PREČO SÚ PROTEÍNY NEVYHNUTNÉ PRE RAST

 

 

 

 

A keďže nie je nikdy na škodu mať ucelené informácie (a čo si budeme rozprávať - ​​asi nemáte veľa času pátrať a prečítať hŕbu materiálov a chcete poznať predovšetkým základné fakty), tak v dnešnom článku pre vás máme päť základných faktov o bielkovinách v kulturistike, ktoré by ste mali poznať, aby vám svaly rástli.
Navyše ako bonus sa dočítate pár informácií o výhodách a nevýhodách konzumáciu proteínov jednak v ich prirodzenej forme a jednak v prípravkoch.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-rast-1_077dd19b31dfee0ba224c88d079932dd.jpg

 

 

 

 

 

BIELKOVINY PODPORUJÚ SVALOVÝ  RAST

 

 


Predovšetkým ich stavebné kamene, tj. Aminokyseliny ako jednotky proteínov, zvyšujú vylučovanie niektorých hormónov, ktoré ovplyvňujú novotvorbu poškodených svalových buniek. Keď jete stravu s vyšším množstvom bielkovín, máte zvýšené množstvo aminokyselín v krvi a to má vplyv na zvýšenie hladiny rastového hormónu a rastového faktora podobného inzulínu IGF-1.
Rastový hormón podporuje zväčšovanie objemu svalov tým, že do neho pumpuje aminokyseliny a brzdí odbúravanie svalových vlákien. IGF-1 je vlastne druh rastového hormónu a vysiela signál do svalového tkaniva, aby rástli .
Aj aminokyseliny samotné spúšťajú budovacích proces vo svale - poznáme ho všetci pod pojmom proteosyntéza.

 

 

 


BIELKOVINY ZASTAVUJÚ UVOĽNOVANIE KORTIZÓNU 

 

 

 

 


Pri tréningu sa uvoľňuje stresový katabolický hormón kortizón, ktorý brzdí svalový rast tým, že nahráva odbúravaniu svalových vlákien a znižuje hladinu  anabolického testosterónu. Avšak aminokyseliny tento účinok kortizónu na svalové vlákna oslabujú, takže ich chránia pred rozpadom a udržujú anabolickú aktivitu testosterónu. To je tiež jeden z dôvodov, prečo je vhodné užívať srvátkový proteín po tréningu, aby ste mali dobré výsledky. Okrem toho, že sú bielkoviny potrebné pre svalový rast, ich aminokyseliny znižujú schopnosť kortizónu brzdiť regeneračné a rastové procesy.

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-rast-2_077dd19b31dfee0ba224c88d079932dd.jpg

PROTEÍNY FUNGUJÚ SO SACHARIDMI

 

 


Aj keď samotné sacharidy zvyšujú hladinu inzulínu, ich kombinácia s rýchlo vstrebávajúcimi bielkovinami (ako je napríklad srvátková bielkovina) umožní lepšie načerpanie proteínov do svalov. Výhodou zvýšenej hladiny inzulínu po tréningu je, že sa rýchlejšie zastavia odbúravacie procesy vo svale, zničeného  veľmi intenzívnym tréningom. Kombinácia sacharidy-bielkoviny, prijaté po tréningu, tiež zvyšuje schopnosť kreatínu preniknúť do svalov, čo znamená ďalší impulz pre ich rast.

 

 

 

PROTEÍNY ZNAMENAJÚ ENERGETICKÚ STABILITU 

 

 

 


Keď prijímame len sacharidy bez proteínov, robíme chybu. Samotné sacharidy sa dostanú do krvi príliš rýchlo, čo môže spustiť proces ukladania telesného tuku a následné výkyvy hladiny glukózy, ktoré vedú k zvýšenému hladu a i celkovej duševnej únave (letargia po najedení spojená a hypoglykémiou). Keď budete jesť sacharidy v sprievode bielkovín, tak sa môžete tomuto problému vyhnúť. Proteíny brzdia vstrebávanie sacharidov, čo sa považuje za stabilizačný faktor hladiny krvného cukru, teda energia roznášaná krvou. Keď je telo energeticky stabilnejšie , lepšie a rýchlejšie regeneruje aj rastie.

 

 

 


BIELKOVINY REDUKUJÚ  HLAD

 

 

 

 


Konzumácia jedál bohatých na proteíny znižuje pocit hladu, ktorý je jednou z príčin, prečo vysokoproteínová diéta pôsobí proti ukladaniu tuku. Výskumy ukazujú, že bielkoviny potláčajú v tráviacom trakte vylučovanie hormónov, ktoré do mozgu signalizujú pocity hladu. Ak sa cítite po bielkovinách sýti, návaly hladu a chuťou nie sú pravdepodobne tak pálčivé a taká strava sa tak skutočne stáva nástrojom k získaniu vysnívanej postavy.

 

 

 


Toľko k piatim základným informáciám o bielkovinách.
Dostávame sa o kúsok ďalej - pozrieme sa na to, ako je to s konzumáciou "prirodzených" proteínov versus proteínových koncentrátov.

 

 

 

 

 

https://www.extrifitslovakia.sk/photos/original/extrifitslovakia-rast-3_077dd19b31dfee0ba224c88d079932dd.jpg

Dalo by sa povedať, že proteínové koncentráty majú niekoľko predností oproti konzumácii bielkovín v prirodzenej forme.

 


1. koncentrácia bielkovín na jednotlivé množstvo niekoľkonásobne prevyšuje koncentráciu proteínov v prirodzenej strave, pretože sa pohybuje okolo 50-90%. V 100 gramoch lieku bude teda prijaté 50-90 gramov bielkovín. Bez týchto prípravkov by ste neboli schopní uspokojiť potreby organizmu na rast svalovej hmoty. Potreba sa pohybuje v rozmedzí zhruba od 2-3 gramov na 1 kg telesnej hmotnosti.
 

 

 

2. proteínové koncentráty šetria  tráviace ústrojenstvo, pretože minimalizujú objem potrebného množstva bielkovín, ktorý by bol pri príjme bielkovín prirodzenou cestou niekoľkonásobne vyšší.

 

 

3. pitná forma je podstatne lepšie stráviteľná a vstrebateľná než tuhá u prirodzených zdrojov. Proteínové koncentráty naviac väčšinou obsahujú aj tráviace enzýmy. Drahšie formy proteínov obsahujú aj hydrolyzát, čo je tráviaca bielkovina - a to znamená ďalšie  uľahčenie  tráviaceho procesu.
 

 

4. proteínový koncentrát môžete presne dávkovať na rozdiel od prirodzených zdrojov, v ktorých navyše môže byť koncentrácia proteínov variabilná.
 

 

5. výhoda proteínového koncentrátu ešte zreteľne stúpa pri požití po tréningu, kedy sa jedná o čo najrýchlejšiu "dopravu" aminokyselín do vyčerpaného svalu.

 


Cez všetky vyššie uvedené výhody ale rozhodne nezanevriete na bielkoviny v prirodzenej forme. Snažte sa ale asi polovicu potrebného množstva bielkovín prijať vo forme proteínových doplnkov a druhú polovicu (alebo o niečo viac) získať z prirodzených zdrojov bielkovín.

 

 

 

 

 

 

Súvisiace články

Čo je BCAA?

Čo je BCAA?

Čo je BCAA? Sú to aminokyseliny s rozvetveným reťazcom a ich úloha v budovaní svalovej hmoty a zlepšovaní výkonu je dobre zdokumentovaná. Zobraziť celý článok

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.