Prečo sú orieškové maslá vhodným doplnkom pri fitness strave?

Všetko, čo skonzumujeme, je zdrojom energie - časť z toho je plne využitá, ostatná sa ukladá do zásob. Výnimkou nie je ani orieškové maslo. Aj tento typ stravy má svoje viac aj menej zdravé verzie.

Nekvalitné sú tepelne upravované, doplnené o zvýrazňovače a umelé ochucovadlá. Obsahujú rafinovaný cukor a soľ. Je síce pravdou, že aj zdravé orechové maslá patria k energetickým bombám, no striedma konzumácia a výber prospešných surovín ich stavia na piedestál superpotravín.

Aké benefity prináša orechové maslo pre ľudské zdravie?

Kvalitne pripravené bez použitia oleja je zdrojom zdravých tukov (nenasýtených mastných kyselín). Obsahuje vysoký podiel bielkovín, niektoré unikátne orieškové superpotraviny až rovných 30%! Napr. náš Extrifit Proteinut.

Orieškové maslo - mandle

Telu dodávajú esenciálne živiny, vitamíny skupiny B, E, prírodné antioxidanty a cenné minerály (zinok, draslík, magnézium, železo). Nutrične vyvážené orechové maslo upravuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu a zabraňuje prudkým výkyvom v hladine krvného cukru.

Pri redukčných diétach a fitness strave je výhodou, že predlžuje pocit nasýtenia. Znižuje sa riziko návalov hladu, ktorým len málokto odolá. Dôsledkom býva vyjedávanie zdrojov rýchlych cukrov.

Prečo sa oplatí mať orieškové maslo aj vo svojej kuchyni?  

Je skvele využiteľné a ľahko skladovateľné. Aj keď sa rozhodnete uplatniť domáci recept na prípravu orechového masla, neorientujte sa iba na arašidy, vlašské či lieskové oriešky, ale aj na kešu, kokosové orechy či makadamiové.

Ak ste nároční, pripravte si vlastné alebo hotové zakúpte superkrémy s rovnakým zastúpením každého druhu orechov - vyskúšajte Extrifit Nut 6. Výhodou týchto produktov je, že ich uplatníte takmer pri každých raňajkách či pri rýchlom snacku.

Pozrite si našu ponuku orieškových masiel.

Môžete ich pridať do zdravých sladkostí, krémových smoothie, do nátierok a omáčok. Zvýrazňujú chuť celého pokrmu a nadlho zasýtia.

Aké orieškové maslá sú u nás najobľúbenejšie?

Dlhé roky sme len závistlivo sledovali, ako si v amerických seriáloch pochutnávajú na arašidovom masle. Dnes túto pochúťku nájdeme takmer v každom supermarkete.

Pre jeho zdravú verziu je dôležité množstvo približne 7 g bielkovín (v 2 polievkových lyžiciach) a 2 g vlákniny. Prospieva svalom. Vo fitness režime sa uplatňuje v pokrmoch pred tréningom a bežne na raňajky pred každým náročným dňom. Je bohatým zdrojom draslíka, ktorý posilňuje trávenie a srdcovo-cievny aparát.

Pozor!

Ak prežívate obzvlášť náročné a stresujúce obdobie, odporúčame siahnuť po mandľovom masle. Prospieva nervom a zlepšuje činnosť mozgu pre zvýšený obsah riboflavínu a l- karnitínu. Obsahuje vitamín E ako antioxidant na ochranu pokožky pred starnutím. Upravuje hladiny pH v žalúdku. Je zdrojom polysacharidov na postupné uvoľňovanie glukózy do krvi. Zmierňuje tým riziko ochorení spojených s cukrovkou.

Pre krvotvorbu a ochranu buniek pred oxidačným stresom je výnimočné kešu maslo. Má menšie zastúpenie vlákniny. Je jemné a menej výrazné.

Skvelé tipy na prípravu zdravých orieškových masiel

V závere vám predstavíme, ako si za pár minút pripraviť chutné mandľové a kešu maslo.

Recept na mandľový krém pozostáva:

  • z 2 šálok mandlí,
  • 1 PL agáve sirupu alebo medu, 1 PL kakaa, za lyžicu chia semienok a podľa chuti použijeme morskú soľ

Mandle si najprv opečieme na sucho (max. 8 minút). Po miernom opražení na panvici ich necháme vychladnúť. Rozmixujeme a pridáme ostatné ingrediencie. Do masla môžeme pridať za lyžicu kokosového oleja, čím mu dodávame na príjemnej, ľahkej konzistencii.

Pri kešu masle postupujeme podobne. Po vychladnutí a rozmixovaní nám vznikne typická prášková konzistencia. Prilievame po troške extra panenský kokosový alebo olivový olej. Môžeme dosiahnuť viac tekutú alebo krémovú hmotu pre široké uplatnenie v ďalších receptoch.

Každé kvalitné orechové maslo možno skladovať v komore alebo v chladničke. Musí byť dobre uzatvorené, pričom max. doba uskladnenia je rok a pol.

foto: pxhere.com, pxhere.com

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.