PREČO JE LEPŠIE MAŤ KRV SKôR TAM HORE

Je mi úplne jasné, že ste na ten článok klikli len kvôli nadpisu, lebo čakáte zase nejaké tie čuňačinky. Ale smola páni a možno aj dámy, bol som cez víkend v kine na Inferne a videl som sa v tom, že v kulisách vybuchujúcich áut a akčných naháňačiek vám autor natlačí do hlavy aj sem tam užitočnú informáciu. Takže až pôjdem do Bibione, pretiahnem to na Rím a budem tam ako doma s vedomím, že do budov v Taliansku sa dá dostať zásadne skrytou chodbou, tunelom, alebo  záhadným labyrintom hádaniek. A to sa hodí, keď si budete chcieť prezrieť nejakú pamätihodnosť zadarmo. Takže aj ja vás pomocou bulvárneho nadpisu pripútam k informáciám, ktoré zapríčiní to, že budete mať prsia väčšie než váš dámsky náprotivok. A to potom zažijete Inferno u vás doma.

Ide totiž o napumpovanie maximálneho množstva krvi do svalových vlákien a jeho prínos. A hneď na začiatku si povedzme, že nasledujúci článok nie je zaručeným receptom a jedinou cestou k cieľu, ale len jednou z nich. Bolo by totiž fér hneď zo začiatku  napísať, že veľa kulturistov trénujúcich podobne ako siloví športovci s počtom opakovaní v rozmedzí 3-5, hutné, kožu napínajúce a masívne napumpovanie nikdy nepoznali. A rastú. A rastú veľmi dobre. Príkladom je  napríklad Radek Lonc, ktorý si na nejaké techniky zaručujúce prepumpovanie svalových skupín nikdy nepotrpel. Nie, že by robil takto málo opakovaní, ale za "typickú pumpu " sa dá považovať ťažko. Zo skutočne veľkých mien si požičiate príklad Ronnieho Colemana a jeho séria práve o toľkých spomínaných opakovaní. A povedať o ňom, že by bol malý ? Nuž, to by som potom musel o stole  Ikei zloženého zo 4 kusov drievok od nanuku a štvrťky papiera, ktoré pri sebe držia kancelárska sponka, vyhlásiť, že ide o stôl Ľudovíta XIV. A naopak, taký Vojto Koritenský je typickým predstaviteľom pumpovacích techník, ktorému na argumentačnú pomoc prichádza Phil Heath čoby príklad zo sveta príšer. Takže akokoľvek si predstavíme obrovské záťaže, ktorú drvia vo svojich dlaniach kulturisti, faktom zostáva, že mnohým z nich stačili k rastu veľa sérií so strednými váhami, veľa opakovaní a pumping, pumping, pumping.

Určite to sami poznáte. Keď cvičíte sériu do absolútneho zlyhania, zlyháte kvôli váhe, alebo opakovaniu. Vaše svaly skrátka po čase odmietnu prácu. A to sa deje z dvoch dôvodov: buď ide o zlyhania myofibril alebo mitochondrií. K zlyhaniu myofibril dochádza počas tréningu s ťažkými váhami. Takýto tréning myofibrily poškodzuje, vedie k hypertrofickej syntéze proteínov a optimálnemu rastu, predovšetkým bielych svalových vlákien. V tomto prípade sa nedostaví pálivý pocit vo svaloch ani napumpovanie. Kdežto zlyhanie mitochondrií zažijete pri dlhšie trvajúcej činnosti s ľahkými váhami, ktoré nie sú schopné poškodiť myofibrily a vyvolať rast. Sval jednoducho vyčerpá svoju energiu a naplní sa laktátom, ktorý bráni svalovým vláknam pokračovať v kontrakciách. To je ono pálenie, ktoré mnohí tak dobre poznáte. Pre vaše zlyhanie doma (alebo u susedky) vysvetlenie nemám, ale jedno je isté, pokiaľ vášho malého priateľa partnerka nedokáže prebudiť k životu, tak si ho jednoducho nezaslúži.

Čo je teda tá podstata napumpovania, ktorá by mala prinášať výsledky ? Veď o pár riadkov hore sa píše, tréning s ľahšou váhou nedokáže vyvolať rast. Lenže, počas skrátenia svalových vlákien pri kontrakciách dôjde k zväčšeniu ich objemu, stlačeniu kapilár medzi vláknami a zastaveniu prietoku krvi. Po skončení série, sa kapiláry otvoria, pričom spätný krvný tlak priestor medzi vláknami okamžite premyje. Ohromné ​​množstvo tekutiny v priestoroch medzi vláknami spôsobí osmotický tlak na svalové bunky, ktoré bránia prirodzenému odstráneniu laktátu. Keďže žilové kapiláry dokážu pojať spomínanú tekutinu v malom pomere, mezivláknové priestory ostávajú dlho preplnené krvou a vzniká "napumpovanie". A toto prekrvenie svalov má ďalekosiahly význam. Jediným spôsobom, ako do svalu dopraviť stavebné zložky a kyslík, poťažmo odstrániť metabolity, je krv. Inými slovami, čím viac krvi v svale, tým viac potenciálu k rastu. Samotný tréning s ťažkými váhami síce vytvorí rastovú stimuláciu, ale súčasne vyčerpá vašu zotavovaciu kapacitu tým, že poškodí vlákna na bunkovej úrovni a zahltí ich odpadmi pracovného metabolizmu.

