POZOR NA ALKOHOL - NIE LEN POČAS SVIATKOV

Etanol, tiež známy ako alkohol, je pravdepodobne najrozšírenejšia droga na svete. Každý z nás vie, ako je zdraviu škodlivá, ale napriek tomu si ju skoro každý z nás občas dopraje. Alkohol dostanete všade  a navyše vás dostane do nálady. Skoro nikto sa už nepozastaví nad konzumáciou niekoľkých pivek pri večernej návšteve nejakej tej obľúbené krčmy.
Alkohol nemá ale iba negatívne účinky na celkový stav organizmu, ale môže pekne zamávať s našou postavou. V nasledujúcom článku sa dozviete niekoľko dôležitých informácií o alkohole a jeho vzťahu k budovaniu svalovej hmoty a cvičenie v posilňovni vôbec.

Priame vplyvy

Redukcia tukov

Ak sa snažíte držať svoju váhu na uzde, trápite sa s diétou, radšej sa alkoholu vyhnite.
Na rozdiel od ostatných drog je alkohol výživná látka, a preto obsahuje 7,1 kal v jednom grame, teda približne dvakrát viac kalórií ako sacharidov a proteínov . Ale na rozdiel od ostatných výživných látok nevyvoláva pocit nasýtenia. Ak si predstavíme, že jeden drink (pohár piva, vína alebo tvrdého alkoholu) obsahuje asi 12 gramov etanolu, mohlo by to s naším príjmom kalórií pekne zamávať. Alkohol nám teda dodáva veľa zbytočnej energie, ktorú potom musíme pracne vybiť vo fitku.

Budovanie svalovej hmoty

A ako je to s vplyvom alkoholu na budovanie svalovej hmoty?
Alkohol vedie bohužiaľ k úbytku koncentrácie testosterónu a rastového hormónu v tele. Tým znižuje produkciu dvoch najdôležitejších hormónov podstatných pre budovanie svalovej hmoty. Alkohol tiež zvyšuje produkciu katabolického hormónu kortizolu. A aby toho nebolo málo, alkohol dokonca zabraňuje proteosyntéze, teda tvorbe pre bodybuildermi veľmi potrebných bielkovín.

Rastový hormón:

Vedeckým pokusom bolo preukázané, že požitie alkoholu zodpovedajúce 4-6 alkoholickým nápojom došlo po 1,5 hodine k poklesu hladiny rastového hormónu na 4-7% východiskovej hodnoty. Za 24 hodín sa hladina pohybovala približne okolo 66-86%. Z týchto hodnôt vyplýva, že konzumácia alkoholu vo vysokej miere, môže mať zásadný vplyv na budovanie hmoty.

Testosterón u mužov:

Pravidelná konzumácia alkoholu má vplyv nielen na výšku hladiny rastového hormónu, ale tiež značnou mierou ovplyvňuje produkciu testosterónu. V tomto prípade ovplyvňuje produkciu tohto hormónu séria rôznych priamych a nepriamych mechanizmov. Alkohol zásadne ovplyvňuje funkciu tzv. Leydigových buniek vyskytujúcich sa v semenníkoch mužov a produkujúcich testosterón, ako priamym toxickým účinkom, tak tiež aktivitou voľných radikálov. Ďalšie vplyv spočíva v redukcii produkcie dôležitých enzýmov, ktoré sa podieľajú na tvorbe testosterónu. Alkohol je kontraproduktívny najmä vo vysokých dávkach a v spojení s tréningom. Ak skonzumujete 1 g na 1 kg telesnej váhy, nebude to mať na vašu výkonnosť a budovanie hmoty zrejme žiadny zásadný vplyv.

Pozor ale na bujaré noci!

