POTRÉNINGOVÝ ANABOLIZMUS A REPARÁCIA

Tento článok by som začal trošičku netradične, a to síce koncom. A aký koniec, že ​​to má byť ? Koniec tréningu, konkrétne. Asi každý si vybaví, čo sa po tých 45 - 75 minútach, či už tvrdého, alebo ľahšieho tréningu odohrá. Čo ja tak najčastejšie vídam, tak je proces, v ktorom si jedinci po tréningu odkráčaju do šatne (bez pretiahnutia po tréningu), to je hneď prvá chyba, ale čo už, možno  nemajú čas. Vraciam sa k predošlej myšlienke a ihneď po tom, čo otvoria svoju skrinku, v ktorej majú okrem oblečenia a tašky tiež pripravené svoje potréningové suplementy, to do seba začnú bezhlavo ládovať. Tu by som tento článok rád začal.

Takým najčastejším doplnkom stravy, alebo tiež suplementom, je proteín akéhokoľvek druhu. Či už hydro, srvátkový koncentrát, alebo izolát, alebo čokoľvek iné a nasleduje dávka BCAA. Ďalej je tiež veľmi vhodné užívať glutamine, čo je aminokyselina, ktorá je vo svalovej bunke zastúpená až zo 60%. Skúsenejší cvičenci tiež vedia , že je na mieste užívanie vitamínov a minerálov. Môže tu tiež figurovať akási kĺbová výživa, prečo nie, ale stále mi tu chýba jeden produkt, ktorý je po tréningu najzákladnejším stavebným prvkom a zároveň hlavné činiteľ svalové reparácie a anabolizmu, tým produktom je cukor.

Samozrejme nebudem hovoriť o cukre, ktorý je rafinovaný a obsiahnutý v potravinách, ako sú (sušienky, tyčinky, čokoláda, tortičky a iné nezmysly), tieto cukry ponecháme tým, ktorí ich nepotrebujú a že je tých ľudí naozaj veľa a neustále ich pribúda. Nie, my sa budeme baviť o cukre, ktorý je telu najviac vlastný a prospešný a tým je palatinóza.

Predstavte si, čo sa stane po tréningu, ktorý absolvujete. Telo používa ako primárny zdroj energie cukor, hlavne teda glykogén. Túto energiu, ktorú telo čerpá zo 2/3 vo svaloch a 1/3 z pečene, sa v tele kumulujú po dobu, kedy necvičíte a prijímate živiny, teda konzumujete (ryžu, zemiaky, ovsené bločky, chlieb, piškóty a podobné produkty). Hlavne tieto potraviny sú bohaté na sacharidy, ktoré sa v tele ukladajú ako forma energie. Akýmkoľvek tréningom, či už posilňovaním vo fitku, cyklistikou, plávaním, atletikou a ja neviem, aký šport vás ešte napadne, vyčerpáte, doslova vyžmýkate tieto glykogénové (cukrové) zásoby, ktoré sa vo vás naakumuloval v čase voľna. A tu sa dostávam k prvému odseku, aký produkt do seba hodíte. Myslíte si, že telo potrebuje po náročnom tréningu bielkovinu ? Ani náhodou ! Tým, že vypijete proteín ihneď po cvičení sa stane akurát ten proces, že sa bielkoviny v pečeni veľmi obtiažnym spôsobom premenia  na zdroj energie, teda glykogén. Takže namiesto toho, aby ste svalovým bunkám, ktoré sú po náročnom tréningu úplne zdevastované a hovoria niečo v štýle: ,, daj mi cukor, nech sa môžem obnoviť ! ", Tak im tam pošlite bielkovinu, čím po tréningu telo ešte viac zaťažíte, pretože bude nútené v pečeni bielkovinu premeniť na glykogén a ten následne dopraviť do svalovej bunky, čiže myocytov.

