Prečo konzumovať pangamín?

Program alebo československý patent Pangamín má svoje opodstatnenie v zdravej strave, pri športe a aj ako prevencia voči chorobám. Výhodou je, že má široký rozsah pôsobenia a v špeciálnych formulách ho môžu užívať dospelí aj deti. V čom tkvejú jeho „opojné“ účinky?

Čo je pangamín?

Opojné v úvodzovkách preto, že ide o výživový produkt vyrábaný z pivovarských kvasníc. Konkrétne jeho produkcia závisí od aktívnych pivných kvasiniek, ktoré metabolizujú cukor na alkohol. V momente, keď sa celá pozornosť dostáva pivným mikroskopickým hubám, očakávame produkciu vitamínov skupiny B. Takto sa pivovarské kvasnice dostávajú k podpore zdravia a kondície.

V našej ponuke nájdete komplex vitamínov B.

Zloženie a účinky pangamínu

Stručne možno o pangamíne povedať, že obsahuje vitamíny skupiny B, bielkoviny, minerálne a stopové prvky. Bližšie v ňom vyčleňujeme vitamín B12, zvýšený obsah esenciálnych aminokyselín (kys. linolová a linolenová), vlákninu, vápnik, sodík, draslík, železo a chróm.

Účinky pangamínu sa najčastejšie spájajú s dominantným zastúpením vitamínov B. V súvislosti s tým sa pangamín využíva:

  • na zlepšenie imunity a metabolizmu
  • na podporu zdravej črevnej mikrofĺóry
  • pre lepšiu fyzickú a psychickú odolnosť
  • pri stavoch úzkosti, vyčerpanosti, ospalosti až pri dlhodobých stavoch únavy
  • po prekonaní infekcií a v pooperačnej fáze
  • na výživu pokožky a slizníc
Pozor! Popri doplnkoch s obsahom pangamínu treba obzvlášť kontrolovať príjem cukrov. Môže dôjsť k zbytočnému zaťažovaniu organizmu, k vzniku plesní a infekcií, prípadne sa môže prudko zvýšiť hladina cukru v krvi. Preto aj ako jednu z rizikových skupín pri užívaní pangamínu vyčleňujeme diabetikov.

Medzi zdravými jedincami široká škála rizikových skupín nie je. Dokonca sa odporúča pangamín pre deti v období rastu a pre tehotné ženy, aby sa predišlo predčasnému pôrodu či rôznym vývojovým poruchám.

Aké pozitívne skúsenosti prináša konzumácia pangamínu?

Pangamín ako výživový doplnok pri poruchách z dlhodobých ochorení z nachladnutia

Napomáha zvýšeným obsahom vitamínov B1, B2, B6, B9 a B12. Obmedzuje problémy s črevnou mikrofĺórou, no musí byť obohatený o bifi baktérie. Aminokyseliny v jeho zložení napomáhajú zdravej pečeni. Taktiež zmierňuje kožné problémy, napr. pri akné. Pangamín sa dostáva aj do terapeutických programov na zvýšenie schopnosti otehotnieť.

Pangamín ako súčasť modernej gastronómie

Vo forme kvasnicového prášku pangamín využívame na dochucovanie polievok, omáčok a šalátov. Pridávame ich až k hotovým jedlám, keďže pri tepelnej úprave sa z nich vytrácajú účinné látky.

Užívanie pangamínu pri cvičení

Viete, že okolo tohto výživového programu zbytočne kolujú fámy o pangamíne na priberanie?

V podstate priberáme zo všetkého, čo skonzumujeme, prečo sa toľko obávať práve pri pangamíne? Vyplýva to z celkového životného štýlu a pokiaľ sa zameriame na umiernenú a pestrú strava a na pravidelný pohyb, vo výsledku nemusíme až tak narásť.

Trochu pravdy aj tak na tom bude. Inak by sa s pangamínom nespájala podpora nárastu svalov a objemu.

Pangamín má svoj význam práve u športovcov v objemovej fáze a pri silových tréningoch najmä pre unikátne zloženie – vitamíny skupiny B v kombinácii s bielkovinami zlepšujú chuť do jedla a navyše predlžujú fázu nasýtenia.

Odborník radí  

Pri žiadnom výživovom produkte nie je uvážlivé zvyšovať odporúčané dávky. Na pangamín sa vzťahuje 3 – 5 tabliet denne u dospelého človeka. Popri výžive sa upriamujeme aj na kvalitu tréningov a regeneračnej fázy. Potrebujeme dosiahnuť komplexný tréningový efekt, uprednostňujeme skôr cviky s voľnými váhami a po max. dvojdňovom tréningu, ďalší deň regenerujeme.    

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Horčík a jeho denná dávka

Horčík a jeho denná dávka

Horčík (magnézium) nesie mnohé prívlastky, no jeden z najvýznamnejších je životne dôležitý minerál. V bežnej terminológii si ho vieme zapamätať ako prvok života alebo životabudič pri nadmernej fyzickej a psychickej záťaži. Dôležité je ale vedieť, ako správne horčík užívať a v akom množstve ho prijímať v špecifických prípadoch. Zobraziť celý článok

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

Aký je vhodný jedálniček na rysovanie?

To, aký jedálniček na rysovanie uprednostniť, vyplýva zo všeobecný zásad rysovacieho programu. Na začiatok treba vedieť, čo je rysovanie a ako sa to odzrkadľuje na vyváženom príjme makroživín. Vždy participujú bielkoviny, sacharidy a tuky, majú ale špecifické funkcie a fázy úspešného rysovacieho programu. Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.