PETR PETRÁŠ - ZA POSLEDNÝ POL ROK SOM UROBIL OBROVSKÝ POKROK

 

 

 

 

 

 

 

 

Kôr ako  sa na webe Ronnie.cz dočkáte jeho tréningu s ďalším členom Extrifit Teamu Vlastom Kužeľom , svetovým rekordmanom v Benči , máme tu pre vás krátky rozhovor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahoj Peter, naposledy sme spolu robili videorozhovor v Žiline niekedy koncom marca. Čo sa odvtedy u teba udialo nové?

 

 

V prvom rade som si urobil nový rekord v drepe a to 450 kg. Inak sa viac a viac sústreďujem a pripravujem na súťaž v Austrálii, takže stále trénujem, jem  a spím.

 

 

Ten drep bol na súťaži, alebo v tréningu ?

 

Na súťaži. 

 

 

Takže regulárny uznaný a potvrdený drep 450 kg raw. Aká bola odozva publika na tento rekordný pokus ?

 

 

No vrieskali, no .. Bolo to dobré, pekná atmosféra. A vieš, kto mi potom napísal? Eric Lilliebridge, čo je asi druhý najlepší raw drepar momentálne. Sám od seba mi napísal, čo ma teda veľa prekvapilo a potešilo.

 

 

Aký je teraz momentálne najväčší výkon v drepe ?

 

480 kíl. Ono je teda viac s dresom, ale bavíme sa o tej rawke, čo robím ja. Takže len bandáže a opasok.

 

 

A prekonáš to?

 

No .... tento rok asi nie, ale trúfam si na to. Chcel by som to prekonať.

 

 

 

 

Akú úlohu hrá vek v powerliftingu ? Do koľkých rokov môže rásť tá sila ?

 

 

Najlepší strongmani a trojbojári sú od tej tridsiatky do štyridsiatky, pretože máš najvyspelejšie  kĺby, šľachy a tak. Celé je to usadené, šľachy posilnené tým tréningom a tie svaly už majú svoju vyzretosť a pevnosť.

 

 

 

 

Keď hovoríš o šľachách a kĺboch, tak pri pohľade na tie tvoje výkony má nezúčastnený divák strach, či sa práve tieto veci nepoškodia . Ty sa nebojíš?

 

 

 

 

Vieš čo, ja myslím, že to je dosť  geneticky dané. Mal som sparinga, ktorý bol taký ako ja. Rovnaké chlapisko. Ale na tieto veci jednoducho trpel, trhalo sa to a na tie výkony sa jednoducho nešlo dostať, pretože tie  zranenia tam boli. Kdežto ja som nikdy žiadne nemal.

 

 

 

Zaujíma ma to aj z toho dôvodu, že na facebookovom profile sa občas objavia tvoje tréningové série ako napr. Tlak na ramená v stoji so 180 kg, biceps so 125 kg a čitatelia tam píšu, že ťa musia  bolieť kĺby a tak. Určite poznáš tie reakcie, ktoré ti veštia, že si tie ramená odrovnáš  a tak podobne. Bolia ťa kĺby ?

 

 

Áno , čítam to. Niekedy je to sranda, ako čo tam občas ľudí dokážu napísať, to nechápeš ... Ale keby ma to bolelo, tak to nerobím. Ja viem, že niekto ide na silu cez tú kĺbovú bolesť, ale to ja nerobím. Keby ma napríklad pri  tých tlakoch  na ramená tie kĺby boleli, tak by som to s takou váhou  určite nešiel.

 

 

 

Teba čaká súťaž pozvaných Top lifterov v Austrálii. Ako ti ide forma nahor ?

 

 

Tu musím povedať, že čo som u Extrifit, tak mi to ide strašne hore. Fakt. Za ten polrok som urobil väčší výkonnostný skok, než za celé dlhé roky predtým.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tak to som rád, ale čo ti najviac pomáha ? Doplnky, podmienky ?

 

 

Ono to je celé komplet. Vďaka vám som sa veľmi  zviditeľnil, veľmi  mi pomáha spolupráca s Milanom Obořilom , je dobré, že sa môžem stretávať aj s ostatnými borcami , no a samozrejme tie doplnky dobre šliapu. To je obrovský rozdiel, keď tam šupneš len  pár aminokyselín pred tréningom, alebo si toho môžeš dať, koľko  potrebuješ. Ja teraz pijem po celý deň tie Aminofree, pri tréningu tie BCAA no a tak. V poslednej  dobe dávam aj veľa toho ActiNoxu, ako chlapci z Extrifit a toto všetko je strašne moc poznať na tej regenerácii . Ako hovorím, ja som teraz za posledný pol rok urobil obrovský skok vo výkonoch a to na tej hranici, čo sa pohybujem, už nie je len tak.