Takže odpoveď na otázku, či rýchly cukor patrí ihneď po tréningu ako základná makroživina  znie jednoznačne ÁNO, ale pozor pri jeho výbere, nie všetok je žiaduci. Samozrejme je možné udeliť výnimku obdobia pred súťažou, kedy je diéta veľmi striktná a cukor po tréningu by mohol narobiť viac škody, ako úžitku. Nezabúdajte však na ten fakt, že ak máte nasadené sacharidové vlny, alebo akúkoľvek inú diétu, kde si príjem cukrov denne počítate, tak cukor po tréningu jednoznačne patrí do vášho celkového prijmem. Ideálne príjem je medzi 30 - 50 gramami kvalitných rýchlych cukrov (palatinóza, dextróza, Vitargo).

Dúfam, že tých pár viet, ktoré sú hore spísané, vám otvorili oči ohľadom prijmem cukrov ihneď po tréningu. Teraz, keď máme cukor po tréningu rozobratý, sa poďme pozrieť na ďalšiu zložku, ktorá je pri tréningu spotrebovaná a to sú aminokyseliny. Nenechajte sa ale zmiasť tým, čo som napísal. Jedná sa o aminokyseliny, nie iba BCAA. Aký je v tom rozdiel ?

BCAA, teda z anglického výrazu Branched chain amino acids (vetvené reťazce aminokyseliny) sú uvádzané iba 3 a to ešte v najviac známom pomere 2: 1: 1. Jedná sa o aminokyseliny (Leucine, Izoleucín a valín).

Aminokyseliny by mali obsahovať široké spektrum teda (Leucine, izoleucínu, valínu, Glutamine, phenylalanine, Alanine, Glycine, Tyrosine, treonín, Lysine, Arginine, Tryptophan, Methyonine, histidín, ornitínu). Nie je ich práve málo, čo ?

Jednoznačná voľba po tréningu je teda široké spektrum aminokyselín, najlepšie vo forme gélu, alebo v tekutej  formy, aby ste telu uľahčili prácu a rovno tam poslali tie aminokyseliny už v takej forme, aby sa len zabývali vo svalovej bunke. Tu by som rád vypíchol  úplne jedinečný a dovolím si tvrdiť, že ojedinelý produkt a tým je Aminofree - peptides, alebo tiež Aminogel.

Aminokyseliny a cukor po tréningu prijímajte najlepšie naraz. Predstavte si svalovú bunku po tréningu ako vysávač, ktorý do seba vtiahne čokoľvek, čo bude blízko. Kombinácia aminokyselín a cukru je tá najlepšia možná voľba, ktorú môžete onomu "vysávaču" dopriať, pretože dôjde k okamžitému vstrebaniu látok a následnej svalovej reparácii , tým dôjde k obrovskej anabolickej  reakcii.

Ak by ste chceli byť na svoje telo extrémne dobrí, tak je úplne ideálny popíjať túto kombináciu po dúškoch v naťahovacie fáze po tréningu.

Čo sa týka proteínových preparátov, tie majú jednoznačne svoje opodstatnenie po tréningu, ale až potom, čo sa do svalových buniek vstrebe cukor a aminokyseliny. Za mňa by som odporučil požitie proteínového preparátu aspoň 30 minút po tom, čo dopijete poslednú kvapku aminokyselín a rýchleho cukru.

A ako je to s pevným jedlom po tréningu ? Pevné jedlo po tréningu je vhodné konzumovať až potom, čo sa vstrebú aminokyseliny, cukor a bielkovina z proteínu, dajme tomu teda hodinku po tom, čo dopijete poslednú kvapku proteínového preparátu. Tu by som chcel opäť vypichnúť neskutočné využitie a opodstatnenie hydrolizovaných proteínov, či už so stupňom DH12, alebo DH32, ktoré firma Extrifit ponúka. Samozrejme, že ten proteín s označením DH32 bude zase o niečo lepší, než DH 12.

Tento článok možno tak trošičku vyvracia isté teórie, ktoré možno vo videách profíkov vidieť, lenže ich metabolizmus a metabolizmus náš sa nedá absolútne vôbec porovnať. Garantujem vám, že ak budete dodržiavať vyššie uvedený postup, tak sa výsledky určite dostavia . Takže nezabudnite k svojej ďalšej objednávke pribaliť aminokyseliny, palatinózu a hydro.

 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.