A ako sa hovorí, každý dobre vykonaný skutok zaslúži trest. A ten tres je v podobe odpadu, tzn. metabolitov, ktorú sú potrebné odstrániť. Aj keď ... Podľa jednej teórie metabolity priamo podporujú rast (z každej molekuly laktátu vznikajú dve molekuly kreatínfosfátu, zvyšný laktát sa v pečeni mení na glykogén, pri rozpade kreatínfosfátu na energiu pre svalový sťah stimuluje zvyšný kreatín rast novej stiahnuteľné bielkoviny) a slúži k obnove makroergických fosfátov. Takže teraz čo ? Kulturisti o tom spravidla nemajú páru, ale iste niekde už začuli termín "tá bolesť sa musí vybehať". Keď metabolity ihneď po cvičení zo svalov odstránime (odplavíme) tým, že napr. Pôjdeme po tréningu behať, sval sa zotaví a nebude tak bolieť, ale neporastie (prinajmenšom teoreticky) tak rýchlo, ako by mohol. Brrr, to je príšerná myšlienka, pretože dôvod prečo sa radšej neváľate  na pohovke a nehráme Mafiu, je ten, že rozhodne rast chceme. Zdá sa, že optimálnym riešením je, ak počkáme  15-20 minút, než sa vrhneme na ďalšiu partiu. Problém je v tom, že nie každý sa môže flákať  20 minút po fitku a hrať sa na poslaneckú produktivitu práce. V tom prípade je vhodné zostaviť program tak, aby ste precvičovali susediaci svaly - trapézy a ramená, prsné svaly a ramená, bicepsy a tricepsy, kvadricepsy a hamstringy.

 

Ak ste to prelúskali až sem, je celkom možné, že to pre vás bol úplne zbytočný článok, pretože výhody prepumpovania máte v malíčku. Ale je tiež možné, že ste nerozumeli ani slovo. Pravdepodobne preto, že tých odbornejších výrazov je tam tentokrát trochu viac. Nedivím sa vám, práve  cez víkend prebehla médiami správa o nejakom superkyberútoku, ktorý mali na svedomí routre a kopírky alebo čo. A pekne šťavnato opisovali túto melu krok za krokom. IT špecialisti mali určite o dobrodružné  čítanie postarané, ale ja som z toho pochopil akurát to, že Skynet už zošruboval jednu nohu Terminátora a z mojej mikrovlnky na mňa jedného dňa vyskočí Decepticonmi.

Takže to vezmeme pekne ľudsky polopate. Pre rast svalov je výhodné, ak do neho naženiete krv na prasknutie a necháte ju tam chvíľu pôsobiť. Teraz už vám asi dochádza, prečo Vojto a iní kulturisti si sťahujú ruky . Pretože chcú, aby tá krv, Narvaná všetkými možnými stavebnými látkami zotrvávala v oblasti čo najdlhšie. Bohužiaľ, prsia, alebo chrbát obmotať nejdú. Aj keď ... u tých pŕs to nie je tak úplne pravda, ale to je zase písanie pre inú stránku, kde sa musí klamať o vašom veku.

Narazili sme však na jednu kľúčovú vec. A to tú, že krv musí byť plná stavebných látok ideálne v prebytku. Ak hladujete, alebo vaša strava neobsahuje dostatočné množstvo aminokyselín a tým nemyslím len BCAA, alebo glutamín, ale kompletné spektrum, ďalej vitamínov a minerálnych látok, tak je vám to platné rovnako ako pupočná kýla . Nechcem vám tú nabulíkovať, že bez všetkých doplnkov výživy, bez všetkých tých pridaných aminokyselín, glutamínu atď .. sa nezaobídete, to rozhodne nie, ale každopádne si ich budete musieť zabezpečiť v strave. A s pomocou doplnkov je to proste jednoduchšie a stráviteľnejšie. No, a že v každom prípade platí, že rožok s maslom pred tréningom túto stavebnú maltu vážne nedodajú, práve tak ako nie je žiadna výhra obed v kantíne či školskej jedálni. No a to je asi tak všetko. Ja viem, že žiadny prelomový článok to asi nie je, ale o bicepse sa píše už asi 70 rokov a stále padajú otázky, ako ho  cvičiť. Práve  tak zakaždým, keď sa vo videu objaví Vojto s bicákom zaškrcenými ako hurka  10 sekúnd pred prasknutím , pýtate sa, k čomu je to dobré. Tak pretože preto.

 

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.