš párok a krkáš ho dva dni. To jedlo tam bolo strašne kvalitné, to som  spoznal hneď.

No a neprebehla tam nejaká ponuka, že by si u nich zostal a trénoval tam ?

Jojo, prebehla. Ale ja neviem anglicky, to by bol problém.

Tak to by si sa asi naučil, ak by si tam nejaký čas zostal.

Ouuu, to ti neviem. Myslím, že to skôr drepnem  500 kíl, než by som sa naučil po anglicky. (Smiech)

Ja ti Peter ďakujem za rozhovor a verím, že tých 500 kíl tam nabudúce padne.

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.