 

 

Máš nejaký konkrétny suplementačný plán?

 

 

Mám, ale aby som ti teraz povedal, koľko toho všetkého beriem, to neviem. Napísal mi to Milan a ja to len poctivo dodržiavam. Ako je toho dosť, no ..

 

 

Dostávaš aj ponuky na exhibície za peniaze?

 

 

 

No to práve vďaka tomu zviditeľneniu už áno. Teda zatiaľ málo, ale už som nejaké mal. Naposledy na Klobuckom  silákovi . Ale samozrejme ďalším sa nebránim.

 

 

 

 

 

 

 

 

Takže keby si ťa niekto pozval do posilňovne, aby si im predviedol nejaké finty na benč, alebo ako správne a efektívne vykonať Mŕtvy ťah, alebo všeobecne ako dobre a bezpečne vykonávať tie základné tri cviky, tak by si prišiel ?

 

 

Áno, určite. Záleží len na dohode. Ja myslím, že je tu veľa ľudí, ktorí si chcú len zlepšiť benč napríklad , tak tým by som určite dokázal poradiť. Aj z toho dôvodu premýšľam o tom, že by som sa presťahoval, pretože v Břeclave je ten okruh ľudí, ktorí by sa napríklad radi zlepšili silovo, obmedzený.

 

 

Takže ak tomu dobre rozumiem, rád by si sa venoval nejakému osobnému trénerstvu , ale zameranému na silové výkony.

 

 

 

Áno. A to bohužiaľ tu na Morave asi nedá. Ja nechcem a nemôžem nikomu radiť, ako sa pripraviť na súťaž v kulturistike, alebo zhadzovať do plaviek a tak. Tiež  vyzerám tak, ako vyzerám, takže baby by si ma ťažko verbovali  na to, aby som s nimi cvičil. Takže potrebujem väčší okruh ľudí, ktorí cvičia, a možno  by som mohol pomôcť tým, ktorých  nezaujíma úzky pás, ale to, aby zdvihli čo najviac na benč, alebo na mŕtvolu. Tak z toho dôvodu premýšľam, že by sme išli s priateľkou do Prahy. Je tam predsa len viac možností. Ale to by bolo určite  až po tej Austrálii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pred tou Austráliou, kam sa zídu tí najlepší pozvaní Lifter sveta, budeš ešte niekde pretekať ?

 

 

Áno, 24. septembra idem do Srbska na Majstrovstvá Sveta v trojboji, 14 dní na to je EVL s benchpress, kde budem súťažiť v Benchi  a potom už je tá Austrália, kam sa zíde vybraných 15 ľudí zo sveta. To považujem za vrchol sezóny.

 

 

A čo keď to vyhráš? Čo si od toho sľubuješ  ?

 

 

Že mi to otvorí ďalšie dvere. Že by som sa mohol dostať zase medzi ďalších ľudí, čo by mi mohli pomôcť v tom, čo robím. Verím, že by mohla prísť napríklad aj nejaká ponuka z Ruska.

 

 

Prečo zpráve  z Ruska ?

 

 

Pretože lift je tam obrovsky populárny a sú v ňom peniaze, na rozdiel odtiaľto. A ak vyhrám najlepšiu súťaž v lifte, niečo ako je Olympiu v kulturistike, tak verím, že si ma tam niekto všimne.

 


Takže keby prišla ponuka z Ruska, že by si u nich mohol trénovať, šiel by si ?

 

 

Ja už som kvôli športu toho toľko obetoval, že by mi to bolo jedno, či som v Rusku, alebo v Tramtárii. Jasné, že by som išiel. Ja nechcem ísť na súťaž, vyhrať ju a ísť robiť zase vodiča v pondelok. Ja by som rád pretekal tak dlho, ako to pôjde, chcem propagovať ten powerlifting a chcem sa mu venovať skutočne na 100%.

 

 

Ja myslím, že to chce každý športovec, ktorý má rád ten svoj šport.

 

 

Tak to máš určite pravdu.

 

 

Ďakujem Petr  za rozhovor.

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.