Prečo užívať magnézium?

Magnézium (horčík) sa podieľa na zdravom fungovaní organizmu. Ide o minerálnu látku, ktorá sa najviac nachádza v kostnom tkanive, vo svaloch, nervoch, v srdci a pečeni. Usmerňuje viac ako 300 enzymatických procesov v tele. Keďže ho potrebuje každá jedna ľudská bunka, jeho znížené vstrebávanie alebo dlhodobá absencia spôsobuje nepríjemné až fatálne stavy.

Magnézium na každý deň

Magnézium je kľúčovým minerálom pre produkciu energie v ľudskom tele. Inak nemôžeme plnohodnotne fungovať. Preto prvým príznakom, keď chýba magnézium, je únava, stres a oslabenie.

Pri nízkych hladinách magnézia dochádza k poruchám s koncentráciou, pamäťou, so srdcom a tlakom, typické sú silné migrénozné záchvaty, nespavosť až závrate. Veľmi vplýva aj na naše duševné zdravie, a preto netreba podceňovať odporúčanú dennú dávku tohto „minerálu života“.  

Vyskúšajte Extrifit magnézium v chelátovej väzbe s vysokou vstrebateľnosťou, kúpiť si ho môžete na tomto odkaze

Základné funkcie a účinky magnézia

Jeho základnou úlohou je transkripcia nukleových kyselín, riadený zánik buniek, tvorba glukózy a bielkovín. Má významnú úlohu pri transporte draslíka a sodíka v tele.

ODD a účinné dávkovanie magnézia

Pozor! Aj keď užívate ODD (odporúčaná denná dávka) magnézia (375 mg), približne 30% sa krvným obehom dostáva do buniek, približne 60% sa vylúči a zvyšné malé percento prechádza resorbovaním späť do čreva. Mnohí sa viac ako na ODD zameriavajú skôr na to, či užívať magnézium ráno alebo večer. V zásade môžete kedykoľvek cez deň, ideálne však s jedlom, keďže jeho jedným z nežiaducich príznakov bývajú tráviace ťažkosti.

Viete, že magnézium je jedným z mála minerálov pre efektívny relax a kvalitný spánok? Magnézium pred spaním podporuje jeho regeneračné účinky a užívateľa dostáva do neprerušovaného, hlbokého spánku. Prečítajte si 20 overených tipov, ako bojovať s nespavosťou na tomto odkaze.

Pýtate sa „koľko“? Uvádza sa až 500 mg denne magnezium oxide rozložených v dvoch dávkach.  

Zdroje magnézia

Najviac magnézia by sme mali prijať vyváženou stravou. Jeho zásoby sú v obilninách, orechoch, strukovinách, morských plodoch, v orieškoch, mandliach, banánoch a v listovej zelenine. Jeho dobrým zdrojom je aj kvalitná čokoláda, minerálne vody, resp. tvrdá pitná voda. Tu sú jeho dávky ale dosť nízke. Presnejšie povedané, ak svoju stravu dopĺňame aj o veľa priemyselne upravovaných, rafinovaných potravín, jeho absorpcia sa spomaľuje.

Na to majú veľký vplyv konzervované suroviny a polotovary. O tom, že nie je až tak dôležité, ako dlho užívať magnézium, ale ako ho čo najlepšie využiť v organizme, svedčí taktiež strava bohatá na mliečne produkty, vysoký príjem vápnika a zinku. Všetky spomínané totiž znehodnocujú jeho vstrebávanie.

Magnesium chelate

Ktoré magnézium je najlepšie?

Magnézium vo výživových doplnkoch nachádzame vo forme tabliet, práškov či šumivých tabliet. Opäť dôležitosť formy prevyšuje skôr obsah, zloženie prípravku aj vzhľadom na vaše zdravotné problémy. Ako príklad uvádzame magnesium citrate so svojimi laxatívnymi účinkami či magnesium bisglycinate s veľmi upokojujúcimi účinkami pri nadmernom strese.

Vyznačujú sa vysokou vstrebávateľnosťou (80 – 90%), pričom podľa mnohých je ako najsilnejšie magnézium aj tak označované magnesium chelate. Minerálne cheláty sa vstrebávajú veľmi rýchlo a ľahko. Sú vhodné najmä pri problémoch so srdcom a pečeňou, nezaťažujú tráviaci trakt. Tieto výhody prináša aj magnesium glycinate. Navyše je odporúčané pre viac pokoja a vyrovnanosti.

Trpíme viac nedostatkom ako nadbytkom magnézia  

Za to môže náš celkový nezdravý životný štýl, nadmerné fyzické a psychické zaťažovanie. Na nedostatok, žiaľ, trpí aj mnoho športovcov, ktorí by mali byť o to viac opatrnejší a zodpovednejší pri výbere stravy a výživových doplnkov. Nedostatok magnézia si vyžaduje väčšiu energetickú spotrebu, zvyšuje množstvo spotrebovaného kyslíka a má nepriaznivý vplyv na aktivitu a relaxáciu svalov. Magnéziu sa teda oplatí zostať verným!  

Zdroj: https://www.naturalvitality.com/blog/5-health-benefits-of-magnesium/

 

Produkty v článku

Súvisiace články

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Voľný beh, dlhý beh, výbeh do kopcov alebo trail running. Poznáte rozdiely?

Zašnurovať si bežecké topánky, urobiť niekoľko cvikov na zahriatie, vložiť si slúchadlá do uší a vyraziť. Takto jednoducho to naoko vyzerá. Kým sa však rozbehnete na trať, mali by ste urobiť ešte jedno zásadné rozhodnutie. Aký typ behu to bude dnes? Voľný beh, regeneračný, tempový alebo beh do kopca? Rovnako… Zobraziť celý článok

Tipy na fitness jedálniček pre ženy

Tipy na fitness jedálniček pre ženy

Pri dodržiavaní zásad zdravého stravovania je v oblasti fitness možné jesť a nepriberať. Rozhodnúť sa pre stravovací fitness program nie je vôbec jednoduché – vyžaduje si sebavedomý a zároveň trpezlivý prístup, navyše triezvy úsudok bez fám a mýtov zo sveta fitness chudnutia. Nech sa páči – dnes podávame inšpirácie na zdravý jedálniček pre ženy! Zobraziť celý článok

Zabezpečená online platba

Zabezpečená online platba

Vlastníme SSL / bezpečný certifikát

Odoberajte novinky

Dostávajte pravidelné informácie o novinkách e-mailom

Táto stránka je chránená sytémom reCAPTCHA od Google s ochranou súkromia a podmienkami používania.

Vyplnením kontaktných údajov vyjadrujete súhlas so spracovaním vašich údajov v rámci Extrifit Slovakia
a pravidelné zasielanie noviniek.
Je možné sa z pravidelného odoberania noviniek kedykoľvek odhlásiť cez zaslaný newsletter.
Týmto vyhlasujeme, že vaše údaje nebudú použité na iné účely.