Testosterón u žien:

U žien je to s alkoholom trochu inak. Produkcia testosterónu u žien totiž prebieha inde než v pohlavných orgánoch. Bolo preukázané, že požitím 1,2-2 g alkoholu na kilogram telesnej váhy možno zvýšiť hladinu hormónom žien z 25% na 54%. Nie je to skvelé? Myslím, že byť ženou, by sa aspoň v tomto prípade mohlo vyplatiť. :)

Proteosyntéza

Obľúbený alkohol ale neovplyvňuje len produkciu rôznych hormónov, ale zasahuje priamo do zložitých procesov prebiehajúcich v ľudskom tele. Alkohol a jeho metabolit aldehyd totiž znižujú proteosyntézu v bunkách svalových vlákien, ktorá je nevyhnutná pre tvorbu bielkovín a tým nárast objemu svalovej hmoty. Bolo preukázané, že po konzumácii 0,8-2 g etanolu na kg hmotnosti došlo k poklesu proteosyntézy o 20-35%. Po 24 hodinách sa ale hodnota poklesu vyšplhala na 63%, pretože sa k nej pripojil vplyv ďalších hormonálnych zmien.

Odvodňujúce účinky

Alkohol má všeobecne odvodňujúce účinky a je samozrejme nevhodný ako nápoj pri športe. Spolu s týmto odvodňujúcim účinkom je zviazaný tiež úbytok minerálnych látok, ktoré sú potrebné pre správnu funkciu svalov. Načo sa teda dopovať rôznymi potravinovými doplnkami, keď je potom rovnako spláchnete pohárikom niečoho ostrejšieho.

Nepriame vplyvy

Imunitný systém

Alkohol negatívne pôsobí na imunitný systém a zvyšuje riziko vírusových a bakteriálnych infekcií. Správny a kvalitný tréning môžeme ale vykonávať len vtedy, keď sme fit a cítime sa dobre.

Spánok

Alkohol má síce upokojujúce účinky na centrálny nervový systém a pomáha nám zaspať, ale problém spočíva v tom, že sa pod vplyvom alkoholu mení REM fázu spánku, ktorá predstavuje časť spánku nevyhnutnú pre dostatočnú telesnú a duševnú regeneráciu. Negatívny efekt bol zistený už po 2-3 alkoholických nápojoch. Alkoholom si môžeme túto REM fázu, ktorá trvá približne 90-120 minút, bohužiaľ značne skrátiť.

Mýtus: Alkohol sa pri tréningu vypotí.

V športových kruhoch koluje tiež mýtus, že je možné po nočnom ťahu vykonať ďalší deň kvalitný tréning, ako by sa nič nestalo a zvyškový alkohol sa pri tom mal takpovediac "vypotiť". Tréning v podnapitom stave ale predlžuje dobu odbúravania alkoholu a navyše má škodlivé katabolické účinky.

Zhrnutie na záver:

Z článku vyplýva, že konzumácia alkoholu náš tréning v posilňovni určite nezkvalitní. Alkohol redukuje hladinu anabolických hormónov a zvyšuje hladinu katabolických hormónov v tele, takže si skôr naše pracne vybudované svaly začneme sami pojedať. Alkohol tiež do istej miery spomalí regeneráciu po tréningu, spôsobí vyplavenie dôležitých minerálov a vitamínov, a my tak budeme náchylnejší k chorobám. Jedinú výhodu majú ženy, ktorým sa po malom množstve tejto látky, môže zdvihnúť hladina testosterónu, a ony tak môžu zlepšiť svoje výkony v posilňovni.
Alkohol všeobecne neškodí len jedincom, ktorí chcú nabrať hmotu, ale aj tým, ktorí chcú zhodiť nejaké to kilo tuku, pretože jeho konzumáciou do seba dostanú poriadnu dávku kalórií.
Medzi ďalšie, nezmieňované účinky, možno zaradiť napr. Zvýšenie hladiny kyseliny mliečnej vo svaloch, čo môže viesť k svalovým kŕčom či bolestiam kĺbov. Nebezpečná je tiež kombinácia alkoholu s anabolickými steroidmi, kedy dochádza k negatívnym účinkom na rast svalov a činnosť vnútorných orgánov, alebo prípadne k rozvoju gynekomastia.

Takže na zdravie! Ale dajte si radšej len jeden pohárik!

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.